Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου, 2023
26 C
Athens

Αίγυπτος: Η χαριστική βολή στο τουρκολιβυκό μνημόνιο

Αθήνα και Κάιρο χαράζουν νέους δρόμους, ακόμα και επί του πεδίου – «Κλαίνε» Άγκυρα και Τρίπολη


Αλλάζουν άρδην οι ισορροπίες στην ανατολική Μεσόγειο μετά την απόφαση του Στρατηγού Σισί να οριοθετήσει μονομερώς τα δυτικά σύνορα της αιγυπτιακής ΑΟΖ με τη Λιβύη.

Ο ηγέτης της Αιγύπτου, Στρατηγός Σισί, αλλάζει άρδην τις ισορροπίες στην ανατολική Μεσόγεια μετά την απόφαση του να χαράξει μονομερώς τα δυτικά σύνορα της αιγυπτιακής ΑΟΖ με τη Λιβύη.

Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, Anadolu, Τουρκία και Λιβύη στην επιστολή τους «κάλεσαν την Ελλάδα να βάλει τέλος στις αβάσιμες κατηγορίες της, την επιθετική ρητορική και τις προκλητικές πράξεις και αντίθετα να σεβαστεί τις κυριαρχικές αποφάσεις των δύο χωρών».
Η αιφνιδιαστική -όχι για όλους- απόφαση του Στρατηγού Σίσι να οριοθετήσει μονομερώς τα Δυτικά όρια της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Αιγύπτου χαράσσοντας κάθετα τον χάρτη φέρνει νέα δεδομένα στη «σκακιέρα» της Ανατολικής Μεσογείου, γιατί αφενός πιέζει αφόρητα τον «αδύναμο κρίκο» της συμμαχίας Άγκυρας-Τρίπολης ο οποίος δεν είναι άλλος από τη μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης και αφετέρου πετάει το «γάντι» στην Τουρκία και στον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

20200328 2 41603994 53457516

Τουρκολιβυκή… πραγματικότητα η διαστρέβλωση της αλήθειας

Υπενθυμίζεται ότι με μία προκλητική κίνηση που διαστρεβλώνει την πραγματικότητα προχώρησαν Τουρκία και Λιβύη με επιστολή που έστειλαν την Τρίτη (13/12) στον ΟΗΕ με αφορμή τηναντίδραση της Ελλάδας  για την συμφωνία Άγκυρας και Τρίπολης τον περασμένο Οκτώβριο που αφορούσε έρευνες για υδρογονάνθρακες στη βάση του παράνομου τουρκολιβυκού Μνημονίου.

Το διάταγμα του στρατηγού Σισί

Στο τεύχος που εκδόθηκε χθες από την Αιγυπτιακή Εφημερίδα της Κυβέρνησης, δημοσιεύθηκε το διάταγμα του Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι αριθ. 595 του 2022 σχετικά με τον καθορισμό των δυτικών θαλάσσιων συνόρων της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στη Μεσόγειο.

website thumbnail 7 1

Ο Αιγύπτιος ηγέτης, στρατηγός Αλ Σισί, σε μια από τις ελάχιστες φορές που συλλαμβάνεται από τον φακό να χαμογελάει

Στην εκδοθείσα απόφαση αναφέρετε ότι τα σύνορα της χωρικής θάλασσας της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου ξεκινούν από το σημείο Νο. 1 των χερσαίων συνόρων Αιγύπτου-Λιβύης για απόσταση 12 ναυτικών μιλίων μέχρι το σημείο Νο. 8, και στη συνέχεια η δυτική θαλάσσια συνοριακή γραμμή της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου ξεκινά από το σημείο Νο. 8 με κατεύθυνση βόρεια, παράλληλα με τη γραμμή του μεσημβρινού 25 ανατολικά, μέχρι το σημείο Νο. 9 του οποίου οι συντεταγμένες φαίνονται στον συνημμένο πίνακα σύμφωνα με τη γεωδαιτική αναφορά WGS84.

