Πέμπτη, 30 Μαρτίου, 2023
9.5 C
Athens

“Άγιος Παΐσιος” – Προκόπης Αγαθοκλέους: Οι δυσκολίες του ρόλου και οι σκηνές που τον έκαναν να κλάψει

Ο Προκόπης Αγαθοκλέους

είναι από τα πιο πολυσυζητημένα πρόσωπα της τηλεόρασης το τελευταίο χρονικό διάστημα, καθώς ενσαρκώνει τον Άγιο Παΐσιο στη δημοφιλή σειρά του MEGA. Ο ηθοποιός σε συνέντευξή του στο Τύπος TV μιλά για τις πρώτες σκέψεις που έκανε όταν του προτάθηκε ο ρόλος στη σειρά του MEGA «Άγιος Παΐσιος – Από τα Φάρασα στον Ουρανό» και το πώς προσέγγισε αυτήν τη θρησκευτική προσωπικότητα.

“Η πρόταση ήρθε από τον σεναριογράφο Γιώργο Τσιάκκα, τον οποίο εκτιμώ και ευχαριστώ πολύ. Οι πρώτες σκέψεις ήταν ένας τεράστιος ενθουσιασμός, σε συνδυασμό, όμως, με έναν φόβο για τον αν θα μπορέσω να αντεπεξέλθω γύρω από το όνομα αυτό που επρόκειτο να υποδυθώ. Στη συνέχεια, όμως, ο φόβος και οι ανησυχίες καταλάγιασαν και καλύφθηκαν από τον ενθουσιασμό της απίστευτης αυτής πρόκλησης του να υποδυθώ μία τόσο σημαντική προσωπικότητα. Είμαι ευγνώμων” αναφέρει, σχετικά με την πρόταση που του έγινε για τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη σειρά.

“Στα δύο πρώτα επεισόδια γίνεται ένας ύμνος στους πρόσφυγες, στον ξεριζωμό τω ανθρώπων που βλέπουμε να συμβαίνει και τώρα που μιλάμε. Στάθηκα, λοιπόν, στο να βρω τον άνθρωπο πίσω από τον άγιο. Τον άνθρωπο αυτόν που με τη στάση της ζωής του, την αγάπη του και το ολοκληρωτικό δόσιμο στον Θεό αγιοποιήθηκε και αυτήν τη στιγμή τιμάται από όλους τους χριστιανούς του κόσμου. Το να γνωρίσω τα βασικά αυτά χαρακτηριστικά που «έστειλαν» τον άνθρωπο αυτό στην αγιοποίηση ήταν η κινητήριος δύναμη για να συνεχίσω να μελετάω και να υποδυθώ το πρόσωπο αυτό” τονίζει.

 Προκόπη Αγαθοκλέους

“Γνώριζα για την ύπαρξη του Αγίου Παϊσίου, του οσίου και μετέπειτα αγίου. Ηταν ένας άνθρωπος για τον οποίο μιλούσε πολύς κόσμος. Ακόμα και μέσα στην οικογένειά μου και στον στενό μου κύκλο. Δεν γνώριζα πολλά. Φρόντισα, όμως, να μάθω μέσα από μία πολύμηνη μελέτη που έκανα, διαβάζοντας βιογραφίες, δικά του κείμενα, επιστολές κ.λπ. Διάβασα πολύ περισσότερα, φυσικά, αφότου ανατέθηκε ο ρόλος και όχι πιο νωρίς” σημειώνει ο Προκόπης Αγαθοκλέους.

Όσον αφορά στο πώς προσέγγισε τον ρόλο του Αγίου και αν προσπάθησε να ζήσει ασκητικά, έστω για λίγο, απαντά: “Ούτε ο Αγιος Παΐσιος δεν προσπάθησε να ζήσει σαν άγιος. Το να ζει κάποιος σαν άγιος δεν προϋποθέτει κάποια προσπάθεια. Η ζωή, οι πράξεις, οι ενέργειες, οι δράσεις, η στάση απέναντι στη ζωή είναι αυτή που ουσιαστικά αγιοποίησε και τον Αγιο Παΐσιο. Εγώ δεν προσπάθησα να ζήσω σαν άγιος. Προσπάθησα, μέσα από μια πνευματική ζωή με νηστεία, προσευχή, συζητήσεις και μελέτη για τη ζωή του, να καταλάβω και να μπω όσο περισσότερο μπορούσα στο πνεύμα της ζωής αυτού του ανθρώπου, του μετέπειτα αγίου”.

