Αγωνία στο Μαξίμου λίγο πριν το Eurogroup -Τι θα προτείνει η Αθήνα

37
Εκτινάχθηκαν τα χρέη του Δημοσίου σε ιδιώτες - Οι υποσχέσεις της κυβέρνησης

Κορυφώνεται η αγωνία στο κυβερνητικό στρατόπεδο λίγα εικοσιτετράωρα  πριν από το κρίσιμο eurogroup και ο πρωθυπουργός ξεκινά- σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida- από σήμερα νέο μπαράζ τηλεφωνικών επαφών με Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, βούληση της κυβέρνησης είναι να ασκήσει πιέσεις για λύση. Και βέβαια, να μεταφέρει στους βασικούς παίκτες της διαπραγμάτευσης το περιεχόμενο της δικής της πρότασης. Την οποία έχουν επεξεργαστεί από κοινού, Μαξίμου και οικονομικό επιτελείο.

Η εν λόγω πρόταση, βασίζεται σε αυτήν που έκανε πρόσφατα η  Γαλλία. Δηλαδή, σε έναν μηχανισμό που θα εξασφαλίζει την αυτόματη αναπροσαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος ανάλογα με το ύψος της ανάπτυξης.

Ενώ ο δεύτερος πυλώνας της πρότασης προβλέπει δράσεις που θα τονώνουν την ανάπτυξη στην Ελλάδα, με στόχο το ΔΝΤ να αναθεωρήσει προς τα πάνω τις σχετικές προβλέψεις του και να συγκλίνει με αυτές των Ευρωπαίων. Οι δράσεις αυτές, δεν αποκλείεται να περιλαμβάνουν ενίσχυση των δράσεων της Ευρωπαικής Τράπεζας Επενδύσεων, άλλα και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Διαβάστε επίσης:  Σταικούρας: Επιδιώκουμε την άμεση υλοποίηση των αποφάσεων του Eurogroup

Με φόντο τα παραπάνω, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να έχει αρχής γενομένης από σήμερα νέο γύρο συνομιλιών (με τους Γιούνκερ, Μέρκελ, Μακρόν κ.α) από τις οποίες θα μπορέσει να έχει εικόνα για το που ακριβώς βρισκόμαστε.

Ιδιαίτερης σημειολογίας,πάντως, θεωρείται όπως λένε από το Μαξίμου η πρόθεσή του να ξαναμιλήσει με τον πρόεδρο του Ευρωπαικού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, στον οποίο θα του μεταφέρει το αίτημά του να μεταφερθεί το ελλληνικό θέμα στη Σύνοδο, αν δεν βρεθεί λύση στο Eurogroup.

Με ενδιαφέρον , τέλος, αναμένονται τα μηνύματα που θα κομίσει ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ, που θα έχει επαφές τόσο με τον πρωθυπουργό αλλά και με τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιάννη Στουρνάρα.

Από το Μαξίμου είναι δεδομένο ότι περιμένουν να τους μεταφέρει «κλίμα», καθώς ο κ. Λεμέρ είχε πρόσφατες συναντήσεις με Ντάισελμπλουμ, Σόιμπλε και Παντοάν.