Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
17.9 C
Athens

Aγωνία για τους δύο στρατιωτικούς -Ξεκικά η δίκη τους

Με τη βαριά σκιά του Ταγίπ Ερντογάν, κρίνεται η τύχη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Η δίκη έχει οριστεί για σήμερα, με τον ανθυπολοχαγό Άγγελο Μητρετώδη και τον λοχία ΕΠΟΠ Δημήτρη Κούκλατζη να έχουν τη στήριξη των συγγενών τους και όλη την Ελλάδα να ελπίζει ότι η περιπέτειά τους θα λήξει το συντομότερο. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, η δίκη έχει οριστεί να ξεκινήσει στις 8.30 το πρωί με την κατάθεση ένστασης επί της προφυλάκισης των δύο.

Στην ελληνική κυβέρνηση, και ειδικά στο υπουργείο Αμυνας παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις, ελπίζοντας ότι το σενάριο που θα επικρατήσει είναι αυτό της άμεσης απελευθέρωσης των στρατιωτικών, αφού τους επιβληθεί μια ποινή με αναστολή για παράνομη είσοδο σε απαγορευμένη περιοχή. Γι’ αυτό το σενάριο προετοιμάζονται εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι οι συνεχείς επαφές που είχαν με το τουρκικό επιτελείο απέδωσαν καρπούς και δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα.

Το κακό σενάριο, βεβαίως, είναι η αλλαγή του κατηγορητηρίου σήμερα το πρωί και η προσθήκη της κατηγορίας της κατασκοπείας για την οποία συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης, ελεγχόμενα από την Αγκυρα, έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα ισχύσει.

Και πάνω σ’ αυτό το σενάριο ήρθε και η χθεσινή πληροφορία ότι ο επικεφαλής της MIT, Χακάν Φιντάν, ανήρτησε μήνυμα που έλεγε ουσιαστικά ότι πρέπει να γίνει ανταλλαγή με τους 8 Τούρκους που βρίσκονται στην Ελλάδα. Ένα μήνυμα που στο ελληνικό Πεντάγωνο εκτιμούσαν ότι δεν αναφέρει την επίσημη θέση του Φιντάν.

Χαρακτηριστικό δημοσίευμα της Haber Turk, όπου ο αρθρογράφος μιλάει ξεκάθαρα για ανταλλαγή με τους 8. «Για ποιο λόγο να πέρασαν αυτοί; Είναι χρήσιμοι για τους νέους κανόνες των διεθνών σχέσεών μας. Δεν έχω καμία υποψία πως θα μείνουν εδώ μέχρι να γίνει η ανταλλαγή με τους 8 Τούρκους, μέλη του των γκιουλενιστών που διέφυγαν στην Ελλάδα» γράφει μεταξύ άλλων.

Σε κάθε περίπτωση, το παιχνίδι πόκερ που παίζεται είναι ιδιαίτερα σκληρό και απαιτητικό και δυστυχώς τον άσο στο μανίκι του τον έχει ο Ταγίπ Ερντογάν. Αν ο Σουλτάνος αποφασίσει να τραβήξει σε μάκρος την υπόθεση και να πιέσει την ελληνική πλευρά, τότε σήμερα δεν πρόκειται να υπάρξει ευνοϊκή εξέλιξη και οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί θα μείνουν στην Τουρκία για άγνωστο χρονικό διάστημα και με πιθανή μια κατηγορία περί κατασκοπείας.

Αλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μπορούν οι Τούρκοι να «φυτέψουν» στοιχεία στα κινητά των δύο ενώ φέρεται να έχουν και βίντεο από κάμερες στα σύνορα όπου έχει καταγραφεί η διαδρομή της ελληνικής περιπόλου.

Το δυσάρεστο της υπόθεσης είναι ότι η εξέλιξη της δίκης στην Ανδριανούπολη γίνεται στη σκιά ορισμένων σημαντικών γεγονότων.

Το πρώτο είναι η δύσκολη θέση που βρίσκεται η Τουρκία στο Αφρίν με τους δεκάδες άμαχους νεκρούς και τα πρώτα φέρετρα Τούρκων στρατιωτών να φτάνουν στην πατρίδα τους.

