Αιχμές Γεροβασίλη προς ΔΝΤ: «Η διαπραγμάτευση έπρεπε να έχει κλείσει»

34
Όλγα Γεροβασίλη, απολύσεις, δημόσιο,

«Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν αμέσως μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ. Η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς θα έπρεπε να έχει κλείσει εδώ και καιρό καθώς η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει πλήρεις προτάσεις που καλύπτουν το στόχο της συμφωνίας του Ιουλίου», είπε η Όλγα Γεροβασίλη στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει κατά γράμμα τη συμφωνία του Ιουλίου και πως το ίδιο οφείλουν να κάνουν όσοι εμπλέκονται στη συμφωνία.

Μίλησε για σενάρια εσκεμμένης κωλυσιεργίας στο κλείσιμο της αξιολόγησης που είδαν το φως της δημοσιότητας το προηγούμενο διάστημα, τα οποία η διευθύντρια του ΔΝΤ χαρακτήρισε ανοησίες και τάχθηκε υπέρ της γρήγορης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, κάτι που, όπως παρατήρησε η κ. Γεροβασίλη, δεν έχει επαληθευτεί. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν την ερχόμενη Δευτέρα, είπε.

«Είμαστε κοντά στην ολοκλήρωση μιας συμφωνίας και μένει να διαπραγματευτούμε τις επόμενες μέρες με ορίζοντα την 22η Απριλίου», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Η απόσταση είναι πάρα πολύ μικρή».

Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί στέκονται σαφώς υπέρ της γρήγορης και έγκαιρης αξιολόγησης, ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης αφορά και την Ευρώπη, όχι μόνο την Ελλάδα. Προσέθεσε ότι οι «εγγυήσεις σε μια διαπραγμάτευση δεν υπάρχουν, αλλιώς θα είχαμε να κάνουμε με μια εξαρχής συμφωνία, όπως έχουμε δει να κάνουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις».

Διαβάστε επίσης:  Ο Βαρουφάκης πρωτοστατεί σε διεθνικό κίνημα που θα συμμετάσχει στις ευρωεκλογές του 2019

Εξηγώντας γιατί δεν ολοκληρώθηκε χτες η διαπραγμάτευση, είπε ότι δεν υπήρξαν οι απαραίτητες συγκλίσεις μέχρι τέλους, και πως όμως αυτό που έχουμε από χτες το βράδυ είναι ότι οι συγκλίσεις είναι πολλές, ότι είμαστε κοντά στο τέλος και πως δεν υπάρχει κάτι που χαλάει τον αρχικό σχεδιασμό.

Για τον ρόλο του ΔΝΤ είπε: «το ΔΝΤ δεν μας έχει αποδείξει μέχρι αυτή τη στιγμή ότι είναι υποβοηθητικό στο γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης».

Αναφορικά με την τακτική της ΝΔ για μεταφορά της πολιτικής αντιπαράθεσης στα δικαστήρια, όπως είπε, τόνισε, ότι αντικατοπτρίζει την αντίληψη της ΝΔ για τον δημόσιο διάλογο. Είπε ότι η κυβέρνηση ζητά απαντήσεις και η ΝΔ απαντά με εκκωφαντική σιωπή και μηνύσεις. Οφείλονται αυτές οι απαντήσεις δημοσίως στον ελληνικό λαό, τόνισε και πρόσθεσε ότι δεν ζητήθηκαν από κάποιον προσωπικά.

Έως την Παρασκευή θα δοθεί για δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες, ανακοίνωσε.

Για το προσφυγικό τόνισε: «Η κυβέρνηση επιταχύνει τη δημιουργία θέσεων φιλοξενίας για τους πρόσφυγες. Από τον Πειραιά αποχώρησαν περισσότερα από 1.000 άτομα που μεταφέρθηκαν στον Σκαραμαγκά και ο ρυθμός αυτός θα επιταχυνθεί τις επόμενες ημέρες».