Αγώνας δρόμου για να υπάρξει συμφωνία θεσμών-κυβέρνησης

34
Κλείδωσε η συμφωνία για τα οικογενειακά επιδόματα

Στις 20:00 θα ξεκινήσουν οι σημερινές συναντήσεις των υπουργών Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη, Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τους επικεφαλής των Θεσμών και όχι στις 17:00 όπως είχε ανακοινωθεί νωρίτερα. Σύμφωνα με πληροφορίες θα προηγηθεί σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Κύριος στόχος των συναντήσεων είναι να μπουν οι τελευταίες «πινελιές» για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, την ώρα που συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις των τεχνικών κλιμακίων των δύο πλευρών.

Χτες, Σάββατο, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και του κουαρτέτου διήρκεσαν περισσότερες από 10 ώρες, αφού η συνάντησή τους ολοκληρώθηκε γύρω στις 02.30 τα ξημερώματα, με τον κ. Τσακαλώτο να δηλώνει πως: «Είχαμε πρόοδο σε όλα σχεδόν τα ζητήματα και όλοι έχουν κρατήσει κάποια θέματα για αύριο, το πολύ ως τα χαράματα της Δευτέρας», συμπληρώνοντας ότι υπήρξε πρόοδος σε Ασφαλιστικό, κόκκινα δάνεια και στο τελευταίο τμήμα των δημοσιονομικών μέτρων ύψους 1% του ΑΕΠ.

Όπως ανέφερε κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας «αγκάθι» παραμένει το θέμα της πώλησης των κόκκινων δανείων καθώς παραμένει μεγάλη η διάσταση απόψεων μεταξύ κυβέρνησης-θεσμών.

Διαβάστε επίσης:  Κυβερνητική αισιοδοξία μετά τις προβλέψεις ΔΝΤ παρά το επικοινωνιακό σιωπητήριο

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, τις οποίες όμως δεν επιβεβαίωσαν τα στελέχη της κυβέρνησης εξερχόμενα από τη χθεσινή συνάντηση, η πρόταση πάνω στην οποία γίνεται συζήτηση αφορά στην προστασία από την πώληση κόκκινων επιχειρηματικών δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων ύψους έως 100.000 ευρώ, δάνεια ύψους έως 75.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες και προστασία για οφειλές έως 5.000 ευρώ για τα καταναλωτικά δάνεια, ενώ η διαπραγμάτευση γίνεται με ορίζοντα εξαίρεσης από την πώληση το 1 έτος για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας και όσων δανείων επιχειρηματικών ή καταναλωτικών έχουν υποθήκη ή προσημείωση την πρώτη κατοικία.

Από την άλλη πλευρά οι δανειστές φέρονται να παραμένουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους σε ότι αφορά την πώληση σε funds εξυπηρετούμενων και μη δανείων, ενώ συμφωνούν να υπάρξει προστασία από την πώληση για στεγαστικά δάνεια με βάση τα όρια του νόμου Κατσέλη, δηλαδή δανειοληπτών που είναι οικονομικά αδύναμοι, αλλά η μεταβατική περίοδος προστασίας από την πώληση να μην είναι η τριετής.