Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
15.9 C
Athens

Αλ. Τσίπρας: Από το Grexit στο Grinvest

«Η έξοδος από τα μνημόνια δεν πρέπει να πραγματοποιηθεί με όρους του παρελθόντος» διαμήνυσε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, εγκαινιάζοντας την 82η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης».

«Πρέπει να διαμορφώσουμε τους θεσμούς και τις πολιτικές, οι οποίες θα εγγυώνται ότι η Ελλάδα δεν θα επιστρέψει στο παρελθόν» έσπευσε να προσθέσει, περιγράφοντας την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου «δρόμου».

Όπως εξήγησε, πρόκειται για έναν δρόμο με νέες προκλήσεις και δυσκολίες, αλλά και με ευκαιρίες για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο. «Χρέος μας είναι να δημιουργήσουμε μία Ελλάδα της σταθερότητας και της εμπιστοσύνης, καθώς δεν θέλουμε μία Ελλάδα που θα επιστρέψει στη χρεοκοπία» τόνισε επιπλέον.
Βελτιώνεται η διαπραγματευτική ικανότητα

Αναφερόμενος στις επιδόσεις της οικονομίας, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «η εικόνα της Ελλάδας έχει αλλάξει ριζικά προς το καλύτερο, καθώς τα σημάδια ανάκαμψης είναι πλέον εμφανή και σε εμάς, και στους επενδυτές και στους εταίρους».

Για δύο συνεχή έτη, συνέχισε ο Πρωθυπουργός, κατορθώσαμε να πετύχουμε τους δημοσιονομικούς στόχους, γεγονός το οποίο ενισχύει τη διαπραγματευτική ικανότητα της χώρας και θέτει τις βάσεις για τη δημιουργία ενός δημοσιονομικού χώρου για την ελάφρυνση των βαρών.

Οδικός χάρτης για το χρέος

Σχετικά με το ζήτημα του χρέους, εξήγησε ότι ο οδικός χάρτης για την απομείωση και τη βιωσιμότητά του προσφέρει τη σιγουριά ότι «είμαστε σε θέση να ξεφύγουμε οριστικά από την παγίδα της επιτροπείας και της καταστροφικής λιτότητας».
«Η επιτυχημένη επιστροφή στις αγορές προδιαγράφει την επιτυχία αυτού που θα συμβεί σε έναν χρόνο» υπογράμμισε ακόμη, εστιάζοντας στις προοπτικές εξόδου από το πρόγραμμα βοήθειας, το καλοκαίρι του 2018.
O κ. Τσίπρας εξήρε τα μακροοικονομικά μεγέθη της οικονομίας, κάνοντας ειδική μνεία στα στοιχεία για τις εμπορικές συναλλαγές και σημειώνοντας ότι οι συγκεκριμένες επιδόσεις προαναγγέλλουν την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.

Στρατηγικός εταίρος η Ελλάδα

«Η χώρα αναβαθμίζεται και γίνεται πάλι στρατηγικός εταίρος των σημαντικότερων οικονομικών δυνάμεων του πλανήτη» έσπευσε να συμπληρώσει, παραπέμποντας στις επισκέψεις των Εμανουέλ Μακρόν, Μπαράκ Ομπάμα και Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης και η αναζωπύρωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, είναι συνέπεια και της ανάκτησης του κύρους των διεθνών συμμαχιών της χώρας» επεσήμανε, παράλληλα.

Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, εξέλιξη η οποία αποτελεί «εξαιρετικό οιωνό», ενώ προανήγγειλε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης σχεδόν 800 νέων επενδυτικών σχεδίων, ύψους 2 δισ. ευρώ.
«Η Ελλάδα γύρισε σελίδα» τόνισε επίσης, και μεταφέροντας μία συνομιλία που είχε με Γάλλο δημοσιογράφο, έκανε λόγο για μετατροπή του Grexit σε Grinvest, δηλαδή «επενδύστε στην Ελλάδα».

Πόροι 11 δισ. ευρώ στην οικονομία

Η αλλαγή του κλίματος και η εμπέδωση της εμπιστοσύνης δεν είναι τυχαίο γεγονός, αποσαφήνισε ο Πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας ότι συνδέεται «με συγκεκριμένες θεσμικές παρεμβάσεις και τη δημιουργία ενός διαφορετικού μοντέλου παραγωγής και υλοποίησης δημοσίων πολιτικών».

Όπως υπενθύμισε, μάλιστα, η Ελλάδα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, είναι η πρώτη χώρα στην απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Αυτό σημαίνει, ανέλυσε, εισροή πόρων 11 δισ. ευρώ για την ελληνική οικονομία από το 2015, στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, της επιχειρηματικής καινοτομίας και της ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού.

Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε ότι μέσα σε δύο χρόνια, «έχουμε καταφέρει να ολοκληρώσουμε τους οδικούς άξονες, οι οποίοι είχαν αφεθεί στην τύχη τους για 10ετίες, με τεράστιο κόστος για το δημόσιο», ενώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ανέφερε ότι έχουν ήδη αξιοποιηθεί 2 δισ. ευρώ, μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεις και του σχεδίου Γιούνκερ.
Ψηφιακό δημόσιο

Για το ελληνικό δημόσιο, ο κ. Τσίπρας αποκάλυψε ότι στρατηγικό στόχο αποτελεί ένα σύστημα, στο οποίο θα έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες με ισότιμους όρους. «Το όραμά μας είναι το ψηφιακό δημόσιο του 2020» έσπευσε να προσθέσει.

Μάλιστα, περιέγραψε ένα κράτος, το οποίο θα είναι αρωγός στην προσπάθεια ανάπτυξης της οικονομίας και δημιουργίας ενός νέου παραγωγικού μοντέλου.

Mάλιστα, έκανε λόγο για «κοινωνικό αποτύπωμα» των ψηφιακών παρεμβάσεων, καθώς, όπως ανέλυσε, 410.000 Έλληνες, οι οποίοι δεν έχουν ψηφιακό σήμα, θα αποκτήσουν δωρεάν δορυφορική πρόσβαση στα ελληνικά κανάλια.

Ταυτόχρονα, 14.500 νοικοκυριά σε 47 νησιά και 72.000 πρωτοετείς φοιτητές θα αποκτήσουν ίντερνετ υψηλών ταχυτήτων, είτε δωρεάν είτε με σημαντική επιδότηση.«Ήδη, σχεδιάζονται αντίστοιχες παροχές και σε άλλες ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, όπως τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες» πρόσθεσε.

«Ανάπτυξη για όλους»

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη μορφή της ανάπτυξης που επιδιώκει, διαμηνύοντας ότι «πρέπει να διασφαλιστεί το δικαίωμα ότι ο κάθε ένας -και ιδίως οι νέοι- θα έχει ίσο μερτικό στα οφέλη της ανάπτυξης των επόμενων ετών». «Μόνο η ισότιμη ανάπτυξη για όλους μπορεί να είναι ισχυρή, βιώσιμη και ωφέλιμη» συνέχισε, επιπλέον.

Ενισχύεται η αγορά εργασίας

Όπως ήταν φυσικό, ο κ. Τσίπρας πραγματοποίηση ειδική αναφορά στο ζήτημα της ανεργίας, τονίζοντας ότι φέτος τον Ιούλιο, δημιουργήθηκαν 263.000 νέες θέσεις εργασίας. «Πρόκειται για αριθμό ρεκόρ για τα τελευταία 16 χρόνια» εξήγησε.

«Κάθε χρόνο η ανεργία υποχωρεί όταν επί κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ αυξανόταν κατά 1,5 μονάδα το έτος» συνέχισε, ενώ προσέδωσε ιδιαίτερη σημασία στην καταπολέμηση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και της αδήλωτης εργασίας.
Στο σημείο αυτό, εξήρε την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών αλλά και τον αναπροσανατολισμό των χρηματοδοτικών εργαλείων, με στόχο τη στήριξη των εργαζομένων και της ασφαλισμένης εργασίας.

Προανήγγειλε, επίσης, τη δημιουργία προγράμματος, ύψους 100 εκατ. ευρώ, για τη στήριξη ανέργων, πρώην εργαζόμενων και όσων βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας.

Παράλληλα, ανακοίνωσε την επιχορήγηση της πρώτης πρόσληψης μισθωτού εργαζόμενου από συνεταιριστικές επιχειρήσεις, με το πρόγραμμα να αφορά νέους έως 34 ετών, αλλά και την επίδοση της μετατροπής των εργαζομένων με μπλοκάκι σε μισθωτούς.

«Η μάχη για την ανεργία είναι μάχη για την οικονομία, καθώς η επιστροφή στην ανάπτυξη θα επιτευχθεί όταν θα έχουμε καταφέρει να καταστήσουμε τα μεγέθη της απασχόλησης ίσα με τα αντίστοιχα των χωρών της Ευρωζώνης» εξήγησε, με έμφαση.

«Όχι» στη διαπλοκή

Κάνοντας ειδική μνεία στη διαπλοκή, επανέλαβε τη δέσμευση για τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου, σημειώνοντας ότι ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες θα ολοκληρωθεί -σε πείσμα πολλών- τις επόμενες μέρες.
«Έχουμε καταφέρει πλήγματα στην παραθεσμική ασυδοσία που έχουν επιβάλλει κάποια μεγάλα συμφέροντα» πρόσθεσε και κατέστησε σαφές ότι η επιβολή των ανάλογων κυρώσεων πιστοποιεί τη θέλησή μας να μην κάνουμε εκπτώσεις στη βασική αρχή του κράτους δικαίου περί «ανταμοιβής ανάλογα με την προσφορά» και «προσφορά ανάλογα με την ανταμοιβή».

Προστασία α’ κατοικίας

Όσον αφορά την α’ κατοικία, προανήγγειλε νέα ρύθμιση, με την οποία θα παρατείνεται η προστασία και μετά το τέλος του 2017. «Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη» σχολίασε, σχετικά.

