Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
23 C
Athens

Αχτσιόγλου: Τρία νέα προγράμματα για την ενίσχυση των εργαζομένων

«Ανάπτυξη χωρίς προστασία της εργασίας είναι η ανάπτυξη που μας έφερε στην κρίση», τόνισε η Υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, στην ομιλία της στο 4ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, στη Λάρισα.

«Πλέον», σημείωσε, «έχοντας μάθει από το παρελθόν, οφείλουμε να διαμορφώσουμε τις συνθήκες, ώστε αυτή τη φορά η ανάπτυξη να είναι κοινωνικά δίκαιη και βιώσιμη. Οφείλουμε το νέο παραγωγικό μοντέλο να εξασφαλίζει προστασία στην εργασία και κοινωνική συνοχή μέσα από αποτελεσματικές δομές κοινωνικού κράτους».

Η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε ότι «αποτελεί ζήτημα δημοκρατίας να διαμορφώσουμε τους όρους, ώστε η ανάπτυξη που σταδιακά επιτυγχάνεται να απλωθεί σε όλη την κοινωνία και να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά προς όφελος του κόσμου της εργασίας».

«Στην κατεύθυνση αυτή», πρόσθεσε, «χρειαζόμαστε τη συνέργεια και τη συνεργασία όλων – κυβέρνησης, τοπικής αυτοδιοίκησης, παραγωγικών φορέων».

Αναφερόμενη στη δράση του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «οι παραπάνω αρχές εξειδικεύονται σε τρεις άξονες:

α) ενεργητική παρέμβαση στην αγορά εργασίας για την ενίσχυση της απασχόλησης και τη μείωση της ανεργίας.

β) παρέμβαση στις ίδιες τις εργασιακές σχέσεις προς όφελος των εργαζομένων ώστε σταδιακά να διαμορφώνονται ποιοτικές θέσεις εργασίας, να επιτύχουμε την εργασία με αξιοπρέπεια.

γ) παρέμβαση για τη δημιουργία δομών και μηχανισμών κοινωνικής προστασίας και θεμελίωσης του κοινωνικού κράτους».

Ακόμη αναφέρθηκε σε τρία προγράμματα ενίσχυσης των εργαζομένων που εκπονεί το υπουργείο για το αμέσως χρονικό διάστημα. Το πρώτο πρόγραμμα, είπε, είναι για να μετατραπεί το μπλοκάκι σε μισθωτό, που θα ξεκινήσει σε λίγες μέρες να υλοποιείται και θα καλύψει περισσότερους από 40.000 εργαζόμενους, και είναι προϋπολογισμού άνω των 100 εκατ. ευρώ.

Το δεύτερο πρόγραμμα είναι το πρόγραμμα για τους εγκλωβισμένους εργαζόμενους. Πρόκειται, εξήγησε η υπουργός Εργασίας, για ένα πρόγραμμα ενίσχυσης αυτών που βρίσκονται σε φθίνοντες κλάδους, να υποστηριχθούν οικονομικά αλλά και να μπορέσουν αποκτήσουν δεξιότητες προκειμένου να προσανατολιστούν σε νέο επάγγελμα, ένα πρόγραμμα άνω των 100 εκατ. ευρώ και θα καλύψει περισσότερους από 40.000 εργαζόμενους, σημείωσε επίσης η ίδια.

Το τρίτο πρόγραμμα ανέφερε η υπουργός υποστηρίζει νέους επιχειρηματίες, νέους ανθρώπους που θέλουν να ξεκινήσουν μια επιχειρηματική δραστηριότητα ή που είναι αυτοαπασχολούμενοι και θέλουν να επεκτείνουν την οικονομική τους δραστηριότητα και ουσιαστικά επιδοτεί την πρώτη πρόσληψη.

Αναφερόμενη ειδικότερα στις δράσεις του υπουργείου Εργασίας που αφορούν στην Περιφέρεια της Θεσσαλίας, η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι «από το 2015 έως σήμερα, έχουν ενταχθεί σε προγράμματα ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, 16.771 άνεργοι. Ο συνολικός προϋπολογισμός για τα έργα που ολοκληρώθηκαν αλλά και για αυτά που βρίσκονται σε εξέλιξη ανέρχεται στα 82,8 εκατ. ευρώ και αφορούν συνολικά 25.422 ανέργους».