Το δεύτερο είναι η πίεση που ασκούν οι Κεμαλιστές στον Ερντογάν να κρατήσει σκληρή στάση στο Αιγαίο, να απαιτήσει την απέλαση των 8 πραξικοπηματιών και να θέτει συνεχώς θέμα γκρίζων ζωνών.

Το τρίτο είναι οι εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ, οι νέες απειλές για θερμό επεισόδιο αν ξεκινήσουν γεωτρήσεις χωρίς την άδεια της Αγκυρας και η αποτυχία του Ερντογάν να «συνετίσει» τον αλ Σίσι στην Αίγυπτο.

Και τέλος είναι το γεγονός ότι ο Σουλτάνος είναι ανεξέλεγκτος, δεν τον φοβίζουν ούτε οι προειδοποιήσεις της ΕΕ, ούτε η δυσφορία της Ουάσιγκτον.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα;

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα: Φιλίππα, Φιλιππία, Φιλιώ.

Τροχαίο στη Σταδίου: Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται ο οδηγός μηχανής που συγκρούστηκε με αυτοκίνητο

Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» ο οδηγός της μοτοσικλέτας που τραυματίστηκε σε τροχαίο ατύχημα που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής (19/04) στο...

Μεσσηνία: Συνελήφθη επ΄αυτοφώρω 57χρονος για γενετήσιες πράξεις

Δικογραφία για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας σχηματίστηκε σε βάρος ενός 57χρονου, ο οποίος κατέβασε το παντελόνι του και προέβη σε γενετήσιες πράξεις μπροστά σε ανήλικες...

Καιρός: Προ των πυλών ο πολικός αεροχείμαρρος – «Βουτιά» της θερμοκρασίας με βροχές και...

Ραγδαία αλλαγή θα παρουσιάσει ο καιρός από σήμερα (19/04) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις,...

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή στην Αθήνα λόγω διεξαγωγής της 41ης Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν την Κυριακή στην Αθήνα λόγω διεξαγωγής της 41ης Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης. Συγκεκριμένα από τις 8:00 εως τις 18:30 θα πραγματοποιηθούν σταδιακές...
ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Από το 1822, είχαμε 215 κυβερνήσεις και 104 πρωθυπουργούς!

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 19 Απριλίου τίθεται σε λειτουργία η σιδηροδρομική γραμμή Πελοποννήσου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1882 τίθεται σε λειτουργία η σιδηροδρομική γραμμή Πελοποννήσου, δημιούργημα του Χαρίλαου Τρικούπη. ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Το 1856 άνοιξε ο δρόμος Μύλοι – Τρίπολη για τις λεγόμενες...

ΟΝΝΕΔ: Εξίσωση των τρίτεκνων οικογενειών με τις πολύτεκνες, ως μία λύση στο δημογραφικό

Την εξίσωση των τρίτεκνων οικογενειών με τις πολύτεκνες, πρότεινε η ΟΝΝΕΔ στην εκδήλωση που διοργάνωσε με θέμα το δημογραφικό ζήτημα και τη στεγαστική πολιτική,...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΗΠΑ: Η ιστορική ποινική δίκη του Τραμπ αρχίζει μεσούσης της προεκλογικής εκστρατείας

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα γίνει σήμερα ο πρώτος πρώην πρόεδρος στην ιστορία των Ηνωμένων...

Δίκη για το Μάτι: Στις 29 Απριλίου η απόφαση του δικαστηρίου για την τραγωδία

Τη Μεγάλη Δευτέρα, 29 Απριλίου αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της...

Κιβωτός του Κόσμου: Διεκόπη για τις 4 Απριλίου η δίκη του πατέρα Αντωνίου

Διακοπή δόθηκε στη δίκη του πατέρα Αντωνίου και επτά πρώην εργαζόμενων στην Κιβωτό του...

Δίκη Πισπιρίγκου – Δασκαλάκης: Συνδέω τους θανάτους με τους καβγάδες και τους χωρισμούς

Mε την κατάθεση του Μάνου Δασκαλάκη συνεχίζεται η δίκη για τους θανάτους των δύο...