Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
12.6 C
Athens

Αφγανιστάν: Στην πρωτεύουσα του Παντζσίρ έφτασαν οι Ταλιμπάν – Ο ρόλος του Κατάρ

Οι Ταλιμπάν φαίνεται ότι έφτασαν στην πρωτεύουσα του Παντζσίρ, της τελευταίας αφγανικής επαρχίας που αντιδρούσε στην εξουσία της, και δείχνουν να βρίσκονται στα πρόθυρα της ολοκληρωτικής επικράτησης.

Χθες ανήρτησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες που δείχνουν μαχητές Ταλιμπάν να στέκονται μπροστά από την πύλη στο κτίριο του κυβερνήτη της επαρχίας αναφέρει ο Guardian. Ο εκπρόσωπός τους Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι το Παντζσίρ βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν, οι οποίοι πάντως δεν έχουν ανακοινώσει ακόμα την κυβέρνησή τους.

Αρχικά είχε γίνει μια προσπάθεια να διεξαχθεί διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών ώστε να μη χυθεί και άλλο αίμα, όμως τελικά δεν προχώρησαν οι διαπραγματεύσεις, με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται. Ο Αχμάντ Μασούντ, διοικητής των μονάδων που αντιστέκονται, δεν διέψευσε τους ισχυρισμούς των Ταλιμπάν για νίκη στο Παντζσίρ και σε ηχογραφημένο μήνυμά του ακούγεται να λέει ότι σκοτώθηκαν αρκετά μέλη της οικογένειάς του κατά την πρόσφατη επίθεση. Προέτρεψε πάντως να συνεχιστεί η αντίσταση.

Εάν επιβεβαιωθεί ο έλεγχος των Ταλιμπάν στο Παντζσίρ θα είναι η πρώτη φορά που θα γίνει τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες. Η κοιλάδα αυτή ήταν το επίκεντρο της αντι-σοβιετικής αντίστασης τη δεκαετία του 1980 και αργότερα προπύργιο των αντι-Ταλιμπάν δυνάμεων, τη δεκαετία του 1990.

Βίντεο των Ταλιμπάν στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, με το οποίο καλούν τον κόσμο να κατέβει από τα βουνά, σημαίνει, σύμφωνα με τους αναλυτές, ότι αρκετοί μαχητές βρίσκονται ακόμα περιφερειακά της κοιλάδας και συνεχίζουν τις επιθέσεις, παρότι η πρωτεύουσα φαίνεται να έχει πέσει στα χέρια των Ταλιμπάν.

Χθες έφθασε στο Κατάρ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να διαμορφώσει ενιαίο μέτωπο με τους συμμάχους της Ουάσιγκτον που διαταράχθηκε μετά τη νίκη των Ταλιμπάν αναφέρουν οι ΝYTimes. Πριν αναχωρήσει από τις ΗΠΑ, ο Μπλίνκεν θέλησε να μεταφέρει τη «βαθιά ευγνωμοσύνη» της αμερικανικής κυβέρνησης στο Κατάρ που λειτούργησε ως γέφυρα για 55.000 άτομα από το Αφγανιστάν, στη διάρκεια των τελευταίων χαοτικών ημερών της παραμονής των αμερικανικών στρατευμάτων εκεί. Ο Μπλίνκεν θα συναντήσει αφγανούς καθώς και αμερικανούς διπλωμάτες που μεταφέρθηκαν στην Ντόχα από την πρεσβεία στην Καμπούλ που πλέον δεν λειτουργεί.

Αύριο ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στην αμερικανική βάση Ραμστάιν στη Γερμανία, προσωρινό κατάλυμα για χιλιάδες αφγανούς πρόσφυγες που θα μεταφερθουν στις ΗΠΑ. Από εκεί θα πάρει μέρος σε τηλεδιάσκεψη ομολόγων του από 20 κράτη μαζί με τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας. Ο Μπλίνκεν θα μιλήσει σήμερα με τους Καταριανούς και για τις προσπάθειες μαζί με την τουρκική κυβέρνηση να λειτουργήσει και πάλι το αεροδρόμιο της Καμπούλ – ένα θέμα ιδιαίτερα σημαντικό καθώς μέσω αυτού θα φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια στο Αφγανιστάν, αλλά και θα μπορέσουν να φύγουν και άλλοι άνθρωποι από τη χώρα.

