Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
19.8 C
Athens

Αυξήθηκαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τον Μάρτιο

Στο 45,2% έφτασαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τον Μάρτιο του 2016, ενώ κλάδοι όπως οι κατασκευές και η βιομηχανία έχουν ανοίγματα που φτάνουν και στο 70%.

Όπως προκύπτει από την Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας για την νομισματική πολιτική το 2015 κατέστη αναγκαία σημαντική αύξηση των προβλέψεων έναντι του πιστωτικού κινδύνου, με συνέπεια οι ζημίες των ελληνικών τραπεζών να διευρυνθούν και να φθάσουν τα 9 δισεκ. ευρώ.

Η ποιότητα των χαρτοφυλακίων δανείων των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων χειροτέρευσε, ώστε το μερίδιο των συνολικών ανοιγμάτων που χαρακτηρίζονται ως μη εξυπηρετούμενα να φθάσει το 44,2% το Δεκέμβριο του 2015 από 39,9% το Δεκέμβριο του 2014. Το εν λόγω ποσοστό, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία, αυξήθηκε περαιτέρω σε 45,2% το Μάρτιο του 2016, ωστόσο η μεταβολή αυτή οφείλεται ουσιαστικά στη μείωση του παρονομαστή, καθώς η δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων δείχνει σημάδια εξασθένησης.

Σε βασικούς κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, όπως οι κατασκευές και η βιομηχανία, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων υπερβαίνει το 50%, ενώ το 70% των δανείων που είχαν ρυθμιστεί κατά το παρελθόν, προκειμένου να ενισχυθεί η πιθανότητα αποπληρωμής τους, χαρακτηρίζονται και πάλι ως μη εξυπηρετούμενα.

Είναι ενθαρρυντικό πάντως ότι το ποσοστό κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από τις συσσωρευμένες προβλέψεις υπερβαίνει ελαφρά το 50%, ενώ οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας συνολικά του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, κατόπιν της ανακεφαλαιοποίησης, αυξήθηκαν πάνω από 16% το 2015.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα του τραπεζικού συστήματος είναι το υψηλό απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών. Η ριζική αντιμετώπισή του, σε συνδυασμό με την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος και την αναμενόμενη αύξηση της ρευστότητας, κατόπιν της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, θα ενισχύσει την ικανότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων να στηρίξουν με χρηματοδότηση την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Εκτιμάται ότι οι πρωτοβουλίες που έχουν δρομολογηθεί για τους επόμενους μήνες αποτελούν ιδιαίτερα σημαντικές τομές όσον αφορά τη δομή του ελληνικού τραπεζικού τομέα και την αναδιάταξη των εγχώριων τραπεζών. Ειδικότερα, είναι αναγκαίο να υλοποιηθούν σύντομα:

• Η ανάπτυξη δευτερογενούς αγοράς δανείων (εξυπηρετούμενων ή μη), ώστε να διευρυνθεί ο αριθμός των συμμετεχόντων και να εμπλουτιστεί η τεχνογνωσία ως προς τη διαχείριση επισφαλών δανείων.
• Η αναμόρφωση του πλαισίου εξωδικαστικού διακανονισμού χρέους, ώστε να υπάρξουν δυνατότητες ταχείας, αποτελεσματικής και διαφανούς ρύθμισης χρεών προς ιδιώτες και φορείς του Ελληνικού Δημοσίου.
• Η βελτίωση των υποδομών της δικαιοσύνης και της εξειδικευμένης τεχνογνωσίας των δικαστών.
• Η επίλυση χρόνιων ζητημάτων που σχετίζονται με τη φορολογική μεταχείριση διαγραφών και σχηματισμού προβλέψεων τόσο για τους δανειολήπτες όσο και για τους δανειστές.
• Η εισαγωγή διατάξεων που εξασφαλίζουν τη συνεργασία των μετόχων στις προσπάθειες των τραπεζών για εξυγίανση επιχειρήσεων.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Άρειος Πάγος: Εκτός ευρωεκλογών οι Σπαρτιάτες

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου, εκτός της «κούρσας» για τις ευρωεκλογές τέθηκαν οι «Σπαρτιάτες». Υπενθυμίζεται ότι υπομνήματα είχαν καταθέσει στον...

Ρέντη: Πώς οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε η δολοφονική επίθεση κατά των αστυνομικών

Την συμμορία χούλιγκαν που εμπλέκεται μεταξύ άλλων στην δολοφονική επίθεση κατά των αστυνομικών στου Ρέντη που είχε ως αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του Αρχιφύλακα Γεώργιου...

Διακοπές Ρεύματος ΔΕΗ: Χωρίς ρεύμα την Πέμπτη (25/04) αυτές οι περιοχές της Αθήνας!

Σε πολλές περιοχές της Αττικής θα σημειωθεί προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος την Πέμπτη (25/4/2024). Πόση ώρα θα κρατήσει η διακοπή ρεύματος και τι ώρες θα...
Κιλκίς, κατέσχεσαν, κρέας,

“Καλάθι του Πάσχα”: Σε ισχύ από σήμερα – Και το αρνί στις νέες κατηγορίες...

Σε ισχύ τίθεται από σήμερα Τετάρτη (24/4) το Καλάθι του Πάσχα, το οποίο καλείται να δώσει λύση στις αυξημένες τιμές των πασχαλινών προϊόντων. Σύμφωνα με...

Λες και βρίσκεσαι στον πλανήτη Άρη! Δυστοπικές εικόνες από την Αθήνα λόγω αφρικανικής σκόνης...

ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΚΟΝΗ – Ένα απόκοσμο σκηνικό επικρατεί στον ουρανό των περισσότερων περιοχών της Ελλάδας αυτή τη στιγμή, όπου τα κίτρινα και τα πορτοκαλί χρώματα...

Κλειστές τράπεζες για 6 ημέρες – Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις συναλλαγές σας

Ρολά αναμένεται να κατεβάσουν ξανά οι τράπεζες για διάστημα 6 ημερών λόγω της εορτής του Πάσχα και της μεταφοράς της αργίας της Πρωτομαγιάς. Δηλαδή...

Ρέντης: Συγκλονιστικές αποκαλύψεις στη δικογραφία – Ανατριχίλα από τις δολοφονικές επιθέσεις

Ανατριχίλα προκαλούν οι νέοι διάλογοι οπαδών, που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, και όπως λένε αξιωματικοί της ΕΛΑΣ σκοπός τους ήταν να σκοτώσουν αστυνομικό. Οργανωμένο...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Κόκκινα δάνεια: Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ ψήφισαν το 50% του νομοσχεδίου που κατήγγειλαν!

Από τα απίθανα που συμβαίνουν στην Ελληνική πολιτική σκηνή αναδεικνύουν την αναξιοπιστία της αντιπολίτευσης....

Βουλή: Υπερψηφίστηκε το ν/σ για τα “κόκκινα” δάνεια 

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής και στο σύνολό του, από την Ολομέλεια της...

“Κόκκινα” δάνεια: Τι θα προβλέπει το νομοσχέδιο για servicers και εξωδικαστικό μηχανισμό για οφειλέτες

Παρεμβάσεις που έχουν να κάνουν με την εύρυθμη διαχείριση των "κόκκινων " δανείων κάθε...

Τον κώδωνα του κινδύνου για νέα γενιά “κόκκινων” δανείων κρούουν οι Τράπεζες

Σε απόγνωση έχουν οδηγήσει  χιλιάδες δανειολήπτες , στεγαστικών κυρίως δανείων, τα διαδοχικά "καπέλα" που...