Τρίτη, 9 Αυγούστου, 2022
26.5 C
Athens

Άγιον Όρος, ακόμα πιο κοντά στο Θεό

Στο Άγιον Όρος αισθάνεσαι σα να βρίσκεσαι σε χώρο οικείο, σε χώρο που έχεις μεγαλώσει και τον γνωρίζεις από παλιά, βυθίζεσαι σε εσωτερική σιωπή και προσπαθείς να ακούσεις τι θα σου πει ο Θεός. «Αν είναι θέλημα της Υπεραγίας Θεοτόκου, οπωσδήποτε θα πας εκεί», αυτό που λένε οι μοναχοί και όσοι έχουν επισκεφτεί το Άγιον Όρος.

Λίγη ώρα μετά τον απόπλου, η Νέα Θηβαιδα

Την πρώτη φορά στο Άγιον Όρος, αισθάνεσαι πως λαμβάνεις μέρος σε ένα “παραμύθι” και η επικοινωνία με τους ανθρώπους για τους οποίους το Άγιον Όρος είναι το σπίτι τους, είναι κάτι μοναδικό, ιδιαίτερο και δεν μπορείς να ξεχάσεις ποτέ τα συναισθήματα που προκαλούνται.

Ο δρόμος για την Μονή Διονυσίου και η είσοδος της

Προσπαθείς να γεμίσεις με στιγμές που παρακαλάς να μην τελειώσει η ημέρα και χάσεις αυτά που βλέπεις, που ακούς, που γεύεσαι, που αισθάνεσαι, που γενικά σε κάνουν να αισθάνεσαι αυτήν την μοναδική Θεϊκή αύρα. Η φύση, τα τοπία, η αρχιτεκτονική, οι ιερές ακολουθίες, όλα είναι απίστευτα όμορφα, όμως φτάνει η στιγμή που τα πάντα γίνονται ένα και σταματάς να θαυμάζεις τις ομορφιές.

Μονή Διονυσίου

Εμπειρία η οποία δε συγκρίνεται με τίποτα, είναι οι ολιγόλεπτες συνομιλίες με τους μόνιμους κατοίκους, που κάνει όποιος επισκεφτεί το Άγιον Όρος.  Το Άγιον Όρος είναι ο τόπος όπου καταφεύγει κανείς για να ζει στην αφάνεια.

Ο δρόμος για την Μονή Διονυσίου και η είσοδος της

Το Άγιον Όρος είναι, ίσως και ο μοναδικός τόπος στη γη, που δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο και όσοι πηγαίνουν αισθάνονται πως θα λύσουν τα προβλήματά τους, επειδή είναι το περιβόλι της Υπεραγίας Θεοτόκου. Δεν ξέρω εάν τα λύνουν, αυτό που ξέρω είναι πως σίγουρα γεμίζουν με δύναμη, αυτοπεποίθηση, πίστη και μία νηφαλιότητα που βοηθά στην ψύχραιμη εκτίμηση των καταστάσεων.

Προς τα Ουράνια..στην Ιερα Σκήτη του Αγίου Ανδρέα στις Καρυές

Το Άγιον Όρος είναι ο τόπος όπου διαμορφώθηκε και διατηρείται όλα τα χρόνια ένα συγκεκριμένο σύστημα καθημερινού τρόπου Χριστιανικής ζωής. Αυτό δημιουργεί την ιδιαίτερη αγιορείτικη ατμόσφαιρα. Είναι το σύνολο του Χριστιανισμού όπου μπορείς να δεις τα πάντα με τα ίδια σου τα μάτια και αυτό το πνεύμα, το δημιουργούν οι άνθρωποι που ζουν εκεί.

Μονή Κουτλουμουσίου, κάλεσμα για τον Εσπερινό

Εντυπωσιακή είναι η “ευκολία” με την οποία μπορούν όλοι και χωρίς γνώση όλων των γλωσσών, να ξεκινούν να ψέλνουν (όπως μπορούν). Για παράδειγμα, στα σλάβικα σε ελληνικό μοναστήρι. Οι Ιερές ακολουθίες γίνονται σε ήρεμη ατμόσφαιρα με ένα κατανυκτικό κλίμα. Οι μοναχοί που προσεύχονται , η αρχιτεκτονική και η διακόσμηση των ναών, οι αγιογραφίες, η βυζαντινή μουσική, όλο αυτό δημιουργεί αξέχαστα συναισθήματα και εμπειρίες.

Η είσοδος της Μονής Κουτλουμουσίου όπου δεσπόζει η εικόνα της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, στην οποία είναι αφιερωμένο το καθολικό της Μονής.
Μονή Ξενοφώντος

Η ιεροτελεστία του ανάμματος των καντηλιών και κεριών στην εκκλησία, είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να περιγραφεί από ανθρώπους που έχουν βιώσει τις θείες λειτουργίες, κυρίως με τη φωταγώγηση των ναών από φώτα και πολυελαίους. Τα καντήλια και τα κεριά τα ανάβουν ως προσφορά στο Θεό.

Προς Μονή Κουτλουμοσίου

Στο Άγιον Όρος δεν χρησιμοποιείται ηλεκτρικό ρεύμα στις ιερές ακολουθίες, «το να ανάβεις» και «να σβήνεις» είναι μία ιδιαίτερη και γεμάτο συμβολισμούς διαδικασία. Στις τρείς η ώρα τη νύχτα που ξεκινά η Ιερή Ακολουθία, φτάνεις στο ναό και είναι αναμμένα μερικά καντήλια, μετά ανάβει ακόμα ένα και ακόμα ένα και στο τέλος η λαμπάδα.