Ερωτηθείς εάν ένιωσε την ανάγκη να έρθει σε επαφή με πρόσωπα που τον είχαν γνωρίσει ή που έζησαν κάποιο από τα θαύματά του, τονίζει: “Ενιωσα την ανάγκη και ήρθα σε επαφή. Συζητήσαμε με πρόσωπα που τον είχαν γνωρίσει. Και ήταν πολλές οι φορές που εντελώς τυχαία στο άκουσμα και μόνο ότι πρόκειται να υποδυθώ αυτόν τον ρόλο πολλοί άνθρωποι μοιράστηκαν τις προσωπικές τους εμπειρίες, ακόμα και θαύματα που οι ίδιοι βιώσαν μέσα από τη συνύπαρξή τους και τη ζωή με τον άγιο”.

Περιγράφοντας τις μεγαλύτερες δυσκολίες του ρόλου, εξηγεί ότι ήταν  “η απόδοση της πνευματικότητας αυτού του προσώπου και των τριών ηλικιών που θα υποδυθώ, της εφηβικής, της ενηλικίωσης και της εισόδου στον Άγιον Όρος. Οι δυσκολίες ήταν, κυρίως, πρακτικής φύσεως και απόδοσης μιας προσωπικότητας και ενός ανθρώπου που έζησε πολύ διαφορετικά από αυτό που ζω εγώ σήμερα”.

 Προκόπη Αγαθοκλέους

Οι σκηνές που τον επηρέασαν

“Ψυχολογικά δεν μπορώ να πω ότι με επηρέασαν. Ψυχικά, όμως, και πνευματικά με επηρέασαν, καθώς υπήρξαν και έντονες σκηνές που απαιτούσαν πολλά από τον ηθοποιό. Αυτό, βέβαια, ισχύει για όλους τους ηθοποιούς. Ήταν ένα πολύ απαιτητικό σενάριο και δικαιολογημένα. Από όσο βλέπω μέχρι τώρα από όλους αυτούς τους ηθοποιούς θεωρώ ότι όλοι επηρεάστηκαν ψυχικά και πνευματικά από το μέγεθος και μόνο της αφήγησης των όσων βίωσε ο άγιος” επισημαίνει ο ηθοποιός, ο οποίος παραδέχεται ότι παραδειγματίστηκε από τη ζωή του Αγίου Παΐσιου σε ένα βαθμό.

“Θα ήθελα πολύ να έχω παραδειγματιστεί σε πολύ περισσότερα. Αυτά που κρατάω και δουλεύω είναι: Η ταπεινότητα, η ταπείνωση με την οποία αντιμετώπιζε τους ανθρώπους. Δεν κατατασσόταν κανείς κάτω από αυτόν, αλλά αυτός κάτω από όλους. Η υπομονή με την οποία αντιμετώπισε κάθε δυσκολία στη ζωή του, και ήταν πολλές… Η αγάπη του, που γενναιόδωρα προσφερόταν στον όποιον τη ζητούσε. Η τεράστια αγκαλιά που γινόταν για κάθε πονεμένο, καθώς και η απλότητα μέσα από την οποία αντιμετώπιζε τη ζωή και ό,τι τον περιέβαλε” αναφέρει.

Όσο για το αν αισθάνεται ότι αυτός ο ρόλος θα του αλλάξει τη ζωή, σημειώνει: “Αυτό δεν μπορώ να το ξέρω. Μπορώ να σας πω ότι δεν έχω και την εμπειρία για να ξέρω πώς θα αλλάξουν τα πράγματα. Σε προσωπικό, όμως, επίπεδο είχα πολλές αλλαγές. Προσπαθώ να καταφέρω πολλά από αυτά που διδάχθηκα από τα γραπτά και την ίδια του τη ζωή”.

 Προκόπη Αγαθοκλέους

Προκόπης Αγαθοκλέους: “Υπήρχαν στιγμές που έβαλα τα κλάματα όταν τελείωνε το γύρισμα”

Ο ηθοποιός έδωσε και τηλεοπτική συνέντευξη στο MEGA, στην οποία, μεταξύ άλλων, είπε ότι αισθάνεται ένα τεράστιο μερίδιο ευθύνης γιατί πρόκειται για μια βιογραφία ενός αγίου που λατρεύτηκε και λατρεύεται σε μεγάλη έκταση.

Ο Προκόπης Αγαθοκλέους υπογράμμισε ότι το πρώτο πράγμα που τον προβλημάτισε όταν ανέλαβε το ρόλο ήταν να μπει στην ψυχολογία ενός αγίου. “Συνειδητοποιώντας το μέγεθος και την κατάσταση του ιστορικού αυτού προσώπου, υπήρχε μεγάλη συγκίνηση. Υπήρχαν στιγμές που έβαλα τα κλάματα όταν τελείωνε το γύρισμα” συμπλήρωσε ο Προκόπης Αγαθοκλέους, τονίζοντας ότι τα γυρίσματα έγιναν σε αυθεντικούς χώρους, σε μέρη, εκκλησίες και μονοπάτια που περπάτησε ο ίδιος ο Παΐσιος. “Σκέφτηκα για την κατάρα όσων υποδύονται θρησκευτικούς ρόλους αλλά δεν το πήρα στα σοβαρά γιατί μπορεί να τρελαθείς στο τέλος και ο μύθος να γίνει πραγματικότητα” συμπλήρωσε.

