Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
21.3 C
Athens

Άκαρπες οι συνομιλίες Λαβρόφ – Κουλέμπα

Χωρίς να αποδώσει καρπούς ολοκληρώθηκε η πρώτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ουκρανίας και Ρωσίας.

«Συζητήσαμε για το ενδεχόμενο εκεχειρίας για 24 ώρες ώστε να επιλυθούν οι επείγουσες ανθρωπιστικές ανάγκες, ούτε σε αυτό σημειώσαμε πρόοδο», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα.

Ο Ντμίτρο Κουλέμπα μιλώντας στην συνέντευξη Τύπου μετά τον τελευταίο γύρο συνομιλιών είπε οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τις προσπάθειες για την αναζήτηση λύσης στα ανθρωπιστικά ζητήματα επί τόπου στην Ουκρανία.

Τόνισε επίσης ότι θα ήταν έτοιμος να συναντηθεί ξανά «σε αυτή τη μορφή εάν υπάρχουν προοπτικές για ουσιαστική συζήτηση και αναζήτηση λύσεων», ενώ δήλωσε έτοιμος να συνεχίσει την προσπάθεια με σκοπό να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, να σταματήσουν τα δεινά των Ουκρανών αμάχων και να απελευθερωθούν τα εδάφη της από τη ρωσική κατοχή.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ, υπογράμμισε ότι τα όσα έχουν συμφωνηθεί για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους παραμένουν σε ισχύ, ενώ υποστήριξε πως η ρωσική πλευρά έχει πολύ συγκεκριμένες σκέψεις, τις διατύπωσε και περιμένουμε την απάντηση της ουκρανικής πλευράς.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ αρνήθηκε να απαντήσει για την εξέλιξη της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία, λέγοντας ότι αυτό είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Άμυνας, περιορίστηκε ωστόσο να πει ότι αυτή προχωρά σύμφωνα με το πλάνο.

«Δεν έχουμε πρόθεση να επιτεθούμε εναντίον άλλων χωρών. Να σταματήσει η τακτική των απειλών της Δύσης κατά της Ρωσίας», είπε ακόμη.

Η Ουκρανοί σχεδίαζαν να επιτεθούν στους ρωσόφωνους, ισχυρίστηκε ο Ρώσος υπουργός και υπογράμμισε ότι αυτοί που γεμίζουν την Ουκρανία με όπλα πρέπει να καταλάβουν ότι φέρουν μεγάλη ευθύνη γι’ αυτές τις ενέργειες.

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ -δημιουργώντας κάποιες προσδοκίες- άφησε νωρίτερα ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης Πούτιν – Ζελένσκι.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που έχει πολλαπλασιάσει τις μεσολαβητικές προσπάθειες από το ξέσπασμα της κρίσης, διαβεβαίωσε χθες Τετάρτη ότι η Τουρκία «μπορεί να συζητάει τόσο με την Ουκρανία όσο και με την Ρωσία». «Εργαζόμαστε για να αποτρέψουμε το να μεταμορφωθεί αυτή η κρίση σε τραγωδία», πρόσθεσε.

Ο Τούρκος πρόεδρος θα συνομιλήσει με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν περί τις 17:00 (ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε χθες το βράδυ ο Λευκός Οίκος.

Τους δύο υπουργούς θα συναντήσει επίσης αργότερα σήμερα ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), ενόψει των συνομιλιών με σκοπό να «υπάρξει πρόοδος στο επείγον ζήτημα της ασφάλειας» των ουκρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων, ενημέρωσε μέσω Twitter ο Ραφαέλ Γκρόσι.

Η Τουρκία, χώρα μέλος του NATO, θεωρείται σύμμαχος της Ουκρανίας, της έχει άλλωστε προμηθεύσει οπλισμένα τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs). Διατηρώντας ταυτόχρονα σχέσεις με τη Ρωσία, από όπου προσελκύει πολλούς τουρίστες και από όπου προμηθεύεται σιτηρά και ενέργεια.

