Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου, 2021
32.2 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 21 Σεπτεμβρίου το ΔΝΤ αναγγέλλει την υποτίμηση της δραχμής

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ  Το 1949...Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναγγέλλει την υποτίμηση της δραχμής. Καθώς η χώρα εξέρχεται από μία καταστροφική δεκαετία (Κατοχή, Εμφύλιος Πόλεμος), το ελληνικό νόμισμα...

Αφγανιστάν: Τα λάθη που έφεραν στην εξουσία τους Ταλιμπάν

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, αμερικανός στρατηγός προέβλεπε ότι οι Ταλιμπάν σε τρεις μήνες θα καταλάβουν την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ. Κάτι που συνέβη τελικά, μόλις λίγες ημέρες αργότερα.

Τι συνέβη και έπεσαν τόσο έξω οι προβλέψεις; Πώς διαλύθηκε τόσο γρήγορα ο αφγανικός στρατός τον οποίο επί χρόνια εκπαίδευαν οι Αμερικανοί και οι άλλοι δυτικοί σύμμαχοι της χώρας;

1.Γιατί απέτυχε η διεθνής αποστολή στο Αφγανιστάν;

Η διάσταση της ήττας στο Αφγανιστάν δείχνει ακόμα πιο σοβαρή εάν λάβουμε υπόψη μας την δέσμευση τόσων μεγάλων στρατιωτικών δυνάμεων αλλά και κεφαλαίων από τον διεθνή συνασπισμό με επικεφαλής τις ΗΠΑ.

Η ανάμειξη όλων των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ διήρκεσε συνεχώς επί 20 χρόνια: σαν να μιλάμε για τη διάρκεια τεσσάρων παγκοσμίων πολέμων. Πριν από 10 χρόνια στο Αφγανιστάν βρίσκονταν περισσότεροι από 130.000 ξένοι στρατιώτες από 51 χώρες.

Επίσης βρίσκονταν εκατοντάδες μη κυβερνητικές οργανώσεις οι οποίες βοηθούσαν την κοινωνία των πολιτών σε κάθε τομέα. Αρα η αποτυχία οφείλεται στον διεθνή συνασπισμό σε όλους τους τομείς.

2.Ποια ήταν τα στρατιωτικά λάθη;

Το πρώτο ήταν η απόφαση για επίθεση στο Ιράκ του Σαντάμ Χουσεΐν τον Μάρτιο του 2003. Ετσι, λιγότερο από δύο χρόνια από την εκδίωξη των Ταλιμπάν από την εξουσία στο Αφγανιστάν, το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας και των ΗΠΑ στράφηκε στο Ιράκ.

Το Αφγανιστάν, ακόμα αδύναμο και έχοντας μεγάλη ανάγκη για βοήθεια, ξεχάστηκε, γεγονός που έδωσε στους Ταλιμπάν τον χρόνο και τον χώρο για να αναδιοργανωθούν, χάρη βέβαια και στη συμβολή του Πακιστάν.

3.Πώς λειτούργησε η διεθνής συμμαχία;

Ασχημα, από την αρχή. Οι Αμερικανοί, μαζί με τους Βρετανούς, επέμειναν στη διάσταση των «μαχών», ενώ οι Ευρωπαίοι, κυρίως οι Ιταλοί και οι Γερμανοί, προτιμούσαν την «ειρηνευτική» παρουσία. Το αποτέλεσμα ήταν ένας μηχανισμός με πολύ κακή οργάνωση.

Στο γερμανικό περιοδικό «Spiegel» φιλοξενήθηκε πρόσφατα ένα άρθρο το οποίο περιέγραφε πως σχεδόν όλες οι αποστολές, εκτός των Βρετανών, διαρκώς κατέφευγαν στους Αμερικανούς (κυρίως την αμερικανική αεροπορία) για να προστατευθούν από τις επιθέσεις των Ταλιμπάν.

Η ασάφεια της περιγραφής της «ειρηνευτικής» αποστολής που χρησιμοποιούσαν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προκειμένου να εξηγήσουν στην κοινή γνώμη των χωρών τους την επιλογή της αποστολής στρατιωτών στο Αφγανιστάν εμπόδιζε τις αποτελεσματικές και έγκαιρες δράσεις σε ένα θέατρο επιχειρήσεων που ήταν κυρίως πολεμικό.