Ευκαιρία συνεργασίας με την Κίνα

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς και στην τιμώμενη χώρα της ΔΕΘ, την Κίνα, κάνοντας λόγο για μία χώρα με μακραίωνη ιστορία, παράδοση και κουλτούρα.
«Τα τελευταία χρόνια εμβαθύνουμε διαρκώς τη συνεργασία με την Κίνα, μέσω των οικονομικών και πολιτιστικών ανταλλαγών» τόνισε, ενώ ξεκαθάρισε ότι η ΔΕΘ «είναι άλλη μια σπουδαία ευκαιρία για την εμβάθυνση της συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες μας».

Στο επίκεντρο των Βαλκανίων η Θεσσαλονίκη

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρα έκανε ειδική μνεία στη Θεσσαλονίκη, τονίζοντας ότι «πρέπει να είναι το επίκεντρο των Βαλκανίων». «Η παρουσία μου εδώ θα είναι συνεχής και όσο περνάει ο καιρός θα γίνονται πράξη πολύ σημαντικά έργα που οραματιζόμαστε εδώ και πολύ καιρό» συμπλήρωσε.
83η ΔΕΗ χωρίς μνημόνια

«Του χρόνου ελπίζω να σας ξαναδώ, εγκαινιάζοντας την 83η ΔΕΘ εκτός μνημονίων και εκτός της ασφυκτικής επιτροπείας» τόνισε, απευθυνόμενος προς τους παραγωγικούς φορείς.

«Αυτός είναι ο στόχος μας και είμαστε αποφασισμένοι να το καταφέρουμε, ώστε η χώρα να στηριχθεί στις δικές της δυνάμεις» κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ερντογάν: Σημαντικό στάδιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Τουρκία

Δήλωση για την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία έκανε, μεταξύ άλλων, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την έξοδό του από την...
ΚΚΕ: Τα ψηφοδέλτια παρουσίασε ο ΓΓ Δημήτρης Κουτσούμπας

Επίσκεψη Κουτσούμπα σε Καναδά και ΗΠΑ

Επίσκεψη σε Καναδά και ΗΠΑ θα πραγματοποιήσει από τις 22 ως τις 27 του μήνα ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ως επικεφαλής...

Μιχαηλίδου: Αυξημένος φέτος ο προϋπολογισμός του κοινωνικού τουρισμού

Συνάντηση εργασίας με το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Ξενοδόχων Αίγινας είχε σήμερα 19 Απριλίου, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία επιβεβαίωσε...
Η πρώτη εκτίμηση του αποτελέσματος των αυτοδιοικητικών εκλογών

Πάνω από 100.000 εγγραφές στην πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου

Η υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί πάνω από 100.000 πολίτες που ζουν είτε στην Ελλάδα, είτε σε 114 άλλες χώρες. Ο Υπουργός...

Ευρωεκλογές: Ο Νίκος Δένδιας αναλαμβάνει κεντρικό ρόλο με περιοδείες σε Β. Ελλάδα, Ήπειρο και...

Στην προεκλογική μάχη για τις ευρωκάλπες της 9ης Ιουνίου μπαίνει το βαρύ πυροβολικό της ΝΔ, ο πιο δημοφιλής υπουργός της κυβέρνησης, ο Νίκος Δένδιας. Σύμφωνα...

Τσίπρας: Στη Μ. Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας

Την άμεση κατάπαυση του πυρός στην Γάζα και την επιστροφή όλων των ομήρων πρέπει να ζητήσει με πολύ ξεκάθαρο τρόπο η Ευρώπη τόνισε από...

Δημοσκόπηση Metron: Αυξάνεται η συσπείρωση της ΝΔ και ανεβαίνει στο 32,3% – Μειώνονται οι...

Πλησιάζουν οι ευρεωκλογές και η ΝΔ εμφανίζει αυξημένη συσπείρωση και σημαντικά κέρδη καθώς περιορίζει τις διαρροέρς προς τα δεξιά, οι οποίες όσο πλησιάζουν οι...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

To Grexit, το «θαρραλέο βήμα» Τσίπρα, ο «ποπ σταρ» Βαρουφάκης

Τα απομνημονεύματα του Σόιμπλε αποκαλύπτουν τις… σχέσεις που είχε με Τσίπρα και Βαρουφάκη –...

Αποκάλυψη Σαμαρά για Μέρκελ: Μου πρότεινε Grexit – «Ξέχασέ το» της απάντησα

Την αποκάλυψη ότι και η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ είχε προτείνει το 2012 την προσωρινή...

Ωρα μηδέν για τον ελληνικό Ερυθρό Σταυρό -Οδεύει προς… Grexit

Δραματικές είναι οι εξελίξεις για το ελληνικο τμήμα του Ερυθρού Σταυρού, αφού φαίνεταιότι ακολουθεί...

Εισηγήθηκε ποδοσφαιρικό Grexit η FIFA

Ο Αυστριακός εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας και πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής...