Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
16.6 C
Athens

Αιχμηρό σκίτσο κατά Ερντογάν στην Αυστραλία – Το φέσι με τις νεκροκεφαλές και ένα πύρινο άρθρο

Με ένα πύρινο άρθρο του δημοσιογράφου Luke Slattery που καταγράφει δίχως στρογγυλοποιήσεις την τουρκική επιθετικότητα εναντίον της Ελλάδας και ταυτόχρονα καλεί τους Αυστραλούς να απόσχουν από μελλοντικές εκδηλώσεις για την επέτειο της απόβασης στην Καλλίπολη σε τουρκικό έδαφος, ως διαμαρτυρία για όσα έχει πράξει και συνεχίζει εναντίον της Ελλάδας, η εθνικής κυκλοφορίας εφημερίδα «Τhe Australian» έδωσε το στίγμα της αυστραλιανής κοινής γνώμης για όσα συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο και προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια και επίσημη αντίδραση της Τουρκίας.

Το κείμενο το οποίο συνοδεύεται από ένα ιδιαίτερα αιχμηρό σκίτσο του Eric Lobbeck, το οποίο απεικονίζει τον Τούρκο πρόεδρο να κρατά ένα φέσι με νεκροκεφαλές, οδήγησε τον πρέσβη της Τουρκίας στην Αυστραλία Korhan Karakoc να εκφράσει τη δημόσια δυσαρέσκεια της χώρας του, με τη σημείωση πως -κατά τη γνώμη του- δεν αποτυπώνει τα αισθήματα των Αυστραλών για την Τουρκία.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα με μια από τις μεγαλύτερες κυκλοφορίες σε όλη τη χώρα ενώ την προηγούμενη ημέρα ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε τηλεφωνικά τον Αυστραλό ομόλογό του Scott Morison για τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ακολουθούν εκτεταμένα αποσπάσματα του άρθρου:

Η Τουρκία δεν είναι φίλη μας.
Η Τουρκία δεν είναι φίλη του Δυτικού κόσμου.
Η ηγεσία της μετέχει ενεργά με τη Ρωσία για να πλαγιοκοπήσει την επιρροή της Δύσης στη Μέση Ανατολή, ένας βασικός λόγος για την οργισμένη αντίδρασή της στην πρόσφατη συμφωνία αναγνώρισης ανάμεσα στο Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Στην πραγματικότητα, ο επικεφαλής της Mossad Yossi Cohen, σύμφωνα με το BBC, αξιολογεί πως η Τουρκία είναι μεγαλύτερη απειλή για τη σταθερότητα στην περιοχή -αλλά και παγκοσμίως- από το Ιράν.

Η Τουρκία είναι αντιδημοκρατική εντός και περιπετειώδης εκτός:
-Η πρόσφατη αντιπαράθεση με την Ελλάδα αναφορικά με τη διεξαγωγή ερευνών ανοιχτά του Καστελόριζου είναι μια σημαντική αιτία αφύπνισής μας αναφορικά με τις επιδιώξεις της Τουρκίας οικονομικά, στρατηγικά και τοπικά.
Στην Ανατολική Μεσόγειο εφαρμόζει επεκτατική πολιτική την οποία αποκαλεί «Mavi Matan», δηλαδή «γαλάζια πατρίδα», πολιτική που μοιάζει με τις επεκτατικές επιδιώξεις της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Το Καστελόριζο, κάτι περισσότερο από «ένας βράχος» με ένα ωραίο λιμάνι, βρίσκεται χοντρικά δύο χιλιόμετρα από τις αποκαλούμενες «τουρκικές ακτές».
Επισκέφθηκα την περιοχή πολλές φορές ανάμεσα στο 2004 και το 2010.
Στην τελευταία μου επίσκεψη σε ένα μαγαζί στο τουρκικό Kas απέναντι από το Καστελόριζο, ο σερβιτόρος από το πάνω μπαλκόνι του μαγαζιού μού έδειξε το ελληνικό νησί και έκανε την κίνηση σαν να πυροβολούσε με ένα πολυβόλο προς τα εκεί.

Στη πραγματικότητα αυτή η δραματική μίμηση αποτυπώνει τη στάση της Τουρκίας συνολικά έναντι της Ελλάδας.
Μάλλον ο νεαρός σερβιτόρος απλώς επαναλάμβανε μεταφορικά τις σφαγές που έκαναν κυριολεκτικά το 1922 οι Τούρκοι εναντίον Ελλήνων και Αρμενίων στη Σμύρνη, μόλις τέσσερις ώρες απόσταση οδηγώντας από το Kas.

Οι τουρκικές αγριότητες στη Σμύρνη, συνέχεια των γενοκτονιών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας εναντίον των χριστιανικών μειονοτήτων, έγιναν υπό την ηγεσία και τις απευθείας εντολές του Μουσταφά Κεμάλ, του γνωστού Κεμάλ Ατατούρκ, που έχει πει για τους νεκρούς Αυστραλούς και Νεοζηλανδούς στην απόβαση της Καλλίπολης πως «οι νεκροί κείτονται πλέον σε φιλικό έδαφος».

