Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
15.9 C
Athens

Αίγυπτος: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα πρώτα έγχρωμα πορτρέτα μουμιών 

Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν έγχρωμα πορτρέτα μουμιών – τα πρώτα που βρέθηκαν εδώ και πάνω από έναν αιώνα – σύμφωνα με ανακοίνωση της αιγυπτιακής κυβέρνησης.

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν δύο πλήρη πορτρέτα αιγυπτιακών μουμιών και θραύσματα άλλων, στο χώρο ανασκαφών Gerza στο Φαγιούμ της Αιγύπτου, καθιστώντας τα έργα αυτά τα πρώτα του είδους τους που ανακαλύπτονται εδώ και πάνω από 115 χρόνια. Ο Άγγλος αρχαιολόγος Φλίντερς Πέτρι ήταν ο τελευταίος που βρήκε παρόμοια έργα τέχνης όταν ανακάλυψε 146 πορτρέτα σε ρωμαϊκό νεκροταφείο το 1911.

Τα ευρήματα προέρχονται από μια ανασκαφή που βρίσκεται ανάμεσα στα ερείπια της αρχαίας πόλης Φιλαδέλφεια, η οποία, σύμφωνα με το Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο, βρίσκεται στη βορειοανατολική γωνία του Φαγιούμ, περίπου 120 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του σημερινού Καΐρου.

Η ομάδα που ερεύνησε τον αρχαιολογικό χώρο Gerza αποκάλυψε επίσης ένα ταφικό κτίριο, αρχεία γραμμένα σε πάπυρο, κεραμικά και φέρετρα που χρονολογούνται από την περίοδο των Πτολεμαίων, η οποία εκτείνεται από το 305 π.Χ. έως το 30 π.Χ., έως τη ρωμαϊκή εποχή, η οποία διήρκεσε από το 30 π.Χ. έως το 390 μ.Χ..

Η κυβέρνηση της Αίγυπτου δήλωσε ότι τα ευρήματα αυτά δίνουν συναρπαστικές πληροφορίες για τις κοινωνικές, οικονομικές και θρησκευτικές συνθήκες των ανθρώπων που ζούσαν στη Φιλαδέλφεια πριν από σχεδόν 2.000 χρόνια.

Η συλλογή των πινάκων, γνωστή ως πορτραίτα Φαγιούμ, απεικονίζει μερικούς από τους πλουσιότερους ανθρώπους που έζησαν σε αυτές τις αρχαίες κοινότητες. Εκτός από αυτά τα ευρήματα, οι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν επίσης ένα σπάνιο άγαλμα από τερακότα της θεάς Ίσιδας-Αφροδίτης μέσα σε ένα ξύλινο φέρετρο. Οι αρχαιολόγοι σκάβουν από το 2016 στην περιοχή που κάποτε κατοικούσαν Έλληνες και Αιγύπτιοι.

Ο Μπασέμ Γκεχάντ, επικεφαλής του προγράμματος ανασκαφής της Αρχαίας Φιλαδέλφειας, ο οποίος ηγήθηκε της τελευταίας ανασκαφής δήλωσε ότι το άγαλμα «αντανακλά την επιρροή των Ελλήνων στην αιγυπτιακή τέχνη ως αποτέλεσμα της νέας κοινότητας που ζούσε εκεί».

Ο Γκεχάντ δήλωσε στον ιστότοπο Artnet News ότι τα περισσότερα από τα πορτρέτα που ανακαλύφθηκαν προηγουμένως κατέληξαν στον Βιεννέζο συλλέκτη, έμπορο έργων τέχνης και επιχειρηματία χαλιών Θεοντόρ Γκραφ, ο οποίος είχε πελάτες του μουσεία σε όλη την Ευρώπη και την Αμερική και άτομα όπως ο Σίγκμουντ Φρόιντ.

Αυτή τη φορά, τα πορτρέτα Φαγιούμ θα παραμείνουν στην Αίγυπτο για περαιτέρω μελέτη. «Κανείς δεν γνωρίζει πραγματικά το πλαίσιο αυτών των πορτραίτων. Τώρα, μπορούμε να γνωρίζουμε σίγουρα από πού προέρχονται και να βρούμε περισσότερα», κατέληξε ο Γκεχάντ.

