Αυτές είναι οι 9 τροφές που καταπολεμούν την κατάθλιψη καλύτερα και από τα φάρμακα! (βίντεο)

567

Η κατάθλιψη επηρεάζει τόσο την ψυχική όσο και τη σωματική υγεία, οπότε η θεραπεία της θα πρέπει να στοχεύει και τα δύο προκειμένου να εξασφαλιστεί μια καλή γενική υγεία.

Τα ακόλουθα τρόφιμα και ποτά μπορούν να βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό στη θεραπεία αυτής της ασθένειας:

1. Blueberries
Τα blueberries έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες οι οποίες μειώνουν το οξειδωτικό στρες, το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της ασθένειας. Υποστηρίζουν επίσης την ανάπτυξη νέων κυττάρων, κάτι που είναι επίσης ένας τρόπος αντιμετώπισης της κατάθλιψης.

2. Μπανάνες
Οι μπανάνες είναι πλούσιες σε τρυπτοφάνη, η οποία μετατρέπεται σε 5-HTP από τον εγκέφαλο. Στη συνέχεια, το 5-HTP μετατρέπεται σε θετικούς νευροδιαβιβαστές, όπως η σεροτονίνη και η μελατονίνη. Επιπλέον, περιέχουν κάλιο και μαγνήσιο, οπότε είναι ευεργετική η ένταξή τους στη διατροφή σας.

3. Αμύγδαλα
Το μαγνήσιο είναι ένα θαυματουργό φάρμακο για τις ημικρανίες και την κατάθλιψη. Τα 100 γραμμάρια αμύγδαλα περιέχουν 268mg μαγνήσιο.

Αυτό επιβεβαιώθηκε από μια μελέτη του 1968, η οποία έδειξε ότι τα επαρκή επίπεδα μαγνησίου στον οργανισμό αντιστρέφουν τις ημικρανίες, την ευερεθιστότητα και την κατάθλιψη.

Θα πρέπει να καταναλώνετε μια χούφτα αμύγδαλα σε καθημερινή βάση. Εκτιμάται ότι οι άνδρες και οι γυναίκες ηλικίας 19-30 χρειάζονται 310mg και 400mg μαγνησίου αντίστοιχα, ενώ για τις ηλικίες 31+ απαιτούνται 420mg για τους άνδρες και 320mg για τις γυναίκες.

4. Αβοκάντο
Τα αβοκάντο είναι πλούσια σε κάλιο (485mg ανά 100gr), γεγονός που έχει αποδειχθεί ότι θεραπεύει το άγχος και την κατάθλιψη. Ως εκ τούτου, βεβαιωθείτε ότι καταναλώνετε ένα αβοκάντο για σνακ κατά τη διάρκεια της μέρας, καθώς οι καθημερινές ανάγκες καλίου για τους ενήλικες είναι 4,700mg.

Διαβάστε επίσης:  Ροχαλητό: Έτσι θα το κόψετε "μαχαίρι"!

5. Σπαράγγια
Τα σπαράγγια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φολικό οξύ και βιταμίνη Β, τα οποία βελτιώνουν την ψυχική υγεία, υποστηρίζοντας τη μετέπειτα μετατροπή της τρυπτοφάνης σε σεροτονίνη στον οργανισμό.

6. Σοκολάτα
Η μαύρη σοκολάτα και συγκεκριμένα το κακάο που περιέχεται σε αυτήν, αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης και της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο και μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης – του νευροδιαβιβαστή του στρες. Μπορείτε να τρώτε 40 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας καθημερινά.
7. Σπανάκι
Το σπανάκι περιέχει περισσότερο φολικό οξύ από οποιοδήποτε άλλο φυλλώδες πράσινο λαχανικό και οι περισσότεροι καταθλιπτικοί άνθρωποι έχουν ανεπάρκεια φολικού οξέος. Το φολικό οξύ ενισχύει επίσης τα επίπεδα της ντοπαμίνης και της σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Το σπανάκι είναι πλούσιο σε μαγνήσιο και βελτιώνει την αντικαταθλιπτική αποτελεσματικότητα.

8. Σολομός
Ο σολομός περιέχει ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία μαλακώνουν τις κυτταρικές μεμβράνες και βοηθούν να φτάσει η σεροτονίνη στον εγκέφαλο. Εάν παίρνετε αντικαταθλιπτικά, θα μειώσει τις παρενέργειες και θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητά τους.
Ωστόσο, βεβαιωθείτε ότι καταναλώνετε πάντα οργανικό σολομό εκτροφής.

9. Πράσινο Τσάι
Το πράσινο τσάι χρησιμοποιείται στη θεραπεία της κατάθλιψης εδώ και χιλιετίες. Περιέχει πολυφαινόλες, οι οποίες ενισχύουν την παροχή ντοπαμίνης και αυξάνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, γεγονός που εξασφαλίζει μια σταθερή ροή γλυκόζης – που χρησιμεύει ως καύσιμο για τον εγκέφαλο.

Μελέτες έχουν δείξει ότι όσο περισσότερο τσάι πίνετε, τόσο μεγαλύτερα είναι τα οφέλη που απολαμβάνετε.

Το παρακάτω βίντεο της Barbara Mendes θα σας αποκαλύψει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις τροφές που βοηθούν στην καταπολέμηση της κατάθλιψης: