Αλέξης Τσίπρας: Τα λάθη του ΔΝΤ

69
Βουλή - Τσίπρας για γερμανικές αποζημιώσεις: Θα σταλεί ρηματική διακοίνωση στη Γερμανία για τις ελληνικές αξιώσεις

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως από το 2010 έχουν γίνει πολλές ανοησίες στα προγράμματα της Ελλάδας, οι οποίες είχαν βαθύτατες κοινωνικές επιπτώσεις.

«Είχαν ως συνέπεια την φτωχοποίηση του λαού, μια ανθρωπιστική κρίση, την εκτίναξη της ανεργίας από το 7 στο 26%. Την απώλεια του 1/4 του εθνικού πλούτου και την καταστροφή του παραγωγικού ιστού της χώρας».

Και συνέχισε λέγοντας:

«Ήταν μόλις το 2013 όταν το ΔΝΤ δια χειρός του ίδιου του διευθυντή του ερευνητικού τμήματος ομολόγησε μία από αυτές τις ανοησίες. Στην τότε έκθεση εξηγούσε οτι ο πολλαπλασιαστής που χρησιμοποίησε το ΔΝΤ για να προβλέψει τα μέτρα του μνημονίου ήταν λάθος.

Συγκεκριμένα για το 2010 το ΔΝΤ υπολόγισε την ύφεση στο -4 και αυτή ήταν στο -5. Δεν πρέπει να σπεύδει κανείς να υποτιμά ούτε να λησμονεί συγκεκριμένα περιστατικά.

Σήμερα με την βεβαιότητα ότι αυτές οι ανοησίες θα τύχουν ευρύτερης απομόνωσης και παρόμοια λάθη δεν θα επαναληφθούν και ότι η αξιολόγηση θα κλείσει θετικά εντός των επόμενων ημερών».

Τα συμπεράσματα του Έλληνα Πρωθυπουργού

«Γιατί πέρα από όλα αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι η σφοδρή πεποίθηση των αξιωματούχων του Ταμείου ότι η συμφωνία ήταν υπέρ των ελληνικών συμφερόντων έναντι του Ταμειου και αυτό δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο. Και αυτό είναι το μόνο σημείο που δεν είδαμε τη ΝΔ να σπεύδει να το αναδείξει και να σταθεί υπέρ των λεγόμενων του Ταμείου.

Διαβάστε επίσης:  Βρούτσης: Πέρα από κάθε προσδοκία η φετινή συμμετοχή στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού του ΟΑΕΔ

Βλέπουμε ότι οι αξιωματούχοι του ταμείου θέλουν να φέρουν στο τραπέζι τις αξιώσεις που είχαν πριν. Το Ταμείο και οι υπόλοιποι ξέρουν ότι η συμφωνία που υπογράφηκε τον Ιούλιο είναι πολύ πιο ευνοϊκή από ότι είχε υπογράψει η χώρα επί Σαμαρά- Βενιζέλου.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το ΔΝΤ απαιτούσε τότε μέτρα που είχε δεχθεί ήδη η κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου και δεν πραγματοποιήθηκαν γιατί υπήρξε αλλαγή του τοπίου στην Ελλάδα.
Τώρα πλέον αποδεικνύεται με τον πλέον χειροπιαστό τρόπο ότι η τακτική των καθυστερήσεων προκειμένου να φτάσουν τα πράγματα στην ασφυξία και να υπάρχει η επιλογή και εφαρμογή των capital controls δεν ήταν ούτε ευθύνη πόσο μάλλον σχέδιο της ελληνικής πλευράς όπως μας κατηγορεί ο κ. Μητσοτάκης. Αποδεικνύεται ότι ήταν μια τακτική εναντίον της ελληνικής πλευράς, την οποία όταν πέρσι καταγγείλαμε παίρναμε απαντήσεις αποστροφής και λέγανε ότι εμείς είχαμε σχετικό σχέδιο και μάλιστα έχουν το θράσος να κάνουν εξεταστική επιτροπή για τον έλεγχο των συνθηκών».