Υπογράμμισε ακόμα ότι «τόσο τα Τρίκαλα όσο και η Καρδίτσα εντάχθηκαν στην εφαρμογή στοχευμένων προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας διάρκειας 16 μηνών, σε 34 Δήμους θύλακες υψηλής ανεργίας».

Για τη δράση του ΣΕΠΕ στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, τόνισε ότι «από την 1/1/2015 έως και τον Σεπτέμβριο 2017, το ΣΕΠΕ έχει πραγματοποιήσει συνολικά 5.480 ελέγχους» και υπογράμμισε πως «αναβαθμίζουμε ουσιαστικά το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας ως έναν από τους βασικούς θεσμικούς μηχανισμούς για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του κόσμου της εργασίας».

Πηγή: enikonomia.gr

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

ΕΝΦΙΑ: Εως τα μέσα Απριλίου η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

Το πρώτο Σαββατοκύριακο του Απριλίου δηλαδή στις 6-7 Απριλίου η το αργότερο στο επόμενο 13-14 Απριλίου θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για 7...

Σοκολάτα από “χρυσό”: Ράλι για το κακάο, πιο ακριβό κι από τον χαλκό

Τα futures του κακάου ξεπέρασαν το ιστορικό-όριο των 10.000 δολαρίων ανά τόνο, επεκτείνοντας ένα ράλι που έχει ήδη διπλασιάσει τις τιμές φέτος, ενώ αυξάνεται...

Κρατικός Προϋπολογισμός: Φόρος εισοδήματος και ΦΠΑ αύξησαν τα έσοδα το α΄δίμηνο του έτους

Πρωτογενές πλεόνασμα 3.378 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για 1.981 εκατ. ευρώ καταγράφει το πρώτο δίμηνο ο Κρατικός Προϋπολογισμός. Ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει  ότι μεγαλύτερο...

Κατώτατος μισθός: Θα διαμορφωθεί πάνω από τα 800 ευρώ – Ποια τα επικρατέστερα σενάρια

Μεθαύριο Τετάρτη 27 Mαρτίου ανακοινώνεται η τέταρτη διαδοχική αύξηση στον κατώτατο μισθό που πλέον θα ξεπερνάει τα 800 ευρώ από τα 650 ευρώ το 2019 και...
Νέα παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας

Τέλη κυκλοφορίας: Έρχονται ανατροπές – Εξετάζεται και απόσυρση

Ανεβάζουν «ταχύτητα» οι υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την αλλαγή του υφιστάμενου καθεστώτος τελών κυκλοφορίας οχημάτων, με κεντρική επιδίωξη οι όποιες ανατροπές να...

POS: Σε μείωση των προμηθειών   προχωρούν τράπεζες, εκδότες καρτών και εταιρείες-πάροχοι για συναλλαγές...

Σε μείωση της προμήθειας τους που λαμβάνουν, λόγω της χρήσης των POS, από ορισμένες, μικρές κυρίως επιχειρήσεις, όπως περίπτερα και ψιλικατζίδικα σκοπεύουν να προχωρήσουν...
Πετρέλαιο: Νέα βουτιά των τιμών του αργού

Καύσιμα: Αυξήθηκαν οι τιμές

Λίγο πριν από το εορταστικό τριήμερο της 25ης Μαρτίου και η τιμή της αμόλυβδης έχει ήδη αυξηθεί, πλησιάζοντας ή και ξεπερνώντας σε κάποιες περιοχές...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Φορολογικές υποχρεώσεις: Διευκρινίσεις από φοροτεχνικό για ΕΝΦΙΑ, πληρωμές

Τις υποχρεώσεις των φορολογουμένων που αφορούν τον ΕΝΦΙΑ και τις φορολογικές δηλώσεις, υπενθύμισε στο...

Αύριο η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό – Επικρατέστερο σενάριο τα 830 ευρώ μεικτά

O υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών...

Βενζινοπώλες Αττικής: Γιατί αυξάνεται η τιμή των καυσίμων – Τι να προσέχουν οι οδηγοί

Την άνοδο της τιμής των καυσίμων και την αποδυνάμωση του κλάδου στην Βόρεια Ελλάδα,...

Δείτε για πρώτη φορά το εντυπωσιακό μαγνητικό πεδίο της μαύρης τρύπας στο κέντρο του γαλαξία μας (βίντεο)

Τα φαινόμενα που συμβαίνουν στην περιοχή Τοξότης Α* του κέντρου του γαλαξία μας σε...