Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
23.3 C
Athens

Αλλαγή ώρας: Η επιρροή στον οργανισμό μας

Η αλλαγή της ώρας, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την απότομη εναλλαγή του χρόνου που ζούμε με ηλιοφάνειά και με σκοτάδι, έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά ότι σχετίζονται με μία σειρά από προβλήματα υγείας, τόσο σωματικά, όσο και ψυχολογικά.

Κι αυτό διότι η αλλαγή αυτή, φέρνει και απότομη μεταβολή στις ορμόνες του οργανισμού και κυρίως στην μελατονίνη, η οποία ρυθμίζει το βιολογικό μας ρολόι.

Όταν εμείς βάζουμε μία ώρα μπροστά τους δείκτες, το βιολογικό μας ρολόι θα προσαρμοστεί σταδιακά, μέχρι όμως να γίνει αυτό, ο οργανισμός περνά από μια στρεσογόνο κατάσταση.

Στην καρδιά

Ερευνητές από το Τμήμα Καρδιαγγειακών Νοσημάτων του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα μελέτησαν τη σχέση που μπορεί να έχει η θερινή ώρα με την υγεία.

Είναι ενδεικτικό, ότι βάσει μιας σειράς ερευνών κυρίως την επόμενη ημέρα της αλλαγής της ώρας, τη Δευτέρα, παρατηρείται αύξηση του κινδύνου για καρδιακά επεισόδια κατά 5%-10%.

Οι καρδιολόγοι υποστηρίζουν ότι αυτό μπορεί να συμβαίνει καθώς το ρολόι του οργανισμού μας είναι ρυθμισμένο να κάνει συγκεκριμένες εργασίες σε συγκεκριμένη ώρα.

Στο μεταξύ, ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ, Γιονγκ Ζου, μελέτησε τη σχέση που έχουν οι καρδιακοί ρυθμοί με τον καρκίνο και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αλλαγή μίας ώρας μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου – σε όσους είναι ήδη επιρρεπείς σε παθήσεις, όπως τα καρδιακά νοσήματα ή η κατάθλιψη – όταν αλλάζει το πρόγραμμα εργασίας ή ύπνου.

Στην άσκηση

Μία ώρα μπορεί να αλλάξει την καθημερινότητά μας; Οι επιστήμονες απαντούν θετικά. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στην Έκθεση Δημόσιας Υγείας της Αυστραλίας-Νέας Ζηλανδίας, πολλοί ήταν εκείνοι οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι τη μία ώρα ημέρας παραπάνω ξεκίνησαν τη γυμναστική.

Σχεδόν ένας στους δύο ερωτηθέντες απάντησε ότι αντί της πρωινής γυμναστικής επιλέγει την απογευματινή κυρίως σε εξωτερικούς χώρους. Το αντίθετο συμβαίνει με την αλλαγή της ώρας τον χειμώνα, δηλαδή υπάρχουν αρκετοί που αλλάζουν το πρόγραμμα της άσκησής τους και αντί για απόγευμα, γυμνάζονται το πρωί.

Στην εργασία

Η αλλαγή της ώρας κάνει τους εργαζομένους περισσότερο… λουφαδόρους. Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Applied Psychology, έδειξε ότι οι εργαζόμενοι τις επόμενες κιόλας ημέρες μετά την αλλαγή της ώρας σερφάρουν όλο και περισσότερο στο Διαδίκτυο.

Στο ημερήσιο πρόγραμμα στους νέους

Έρευνα που έγινε το 2009 και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Sleep Medicine, εξέτασε πώς η αλλαγή της ώρας επηρεάζει τους εφήβους.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι έφηβοι νύσταζαν περισσότερο μέσα στην ημέρα ακόμη και τρεις εβδομάδες μετά την αλλαγή.

Οι επιστήμονες απέδωσαν το αποτέλεσμα στην προσπάθεια του ανθρώπινου οργανισμού να προσαρμοστεί στο νέο ημερήσιο πρόγραμμα.

Γιατί θα σταματήσει να αλλάζει η ώρα

Ο θεσμός της θερινής ώρας καθιερώθηκε στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του 1970 όταν τα οξυμένα ενεργειακά προβλήματα μας ανάγκασαν να βρούμε τρόπους εξοικονόμησης της ενέργειας.

Σύμφωνα δηλαδή με τον θεσμό αυτόν, την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου προσθέτουμε μία πλασματική ώρα στις κανονικές ώρες κάθε ωριαίας ατράκτου, την οποία αφαιρούμε και πάλι την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου.

Με αυτόν τον τρόπο όταν έχουμε θερινή ώρα, ο Ήλιος δύει μία ώρα αργότερα (σύμφωνα με τα διορθωμένα ρολόγια μας), οπότε ελαττώνεται και ο χρόνος που περνάει ανάμεσα στην δύση του Ήλιου και της ώρας που πάμε για ύπνο.

Αυτό σημαίνει ότι καταναλώνουμε λιγότερο ηλεκτρικό ρεύμα για τις διάφορες δραστηριότητές μας από ότι αν αφήναμε την ώρα όπως έχει.

Ωστόσο, οι αλλαγές αυτές δεν έχουν κανένα νόημα πλέον, ενώ έχουν κόστος για την υγεία, όπως φάνηκε μετά από χρόνια παρατηρήσεων και ερευνών. Έτσι, αποφασίστηκε η διακοπή τους.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θέλει να βάλει τέλος στην αλλαγή της ώρας δύο φορές τον χρόνο. Τον Μάρτιο του 2019, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ του τερματισμού της πρακτικής αυτής, της προσαρμογής των ρολογιών κατά μία ώρα την άνοιξη και το φθινόπωρο, από το 2021.

