Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
23.5 C
Athens

Αισιοδοξία στη κυβέρνηση ό,τι θα βρεθεί η «χρυσή τομή» για την ψήφο των αποδήμων

Μετά τις διαδοχικές συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης ανοίγει ο δρόμος καθώς φαίνεται, για να βρεθεί κοινή συνισταμένη στην πρόβλεψη του Συντάγματος ότι η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των ψηφοφόρων που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό μπορεί να γίνει «με επιστολική ψήφο ή άλλο πρόσφορο μέσο».

Στο Μέγαρο Μαξίμου μάλιστα, εκφράζουν την πεποίθηση, ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη μπορεί να είναι εκείνη η οποία θα βρει τη «χρυσή τομή» με τις θέσεις που διατυπώθηκαν απ’ όλα τα κόμματα.

Στο πλαίσιο αυτό, μετά τα τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πέντε αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, έστειλε ήδη, επιστολή στα κόμματα ώστε να προχωρήσει ο διάλογος άμεσα.

Μάλιστα, ζητά να ορίσουν μέχρι σήμερα, αντιπροσώπους στην διακομματική επιτροπή που θα ασχοληθεί με το σχέδιο νόμου για την ψήφο των αποδήμων.
Πρόθεση του υπουργείου είναι να ξεκινήσουν οι συνεδριάσεις την Τετάρτη ενώ η πρόσκληση συναίνεσης αφορά και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τα κόμματα από την πλευρά τους προετοιμάζονται για τις συζητήσεις των επόμενων εβδομάδων ενώ ενδιαφέρον θα έχει και η στάση που θα κρατήσει τελικά το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Κλειδί πάντως, για την επίτευξη της απαραίτητης πλειοψηφίας αποτελεί η στάση του ΚΚΕ που διαφωνεί με την επιστολική ψήφο και θέτει χρονικούς περιορισμούς στην παραμονή των αποδήμων στο εξωτερικό.

Σε κάθε περίπτωση, το κεντρικό ζήτημα που αναδείχθηκε από τις συζητήσεις και συμφωνήθηκε να αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών και εκπροσώπων των κομμάτων είναι πλέον το για ποιους υποψήφιους θα ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού. Στο τραπέζι των συζητήσεων πάντως έχουν τεθεί τέσσερις προτάσεις.

Η πρώτη πρόταση την οποία υποστηρίζει η κυβέρνηση και άλλωστε, παρουσίασε προφορικά ο πρωθυπουργός, αναφέρει ότι με την ψήφο τους οι απόδημοι θα εκλέγουν έναν αριθμό βουλευτών Επικρατείας οι οποίοι γι αυτό τον λόγο θα αυξηθούν από 12 σε 15.

Την δεύτερη πρόταση εξέφρασε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, η οποία υποστηρίζει ότι πρέπει να υπάρξει μια ενιαία περιφέρεια για τους Έλληνες του εξωτερικού.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης παρουσίασε την τρίτη πρόταση ζητώντας να δημιουργηθούν περισσότερες, ίσως έξι ή επτά, εκλογικές περιφέρειες που να στέλνουν εκπροσώπους τους στη Βουλή των Ελλήνων.

Και την τέταρτη πρόταση υποστήριξε ο Δημήτρης Κουτσούμπας ο οποίος τάχθηκε κατά της επιστολικής ψήφου.

Ο γ.γ. του ΚΚΕ εκφράζει την πεποίθηση ότι οι απόδημοι που διατηρούν δεσμούς με τη χώρα και ζουν στο εξωτερικό τα τελευταία, π.χ. τριάντα χρόνια, να ψηφίζουν με αυτοπρόσωπη παρουσία στα προξενεία για τις εκλογικές περιφέρειες στις οποίες καθένας είναι εγγεγραμμένος.

Σε αυτό το σκηνικό, η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών θα κληθεί το επόμενο διάστημα να συγκεράσει τις εν λόγω προτάσεις και να βρει λύση η οποία θα είναι κοινά αποδεκτή.

