Αλ. Τσίπρας: Υπερβαίνει τις δυνάμεις της χώρας το προσφυγικό

86
Τσίπρας, Εκλογές, δημοσκοπήσεις,

Για πρόβλημα που υπερβαίνει τις δυνάμεις της χώρας έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στο πρωθυπουργό, ενώ καταλόγισε στην Ε.Ε. ότι δεν μπορεί να βρει λύσεις.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Star το βράδυ της Δευτέρας, ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «ζούμε τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση μετά τον β’ παγκόσμιο πόλεμο», ενώ εκτίμησε «ότι το πρόβλημα υπερβαίνει τις δυνάμεις της χώρας και τις δυνατότητες της κυβέρνησης και τις εγγενείς αδυναμίες της Ε.Ε.».

Παράλληλα, σημείωσε ότι η Αθήνα από τον Μάρτιο έθεσε θέμα μεταναστευτικού προβλήματος στην Ε.Ε. και στάθηκε στην ανάγκη κοινής μεταναστευτικής πολιτικής​.
Όπως είπε ερωτηθείς σχετικά, οι προσφυγικές ροές δεν οφείλονται στις δηλώσεις της Τ. Χριστοδουλοπούλου, ενώ καταλόγισε στη Δύση ότι διέλυσε συντεταγμένα κράτη στη Μέση Ανατολή. Επιπλέον, χαρακτήρισε άδικη την κριτική στην καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, σε ο,τι αφορά τις δηλώσεις της για το προσφυγικό.
«Οι Έλληνες διεκδικούν το Νόμπελ Ειρήνης επειδή έσωσαν χιλιάδες ζωές» ανέφερε εν συνεχεία και παρατήρησε ότι οι μεταναστευτικές ροές κινούνται προς την Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής της θέσης, καθώς πολλά νησιά βρίσκονται σε μικρή απόσταση από τις τουρκικές ακτές.

Διαβάστε επίσης:  «Μακεδονία του Ίλιντεν»: Αυτό είναι το νέο όνομα που πέφτει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Αθήνα δεν ήταν ποτέ αντίθετη με το να αναλάβει δράση η Frontex, ενώ εξήγησε ότι η Ελλάδα πήγε σχεδόν κατηγορούμενη στην Ε.Ε. για τα hotspots και την ταυτοποίηση προσφύγων, με τα κράτη – μέλη να επικαλούνται έκθεση της Κομισιόν που είχε γίνει τον Νοέμβριο. «Πράγματι τον Νοέμβριο, που έγινε το report δεν είχαμε καταφέρει να προχωρήσουμε αρκετά», παραδέχθηκε, ωστόσο επέρριψε ευθύνες και στη Frontex, τονίζοντας ότι τότε είχε κάνει δεκτό μόλις το ένα τρίτο των ελληνικών αιτημάτων.
Εν συνεχεία εξήγησε ότι η κυβέρνηση ήταν υπέρ της ευρωπαϊκής ακτοφυλακής για να σταματήσει το blame game και εκτίμησε ότι με το ΝΑΤΟ τελειώνουν τα αυτά τα παιχνίδια στο Αιγαίο.

Για το επεισόδιο με το πρωθυπουργικό αεροπλάνο στη Ρόδο, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν αποδέχθηκε το σχέδιο πτήσης που πρότειναν οι τουρκικές αρχές.