“Φρένο” στην ανεξέλεγκτη επέκταση των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων που ξεπέρασαν ήδη πανελλαδικά τα 200.000 διαμερίσματα και κατοικίες σε όλη τη χώρα επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Οικονομικών “παγώνοντας”, εάν απαιτηθεί, την έκδοση νέων αδειών βραχυχρόνιων μισθώσεων, μέσω των πλατφορμών τύπου Airbnb, Booking.com κλπ, και σε άλλους δήμους και πόλεις εκτός του Δήμου Αθηναίων, μετά το “πάγωμα” αδειών για ένα χρόνο που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ για το 1ο , 2ο και 3ο διαμέρισμα της πρωτεύουσας (περιλαμβάνουν Κέντρο Αθήνας με εμπορικό τρίγωνο και Πλάκα, Κουκάκι, Παγκράτι, Εξάρχεια, Κολωνάκι, Λυκαβητός, Ιλίσια, Ν.Κόσμος, Πετράλωνα, κλπ).
Μάλιστα το “πάγωμα” χορήγησης νέων αδειών, όπως λένε πηγές του υπουργείου Οικονομικών, εάν παραστεί ανάγκη θα γίνει ακόμη και σε οικισμούς πόλεων αλλά και σε “κορεσμένους”, με εκμισθούμενα διαμερίσματα,δρόμους.
Παράλληλα για να μετριαστεί το οξυμένο στεγαστικό πρόβλημα με τα υψηλά ενοίκια, που κατά κύριο λόγο οφείλεται στην έκρηξη του καθεστώτος των βραχυχρόνιων μισθώσεων, κι αυτό λόγω υψηλών αποδόσεων στους κατόχους των εκμισθούμενων ακινήτων, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε δύο επιπλέον μέτρα.
Το πρώτο μέτρο προβλέπει πως όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν εγγραφεί σήμερα στο Μητρώο των Ακινήτων με βραχυχρόνιες μισθώσεις εκμισθώσουν τα ακίνητά τους με μακροχρόνια συμβόλαια ενοικίασης θα έχουν τριετή απαλλαγή της αυτοτελούς φορολόγησης των εισπράξεων από τα ενοίκια. Σήμερα ο συντελεστής φορολόγησης είναι 15% από το πρώτο ευρώ για εισοδήματα από ενοίκια έως 12.000 ευρώ, 35% για 12.001-35.000 ευρώ και 45% από 35.001 ευρώ και άνω.
Το δεύτερο μέτρο είναι η αύξηση του τέλους διαμονής που από 1,5 ευρώ σήμερα ανά διανυκτέρευση σχεδιάζεται να φτάσει ακόμη και τα 8 ευρώ, επιβαρύνοντας ιδιαίτερα τον ιδιοκτήτη ενός διαμερίσματος για βραχυχρόνια μίσθωση.
Η όλη κατάσταση με την αποκαλούμενη οικονομία διαμοιρασμού (βραχυχρόνιες μισθώσεις μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών) θα επανεξεταστεί μετά από έναν χρόνο, ενώ παράλληλα θα διεξάγονται έλεγχοι σε όλα τα αστικά κέντρα, ώστε να διαπιστώνεται εάν η βραχυχρόνια μίσθωση επηρεάζει την εύρεση κατοικίας με πολύχρονα συμβόλαια ενοικίασης.
Πότε και πως όμως θα μπαίνει ο “κόφτης”; Σχεδιάζεται να ισχύσει μια αναλογία, ένα «κλάσμα» δηλαδή , ανάμεσα στις βραχυχρόνιες και τις μακροχρόνιες μισθώσεις ανά περιοχή. Εάν αυτό το «κλάσμα» ανατρέπεται εις βάρος των μακροχρόνιων μισθώσεων, τότε θα μπαίνει “φρένο” στις νέες άδειες για βραχυχρόνιες μισθώσεις.
Σε αρκετές περιπτώσεις,όπως εξαγγέλθηκε ήδη για τα τρία διαμερίσματα του Δήμου Αθηναίων,το προσωρινό πάγωμα των αδειών δεν θα γίνεται συνολικά σε επίπεδο Δήμου, αλλά ακόμη και σε διαμερισματικές ενότητες μέσα στον Δήμο.