Ωστόσο, το Συμβούλιο της Ε.Ε. δεν φαίνεται ότι πήρε τόσο ζεστά το θέμα και δύο χρόνια μετά δεν έχουν καταλήξει σε μία κοινή θέση για το εν λόγω ζήτημα.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε αποφασίσει ότι η αλλαγή ώρας πρέπει να σταματήσει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021 για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θέλουν να διατηρήσουν μόνιμα τη θερινή ώρα, ενώ για τα κράτη-μέλη που επιθυμούν τη χειμερινή ώρα, η αλλαγή θα γίνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου 2021, δηλαδή φέτος στις 31 Οκτώβρη.

Ωστόσο, η οριστική απόφαση για το πότε η πρόταση της Επιτροπής θα αποκτήσει νομική ισχύ, εξαρτάται από το Συμβούλιο της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το Συμβούλιο της ΕΕ δεν έχει οριστικοποιήσει ακόμη τη θέση του.

Οι 4 συμβουλές για να κοιμηθείτε βαθιά

Για να περιορίσετε τις επιπτώσεις από την αλλαγή ώρας:

-Αποφύγετε την καφεΐνη, ειδικά τις απογευματινές ώρες. Προτιμήστε ένα ποτήρι ζεστό γάλα, το ασβέστιο του οποίου έχει μυοχαλαρωτική δράση.

– Ορίστε μια ώρα και ακολουθήστε την πιστά καθημερινά.

-Μην αφήνετε φως ανοιχτό όταν πέφτετε για ύπνο.

-Μην τρώτε βαριά πριν κοιμηθείτε, αλλά μην πάτε και πεινασμένοι για ύπνο. Φροντίστε να έχετε φάει κάτι ελαφρύ 1 ώρα πριν πέσετε στο κρεβάτι.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ποιοι άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο από καρκίνο του προστάτη;

Ποιο είδος καρκίνου αναμένεται να διπλασιαστεί τα επόμενα χρόνια;

Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί ήδη σημαντική αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας παγκοσμίως και προβλέπεται ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων θα διπλασιαστεί μεταξύ 2020-2040. Ο...

Μελέτη: Η υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη μέση ηλικία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο...

Οι μεσήλικες με υψηλή αρτηριακή πίεση διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας σύμφωνα με μελέτη ερευνητών από το Καρδιαγγειακό Ινστιτούτο του Μπουένος Άιρες στην Αργεντινή. Σήμερα, περίπου 1,28 δισεκατομμύρια ενήλικες μεταξύ...

Παγκόσμια Ημέρα Πάρκινσον : «Μη μένεις OFF. Δήλωσε ‘παρΟΝ’»

Η Παγκόσμια Ημέρα της Νόσου του Πάρκινσον (11 Απριλίου), φέρνει στο προσκήνιο τη νόσο και τα εκατομμύρια των ατόμων σε όλο τον κόσμο που...

Υγεία: Το παθητικό κάπνισμα συνδέεται με την εμφάνιση κολπικής μαρμαρυγής

Η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα, ακόμη και σε περιορισμένο βαθμό, συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής, μιας σοβαρής διαταραχής του καρδιακού ρυθμού, σύμφωνα...

Η κατανάλωση τσαγιού μπορεί να έχει εκπληκτικά οφέλη στην υγεία

Παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι προτιμούν τον καφέ, και το τσάι έχει φανατικούς οπαδούς. Και μάλιστα αυτοί κερδίζουν περισσότερα οφέλη για την υγεία...

Πονοκέφαλος: Οι αιτίες που τον προκαλούν

Ποιος έχει αναζητήσει τη βοήθεια ενός γιατρού για τους πονοκεφάλους που μπορεί να έχει; Η απάντηση είναι ελάχιστοι από εμάς. Αντ' αυτού, οι περισσότεροι...

Έρευνα ψυχρολουσία: 2 νύχτες κακού ύπνου αρκούν για να να νιώσουμε δεκαετίες μεγαλύτεροι

Δύο νύχτες ελάχιστου ή ταραγμένου ύπνου αρκούν, προκειμένου να μας κάνουν να αισθανόμαστε χρόνια μεγαλύτεροι, σύμφωνα με νέα μελέτη. Αντίθετα, ο συνεχόμενος, ξεκούραστος ύπνος...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

6 πράγματα που συμβαίνουν στον οργανισμό μας όταν πίνουμε καφέ καθημερινά

Ο καφές έχει αποδειχθεί ότι μια υγιεινή καθημερινή συνήθεια και αυτό επειδή περιέχει πολλά...

Ποια είναι η κατάλληλη ημερήσια ποσότητα καφέ που θα προσφέρει μόνο οφέλη στον οργανισμό μας;

Ζούμε σε μια χώρα στην οποία ο καφές κατέχει μια ξεχωριστή θέση στις καρδιές...

3+2 συμβουλές για έναν εύκολο ύπνο

Η ποιότητα του ύπνου σήμερα «βάλλεται» πραγματικά για ένα σωρό λόγους. Από τη φασαρία...

Εσείς ξυπνάτε στις 03:00 κάθε νύχτα-Δείτε τι συμβαίνει

Kάτι περίεργο μοιράστηκαν χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, κατά την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού που...