Παράλληλα, ο ηθοποιός μίλησε στο «Τι λες τώρα!» για την προσωπική του ζωή, αποκαλύπτοντας τι του είπε η σύζυγός του όταν της ανακοίνωσε ότι θα ενσαρκώσει τον “Άγιο Παΐσιο”. “Όταν της είπα ότι θα ενσαρκώσω έναν άγιο, πίστεψε ότι με χάνει, ότι θα γίνω μοναχός. Επικοινωνούμε σε πολλά θέματα με τη Μαρίνα, είναι ηθοποιός και με καταλαβαίνει απόλυτα” πρόσθεσε.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Γιώργος Λιάνης για Αλίκη Βουγιουκλάκη: «Aνοίγει μια ρόμπα, δείχνει το στήθος της και μου...

O Γιώργος Λιάνης έδωσε μια άκρως πικάντικη συνέντευξη στον Τάσο Τρύφωνος και την εκπομπή «Τετ α Τετ» στην οποία έκανε πολλές αποκαλύψεις για την...
Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις 27-3-2023

Ο Τύπος της Δευτέρας 27/3

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις 27-3-2023 ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Μυστικά για πιο φθηνό ΕΝΦΙΑ" ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Μπουρλότα Δένδια σε Κυριάκο-Άδωνι" ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Αυξήσεις συντάξεων έως 11% με πλασματικά" ΕΣΤΙΑ: "Οι...

Νότης Σφακιανάκης: Το δύσκολο διαζύγιο, η μοναχική ζωή, η απόσυρση από τη νύχτα και...

Ο Νότης Σφακιανάκης είναι από τους πιο αναγνωρίσιμους λαϊκούς τραγουδιστές της γενιάς του και ο κόσμος τον ζητάει πίσω στις πίστες. Νότης Σφακιανάκης: Πότε θα...
Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις 25-3-2023

Ο Τύπος του Σαββάτου 25/3

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις 25-3-2023 ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: «Ετσι ο ΣΥΡΙΖΑ έκοψε το Δώρο ! » ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: «ΠΑΡΤΙ golden boys στο ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ» ΕΣΤΙΑ: «"Βόμβες" Αναστασιάδη εναντίον Μητσοτάκη» ΠΡΩΤΟ...

Η εντυπωσιακή αλλαγή στην εμφάνιση του: Παραμένει γοητευτικός στα 79 του ο δημοφιλής τραγουδιστής...

Ο Φίλιππος Νικολάου έζησε τα χρυσά χρόνια του ελληνικού κινηματογράφου και τραγουδιού και ερμήνευσε μερικές από τις μεγαλύτερες και διαχρονικές επιτυχίες, όπως το «Όταν»,...
Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις 24-3-2023

Ο Τύπος της Παρασκευής 24/3

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις 24-3-2023 ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Ο Βενιζέλος πρωθυπουργός;" ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Το θολωμένο μυαλό του Ανδρουλάκη" ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Επιδότηση έως 75% για σπίτια, χωράφια" ΕΣΤΙΑ: "Ο Κωνσταντίνος...
Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις 23-3-2023

Ο Τύπος της Πέμπτης 23/3

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις 23-3-2023 ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Θέσεις για 55.000 ανέργους" ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "ΚΑΛΑΘΙ των αχρήστων" ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Χάσμα στα επιτόκια καταθέσεων-δανεισμού" ΕΣΤΙΑ: "Ο θυμός φεύγει, η απαξία...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,244ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Άγιος Παΐσιος : Όταν έχουμε λίγη ταλαιπωρία σ’ αυτήν την ζωή, ξοφλούμε λογαριασμούς…

Άνθρωπος που δεν περνάει δοκιμασίες, που δεν θέλει να πονάη, να ταλαιπωρήται, που δεν...

Ο Άγιος Παΐσιος για την σωστή τοποθέτηση απέναντι στην αδικία

Γέροντα, όταν με αδικούν, η καρδιά μου σκληραίνει. – Για να μη σκληραίνει, ποτέ να...

Άγιος Νικόδημος Αγιορείτης: Μην απελπίζεσαι, μην ολιγοψυχείς…

Μην απελπίζεσαι, μην ολιγοψυχείς. Η δεύτερη προσβολή με την οποία ο πονηρός προσπαθεί εντελώς...

Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης: Να αποκτήσουμε την εσωτερική ησυχία

Σκοπός είναι ο άνθρωπος να τα αξιοποιήσει όλα για αγώνα. Να προσπαθήσει να αποκτήσει...