4.Πώς και διαλύθηκαν οι αφγανικές δυνάμεις τόσο γρήγορα από τους Ταλιμπάν;

Αυτές τις ημέρες επαναλαμβάνεται στην Καμπούλ η αποτυχία στο Ιράκ με τους τζιχαντιστές να μπαίνουν νικητές στη Μοσούλη το 2014. Η εκπαίδευση των Αφγανών συνεχίσθηκε παρότι όλοι ήξεραν πολύ καλά ότι οι λιποταξίες αυξάνονταν ραγδαία και οι διοικητές συνήθως τσέπωναν τους μισθούς των στρατιωτών.

Στα χαρτιά αναφέρονταν 350.000 μάχιμοι, στην πραγματικότητα όμως δεν ξεπερνούσαν τους 100.000. Η αφγανική αεροπορία εξαρτάται από δυτικούς εργολάβους για εξοπλισμό και συντήρηση. Τώρα που εκείνοι αποχωρούν, τα αεροπλάνα δεν θα μπορούν να πετάξουν.

5.Τι ευθύνες έχουν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις;

Κάποιες έκαναν σημαντικό έργο και πολύ χρήσιμο. Ομως αρκετές έφθασαν στη χώρα χωρίς ξεκάθαρο πρόγραμμα, χωρίς συντονισμό με τις υπόλοιπες και κυρίως με μη ειδικευμένο προσωπικό το οποίο κλήθηκε να διαχειρισθεί πολύ μεγάλα ποσά, στο πλαίσιο φιλόδοξων προγραμμάτων. Στην καλύτερη περίπτωση μιλάμε για σπατάλη δισεκατομμυρίων δολαρίων, στη χειρότερη διόγκωση της διαφθοράς.

Υπήρξε μια μορφή «πολιτισμικού αποικιοκρατισμού», αξίες που επιβλήθηκαν εκ των άνω. Η χειραφέτηση των γυναικών έχει προκαλέσει εχθρότητα σε μια κοινωνία βαθιά συντηρητική και παραδοσιακή, ιδιαίτερα επειδή δεν προήλθε από εκείνους αλλά εισήχθη από τους νεοφερμένους.

Πολλοί Αφγανοί, ακόμα και στην Καμπούλ, έχουν αρχίσει να επικρίνουν το άνοιγμα των μπαρ και των εστιατορίων όπου καταναλώνεται αλκοόλ. Η κυβέρνηση Καρζάι χρειάστηκε να παρέμβει για να απελάσει κινέζες πόρνες.

Ενα άλλο θέμα κριτικής ήταν η αύξηση των τιμών των σπιτιών στις κεντρικές περιοχές της Καμπούλ. Τα νοίκια που πλήρωναν οι ξένοι έσπρωξαν τις τιμές προς τα επάνω, ουσιαστικά αποξενώνοντας την αφγανική μεσαία τάξη.

6.Ενα παράδειγμα κακής διαχείρισης;

Η μεταρρύθμιση του αφγανικού δικαστικού συστήματος. Η οργάνωση του προγράμματος ανατέθηκε στην Ιταλία από το 2002. Ολα αυτά τα χρόνια οι ειδικοί δοκίμαζαν προσεγγίσεις. Τίποτα δεν λειτούργησε.

Οπως περιγράφει στην εφημερίδα «Corriere della Sera» ιταλός δικαστικός που ενεπλάκη στην προσπάθεια «οι ειδικοί πηγαινοέρχονταν για λίγο καιρό και μετά, μόλις είχαν αρχίσει να κατανοούν τη χώρα και τα έθιμά της, αντικαθίσταντο από άλλους, οι οποίοι έπρεπε να μελετήσουν τους φακέλους από την αρχή. Φυσικά καμία από τις προτάσεις που έγιναν δεν εφαρμόστηκε».

Τώρα με τους Ταλιμπάν στην εξουσία η ελάχιστη πρόοδος που είχε σημειωθεί θα χαθεί.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

"Επίθεση" από τη Μόσχα: Οι ΗΠΑ ενορχήστρωσαν την ψηφοφορία στα Σκόπια

Σιβηρία: Οκτώ νεκροί από πυρά ενόπλου μέσα σε Πανεπιστήμιο

Οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και έξι τραυματίστηκαν τη Δευτέρα όταν ένας ένοπλος φοιτητής άνοιξε πυρ μέσα σε ένα πανεπιστήμιο της πόλης Περμ...

Οι Αλβανοί έχουν σε τράπεζες 4,9 δις Ευρώ, ποια άτομα έχουν το 70% των...

Το δημοσίευμα της αλβανικής ιστοσελίδας Newselit.com αναφέρει ότι το 70% των αλβανικών καταθέσεων ανήκουν σε πολιτικούς… Οι καταθέσεις σε ευρώ στον αλβανικό τραπεζικό τομέα έφτασαν...

ΗΠΑ – Κίνα: Ο εμπορικός πόλεμος που μετατράπηκε σε «ψυχρό πόλεμο»

Το Παρίσι δεν κρύβει την οργή του, οι ΗΠΑ προσπαθούν να «χρυσώσουν το χάπι», ενώ ο υπόλοιπος πλανήτης κρατάει την ανάσα του, καθώς αντιλαμβάνεται...

Παίρνει σάρκα και οστά! Έρχεται ο Ευρωστρατός με Δύναμη ταχείας επέμβασης 5.000 ανδρών

Αντεπίθεση σε όλα τα μέτωπα σάλπισε η Γαλλία μετά τον ναυτικό αποκλεισμό της από τον Ειρηνικό, με αφορμή την ακύρωση της συμφωνίας για την...

Νότια Αφρική: Μέλισσες σκότωσαν 63 πιγκουίνους ενός απειλούμενου είδους

Εξήντα τρεις σφηνίσκοι του Ακρωτηρίου, ένα απειλούμενο είδος πιγκουίνου, βρέθηκαν νεκροί σε παραλία στη Νότια Αφρική, σκοτωμένοι από μέλισσες, σύμφωνα με το Ίδρυμα της...
Ο Ερντογάν καλεί την Ελλάδα να ανοίξει τα σύνορα

Ελληνοτουρκικές σχέσεις: Δύσκολο φθινόπωρο μετά το… ήρεμο καλοκαίρι – Οι νέες προκλήσεις Ερντογάν

Οι νέες προκλήσεις Ερντογάν και η στρατηγική της Αθήνας. Για ένα δύσκολο φθινόπωρο σε σχέση με την Τουρκία ετοιμάζεται η ελληνική διπλωματία, καθώς είναι ορατό...

Αυτό είναι το φάρμακο αντισωμάτων που βάζει «φρένο» στους θανάτους από Covid – Είχε...

Το βρετανικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως το φάρμακο έχει τη δυνατότητα να ωφελήσει χιλιάδες ασθενείς Ένα φάρμακο που δόθηκε στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Donald...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Αφγανιστάν: Στην πρωτεύουσα του Παντζσίρ έφτασαν οι Ταλιμπάν – Ο ρόλος του Κατάρ

Οι Ταλιμπάν φαίνεται ότι έφτασαν στην πρωτεύουσα του Παντζσίρ, της τελευταίας αφγανικής επαρχίας που...

Βίντεο που σοκάρει : Άνθρωπος κρέμεται από Black Hawk με πιλότους Ταλιμπάν

Άνθρωπος κρέμεται από Black Hawk με πιλότους Ταλιμπάν https://www.youtube.com/watch?v=g4q2nUeG0Dg&t=5s&ab_channel=24NewsHD

Αφγανιστάν: Συγκλονιστικά βίντεο από τη νέα έκρηξη στην Καμπούλ

Αυτό που περίμεναν πολλοί και για το οποίο είχε προειδοποιήσει ο αμερικανός πρόεδρος, Τζο...

Αφγανιστάν: Εντολή να επιστρέψει στην Αθήνα το αεροσκάφος της Π.Α

Με βάση πληροφορίες από ισχυρότατη χώρα της συμμαχίας ότι αυξάνει δραματικά το επίπεδο επικινδυνότητας...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή