Αισιοδοξία Θεοδωράκη για συγκλίσεις στο Κεντρώο χώρο!

134
Θεοδωράκης, αλλαγές, μνημόνιο,

Ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν μπορούσε να κρύψει την ικανοποίηση του για το γεγονός πως το 2ο Συνέδριο του κόμματος κατέστη η αφορμή να ανανεωθεί η συζήτηση περί ευρύτερων συγκλίσεων στον Κεντρώο χώρο, αλλά και να τοποθετηθούν επί της προοπτικής συγκρότησης ενός ισχυρού πόλου σημαντικοί παίκτες του χώρου, όπως οι Κώστας Σημίτης και Γιώργος Παπανδρέου.

Ο δρόμος δεν είναι ευθύγραμμος

Θεοδωράκης, συνέδριο,Ο δρόμος, πάντως, για μία πιθανή τελική συμπόρευση κομμάτων, κινήσεων και προσωπικοτήτων του ευρύτερου χώρου δεν είναι ευθύγραμμος, κρύβει παγίδες και δεν έχει ακόμη τελικό προορισμό, όπως προειδοποιούν στενοί συνεργάτες του Σταύρου Θεοδωράκη.

«Η πρόταση μου έχει σοβαρές διαφορές από την αντίστοιχη της Φώφης» επισημαίνει σε τακτικούς συνομιλητές του ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος αποκλείει προς το παρόν μία κατ ιδίαν συνάντηση με την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Το “Κοινοβούλιο του Κέντρου”

Ο ίδιος εξηγεί πως η πρόταση του για το «Κοινοβούλιο του Κέντρου» εκκινεί από τη βάση προς την κορυφή, σε αντίθεση με την Προγραμματική Συνδιάσκεψη, που εισηγείται η κ. Γεννηματά και, όπως λέει ο κ. Θεοδωράκης, εξαντλείται σε συναντήσεις κορυφής.

σύγκλιση, Θεοδωράκη, Γεννηματά,Ακόμη μία διαφορά κατά τον κ. Θεοδωράκη είναι πως ο ίδιος προκρίνει τη σύγκλιση δυνάμεων της Κεντροδεξιάς και της Κεντροαριστεράς επί τη βάση ενός συγκεκριμένου καταλόγου προωθημένων θεσμικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ενώ η κ. Γεννηματά αποκλείει συνεργασίες ή συμπράξεις με κινήσεις, που βρίσκονται στον φιλελεύθερο χώρο. «Δεν ήταν τυχαίο πως επέλεξα την Αντιγόνη Λυμπεράκη ως συντονίστρια της διαδικασίας των ομιλιών, ήταν μία συμβολική κίνηση», φέρεται να τόνισε σε πηγαδάκι με δημοσιογράφους ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Διαβάστε επίσης:  Τσίπρας: Από τον ουρανό έπεσε η υπόθεση Novartis;

Ο Σταύρος Θεοδωράκης επισημαίνει πως από την ερχόμενη Δευτέρα η Επιτροπή Διαλόγου του Ποταμιού θα καλέσει όλες τις κινήσεις και τις αντίστοιχες επιτροπές των άλλων κομμάτων να συμμετέχουν στο «Κοινοβούλιο του Κέντρου», στην επιτροπή, που, όπως ο ίδιος επισημαίνει, καλείται να διερευνήσει κατά πόσον υπάρχει ενδιαφέρον από την εκλογική βάση ώστε να συγκροτηθεί ένας ισχυρός πόλος ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Ο ίδιος ξεκαθαρίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, πως εάν σε αυτό το εγχείρημα προσέλθει τελικώς μόνον το Ποτάμι και η Δημοκρατική Συμπαράταξη τότε η Σεβαστουπόλεως δεν πρόκειται να συμμετέχει, «δεν μας ενδιαφέρουν τέτοιες συγκολλήσεις» τονίζει ο επικεφαλής του Ποταμιού. Προβληματισμοί υπάρχουν, πάντως, και στην πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη.

Στενοί συνεργάτες της κ. Γεννηματά επισημαίνουν πως έγινε ένα πρώτο θετικό βήμα στην κατεύθυνση της σύγκλισης μεταξύ των δύο πολιτικών σχηματισμών, ωστόσο, «ακόμη υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει», όπως τονίζουν χαρακτηριστικά.

Οι ίδιες πηγές προϊδεάζουν για μία επαφή της κ. Γεννηματά και του κ. Θεοδωράκη, τις επόμενες ημέρες, έστω και τηλεφωνική, ώστε να διευκρινιστούν κρίσιμα πολιτικά αλλά και οργανωτικά ζητήματα, προκειμένου να μην εκφυλιστεί η όλη διαδικασία.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το σήμα από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι σαφές: «Δεν γίνεται να μπούμε σε ατέρμονες διαδικασίες, η χώρα δεν έχει καιρό για χάσιμο».