Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024
20.2 C
Athens

Αφρικανική σκόνη ίπταται της χώρας

Αποπνικτική ατμόσφαιρα, με αφρικανική σκόνη και νεφώσεις επικρατούν σήμερα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, δημιουργώντας ένα «βαρύ» τοπίο, την στιγμή που η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Αφρικανική σκόνη ίπταται της χώρας

Το φαινόμενο της αφρικανικής σκόνης θα είναι ιδιαίτερα έντονο κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Πέμπτης και της Μεγάλης Παρασκευής, ενώ η σταδιακή υποχώρηση των υψηλών συγκεντρώσεων σκόνης αναμένεται να ξεκινήσει το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου.

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο, περιλαμβάνουν την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο και την Κρήτη, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η εκδήλωση του επεισοδίου οφείλεται σε ένα εκτεταμένο πεδίο χαμηλών πιέσεων στη Δυτική Μεσόγειο, το οποίο σε συνδυασμό με τις υψηλές πιέσεις στην περιοχή μας δημιουργούν ένα ισχυρό νότιο ρεύμα στην Κεντρική Μεσόγειο που μεταφέρει σκόνη από την Αφρική αρκετά βορειότερα από ό,τι συνήθως.

Ειδικότερα, για σήμερα  αναμένονται νεφώσεις στα νότια και ανατολικά ηπειρωτικά, οι οποίες σταδιακά θα περιοριστούν στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο. Ασθενείς βροχοπτώσεις θα σημειωθούν τις πρώτες πρωινές ώρες στη Θεσσαλία, τη Στερεά, την Πελοπόννησο και το Βόρειο Αιγαίο. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις, φτάνοντας τα 7-8 μποφόρ στο Ιόνιο και τα 5-6 μποφόρ στο Αιγαίο, όπου πρόσκαιρα στα νότια η έντασή τους θα είναι 7 μποφόρ.

Αφρικανική σκόνη ίπταται της χώρας

Μ. Πέμπτη αναλυτικά ο καιρός  από την ΕΜΥ:

Ειδικότερα, στην Αττική προβλέπονται  νεφώσεις που από τις μεσημβρινές ώρες θα πυκνώσουν και πιθανόν να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 2 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 09 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη αραιές νεφώσεις, τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες πιο πυκνές. Οι άνεμοι θα πνεόυν ασθενείς και πρόσκαιρα τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες θα πνέουν νότιοι με ένταση 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Στη Mακεδονία και τη Θράκη αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές με πιθανότητα τοπικών βροχών στα δυτικά τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 4 και τις βραδινές ώρες στα ανατολικά θαλάσσια έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 08 έως 24 βαθμούς Κελσίου και στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Στα νησιά του  Ιονίου, στην Ηπειρο, τη Δυτική Στερεά και τη Δυτική Πελοπόννησο αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές με ασθενείς τοπικές βροχές αρχικά στο νότιο Ιόνιο και τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες σποραδικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες στα ηπειρωτικά κυρίως ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 και στο νότιο Ιόνιο 7 τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλία, στην Ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την Ανατολική Πελοπόννησο αραιές νεφώσεις που γρήγορα θα πυκνώσουν και τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες θα εκδηλωθούν σποραδικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνεόυν από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 και στα νότια 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 08 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Στις Κυκλάδες και στην Κρήτη αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών. Οι άνεμοι θα πνεόυν από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 21 και στη βόρεια Κρήτη έως 25 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί ασθενείς και βαθμιαία στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 12 έως 23 βαθμούς Κελσίου και στα βόρεια η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Αφρικανική σκόνη ίπταται της χώρας

Ο καιρός έως και τη Δευτέρα του Πάσχα

Τη Μ. Παρασκευή, 26 Απριλίου, προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, τις πρωινές ώρες στο Αιγαίο με ασθενείς τοπικές βροχές και τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά με τοπικούς όμβρους ή μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά. Θα υπάρχουν όμως και διαστήματα ηλιοφάνειας.

Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης και οι συγκεντρώσεις της θα είναι κατά τόπους αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν στα ανατολικά βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ, στις υπόλοιπες περιοχές ανατολικοί νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Το Μ. Σάββατο, 27 Απριλίου, προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός. Τοπικές νεφώσεις θα αναπτυχθούν το μεσημέρι και το απόγευμα στα ηπειρωτικά και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα ορεινά. Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης στα ανατολικά και νότια.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ, βαθμιαία στα ανατολικά θα γίνουν μεταβλητοί ασθενείς. Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Ανήμερα το Πάσχα, 28 Απριλίου, ο καιρός προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός. Ωστόσο, θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα στα ηπειρωτικά, οπότε θα εκδηλωθούν σποραδικές μπόρες, κυρίως στα ορεινά.

Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Στα ανατολικά θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Τέλος, την Δευτέρα του Πάσχα, 29 Απριλίου, ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος καιρός. Τοπικές νεφώσεις θα αναπτυχθούν το μεσημέρι και το απόγευμα στα ηπειρωτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Την Τρίτη λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια, με τοπικούς όμβρους και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα ορεινά.  Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από δυτικές διευθύνσεις και στα ανατολικά νότιοι, 4 με 5 και στα πελάγη τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα κεντρικά και τα βόρεια.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Rolling Stones, πρώτη συναυλία, Marquee Club,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 17 Απριλίου oι Rolling Stones στην Αθήνα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ To 1967 oι Rolling Stones στην Αθήνα. Δίνουν συναυλία στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, η οποία έχει άδοξο τέλος.

Νικητές και χαμένοι από την υποψηφιότητα Μπελέρη

Τι μένει, λοιπόν, ως συμπέρασμα από πολιτικό σκάκι που βλέπουμε να παίζεται τα τελευταία 24ωρα; Ότι «βγήκαν όλοι νικητές και ΄χάσαν όλοι οι άλλοι» που θα...

Άγιοι Ανάργυροι: Σε “ειδικό δωμάτιο” των φυλακών Κορυδαλλού ο 39χρονος

Στις φυλακές Κορυδαλλού, προκειμένου να παραμείνει στην ψυχιατρική πτέρυγα των φυλακών, οδηγήθηκε τη Δευτέρα (15/4) ο δράστης της δολοφονίας της Κυριακής Γρίβα, την οποία...
Κορωνοϊός: 24 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο

Πασαλιμάνι: Κατέρρευσε κτίριο – 1 νεκρός και 3 τραυματίες

Τμήμα διώροφου κτιρίου, στο οποίο εκτελούνταν εργασίες ανακαίνισης, κατέρρευσε στην οδό Νεωρίων στο Πασαλιμάνι, λίγο πριν τις 10 το πρωί. Νωρίτερα, η Πυροσβεστική ανέφερε σε...

Η φωτογραφία της ημέρας

Όταν ο φακός δημιουργεί τέχνη... 16 Απριλίου 2024

Γιάννης Φέρτης: Σήμερα το τελευταίο «αντίο» στον σπουδαίο ηθοποιό 

«Την Τρίτη στις 12:00 το μεσημέρι από το πρώτο κοιμητήριο των Αθηνών θα γίνει η εξόδιος ακολουθία για τον αγαπημένο μας Γιάννη Φέρτη. Αντί στεφάνων η οικογένεια προτείνει να ενισχυθεί...

Έλον Μασκ: «Καταρρέει ο πληθυσμός της Ελλάδας» – Τι ανέφερε ο ιδιοκτήτης της Χ

– Σε ανάρτηση στην πλατφόρμα X προχώρησε ο ιδιοκτήτης της Space-X, της Tesla και πολλών άλλων εταιρειών Έλον Μασκ αναφορικά με την τραγική κατάσταση...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Απρίλιος σαν… Ιούνιος με θερμοκρασίες πάνω από 30 βαθμούς – Πότε χαλάει ο καιρός

Γενικά αίθριος καιρός. Από το μεσημέρι θα αναπτυχθούν αραιές νεφώσεις, οι οποίες στα δυτικά...

Προετοιμαστείτε! Έρχεται «θερμή εισβολή» με 30αρια το Σαββατοκύριακο

– Καλοκαίρι θα θυμίζουν τα επόμενα 24ωρα στη χώρα μας με την θερμοκρασία να...

Καιρός: Ζέστη με θερμοκρασίες που θυμίζουν καλοκαίρι και ισχυροί άνεμοι

Γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις στα ηπειρωτικά και...

Ο καιρός σήμερα: Ζέστη και νεφώσεις

Γενικά αίθριος καιρός, με αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα στα δυτικά και τα νότια. Οι άνεμοι...