«Ακατάλληλα» ένα στα τρία μέλη των Δ.Σ. των ελληνικών τραπεζών υποστηρίζουν οι FT

43
ακατάλληλα, μέλη, τραπεζών,

Περισσότερα από ένα στα τρία μέλη των διοικητικών συμβουλίων των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών πρόκειται να αντικατασταθούν εντός των επόμενων εβδομάδων, σύμφωνα με τους Financial Times, καθώς αναμένεται να μην πληρούν τα κριτήρια καταλληλότητας των τεστ που διενεργεί το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Επικαλούμενη δύο ανώτερους Έλληνες αξιωματούχους, η εφημερίδα αναφέρει πως 20 από τα 55 μέλη των Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha Bank, της Eurobank και της Τράπεζας Πειραιώς είναι πιθανό να «κοπούν» από τα τεστ.

Το πιο υψηλόβαθμο πιθανό «θύμα» αυτής της διαδικασίας σύμφωνα με το δημοσίευμα πιθανόν να είναι η Πρόεδρος του Δ.Σ. της Εθνικής Λούκα Κατσέλη, καθώς δεν είχαν παρέλθει τέσσερα χρόνια από τη θητεία της στο Υπουργείο Οικονομίας πριν αναλάβει τα ηνία της τράπεζας, όπως ορίζουν τα κριτήρια.

«Υπό έρευνα» από το ΤΧΣ για τους σκοπούς αυτών των τεστ βρίσκονται επίσης οι επικεφαλής της Eurobank Νίκος Καραμούζης, της Alpha Δημήτρης Μαντζούνης και της Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας.

Διαβάστε επίσης:  Taxis: Άνοιξε η εφαρμογή για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΧΣ Αριστείδης Ξενόφος απέφυγε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες της εφημερίδας, δηλώνοντας ωστόσο ότι το Ταμείο προσεγγίζει την άσκηση με ποιοτικά κριτήρια: «τη σύνθεση, τις ικανότητες και τη δυναμική του κάθε συμβουλίου».

Στόχος της άσκησης του ΤΧΣ είναι να ενισχυθούν τα συμβούλια των τραπεζών με ανθρώπους που έχουν μεγαλύτερη ειδίκευση στον τομέα και να βελτιωθεί η εταιρική διακυβέρνηση χτυπώντας τη «διαπλοκή» μεταξύ τραπεζιτών, υπουργών και ισχυρών επιχειρηματικών ομάδων, σημειώνει το δημοσίευμα.

«Παράλληλα», συμπληρώνουν οι Financial Times, «τα τεστ αυτά είναι μια προσπάθεια να αποτραπεί μια προσπάθεια από την αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να εγκαταστήσει δικούς του ανθρώπους στα Δ.Σ. των τραπεζών συμφώνως προς την πολιτική του για στενότερο κρατικό έλεγχο στην οικονομία».