Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου, 2020
10.1 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 27 Νοεμβρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1900.... Μεγάλος αρχαιολογικός θησαυρός ανακαλύπτεται στα Κύθηρα, που χρονολογείται στα 300 π.Χ.

Αυτά είναι τα μέτρα και τα αντίμετρα της επόμενης τετραετίας

Ενώ στο Μπάρι συζητείται σε επίπεδο Washington Group η συζήτηση για το χρέος και τα πλεονάσματα μετά το 2018, το οικονομικό επιτελείο βάζει στην Αθήνα τις τελευταίες πινελιές στον εφαρμοστικό νόμο των μέτρων της δεύτερης αξιολόγησης που περιλαμβάνει μέτρα από το 2017 μέχρι και το 2020.

Ο πρώτος στόχος της Κυβέρνησης είναι να πετύχει το κλείσιμο της αξιολόγησης και πλέον να αναμένεται με αξιώσεις συνολική συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα μέχρι και το Eurogroup της 15ης Ιουνίου αφού όπως άφησε να εννοηθεί χθες στην Βουλή ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος η συνολικής συμφωνία μέχρι και τις 22 Μαϊου συγκεντρώνει μικρές πιθανότητες.

Το πολυνομοσχέδιο με τον μακροσκελέστατο τίτλο «Συνταξιοδοτικές διατάξεις Δημοσίου και τροποποίηση διατάξεων του ν. 4387/2016, μέτρα εφαρμογής των δημοσιονομικών στόχων και μεταρρυθμίσεων, μέτρα κοινωνικής στήριξης και εργασιακές ρυθμίσεις, Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018 – 2021 και λοιπές Διατάξεις» θα κατατεθεί ή σήμερα το βράδυ ή το πρωί του Σαββάτου και θα εισαχθεί στην αρμόδια επιτροπή οικονομικών της βουλής από την Δευτέρα θα εκπληρώσει μέρος των υποχρεώσεων της Αθήνας και θα αφορά περίπου 80 προαπαιτούμενα της Αθήνας που χρειάζονται νομοθέτηση.

Ανάμεσα τους θα υπάρχουν μέτρα από το 2017 μέχρι και το 2020.

Άμεσα θα ισχύσουν οι αλλαγές που αποφασίστηκαν στο εργατικό και το συνδικαλιστικό νόμο το άνοιγμα των καταστημάτων περισσότερες Κυριακές το χρόνο και τα ΜΗΣΥΦΑ εκτός φαρμακείου που θα εφαρμοστούν άμεσα.

Στα μέτρα του 2018 περιλαμβάνονται η αύξηση της εισφοράς για τους ελευθέρους επαγγελματίες μέσου του υπολογισμού των εισφορών στο ακαθάριστο εισόδημα και τα μέτρα ύψους 530 εκατ. ευρώ από περικοπές δαπανών και επιδομάτων για το επόμενο χρόνο.

Το 2019 θα έχουμε την περικοπή των συντάξεων με «ταβάνι» μείωση 18% σε κύριες και επικουρικές και μαζί τα αντίμετρα ύψους 1% του ΑΕΠ σε επιδόματα για άστεγους, σχολικά γεύματα μείωση στην φαρμακευτική δαπάνη των συνταξιούχων επιδόματα για βρεφονηπιακούς σταθμούς και νηπιαγωγεία.

Το 2020 θα εφαρμοστεί η μείωση της έκπτωσης φόρου κατά 650 ευρώ και αν πιαστούν οι δημοσιονομική στόχοι οι μειώσεις φορολογίας σε φυσικά και νομικά πρόσωπα τον ΕΝΦΙΑ και του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13%.

Ειδικότερα σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, τα αντίμετρα περιλαμβάνουν:

1) Επιδότηση ενοικίου,

2) Συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη.

3) Αύξηση δικαιούχων δωρεάν πρόσβασης σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.

4) Επέκταση του προγράμματος των Σχολικών Γευμάτων.

5) Αύξηση και επέκταση του οικογενειακού επιδόματος.

6) Προγράμματα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

– Επιδότηση Ενοικίου.

Συνολικά ωφελούμενα είναι 600.000 νοικοκυριά. Ωφελούμενοι θα είναι σε ατομικό επίπεδο με ετήσιο εισόδημα 9.846 ευρώ και μια τετραμελής οικογένεια με ετήσιο εισόδημα 20.677 ευρώ.

Ετησίως η επιδότηση ενοικίου ή δανείου πρώτης κατοικίας θα είναι 600 ευρώ για 1 άτομο, 900 ευρώ για 2 άτομα, 1200 ευρώ για οικογένεια με 2 παιδιά, 1350 ευρώ με 3 παιδιά και 1500 ευρώ για 4 παιδιά.

Το μέγιστο ποσό του επιδόματος θα φτάνει τα 150 ευρώ το μήνα δηλαδή 1800 το χρόνο και ο μέσος όρος του επιδόματος είναι 83,3 ευρώ το μήνα (1000 ευρώ το χρόνο). Ενδεικτικά, το ποσό του επιδόματος για νοικοκυριό του ενός ατόμου θα είναι 50 ευρώ το μήνα, για κάθε επιπλέον άτομο του νοικοκυριού 25 ευρώ το μήνα, και για κάθε παιδί 12,5 ευρώ το μήνα.

– Συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη.

Με μηνιαίο ατομικό εισόδημα έως 700 ευρώ η συμμετοχή στα φάρμακα θα είναι μηδενική και ισχύει για όλα τα φάρμακα και για όλους τους εργαζόμενους, τους άνεργους και τους συνταξιούχους. Εδώ περιλαμβάνονται συνολικά 5.295.728 άτομα δηλαδή το 60,4% του συνόλου των πολιτών.

Με μηνιαίο ατομικό εισόδημα από 701-1200 ευρώ η συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη θα είναι μειωμένη κατά 50% (από 10% στο 5% και από 25% στο 12,5%). Ο πληθυσμός που είχε μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα συνεχίζει να έχει μηδενική συμμετοχή ανεξαρτήτως εισοδηματικής κατηγορίας. Αυτό το μέτρο αφορά το 79,45% στο σύνολο του πληθυσμού.

– Αύξηση δικαιούχων δωρεάν πρόσβασης σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Η αύξηση των ωφελούμενων απ’ το μέτρο έως το 2020, υπολογίζεται να φθάσει συνολικά τα 45.000 άτομα. Ειδικότερα, το 2017 οι ωφελούμενοι θα είναι 90.000, το 2019 θα είναι 120.000 (+30.000) και το 2020 θα είναι 135.000 (+15.000).

– Επέκταση του προγράμματος των σχολικών γευμάτων.

Το μέτρο αφορά 448.500 μαθητές δημοτικού και γυμνασίου, δηλαδή συνολικά το 50% των μαθητών, με έμφαση σε περιοχές με υψηλά ποσοστά ανεργίας και φτώχιας.

– Αύξηση και επέκταση του οικογενειακού επιδόματος.

Το επίδομα τέκνων αυξάνεται για όλες τις εισοδηματικές κατηγορίες. Το ποσό δεν είναι ίδιο για όλες τις κατηγορίες, αλλά προσαυξάνεται για όλους με έμφαση στο 1ο και στο 2ο παιδί.

Ειδικότερα, πριν το μέτρο, μια οικογένεια με 1 παιδί και ετήσιο εισόδημα μέχρι 6.000 ευρώ έπαιρνε μηνιαίως 40 ευρώ δηλαδή 480 ευρώ το χρόνο, ενώ μετά το μέτρο θα παίρνει 60 ευρώ το μήνα, δηλαδή 720 ευρώ το έτος. Μια οικογένεια με 2 παιδιά και ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ, έπαιρνε πριν το μέτρο 54 ευρώ το μήνα και 648 ευρώ το χρόνο, ενώ μετά το μέτρο θα παίρνει 100 ευρώ το μήνα, δηλαδή 1200 ευρώ το χρόνο. Μια οικογένεια με 2 παιδιά και εισόδημα έως 18.000 ευρώ το χρόνο, πριν το μέτρο έπαιρνε 26 ευρώ το μήνα (312 ευρώ το χρόνο) και μετά το μέτρο θα παίρνει 75 ευρώ το μήνα (900 ευρώ το χρόνο).

– Προγράμματα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

Από τα προγράμματα αυτά υπολογίζεται να δημιουργηθούν 30.000 θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα με έμφαση στους τομείς του κοινωνικού κράτους και της πρόνοιας.

Ένα κομμάτι του νομοσχεδίου θα περιλαμβάνει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018 -2021 όπου όπως είναι γνωστό θα περιγράφονται και τα μέτρα μετά το 2018 αλλά και η υποχρέωση της Ελλάδας να πετυχαίνει για τέσσερα χρόνια πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ.

Την Δευτέρα 15 του μήνα θα συνεδριάσει ξανά η ομάδα εργασίας της Ευρωζώνης (Euro working group) εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup της μεθεπόμενης Δευτέρας όπου θα εξεταστεί αν όλα τα προαπαιτούμενα βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης.

Στις ημέρες που θα ακολουθήσουν τα μέτρα θα πρέπει να ψηφιστούν μέχρι και την Πέμπτη 18 του μήνα ώστε να μεταφραστούν και να σταλούν στην Κομισιόν για να συντάξει την έκθεση συμμόρφωσης της Ελλάδας που θα κλείσει την δεύτερη αξιολόγηση για την Ελλάδα.

Παράλληλα θα πρέπει να αποφασίσει και το πως θα δοθεί στην Ελλάδα η δόση των 7 δις ευρώ για να καλύψει τις υποχρεώσεις χρέους του Αυγούστου.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Στα χέρια του Δημοσίου η Τράπεζα Πειραιώς…

Η ΕΚΤ επικύρωσε τη μετατροπή Cocos (μετατρέψιμες ομολογίες) σε κοινές μετοχές Πειραιώς και πλέον το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατέχει το 61,34% της...

Συντάξεις Δεκεμβρίου: Αρχίζουν σήμερα οι πληρωμές – Σε ποιους καταβάλλονται

Από σήμερα Τρίτη, 24 Νοεμβρίου έως την Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου θα καταβληθούν οι συντάξεις Δεκεμβρίου 2020 στους δικαιούχους. Αναλυτικά: Οι κύριες και...

“Κωδικός” προσέλκυση εργαζομένων από το εξωτερικό: Τα φορολογικά κίνητρα που δίνονται

Τη θέσπιση φορολογικών κινήτρων με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, για την προσέλκυση ξένων εργαζομένων και αυτοαπασχολουμένων, αλλά και Ελλήνων που έφυγαν από τη χώρα...
Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Πότε τη λαμβάνουν οι δικαιούχοι

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Πότε τη λαμβάνουν οι δικαιούχοι

420 εκατ. Ευρώ μπήκαν σήμερα στους τραπεζικούς λογαριασμούς 79.004 δικαιούχων της 4ης Επιστρεπτέας Προκαταβολής.  Μέχρι το τέλος της εβδομάδας προγραμματίζεται και  δεύτερη...

Τέλη κυκλοφορίας 2021: Απαντήσεις σε επτά ερωτήματα από την ΑΑΔΕ

Επτά κρίσιμες απαντήσεις για τα τέλη κυκλοφορίας δίνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σε έναν χρήσιμο οδηγό που λύνει τις απορίες...
Από σήμερα μέχρι τις 5 μ.μ. ανοιχτές οι Εφορίες για το κοινό

Από σήμερα μέχρι τις 5 μ.μ. ανοιχτές οι Εφορίες για το κοινό

Ανοιχτές για το κοινό μέχρι τις 5 το απόγευμα είναι από σήμερα οι ΔΟΥ προκειμένου η εξυπηρέτηση των πολιτών να είναι συνεχής...
Aντίστροφη μέτρηση για τα αναδρομικά σε κληρονόμους

Αναδρομικά από δώρα στις συντάξεις – Η απόφαση-βόμβα που ανοίγει τον δρόμο για πληρωμές

Απόφαση-βόμβα αναγνωρίζει αναδρομικά από Δώρα κύριων συντάξεων για συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα, ενώ για τους συνταξιούχους του Δημοσίου θεωρεί μεν αντισυνταγματική την...

Ακολουθήστε μας

7,492ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Παρατείνονται και επισήμως τα μέτρα μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου

Την παράταση των υφιστάμενων περιοριστικών μέτρων μέχρι και την Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου...

Τα 2 μέτρα που έρχονται από Δευτέρα για να κάνουμε Χριστούγεννα χωρίς lockdown

Τι σχεδιάζει η κυβέρνησηΌτι η κατάσταση στη χώρα πηγαίνει απ’ το κακό...

Πέτσας: Ανακοίνωσε πρόσθετα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού

Πρόσθετα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού ανακοίνωσε το μεσημέρι...

Σακελλαροπούλου – Μητσοτάκης: Έστειλαν μήνυμα για τήρηση των μέτρων από όλους

Μήνυμα για τήρηση των μέτρων από όλους έστειλαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή