Κυριακή, 14 Αυγούστου, 2022
31.4 C
Athens

Αλέξης Τσίπρας: Έπρεπε να παρέμβει ο πρωθυπουργός με όρους χαμαιτυπείου και να αποκαλεί τσογλάνια τους πολιτικούς του αντιπάλους;

Σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη έκανε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής με αφορμή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας για τις αλλαγές στα πανεπιστήμια.

Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του με την επίθεση στα γραφεία του Real Fm, χαρακτηρίζοντας απάρδεκτους τους χθεσινούς παραλληλισμούς του Πρωθυπουργού.

«Δεν θα σηκώσουμε το γάντι του διχασμού»

«Ο κ. Μητσοτάκης βρήκε την ευκαιρία μετά από μια άθλια επίθεση σε ραδιοφωνικό σταθμό να προσφύγει σε μια πρωτοφανή αθλιότητα, να συνδέσει την εμπρηστική επίθεση με την πολιτική αντιπαράθεση και να αφήσει αισχρά υπονοούμενα για τους πολιτικούς του αντιπάλους.

«Το γάντι του διχασμού που μας πέταξε ο κ. Μητσοτάκης εμείς δεν πρόκειται να το σηκώσουμε», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Και για να παραφράσω τα λόγια του Ηλία Ηλίου όταν τον κατηγορούσαν οι αντίπαλοί του, έλεγε «σας ταράζουμε στην νομιμότητα» έτσι και εμείς. Θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα. Δεν θα παρασυρθούμε στον κατήφορο. Τον χορό του διχασμού να τον χορέψετε μόνοι σας» συμπλήρωσε.

«Ο αρχηγός βρίσκεται σε αδιέξοδο. Δεν μπορεί να διαχειριστεί τις κρίσεις που αυτός δημιούργησε» είπε αρχικά ο Τσίπρας.

Επίσης χαρακτήρισε απαράδεκτη και καταδικαστέα τη δήλωση του Χριστόφορου Βερναρδάκη για την Νίκη Κεραμέως τονίζοντας ότι δεν εκφράζει τον ίδιο και την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ειλικρινά συγγνώμη.

«Θα σας πω εγώ τι είναι εκτσογλανισμός»

«Έπρεπε να παρέμβει ο πρωθυπουργός με όρους χαμαιτυπείου και να αποκαλεί τσογλάνια τους πολιτικούς του αντιπάλους; Είναι αυτό πολιτικό ήθος; Είναι το απώτατο όριο τοξικότητας» διερωτήθηκε;

«Εμείς σας απαντάμε πολιτικά. Δεν χρησιμοποιώ αυτούς τους όρους. Αλλά είμαι υποχρεωμένος να απαντήσω. Θα σας πω τι είναι εκτσογλανισμός» είπε.

«Όταν η κοινωνία αισθάνεται ότι δεν υπάρχει δίκαιη δικαιοσύνη. Όπως έγινε με τον εκλεκτό σας, τον κ. Λιγνάδη, τώρα θα μας κουνάει το δάχτυλο. Το αίσθημα της αδικίας και της αδικίας που μου μετέφεραν οι γονείς του Ζακ Κωστόπουλου, του οποίου οι δράστες της δολοφονίας έμειναν ελεύθεροι. Ο τραμπουκισμός της Μάγδας Φύσσας είναι εκτσογλανισμός. Η έξωση της δημοσιογράφου για 15.000 όταν ο πρωθυπουργός και το κόμμα σας χρωστάει εκατομμύρια. Η λεηλασία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από το κόστος της ενέργειας είναι εκτσογλανισμός», είπε.

Για το νομοσχέδιο της Παιδείας

Σε ότι αφορά στο νομοσχέδιο για την Παιδεία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε τα πεπραγμένα της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, σχολιάζοντας το κάθε ένα από αυτά.

«Είπατε κ. Κεραμέως ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου ότι είναι ύψιστη ιδεολογική μάχη. Και ποιοι είναι απέναντι; Από τη μια κερδοσκόποι της Παιδείας. Από την άλλη πλευρά ποιοι είναι; Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ; Όχι, απέναντι είναι ολόκληρη η εκπαιδευτική κοινότητα. Η αλαζονεία σας μάλλον είναι μεταδοτική» ανέφερε.

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν πέρασε έξω από δημόσιο πανεπιστήμιο. Για το νομοσχέδιο δεν συμφωνεί κανείς. Ούτε καν η φοιτητική παράταξη της ΔΑΠ Νομικής. Σας καταγγέλλει. 1.000 επιστήμονες υπογράφουν επιστολή για τις απειλές που δέχεται το πανεπιστήμιο. Τα πραγματικά προβλήματα είναι πως θα εξελιχθεί το διδακτικό έργο, τις υποδομές, πώς θα προσελκύσουμε καλύτερους καθηγητές» συμπλήρωσε.

«Το όραμά σας μυρίζει ναφθαλίνη της Θάτσερ»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε σε ότι αφορά στο νομοσχέδιο ότι:«Δεν έχετε σκοπό να λύσετε τα προβλήματα. Θέλετε να τα επιδεινώσετε. Για το δημόσιο πανεπιστήμιο ακούμε καλά λόγια στο εξωτερικό. Κάποια κατατάσσονται στο καλύτερο 8% παγκοσμίως. Πόσο περήφανοι είστε ότι πετύχατε κάτι καλό; Το καταφέρατε με την ελάχιστη βάση εισαγωγής; Άξιζε τον κόπο μπροστά σε αυτά που έχει επιφέρει. Πάνω από 40.000 παιδιά δεν κατάφεραν να εισαχθούν σε κάποιο πανεπιστήμιο».

«Βάζετε αστυνόμους στα Πανεπιστήμια, αντί να βάλετε καθηγητές. Η τρίτη μεγάλη παρέμβασή σας είναι τα μεγάλα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά. Αυτό είναι το όραμά σας για την Παιδεία. Δεν σας κακίζω, αλλά είναι αλήθεια. Ζείτε σε ένα περιβάλλον που ποτέ δεν σας απασχόλησε, ούτε τους ανθρώπους που συναναστρέφεστε, το μέλλον των παιδιών. Η μεγάλη πλειοψηφία δεν ανήκουν στη δική σας τάξη και δεν μπορούν να στείλουν τα παιδιά τους στο εξωτερικό. Αντιλαμβάνεστε ότι είστε υπουργός όλων των παιδιών ή μήπως νομίζετε ότι είστε υπουργός μόνο του Κολλεγίου του οποίου αποφοιτήσατε;», συμπλήρωσε.

«Μας λέτε ότι θέλετε να φτιάξετε ένα πανεπιστήμιο που να μοιάζει με ανώνυμη εταιρεία και να προσαρμοστούν στην αγορά εργασίας. Κατακερματισμένη εργασία, κατακερματισμένη παιδεία, κατακερματισμένη ζωή. Το όραμά σας μυρίζει ναφθαλίνη της Θάτσερ κι άλλων φιλελεύθερων», είπε.

«Δέσμευσή μας η κατάργηση του νομοσχεδίου»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι μόλις γίνει έρθει το κόμμα του στην Κυβέρνηση, θα καταργήσει το νομοσχέδιο αυτό, κάτι για το οποίο δεσμεύτηκε.

Στη συνέχεια ο ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι 111 χιλιάδες άνθρωποι με μεταπτυχιακό αποχώρησαν από την αγορά εργασίας. «Είναι άριστοι. Γιατί συνέβη αυτό; Δεν είναι ανταγωνιστικοί; Δεν ήξεραν να φτιάξουν βιογραφικό; Εσείς την έχετε μετατρέψει την αγορά εργασίας σε ζούγκλα.

Επιβάλλετε μια υπερσυγκεντρωτική εξουσία στον Πρύτανη. Θα έχουμε μια αποδυναμωμένη σύγκλητο και διορισμένους αντιπρυτάνεις και έλεγχο των εκλογών. Υπονομεύετε το αυτοδιοίκητο του πανεπιστημίου. Είναι ντροπή για την Πολιτεία να στηρίζετε σε χορηγίες. Έτσι θα φτιάξουμε τη δημόσια Παιδείας. Καμία απολύτως δέσμευση για τη στελέχωση των τμημάτων. Που οδηγούμαστε; Οδηγούμαστε σε παραγωγή ημιμορφωμένων.

Στα μεταπτυχιακά ενώ με τη δική μας ρύθμιση είχαν μειωθεί τα δίδακτρα, με τη δική σας αυξάνονται. Θα δούμε πανεπιστήμιο συμβασιούχων καθηγητών. Η ρύθμιση αυτή όχι μόνο θα βλάψει, αλλά θα το αποτελειώσει. Δέσμευσή μας ότι θα καταργήσουμε τη ρύθμιση αυτή κι απέναντι στον ελληνικό κι απέναντι στην ακαδημαϊκή κοινότητα».

Καταλήγοντας τόνισε ότι «δέσμευσή μας είναι να γίνουν τα μεταπτυχιακά προγράμματα δωρεάν. Είναι μεγάλο το ποσό που απαιτείται. Περίπου 30 εκατ. ευρώ. Όσα κοστίζει η πανεπιστημιακή αστυνομία. Αν σε κάτι συμφωνούμε, είναι ότι η Παιδεία είναι ότι είναι ένα πεδίο μάχης γιατί υπάρχει το δημόσιο συμφέρον. Θέλετε το κράτος προστάτη των ιδιωτικών συμφερόντων. Γι’ αυτό πουλήσατε τη ΔΕΗ, γι’ αυτό ξηλώσατε το 8ωρο, γι’ αυτό αφήσατε το ΕΣΥ να καταρρεύσει».

Τέλος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ γνωστοποίησε ότι δεν θα είναι παρόντες οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όταν ψηφίζεται το νομοσχέδιο «έκτρωμα» όπως το χαρακτήρισε.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Πυρά Φλωρίδη σε ΣΥΡΙΖΑ για τις παρακολουθήσεις: «Πάσχει από αγχώδη πολιτικοποίηση» -Από τι κινδυνεύει...

Για αγχώδη προσπάθεια πολιτικοποίησης του θέματος των παρακολουθήσεων εγκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ ο πρώην υπουργός Γιώργος Φλωρίδης. Σχολιάζοντας τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες εβδομάδες, ο πρώην...

Η Μονάδα «εφιάλτης» των Τούρκων: ΕΤΑ, Ζ’ ΜΑΚ και Κύπριοι κομάντος ταπείνωσαν και έτρεψαν...

Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε σε 7 ημέρες με δοκιμασίες σε πολλαπλά αντικείμενα ενώ όλες οι ομάδες διαγωνίστηκαν με δικό τους εξοπλισμό. Σε μια ηχηρή επικράτηση που απέδειξε σε...
Κορωνοϊός: Ανοίγουμε στις 10 Δεκεμβρίου

Τηλεφωνικές υποκλοπές: “72 ώρες της φωτιάς”

Οι «72 ώρες της φωτιάς» ήταν για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προσωπικά αυτές που μεσολάβησαν από το μεσημέρι της Παρασκευής όπου άρχισαν να...

Το μπαράζ παραβιάσεων των τελευταίων ημερών και ο μεγάλος αριθμός μαχητικών τα οποία απογειώνουν...

Μπορεί τα μηνύματα να ήταν πολλαπλά και ξεκάθαρα όμως δεν ήταν μόνο ο διεθνής παράγοντας αλλά και η γεωπολιτική συγκυρία που ανάγκασαν την Άγκυρα...

Νέα παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή – Πού θα μιλήσει

Νέα παρέμβαση θα κάνει ο πρώην Πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής Ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στις 31 Αυγούστου θα είναι κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση μνήμης,...
Παρέμβαση του Προέδρου και Εισαγγελέα Αρείου Πάγου για την υπόθεση Κουφοντίνα: Οι δικαστές παραμένουν ανεπηρέαστοι από ευκαιριακά δυσμενή σχόλια

Υπόθεση υποκλοπών: Ο Ντογιάκος καλεί τους πρώτους μάρτυρες

Με την εξέταση των πρώτων μαρτύρων ανοίγει σήμερα η αυλαία της έρευνας που διέταξε και διενεργεί προσωπικά ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος...

Πιο κοντά από ποτέ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ: Η πρώτη δημοσκόπηση μετά το διάγγελμα Μητσοτάκη για το...

Ήταν, και απολύτως λογικά, αυτό που περίμενε το τελευταίο τριήμερο ο ελληνικός λαός, καθώς μετά το σκάνδαλο υποκλοπών με την «συμμετοχή» της ΕΥΠ και...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,191ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Οικονόμου: Η κυβέρνηση συμφωνεί στην επίσπευση του ανοίγματος της Βουλής στις 22 Αυγούστου

«Η κυβέρνηση επιδιώκει να γίνει με σοβαρότητα ό,τι απαιτείται σε θεσμικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο...

Τσίπρας: “Δεν είναι μέγα και ασυγχώρητο λάθος, αλλά μέγα σκάνδαλο και ασυγχώρητη καθεστωτική αλαζονεία”

Για «μέγα σκάνδαλο και ασυγχώρητη καθεστωτική αλαζονεία, από έναν πρωθυπουργό που νόμιζε ότι κανείς...

Τσίπρας: Για δεύτερη φορά κορωνοϊό

Μεταξύ των χιλιάδων ανθρώπων – περίπου 30.000 εκτιμάται πως ήταν την περασμένη εβδομάδα –...

Φόρος τιμής στον εμπνευστή και ιδρυτή του ΑΣΕΠ Αναστάσιο Πεπονή

Το όνομα του πρώην υπουργού Αναστασίου Πεπονή δόθηκε σήμερα στην αίθουσα συνεδριάσεων  της Ολομέλειας...