Πηγή: Science Alert

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

σπάνιο ηχητικό, Δημήτρης Μητροπάνος,

Δημήτρης Μητροπάνος: 12 χρόνια από το θάνατο του

Στις 17 Απριλίου 2012 έφυγε από τη ζωή και ο Δημήτρης Μητροπάνος και το ελληνικό πεντάγραμμο έγινε φτωχότερο. Ακόμα και σήμερα, οι διαχρονικές του επιτυχίες "Θες", "Σβήσε...

Γιατί απέτυχε η Ελληνική δημοκρατία; ( βιντεο)

https://www.youtube.com/watch?v=qStGrn4nxXI&t=174s&ab_channel=%CE%A0%CF%81%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CE%A3%CE%BA%CE%AD%CF%88%CE%B7
Δελφούς, ανακαλύπτεται, Ηνίοχος,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 16 Απριλίου ανακαλύπτεται το άγαλμα του Ηνιόχου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ To 1896 ανακαλύπτεται στους Δελφούς το περίφημο άγαλμα του Ηνιόχου.
Άγιο Όρος, άβατο,

Ο Νίκος Καζαντζάκης όταν επισκέφθηκε τα τρομερά ΚΑΡΟΥΛΙΑ του Αγίου Όρους το 1914

Να και η περιγραφή του για τους ασκητές , στα τρομερά Καρούλια:  "Τρυπωμένοι μέσα σὲ σπηλιές, ζοῦν ἐκεῖ καὶ προσεύχουνται γιὰ τὶς ἁμαρτίες τοῦ κόσμου,...
ελληνικές, αρχαιότητες, βρίσκονται, εξωτερικό,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 8 Απριλίου ανακαλύφθηκε η Αφροδίτη της Μήλου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1820 Ο αγρότης Γιώργος Κεντρωτάς, σκάβοντας στο κτήμα του στη Μήλο, ανακαλύπτει ένα γυναικείο άγαλμα. Είναι η πασίγνωστη σήμερα Αφροδίτη της Μήλου, που...
Άγνωστοι επιτέθηκαν στο σπίτι του Μίκη Θεοδωράκη

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 3 Απριλίου ο κύκλος τραγουδιών “Ρωμιοσύνη” του Μίκη Θεοδωράκη

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ! Το 1966 ο κύκλος τραγουδιών «Ρωμιοσύνη» του Μίκη Θεοδωράκη παρουσιάζεται για πρώτη φορά σε συναυλία στο θέατρο Διάνα στην Αθήνα, έπειτα από διαδήλωση της ΕΔΑ...

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Οι Triplicity παρουσιάζουν το νέο album τους “Onibaba”

Οι Triplicity παρουσιάζουν το νέο album τους "Onibaba", στο πλαίσιο του Jazz Breeze Festival, στις 10 Απριλίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Οι Triplicity, ένα από...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Οι Αμαζόνες μπορεί να υπήρξαν πραγματικά, υποστηρίζει αρχαιολόγος

Στους αρχαιοελληνικούς μύθους, οι Αμαζόνες ήταν τρομερές πολεμίστριες που ζούσαν στα όρια του γνωστού κόσμου. Τα...

Υπεγράφη η συμφωνία της Ευρώπης με την Αίγυπτο – Το μήνυμα Μητσοτάκη

Υπεγράφη σήμερα Κυριακή (17/3) στο Κάιρο η συμφωνία της Ευρώπης με την Αίγυπτο. Πρόκειται...

Συνάντηση Μητσοτάκη – Αλ Σίσι: Δημιουργία Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου

Την ικανοποίηση του για την αναβάθμιση των σχέσεων της ΕΕ με την Αίγυπτο σε...

Κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη – Σίσι: Στο Κάιρο πέντε Ευρωπαίοι ηγέτες για το μεταναστευτικό

Την αναγνώριση του σημαντικού και κρίσιμου ρόλου της Αιγύπτου στην περιοχή της Νότιας Μεσογείου...