Όταν στην Αυστραλία «τιμούμε» αυτά τα λόγια του Κεμάλ είναι σαν να αποσιωπούμε τη σφαγή έως και 100.000 Ελλήνων και Αρμενίων στη Σμύρνη.
Αυτή τη χρονιά οι εορτασμοί για την επέτειο της Καλλίπολης αναβλήθηκαν λόγω κορωνοϊού.
Τις επόμενες χρονιές οι Αυστραλοί θα πρέπει να αναλογιστούμε αν θα μετάσχουμε σε εκδηλώσεις επί τουρκικού εδάφους.

Δεν πρέπει να γινόμαστε αφορμή μιας ανύπαρκτης κανονικότητας η οποία συγκαλύπτει έτσι την επεκτατική αγριότητα της Τουρκίας και να αποσιωπάται έτσι η ευθύνη τους στη γενοκτονία Ελλήνων και Αρμενίων το 1915.
Εναλλακτικά, μπορούμε να εορτάζουμε στη Λήμνο.

Είναι το σωστό μέρος να τιμήσουμε τους πεσόντες μας της Καλλίπολης, είναι κοντά στα Δαρδανέλια και αρκετά κοντά στην τοξική Τουρκία και αυτή μπορεί να είναι η διαμαρτυρία μας ενάντια στη διαρκή στρατιωτική απειλή της Τουρκίας.
Στο καθεστώς του Ερντογάν αξίζει η καταδίκη μας, όχι η συγχώρεση.

Πηγή: ΕΡΤ

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία: Αυτοί οι δρόμοι θα κλείσουν την Παρασκευή στην Αττική

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιηθούν αύριο, Παρασκευή 26.04.2024, λόγω των εκδηλώσεων κατά την παράδοση – παραλαβή της Ολυμπιακής Φλόγας στο πλαίσιο των XXXIII Ολυμπιακών...

Μητσοτάκης: Όχι στις ψήφους των Σπαρτιατών – Δεν γίνεται η Βουλή να μετατρέπεται σε...

Ανατριχιαστικό και αποκαλυπτικό χαρακτήρισε το περιστατικό βίας που συνέβη στη Βουλή την Τετάρτη ο πρωθυπουργός. “Ανατριχιαστικό γιατί δεν γίνεται ο ναός της δημοκρατίας να μετατρέπεται...

Από τις αρχές του Μαΐου θα ενεργοποιηθούν τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα

Από 1 Μαΐου θα ισχύσει η παρέμβαση για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας, όπως γνωστοποίησε ο Υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης. Σχετικά με το άνοιγμα της...

Επιχείρηση “Ασπίδες”: Η Φρεγάτα Ύδρα κατέρριψε με πυροβόλο δύο UAV στον κόλπο Άντεν

H φρεγάτα Ύδρα που βρίσκεται στον κόλπο του Άντεν για την προστασία της διεθνούς ναυσιπλοΐας έβαλε με πυροβόλο κατά δύο UAVs που απειλούσαν εμπορικό...

Πιάστηκε πλοίο του Πάνου Λασκαρίδη με 850 κιλά κοκαΐνης

Νέο «σεισμό» στο χώρο της ναυτιλίας προκαλεί η είδηση ότι οι ιταλικές αρχές εντόπισαν στη Βενετία πλοίο bulker ελληνικών συμφερόντων φορτωμένο με κοκαΐνη αξίας...

Συντάξεις μηνός Μαΐου, εφάπαξ και Αδειοδωρόσημο Πάσχα: Ποιοι πάνε σήμερα στα ΑΤΜ και ποιοι...

Σήμερα, Πέμπτη, 25 Απριλίου αρχίζει η επίσημη καταβολή συντάξεων μηνός Μαΐου 2024. Αναλυτικά, σήμερα θα πληρώσουν τα τέως ταμεία των μη μισθωτών τις συντάξεις αλλά...

Σαν σήμερα 25 Απριλίου ο Πάουλ Γιούλιους φον Ρόιτερ χρησιμοποιεί 40 περιστέρια

Σαν σήμερα 25 απριλίου το 1850 ο Πάουλ Γιούλιους φον Ρόιτερ, ιδρυτής του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, χρησιμοποιεί 40 περιστέρια για να μεταφέρει στους πελάτες του...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μητσοτάκης – Ερντογάν: Οι τουρκικές παραφωνίες πριν από τη συνάντηση κορυφής

Παρά τις τουρκικές παραφωνίες του τελευταίου διαστήματος και την αμετροεπή αντίδραση της Τουρκίας στην...

Αυστραλία: Νέα αιματηρή επίθεση με μαχαίρι

Ένας επίσκοπος και αρκετοί πιστοί δέχθηκαν επίθεση με μαχαίρι μέσα σε εκκλησία στο Σίδνεϊ...

Σίδνεϊ – Επίθεση με μαχαίρι: Με ψυχική νόσο ο δράστης-Ήταν γνωστός στις αρχές

Η επίθεση με μαχαίρι, που στοίχισε τη ζωή σε έξι ανθρώπους και προκάλεσε τον...

Σίδνεϊ: Πέθανε η 38χρονη μητέρα που μαχαιρώθηκε στο εμπορικό κέντρο προσπαθώντας να σώσει το μωρό της

Έξι άνθρωποι που βρέθηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου (τοπική ώρα) στο εμπορικό κέντρο Westfield...