Πάντως για την ώρα, στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί αισιοδοξία για την κατάληξη που θα έχει το ζήτημα της ψήφου των απόδημων.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Αύριο η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό – Επικρατέστερο σενάριο τα 830 ευρώ μεικτά

O υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφέρθηκε στην αύξηση στον κατώτατο μισθό η οποία θα...
Ο Παππάς …έφυγε για το διάστημα!

Μετά το μπάχαλο άλλαξε άποψη ο Παππάς: Δεν υπήρξε προσυνεννόηση, λέει τώρα

Κάτω από το βάρος των δυσμενών εντυπώσεων και του χάους που επικρατεί στην αντιπολίτευση ο Νίκος Παππάς προσπάθησε να ανασκευάσει όσα αποκάλυψε στο Action...
Τσίπρας: Εγκληματικές ευθύνες για τη δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία

ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ ΜΕ ΤΗ ΝΤΟΡΑ-Στο Παρίσι ο Τσίπρας: Θετική η έκθεση Μπακογιάννη για την ένταξη...

Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στο Παρίσι προκειμένου να συμμετάσχει στην συζήτηση και ψήφιση της έκθεσης της Ντόρας Μπακογιάννη για την ένταξη του Κοσόβου στο...

Αμηχανία και γκρίνια σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μετά την «ομολογία» Παππά για προσυνεννόηση

Σε μια φάση που οι πολιτικοί χειρισμοί της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης άρχισαν να αποδίδουν και ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε να ανακτά το χαμένο...
Βουλή: Άγρια κόντρα Βορίδη-Τσακαλώτου για τις καταλήψεις

Βουλή: Οξεία αντιπαράθεση Ανδρουλάκη – Βορίδη 

Οξύτατη αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη και του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη, ξέσπασε μετά την ομιλία του Κώστα Καραμανλή. Ο κ. Ανδρουλάκης απευθυνόμενος προς τους...

Πρόταση δυσπιστίας – Καραμανλής: Δεν κρύφτηκα και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική...

Με συνεχείς αψιμαχίες που ανεβάζουν στα ύψη τον κοινοβουλευτικό υδράργυρο, συνεχίζεται στη Βουλή, η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση για το δυστύχημα...
Λοβέρδος: "Θα διεκδικήσω την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ"

Λοβέρδος: Ένας στρατιώτης, ο κ. Κασσελάκης ζήτησε την παραίτηση του Πρωθυπουργού-Φανταστείτε να γίνει στρατηγός

«Η πρώτη μου δημόσια αντίδραση-όταν άκουσα ότι θα κατατεθεί πρόταση μομφής-ήταν πως οποιοδήποτε φως πέσει σε αυτή την τραγική υπόθεση είναι για καλό και...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

«Oι μάσκες έπεσαν»: Σηκώνει το γάντι η κυβέρνηση στην πρόταση μομφής Ανδρουλάκη για τα Τέμπη

Απάντηση στις επιθέσεις της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης με αφορμή δημοσίευμα για το δυστύχημα...

Τέμπη: Κυβερνητικές πηγές διαψεύδουν πληροφορίες ότι έγινε προσπάθεια κρατικής μονταζιέρας

Με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας «Βήμα της Κυριακής» για το δυστύχημα των Τεμπών, κυβερνητικές...

Δημοσκοπήσεις: Τι προβληματίζει την κυβέρνηση

Στην γκρίζα ζώνη των αναποφάσιστων θέλει να εστιάσει η κυβέρνηση στο δρόμο προς τις...

Η κυβέρνηση… μετακομίζει – Το σχέδιο μετεγκατάστασης 9 υπουργείων

Ξεκινούν οι διαδικασίες για την υλοποίηση του project της ΠΥΡΚΑΛ, του κυβερνητικού πάρκου «Ανδρέας...