Η Μονή Διονυσίου όπως φαίνεται από τη θάλασσα

Οι μοναχοί πηγαίνουν στην ιερή ακολουθία, επιστρέφουν στο κελί, κάθονται, διαβάζουν, παρατηρούν τις ομορφιές, επαναλαμβάνουν την ευχή του Ιησού Χριστού, προσπαθώντας να κάνουν πάντα κάτι. Μερικά μοναστήρια που δίνουν δίνουν έμφαση στη φυσική εργασία, υπάρχουν και άλλα στην πνευματική εργασία. Κάποιοι εργάζονται για τα γεύματα, άλλοι στους κήπους και τα περιβόλια, κάποιοι για την καθαριότητα, άλλοι στα εργαστήρια, όλοι όμως έχουν ως προτεραιότητα και όλα οργανώνονται γύρω από τις Ιερές Ακολουθίες.

Τουριστικό καραβάκι με άνδρες επιβάτες στον αρσανά της Μονής Ξενοφώντος
Η βρύση έξω από την Μονή Κουτλουμουσίου
Το καθολικό και η φιάλη Αγιασμού της Μονής Ξενοφώντος

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Έχει και η Ελλάδα την Καραϊβική της: Το ελληνικό νησάκι με μόλις 19 τ.χλμ...

Καλωσορίσατε σε ένα από τα ωραιότερα ελληνικά νησιά! Νότια της Πελοποννήσου, ένας τόπος βγαλμένος από όνειρο: Η Ελαφόνησος, ένα εξωτικό νησί μόλις 19 τ....

Κύθηρα: Η εντυπωσιακή εκκλησία, σκαρφαλωμένη στον γκρεμό! Εκεί όπου κατέφυγε ο Ιωάννης ο Θεολόγος!...

Το σπήλαιο και το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη στον Γκρεμό, όπου η παράδοση λέει πως εκεί κατέφυγε, διωκόμενος από τη Ρώμη, ο Ιωάννης ο...
Σίφνος: Ο μυστικός παράδεισος

Σίφνος: Ο μυστικός παράδεισος (βίντεο)

Στο βορειοδυτικό άκρο της Σίφνου, υπάρχει ένα μικρό παραθαλάσσιο γραφικό ψαροχώρι, το οποίο βρίσκεται βαθιά «κρυμμένο» σε ένα από τα ασφαλέστερα φυσικά λιμάνια ολόκληρης...

Πασάς: Το ελληνικό νησί που έχει για κατοίκους μόνο… σκύλους και γαϊδούρια

Πασάς! Σας λέει κάτι; Εκατοντάδες νησιά και νησίδες αποτελούν την ακτογραμμή της Ελλάδας και κάποια από αυτά δεν είναι καθόλου γνωστά. Έχουν την δική...

Βόλτα στο Μπαξέ Τσιφλίκι

Από καιρό σχεδιάζαμε εγώ και η παρέα μου μια ημερήσια απόδραση στους Νέους Επιβάτες με τα καραβάκια του Θερμαϊκού. Νέοι Επιβάτες = Μπαξέ Τσιφλίκι ή...
Το Μοναστήρι της Παναγίας Αντίνιτσας

Το Μοναστήρι της Παναγίας Αντίνιτσας

Οδοιπορώντας προς τις κατάφυτες βορειοδυτικές πλαγιές της Όθρυος, στη Φθιώτιδα, σε υψόμετρο 900 μέτρων, συναντάμε το παλιό  Μοναστήρι της Παναγίας της Αντίνιτσας, εις μνήμην του...

Άγραφα: Ιδού το Μοναστήρι της Παναγίας Πελεκητής “φωλιασμένο” σε μία απόκρημνη πλαγιά 1400 μέτρων(φωτό-βίντεο)

ΠΑΝΑΓΙΑ ΠΕΛΕΚΗΤΗ: Νομίζεις, καθώς κοιτάζεις ψηλά προς το βουνό μέσα από το αυτοκίνητο, ότι βρίσκεται μεταξύ ουρανού και γης και πως κρέμεται επάνω από...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,185ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στο Άγιο Όρος

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες νωρίς το μεσημέρι στο Άγιο...

Ξαναφουντώνει ο κορωνοϊός στο Άγιο Όρος: Τρεις νεκροί – Νοσεί και ο πιο φανατικός αρνητής

Ξαναφουντώνει ο κορωνοϊός στο Άγιο Όρος. Σύμφωνα με την εφημερίδα “Μακεδονία“, στη μονή του...

Η Θαυμαστή παρέμβαση της Παναγίας στο Άγιον Όρος και η βοήθεια στον τραπεζάρη που ξεγελάστηκε

Η ΧΑΡΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ: Σε μία μονή του Αγίου Όρους έλαβε χώρα το εξής...

30 Αυγούστου: Εορτή των Αγίων Αλεξάνδρου, Ιωάννου και Παύλου Πατρ.Κωνσταντινουπόλεως

Τη μνήμη των Αγίων Αλεξάνδρου, Ιωάννου και Παύλου, των Πατριαρχών Κωνσταντινουπόλεως, τιμά σήμερα, 30...