«Pressing» σε όλο το «γήπεδο» για την Άγκυρα

Αν και το γεγονός ότι η Αιγυπτιακή κίνηση αφορά μονομερή οριοθέτηση στη δεδομένη χρονική συγκυρία αυξάνει την πίεση στην Άγκυρα  αφού την πετά εκτός «παιχνιδιού» ακυρώνοντας στην πράξη το παράνομοΤουρκολιβυκό Μνημόνιο . Και αναγκάζει τη Λιβύη να αλλάξει γραμμή και να συνεργαστεί με Κάιρο και Αθήνα. Η άλλη επιλογή της μεταβατικής κυβέρνησης της Τρίπολης θα είναι να ενεργοποιήσει τη συμφωνία της με την Άγκυρα και να ζητήσει από την Τουρκία να αναλάβει πρωτοβουλία σε ρόλο «προστάτη» προχωρώντας σε ενέργειες επί του πεδίου.

Ελλάδα και Αίγυπτος ενδυναμώνουν τους δεσμούς τους

Τον Οκτώβριο, η Αίγυπτος και η Ελλάδα καταδίκασαν με σφοδρότητα συμφωνίες αερίου μεταξύ της Τουρκίας και της εδρεύουσας στην Τρίπολη λιβυκή κυβέρνησης, μίας εκ των δύο ανταγωνιστικών κυβερνήσεων του έθνους της βόρειας Αφρικής, σεδιαφιλονικούμενες θαλάσσιες περιοχές. 

GREGY1

Ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας και ο ΥΠΕΘΑ Νίκος Παναγιώτοπουλος σε πρόσφατη επίσκεψή τους στην αιγυπτιακή προεδρεία

Η Ελλάδα και η Αίγυπτος ενδυνάμωσαν τους δεσμούς τους τα τελευταία χρόνια, συνεργαζόμενες στενά για να αναπτύξουν ενεργειακές πηγές στην ανατολική Μεσόγειο, ανταλλάσσοντας πληροφορίες για την τρομοκρατία και διεξάγοντας συχνά κοινές στρατιωτικές ασκήσεις.

Οι δύο χώρες μαζί με την Κύπρο έχουν υπογράψει συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων συνόρων με στόχο την διευκόλυνση της εκμετάλλευσης των μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο.

Η πολεμική μηχανή της Αιγύπτου έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο

Η Αίγυπτος διαθέτει μια πανίσχυρη πολεμική μηχανή η οποία είναι έτοιμη να υπερασπιστεί επί του πεδίου τη μονομερή της απόφαση απέναντι στην «αναιμική» μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης η οποία σε στρατιωτικό επίπεδο, χωρίς πολεμικό ναυτικό και πολεμική αεροπορία είναι αδύνατο να απαντήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια του Στρατηγού Σίσι.

Και γνωρίζει ότιεάν απαιτηθεί τα πλοία του Αιγυπτιακού ναυτικού θα «σημαδέψουν» με την παρουσία τους την επίμαχη περιοχή  6850 km2 την οποία η Τρίπολη θεωρούσε έως τώρα δικών της Κυριαρχικών Δικαιωμάτων.

Αίγυπτος

Η χάραξη Σίσι φτάνει βόρεια έως το «τριεθνές» και αφήνει ανοιχτή τη διαπραγμάτευση με την Αθήνα και την Τρίπολη προκειμένου να καθοριστούν τα όρια δικαιοδοσίας κάθε κράτους αφήνοντας έξω από τη «μοιρασιά» την Άγκυρα.

Οι πιθανές επόμενες κινήσεις της Άγκυρας

Αυτό που ενδεχομένως μπορεί να κάνει η Τουρκία όπως εκτιμά η Αθήνα και το Ελληνικό Επιτελείο είναι ναι μεν να αναλάβει το ρόλο του ‘’προστάτη’’ προς την κυβέρνηση της Τρίπολης χωρίς όμως να έρθει σε σύγκρουση με την Αίγυπτο και τον Στρατηγό Σίσι. Και να επιχειρήσει ‘’ρελάνς’’ με ερευνητικό σκάφος σε θαλάσσια περιοχή Ελληνικών Κυριαρχικών Δικαιωμάτων Νότια της Κρήτης εντός του παράνομου Τουρκολιβυκού μνημονίου. Ώστε να κρατήσει «ζωντανή» τη συμμαχία με την Τρίπολη και ταυτόχρονα να πιέσει την Ελλάδα και να συνεχίσει τη διεκδίκηση της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Συνάντηση Μητσοτάκη – Χριστοδουλίδη: Πάγιες οι θέσεις μας στο Κυπριακό

Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς και ο συντονισμός ανάμεσα στις δύο πλευρές εξετάστηκαν κατά τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του...
Μητσοτάκης: Εναπόκειται στην Τουρκία να κλείσει τον δρόμο της κρίσης και να ανοίξει τον δρόμο της λύσης

Τι συζήτησαν Μητσοτάκης – Στόλτενμπεργκ στη Ν. Υόρκη

Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και η συνεχιζόμενη στήριξη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, όπως αυτή αποτυπώθηκε πιο πρόσφατα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους,...
Βουλή: Συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών την Πέμπτη

Βουλή: Σύγκρουση για το εργασιακό νομοσχέδιο

Σε μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης εξελίσσεται η συζήτηση του εργασιακού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής. Σύσσωμη η αντιπολίτευση εκφράζει την αντίθεσή της στις υπό συζήτηση διατάξεις,...
Ζουράρις:«Δεν μπορώ να μιλήσω για τον Τσίπρα…εγώ τον λέω "το αγόρι μου", είμαι ερωτευμένος μαζί του»

Ζουράρις για Κασσελάκη: Πετυχημένη αμερικανική οδοντόπαστα 

Ως μια «πετυχημένη» οδοντόπαστα χαρακτήρισε τον υποψήφιο για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη, ο πρώην βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστας Ζουράρις,...
Αχτσιόγλου: Απώλειες για 9 στους 10 συνταξιούχους με το νέο ασφαλιστικό

Αχτσιόγλου: Ο Κασσελάκης μου απευθύνθηκε με υποτιμητικό στυλάκι επειδή είμαι γυναίκα

Στα άκρα έχει οδηγηθεί η κόντρα για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, αφού οι αλληλοκατηγορίες μεταξύ των δύο υποψηφίων, αλλά και των υποστηρικτών τους έχουν...
Ελληνοτουρκικοί διάλογοι σε νέα επεισόδια...

Η αποτίμηση της Αθήνας για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Ανώτατες πηγές της ελληνικής πλευράς αναφέρουν ότι το θετικό κλίμα αντανακλά την ειλικρινή διάθεση για συνέχιση της αποκλιμάκωσης και αποφυγή της επιθετικής ρητορικής. Επίσης, θεωρείται πολύ...

Συνάτηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Θετική ατμόσφαιρα – Συμφώνησαν οδικό χάρτη επαφών

«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan, παρουσία...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 2 Σεπτεμβρίου μια μέρα πριν την επανάσταση της 3ης Σεπτέμβρη η Ελλάδα υπογράφει “μνημόνιο”

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1843... H πτωχευμένη Ελλάδα αναγκάζεται να υπογράψει το «μνημόνιο», που συντάσσουν οι...

Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς Τουρκία: Η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης δεν δικαιούται να κάνει νέες συμφωνίες

Νέο «χαστούκι» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Τουρκία, με αφορμή τις συμφωνίες που υπέγραψε ο...

Αντιδράσεις εντός και εκτός Λιβύης για το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Η υπογραφή του χθεσινού μνημονίου μεταξύ της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης με έδρα...

Δένδιας: Μετά από επικοινωνία με τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ για Λιβύη αμφισβήτησαν τη νομιμότητα του τουρκολιβυκού μνημονίου

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μίλησε σήμερα τηλεφωνικά με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ...