Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
17.6 C
Athens

Αχαΐα και Ηλεία: Ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις – Προληπτική απομάκρυνση κατοίκων

Ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν σε Αχαΐα και Ηλεία, για να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά που εκδηλώθηκε νωρίτερα, σε δασική έκταση στην περιοχή Πόρτες, της Αχαΐας και έχει φθάσει στην περιοχή της Βάλμης, στην Ηλεία.

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε σε όσους βρίσκονται στην Βάλμη Ηλείας να εκκενώσουν την περιοχή λόγω πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει:

«Αν βρίσκεστε στη Βάλμη Ηλείας εκκενώστε τώρα προς Αγραπιδοχώρι. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών Οδηγίες προστασίας. https://bit.ly/32VyYzm».

Όπως ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, ανθυποπυραγός Ραφαέλα Τζίμα, σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε πριν λίγο, μετά από εισήγηση του επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για προληπτική οργανωμένη απομάκρυνση των κατοίκων του χωριού Βάλμη Ηλείας.

Σημειώνεται ότι η πυρκαγιά που ξέσπασε λίγο μετά τις 16:00 σε δασική έκταση στις Πόρτες Αχαΐας είναι σε εξέλιξη κι επιχειρούν 130 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 43 οχήματα, 6 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα, εκ των οποίων το 1 ελικόπτερο είναι για εναέριο συντονισμό. Συνδρομή στο έργο της κατάσβεσης παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.

Κατηγορία κινδύνου 4

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για αύριο Δευτέρα 04 Ιουλίου 2022, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς, με κατηγορία κινδύνου 4 σε:

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας)
Περιφέρεια Πελοποννήσου
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Ηλείας, ΠΕ Αχαΐας)

2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας

Παραμένει σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Π.Σ. και θα πραγματοποιηθούν περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Επιπρόσθετα, το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των ανωτέρω Περιφερειακών Ενοτήτων παραμένει σε μερική επιφυλακή, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που πιθανόν να προκύψουν λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4).

Ταυτόχρονα, παραμένει σε εφαρμογή το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.

Έκκληση

Σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι Περιφέρειες και Δήμοι της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Απευθύνεται έκκληση στους συμπολίτες μας:

Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς.
Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.
Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.
Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Τέλος, παρακαλούμε όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια , να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Βενζινοπώλες Αττικής: Γιατί αυξάνεται η τιμή των καυσίμων – Τι να προσέχουν οι οδηγοί

Την άνοδο της τιμής των καυσίμων και την αποδυνάμωση του κλάδου στην Βόρεια Ελλάδα, εξηγεί η πρόεδρος βενζινοπωλών Αττικής, η Μαρία Ζάγκα. Ειδικότερα η Μαρία...

Χαϊδάρι Καιρός ήταν. Εγκαινιάστηκε η πεζογέφυρα στο Παλατάκι

«Η πεζογέφυρα που παραδίδεται προς χρήση στο Παλατάκι είναι ένα αναγκαίο έργο για την ασφαλή διέλευση των πεζών από τη Λεωφόρο Αθηνών», δήλωσε ο...

Θα γκρινιάξουν γονείς και μαθητές: Η αλλαγή που έρχεται στα σχολεία έπρεπε να είχε...

Η εγκύκλιος υπάρχει, τώρα αυστηροποιούνται οι ποινές μπας και εφαρμοστεί στην πράξη Υπάρχει κάτι το εγγενώς σημαντικό όταν μιλάμε για τα παιδιά που πάνε σήμερα...

Η φωτογραφία της ημέρας

Ψάχνοντας από κάπου τη δικαίωση... 28 Μαρτίου 2024

Σαν σήμερα 28 Μαρτίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 845: Οι Βίκινγκς καταλαμβάνουν το Παρίσι, με αρχηγό τον Ράγκναρ Λόντμπροκ. Για να...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο δεν γιορτάζει κάποιο γνωστό όνομα. Ωστόσο έχει την τιμητική του ο Απόστολος και Μάρτυρας...

Ζωγράφου: Μυστήριο με διάρρηξη στο υποθηκοφυλακείο

Μυστήριο με διάρρηξη στο υποθηκοφυλακείο στου Ζωγράφου, όπου στεγάζεται Υπηρεσία του Κτηματολογίου Ζωγράφου. Σύμφωνα με πληροφορίες, άγνωστοι δράστες σε απροσδιόριστη χρονική στιγμή παραβίασαν με αντικείμενο...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μεγάλη φωτιά στην Σητεία: Πνέουν ισχυροί άνεμοι

Συναγερμός έχει σημάνει στην Πυροσβεστική για φωτιά που έχει ξεσπάσει από τα ξημερώματα στην...

Περιστέρι: Νεκρός άνδρας έπειτα από φωτιά σε διαμέρισμα

Νεκρός εντοπίστηκε ένας άνδρας, κατά την διάρκεια κατάσβεσης φωτιάς μικρής έκτασης, σε διαμέρισμα επί...

Ηλεία: Νεκρή η αγνοούμενη που παρασύρθηκε από χείμαρρο

Νεκρή εντοπίστηκε νωρίς το πρωί της Τρίτης, κοντά σε γεφύρι, στο Πλουτοχώρι του δήμου...

Ζεφύρι: Της έβαλε φωτιά ενώ κοιμόταν με τα παιδιά

Σκηνές ταινίας τρόμου εκτυλίχθηκαν στο σπίτι στο Ζεφύρι, όπου ο 50χρονος περιέλουσε με εύφλεκτο...