Πριν από το τηλεφώνημα με τον Τζο Μπάιντεν, ο κ. Ερντογάν μίλησε την Κυριακή με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, για να ζητήσει κατάπαυση του πυρός.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Επιχείρηση “Ασπίδες”: Η Φρεγάτα Ύδρα κατέρριψε με πυροβόλο δύο UAV στον κόλπο Άντεν

H φρεγάτα Ύδρα που βρίσκεται στον κόλπο του Άντεν για την προστασία της διεθνούς ναυσιπλοΐας έβαλε με πυροβόλο κατά δύο UAVs που απειλούσαν εμπορικό...

Πιάστηκε πλοίο του Πάνου Λασκαρίδη με 850 κιλά κοκαΐνης

Νέο «σεισμό» στο χώρο της ναυτιλίας προκαλεί η είδηση ότι οι ιταλικές αρχές εντόπισαν στη Βενετία πλοίο bulker ελληνικών συμφερόντων φορτωμένο με κοκαΐνη αξίας...

Συντάξεις μηνός Μαΐου, εφάπαξ και Αδειοδωρόσημο Πάσχα: Ποιοι πάνε σήμερα στα ΑΤΜ και ποιοι...

Σήμερα, Πέμπτη, 25 Απριλίου αρχίζει η επίσημη καταβολή συντάξεων μηνός Μαΐου 2024. Αναλυτικά, σήμερα θα πληρώσουν τα τέως ταμεία των μη μισθωτών τις συντάξεις αλλά...

Σαν σήμερα 25 Απριλίου ο Πάουλ Γιούλιους φον Ρόιτερ χρησιμοποιεί 40 περιστέρια

Σαν σήμερα 25 απριλίου το 1850 ο Πάουλ Γιούλιους φον Ρόιτερ, ιδρυτής του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, χρησιμοποιεί 40 περιστέρια για να μεταφέρει στους πελάτες του...

Άρειος Πάγος: Εκτός ευρωεκλογών οι Σπαρτιάτες

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου, εκτός της «κούρσας» για τις ευρωεκλογές τέθηκαν οι «Σπαρτιάτες». Υπενθυμίζεται ότι υπομνήματα είχαν καταθέσει στον...

Ρέντη: Πώς οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε η δολοφονική επίθεση κατά των αστυνομικών

Την συμμορία χούλιγκαν που εμπλέκεται μεταξύ άλλων στην δολοφονική επίθεση κατά των αστυνομικών στου Ρέντη που είχε ως αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του Αρχιφύλακα Γεώργιου...

Διακοπές Ρεύματος ΔΕΗ: Χωρίς ρεύμα την Πέμπτη (25/04) αυτές οι περιοχές της Αθήνας!

Σε πολλές περιοχές της Αττικής θα σημειωθεί προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος την Πέμπτη (25/4/2024). Πόση ώρα θα κρατήσει η διακοπή ρεύματος και τι ώρες θα...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Τη Δευτέρα στην Αθήνα ο επόμενος γύρος των ΜΟΕ 

Υψηλά ιστάμενους μουσαφιραίους από την άλλη όχθη του Αιγαίου θα έχουμε μεθαύριο Δευτέρα (22/4)...

Politico: Η Ουκρανία οδεύει προς την ήττα – Ο Πούτιν πιο κοντά από ποτέ στον στόχο του

Παρότι η Δύση έχει «ορκιστεί» αιώνιος υποστηρικτής -και όχι μόνο- της Ουκρανίας μετά την...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 12 Απριλίου η Ρωσία κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1877 η Ρωσία κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και φθάνει ένα...

Αποχωρούν εσπευσμένα από την Ουκρανία οι διπλωμάτες Κίνας, Τουρκίας, Καζακστάν κλπ. – Κάτι «μεγάλο» έρχεται

Ξεκίνησε η αποχώρηση των Κινέζων και των Καζάκων διπλωματών από το Κίεβο, Χάρκοβο και...