Άφωνους τους άφησε ο Τζόνσον με ότι είπε για το Brexit – Αντιδράσεις για την τοποθέτησή του

41
Μπόρις Τζόνσον, Brexit, αντιδράσεις,

Άφησε τους πάντες άφωνους ο Τζόνσον με τις νέες δηλώσεις του. Όπως ανέφερε ο νέος Υπουργός Εξωτερικών: «Η έξοδος από την ΕΕ δεν σημαίνει με καμία έννοια ότι αφήνουμε την Ευρώπη».

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου και κήρυκας του Brexit, Μπόρις Τζόνσον, παράλληλα, εκτίμησε πως «εκτός της Ε.Ε. το Λονδίνο μπορεί να διαδραματίσει έναν ακόμα μεγαλύτερο ρόλο στις ευρωπαϊκές υποθέσεις» και πρόσθεσε «αυτή είναι η εντύπωση και των Ηνωμένων Πολιτειών». Νωρίτερα, να σημειωθεί πως ο νέος Υπουργός είχε την πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία του ως ΥΠΕΞ με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι.

«Υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στην έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις σχέσεις μας με την Ευρώπη, οι οποίες, εάν οτιδήποτε, θα εντατικοποιηθούν» δήλωσε ο Τζόνσον και πρόσθεσε:

«Είμαι πολύ χαρούμενος που έλαβα το τηλεφώνημα του υπουργού Κέρι των ΗΠΑ, ο οποίος συμφώνησε απόλυτα με αυτή την ανάλυση».

Αντιδράσεις για τον διορισμό του Μπόρις Τζόνσον στο Φόρειν Όφις

Έκπληξη και δυσαρέσκεια προκάλεσε και στην Γερμανία ο διορισμός του Μπόρις Τζόνσον ως υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας ενόψει της διαδικασίας αποχώρησης της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η κυρία Μέι γίνεται πιο αδύναμη μέσω μιας τέτοιας επιλογής προσώπων», δήλωσε στην εφημερίδα «Die Zeit» ο αντιπρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Ραλφ Στέγκνερ, επισημαίνοντας ότι ο Τζόνσον μέχρι τώρα δεν έχει παρουσιαστεί ως εξαιρετικός διπλωμάτης. «Τώρα θα διαπραγματευτεί το Brexit. Καλό ταξίδι!», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Στέγκνερ, επισημαίνοντας ότι για τη Βρετανία και για την Ευρωπαϊκή Ένωση θα έρθουν πιθανότατα δύσκολοι καιροί.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πρασίνων ‘Αντον Χοφράιτερ, ο διορισμός του επικεφαλής της καμπάνιας για το Brexit στο υπουργείο Εξωτερικών μπορεί να επιβαρύνει τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε.

«Η επιλογή αποτελεί ένα πολύ άσχημο μήνυμα για την διαδικασία εξόδου και προκαλεί αμφιβολία για τις ικανότητες της νέας πρωθυπουργού», δήλωσε ο κ. Χοφράιτερ, ενώ η συμπρόεδρος του κόμματος Σιμόνε Πέτερ εκφράζει την πεποίθηση ότι ο κ. Τζόνσον «θα περιφέρει την κυκλοθυμική του συμπεριφορά στην Ευρώπη και πέρα από αυτήν», κάτι το οποίο δεν θα είναι καλό σημάδι για την συνεργασία των Ευρωπαίων με την Βρετανία.

Διαβάστε επίσης:  O Τραμπ απέλυσε τον υπουργό Εξωτερικών Τίλερσον

«Με τον διορισμό του η κυρία Μέι έβαλε τον ακατάλληλο άνθρωπο σε αυτή την θέση», δήλωσε η κυρία Πέτερ, προβλέποντας ότι ο Μπόρις Τζόνσον θα διχάσει περαιτέρω τόσο το Συντηρητικό Κόμμα όσο και τους Βρετανούς.

Η επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ρεμπέκα Χαρμς αρχικά νόμιζε, όπως είπε, ότι επρόκειτο για αστείο: «Δεν ξέρω αν πρέπει να γελάσω ή να κλάψω. Γνωρίζω όμως ότι δεν είναι καλό όταν στην πολιτική επιβραβεύεται η ανευθυνότητα», δήλωσε, ενώ o Xριστιανοδημοκράτης (CDU) επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Έλμαρ Μπροκ εκτίμησε ότι πρόκειται για μια προσπάθεια της νέας Πρωθυπουργού να ενώσει το κόμμα της.

Τον ξάφνιασε ωστόσο ότι «αυτός που οργάνωσε το Brexit, με τον τρόπο που το έκανε ο Μπόρις Τζόνσον, με καμπάνιες τόσο μακριά από την αληθεια, τώρα πρέπει να ασκήσει ευρωπαϊκή πολιτική ή να συνεργαστεί με την Ευρώπη».

Κριτική όμως άσκησε και το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας του Κιέλου (IfW) για την επιλογή προσώπων από την Τερέζα Μέι και κυρίως του Μπόρις Τζόνσον.

«Πώς μπορεί στην εναρκτήρια ομιλία της να μιλάει για εθνική ενότητα και μετά να διορίζει υπουργό Εξωτερικών τον άνθρωπο που δίχασε τη χώρα;», διερωτήθηκε ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ντένις Σνόουερ και προειδοποίησε ότι η ανασφάλεια που θα προκύψει από αυτό για το μέλλον της Ευρώπης θα μπορούσε να προκαλέσει πανευρωπαϊκή οικονομική στασιμότητα.