Ενοχλημένος ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας

Στο μεταξύ, χθες στην Επιτροπή Εξωτερικών της Bundestag που συνεδρίασε για το Αφγανιστάν, ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενοχλημένος από τη διαρροή απόρρητου τηλεγραφήματος στο Spiegel, στο οποίο δεν είχαν πρόσβαση ούτε οι βουλευτές. «Η δημοσίευση δεν ήταν προς το συμφέρον της κυβέρνησης», απάντησε ο κ. Μάας σε βουλευτή, ο οποίος ζήτησε να μάθει πώς το έγγραφο κατέληξε στο Spiegel. Ο υπουργός επιχείρησε μάλιστα να υποβαθμίσει τη σημασία του εν λόγω τηλεγραφήματος, δηλώνοντας ότι επρόκειτο για μία ακόμη αναφορά, απλώς σε δραματικότερους τόνους.

Το Spiegel αποκάλυψε ότι το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε ενημερωθεί ήδη από τις 6 Αυγούστου, μιάμιση εβδομάδα πριν από την πτώση της Καμπούλ, για τον κίνδυνο κατάρρευσης της αφγανικής κυβέρνησης, αλλά δεν ενεργοποίησε εγκαίρως τα σχέδια επείγουσας αντίδρασης.

Το Κατάρ γέφυρα μεταξύ Ταλιμπάν και Δύσης

Στο μεταξύ, το Κατάρ αναδεικνύεται σε γέφυρα μεταξύ των Ταλιμπάν και της Δύσης. Ετσι έπειτα από τριετή εμπορικό και ταξιδιωτικό εμπάργκο από τις γειτονικές χώρες, η Ντόχα παίζει έναν όλο και πιο ενισχυμένο ρόλο στη διεθνή σκηνή. Πολλές από τις μεγάλες χώρες που προσπαθούν να βρουν τρόπο να σταθούν απέναντι στους Ταλιμπάν, που πλέον έχουν την εξουσία στο Αφγανιστάν, στρέφονται σε αυτό το μικρό κράτος, πλούσιο σε αέριο, γράφουν οι Financial Times. Το Κατάρ επί δεκαετίες διατηρεί δεσμούς με τους ισλαμιστές και έτσι προσφέρθηκε να παίξει ρόλο μεσολαβητή ανάμεσα σε αυτούς και στη Δύση. Διευκόλυνε τις συζητήσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ταλιμπάν, οι οποίοι άνοιξαν γραφείο στην Ντόχα με τη στήριξη των ΗΠΑ πριν από οκτώ χρόνια.

Οι δεσμοί του Κατάρ με τους Ταλιμπάν, τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και την Τεχεράνη συχνά έχουν προκαλέσει την οργή γειτονικών χωρών. Το 2017, η Σαουδική Αραβία και άλλες αραβικές χώρες επέβαλαν εμπορικό και ταξιδιωτικό εμπάργκο στο Κατάρ, εν μέρει και λόγω της αμφιθυμίας τού τότε προέδρου Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στην Ντόχα. Τις πρώτες ημέρες του εμπάργκο, μετά το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό που έγινε στη Σαουδική Αραβία, ο Τραμπ φάνηκε να υποστηρίζει τους ισχυρισμούς του Ριάντ ότι το Κατάρ χρηματοδοτεί τον εξτρεμισμό.

Το Κατάρ, ένα από τα πιο πλούσια κράτη βάσει του κατά κεφαλήν ΑΕΠ, κατάφερε να ξεπεράσει το εμπάργκο χάρη στη μεγάλη οικονομική του ισχύ και στον ανασχεδιασμό των εμπορικών δρόμων κυρίως μέσω Τουρκίας και Ιράν, χώρας που είναι μεγάλος εχθρός της Σαουδικής Αραβίας. Η κυβέρνηση Τραμπ τελικά μεσολάβησε για να τερματιστεί η κόντρα μεταξύ των χωρών του Κόλπου. Ομως ουσιαστικά η εκλογή του Τζο Μπάιντεν έδωσε άλλο ένα κίνητρο στον διάδοχο του σαουδαραβικού θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν να αλλάξει πορεία και να βάλει τέλος στο εμπάργκο τον Φεβρουάριο, έπειτα από διαπραγματεύσεις αρκετών μηνών. Το τέλος του εμπάργκο ουσιαστικά δείχνει μια γενικότερη αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, εν μέρει λόγω της εκλογής Μπάιντεν και της καταστροφικής δύναμης της πανδημίας. Παλιοί εχθροί όπως η Σαουδική Αραβία και το Ιράν βρίσκονται σε συνομιλίες τους τελευταίους μήνες.

Ο ρόλος του Κατάρ αναδείχθηκε και στη διευκόλυνση της απομάκρυνσης περισσότερων από 43.000 ανθρώπων από το Αφγανιστάν. Ο πρέσβης του Κατάρ προσωπικά συνόδευσε πολλούς εξ αυτών στα σημεία ελέγχου των Ταλιμπάν.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Κέιτ Μίντλετον: Φωτογραφία με την πρώτη της δημόσια εμφάνιση μετά την εγχείρηση – Στη...

Δημοσιοποιήθηκε η πρώτη φωτογραφία της Κέιτ Μίντλετον. Η Πριγκίπισσα της Ουαλίας φωτογραφήθηκε χαμογελαστή,  χαλαρή και χαρούμενη στην βόλτα που έκανε  για ψώνια σε μια φάρμα στο Ουίνσδορ με τον...

Νέα ένταση Δύσης – Ρωσίας μετά την επανεκλογή του Βλαντίμιρ Πούτιν

Νέος γύρος έντασης Δύσης - Ρωσίας μετά την επανεκλογή στην προεδρία του Βλαντίμιρ Πούτιν για πέμπτη θητεία, με ποσοστό 87%.   Η ρωσική πρεσβεία στις ΗΠΑ θα...

Μεσανατολικό: Το Ισραήλ στέλνει υψηλόβαθμη αποστολή στο Κατάρ

Υψηλόβαθμη αποστολή στο Κατάρ στέλνει σήμερα το Ισραήλ για συνομιλίες με τη Χαμάς και στόχο ανακωχή 6 εβδομάδων στη Γάζα.   Σύμφωνα με Ισραηλινό αξιωματούχο, η εκεχειρία που...

Ρωσία: Ο Πούτιν ξανά πρόεδρος με 88% των ψήφων – Εξασφάλισε πέμπτη θητεία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκέντρωσε το 87,97% των ψήφων στην εκλογική διαδικασία η οποία διεξήχθη στην Ρωσία με στόχο την ανανέωση της προεδρικής του θητείας,...

Τουρκία: “Μέχρι και 7,6 Ρίχτερ ο σεισμός που αναμένεται στην Κωνσταντινούπολη” λέει σεισμολόγος

«Καμπανάκι» για έναν πολύ ισχυρό σεισμό που θα χτυπήσει την Κωνσταντινούπολη χτύπησε ακόμα ένας σεισμολόγος στην Τουρκία. Ο γεωλόγος και σεισμολόγος καθηγητής Νατσί Γκιορούρ δήλωσε ότι πρέπει να κατασκευαστεί μια αντισεισμική...
1883, πέθανε, Καρλ Μαρξ,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 14 Μαρτίου πέθανε ο Καρλ Μαρξ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1883... πέθανε ο Καρλ Μαρξ, πολιτικός, θεωρητικός, οικονομολόγος, κοινωνιολόγος και φιλόσοφος

ΗΠΑ: Προς απαγόρευση το Tik Tok – Πέρασε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων

Το πρώτο βήμα για την απαγόρευση του Tik Tok στις ΗΠΑ έγινε την Τετάρτη (13/3) καθώς το σχετικό νομοσχέδιο πέρασε από τη Βουλή των...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μεσανατολικό: Το Ισραήλ στέλνει υψηλόβαθμη αποστολή στο Κατάρ

Υψηλόβαθμη αποστολή στο Κατάρ στέλνει σήμερα το Ισραήλ για συνομιλίες με τη Χαμάς και στόχο ανακωχή...

Γάζα: Η Αίγυπτος αισιοδοξεί πως θα υπάρξει κατάπαυση πυρός πριν από το Ραμαζάνι

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι εμφανίστηκε σήμερα αισιόδοξος ότι στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με πρωτοβουλία του Κατάρ θα...

Κατάρ: Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Εμίρη για οικονομία και επενδύσεις

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στη Ντόχα με τον Εμίρη του Κατάρ, Σεΐχη Tamim...

Στο Κατάρ σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα έχει συνάντηση με τον Σεΐχη Αλ Θάνι

Συνάντηση με τον Εμίρη του Κατάρ, Σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θανί, στη Ντόχα,...