Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
17.9 C
Athens

Ακυρώθηκε ο διαγωνισμός για τα ηλεκτρονικά διόδια

Την ακύρωση του διαγωνισμού για τα ηλεκτρονικά διόδια που είχε τρέξει η προηγούμενη κυβέρνηση αποφάσισε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προσανατολίζεται στην προκήρυξη νέου διαγωνισμού μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

Η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου ήρθε μετά από προσφυγή της κατασκευαστικής εταιρείας «Μυτιληναίος», η οποία, μαζί με την εταιρεία «Nusz», ήταν ο δεύτερος μειοδότης του διαγωνισμού για την προμήθεια, τοποθέτηση και λειτουργία δορυφορικού συστήματος ώστε να δημιουργηθεί ένα ηλεκτρονικό σύστημα διοδίων στα οδικά δίκτυα της χώρας. 

Η κυβέρνηση πάντως φαίνεται να μην ανησυχεί, καθώς, σύμφωνα με όσα σημείωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής σε συνάντηση με εκπροσώπους των μέσων μαζικής επικοινωνίας, «ο νέος διαγωνισμός θα είναι πιο ολοκληρωμένος κι αξιόπιστος λαμβάνοντας υπόψιν ό,τι εφαρμόζεται στην ΕΕ». «Ούτως ή άλλως», πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής, «αυτήν την στιγμή δορυφορικό σύστημα για τα διόδια χρησιμοποιεί μόνο η Ιταλία, και αυτό αφορά μόνο τα φορτηγά».

Αυτό που προωθείται με γοργούς ρυθμούς πάντως, όπως υπογραμμίζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, είναι η διαλειτουργικότητα του υφιστάμενου συστήματος e-pass. Δηλαδή, με έναν ηλεκτρονικό πομποδέκτη θα μπορούν οι οδηγοί να κινούνται στο σύνολο των αυτοκινητόδρομων της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Εγνατίας. Έχει ήδη επέλθει συμφωνία με το σύνολο των παραχωρησιούχων και έχει βρεθεί λύση για τον διαμοιρασμό των εσόδων σε συνεργασία με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη.

Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι ο διαγωνισμός για τα e-διόδια που είχε προκηρύξει ο τέως υπουργός Χρήστος Σπίρτζης είχε αμφισβητηθεί έντονα και από τους ίδιους τους παραχωρησιούχους, ενώ η προσφυγή της Μυτιληναίος έχει ως κύριο αντικείμενο την αμφισβήτηση του τρόπου αξιολόγησης της τεχνικής προσφοράς, σημειώνοντας μάλιστα ότι η προσφορά της ήταν μεν φθηνότερη κατά 70 εκατ. ευρώ, αλλά δεν προτιμήθηκε.

Από την άλλη και οι τράπεζες είχαν προειδοποιήσει με επιστολές ότι η εφαρμογή του νέου ανοιχτού ηλεκτρονικού συστήματος διοδίων θα αλλάξει τη διαδικασία είσπραξης εσόδων, τα οποία προορίζονται, κατά προτεραιότητα, για την εξυπηρέτηση του τραπεζικού δανεισμού. Επεσήμαναν δε στην προηγούμενη ηγεσία ότι οι όποιες αλλαγές θα έπρεπε να σχεδιαστούν προσεκτικά και να συμφωνηθούν από τους παραχωρησιούχους, τις τράπεζες και το Δημόσιο, προκειμένου να μην διαταραχθεί η οικονομική ισορροπία των έργων.

Ωστόσο, όπως είναι γνωστό, η τότε ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών προχώρησε στον διαγωνισμό και μάλιστα μία μόλις εβδομάδα πριν τις εθνικές εκλογές. Ακολούθησε η προσφυγή της «Μυτιληναίος» και η ακυρωτική απόφαση του ΣτΕ.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα;

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα: Φιλίππα, Φιλιππία, Φιλιώ.

Τροχαίο στη Σταδίου: Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται ο οδηγός μηχανής που συγκρούστηκε με αυτοκίνητο

Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» ο οδηγός της μοτοσικλέτας που τραυματίστηκε σε τροχαίο ατύχημα που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής (19/04) στο...

Μεσσηνία: Συνελήφθη επ΄αυτοφώρω 57χρονος για γενετήσιες πράξεις

Δικογραφία για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας σχηματίστηκε σε βάρος ενός 57χρονου, ο οποίος κατέβασε το παντελόνι του και προέβη σε γενετήσιες πράξεις μπροστά σε ανήλικες...

Καιρός: Προ των πυλών ο πολικός αεροχείμαρρος – «Βουτιά» της θερμοκρασίας με βροχές και...

Ραγδαία αλλαγή θα παρουσιάσει ο καιρός από σήμερα (19/04) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις,...

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή στην Αθήνα λόγω διεξαγωγής της 41ης Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν την Κυριακή στην Αθήνα λόγω διεξαγωγής της 41ης Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης. Συγκεκριμένα από τις 8:00 εως τις 18:30 θα πραγματοποιηθούν σταδιακές...
ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Από το 1822, είχαμε 215 κυβερνήσεις και 104 πρωθυπουργούς!

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 19 Απριλίου τίθεται σε λειτουργία η σιδηροδρομική γραμμή Πελοποννήσου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1882 τίθεται σε λειτουργία η σιδηροδρομική γραμμή Πελοποννήσου, δημιούργημα του Χαρίλαου Τρικούπη. ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Το 1856 άνοιξε ο δρόμος Μύλοι – Τρίπολη για τις λεγόμενες...

ΟΝΝΕΔ: Εξίσωση των τρίτεκνων οικογενειών με τις πολύτεκνες, ως μία λύση στο δημογραφικό

Την εξίσωση των τρίτεκνων οικογενειών με τις πολύτεκνες, πρότεινε η ΟΝΝΕΔ στην εκδήλωση που διοργάνωσε με θέμα το δημογραφικό ζήτημα και τη στεγαστική πολιτική,...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Αυξήσεις στα διόδια με την αλλαγή του χρόνου

Από τα μεσάνυχτα της Κυριακής 31 Δεκεμβρίου 2023 προς την Δευτέρα 1 Ιανουαρίου 2024...

Λογοτεχνικός και ζωγραφικός διαγωνισμός με θέμα των Καραγκιόζη

Το Πανελλήνιο Σωματείο Θεάτρου Σκιών προκηρύσσει λογοτεχνικό και ζωγραφικό διαγωνισμό με θέμα “Χρώματα κι...

Διόδια: Αύξηση 7,6% το 2024

Το 2024 θα έρθει με νέες αυξήσεις για τα διόδια, όπως επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός...

Δωρεάν διέλευση από τα διόδια των δικαστικών αντιπροσώπων

Δωρεάν θα είναι για τους δικαστικούς αντιπροσώπους η διέλευση από τα διόδια, για τις...