Αγωνία για το υποβρύχιο “φάντασμα” καθώς αδειάζει η κλεψύδρα

31
Αργεντινή-Υποβρύχιο

Μια καταιγίδα με κύματα ύψους έως και 8 μέτρων και ανέμους 40 κόμβων. που μαινόταν την Κυριακή, στάθηκε εμπόδιο στις έρευνες για τον εντοπισμό του υποβρυχίου της Αργεντινής που αγνοείται στον νότιο Ατλαντικό.

Παράλληλα, ούτε η εξέταση των δεδομένων επτά κλήσεων που πραγματοποιήθηκαν από δορυφορικό τηλέφωνο δεν βοήθησε τους ερευνητές να εντοπίσουν το σημείο όπου βρίσκεται.

Το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε το Σάββατο πως μέλη του πληρώματος του ARA San Juan φαίνεται πως προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με τη βάση τους και κατόπιν άλλες βάσεις του Πολεμικού Ναυτικού κάνοντας επτά κλήσεις με δορυφορικό τηλέφωνο αργά το πρωί και νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου, οι οποίες όμως απέτυχαν. Το σκάφος βρισκόταν 432 χιλιόμετρα από τις ακτές της Αργεντινής όταν είχε δώσει για τελευταία φορά το στίγμα του, την περασμένη Τετάρτη.

Οι αρχές προσπάθησαν να εντοπίσουν τη θέση του υποβρυχίου με τη βοήθεια της αμερικανικής εταιρείας Iridium Communications, η οποία όμως ανέφερε πως δεν είναι απόλυτα βέβαιη ότι οι κλήσεις έγιναν πράγματι από τη συσκευή με την οποία είναι εφοδιασμένη το υποβρύχιο, και επισήμανε πως οι κλήσεις από το τηλέφωνο μάλλον έγιναν την Τετάρτη—την ημέρα που εξαφανίστηκε το σκάφος—κι όχι το Σάββατο.

Συνολικά, πάνω από δέκα πλοία και αεροσκάφη της Αργεντινής, των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Χιλής και της Βραζιλίας συμμετέχουν στην επιχείρηση έρευνας. η οποία διεξάγεται κυρίως από αέρος, με τη χρήση ραντάρ και σόναρ, αφού η θαλασσοταραχή κάνει δύσκολη τη συμμετοχή των πλοίων, είπε ο ναύαρχος Γκαμπριέλ Γκονσάλες σε δημοσιογράφους στη βάση Μαρ ντελ Πλάτα και πρόσθεσε ότι «δυστυχώς», οι κακές καιρικές συνθήκες «αναμένεται ότι θα συνεχιστούν για τις επόμενες 48 ώρες».

Διαβάστε επίσης:  Παγκόσμιος συναγερμός: Ανακαλύφθηκε νέος ιός που μπορεί να προκαλέσει πανδημία!

Η κατάσταση, κατά μετεωρολόγους, θα αρχίσει να βελτιώνεται βαθμιαία από το μεσημέρι της Δευτέρας.
Ένα ανθυποβρυχιακό αεροσκάφος B8 των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων, ένα αεροσκάφος της NASA που ανέβαλε τις επιστημονικές έρευνες που διεξήγε, και ένα αεροσκάφος των ενόπλων δυνάμεων της Βραζιλίας συμμετείχαν στις έρευνες την Κυριακή.

Η δραματική αναζήτηση έχει καθηλώσει την κοινή γνώμης στην Αργεντινή. Συγγενείς μελών του πληρώματος έχουν συγκεντρωθεί στη βάση στη Μαρ ντελ Πλάτα, όπου το υποβρύχιο αναμενόταν να καταπλεύσει το μεσημέρι της Κυριακής από την Ουσουάια. Ο πάπας Φραγκίσκος αναφέρθηκε στο αγνοούμενο υποβρύχιο στη βραδινή του προσευχή.

Το Σαν Χουάν καθελκύστηκε το 1983, και είναι το νεότερο από τα τρία που διαθέτει ο στόλος της Αργεντινής. Κατασκευασμένο στη Γερμανία, υποβλήθηκε σε εκτεταμένες επισκευές το 2008 στην Αργεντινή, όταν είχαν αντικατασταθεί οι τέσσερις ντιζελομηχανές του και οι ηλεκτρικοί κινητήρες του συστήματος πρόωσης, κατά το εξειδικευμένο περιοδικό Jane’s Sentinel.

Πηγή πληροφοριών: ΑΜΠΕ