Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024
33.1 C
Athens

Αλλάζουν τα πάντα σε Champions και Europa League-Πώς επηρεάζονται οι ελληνικές ομάδες

 

Στην επισημοποίηση των αλλαγών που είχε προαναγγείλει από πέρυσι σε Champions League και Europa League προχώρησε η UEFA.

Ουσιαστικά αυτό που αλλάζει εξ ολοκλήρου από τη σεζόν 2018/19 είναι ο τρόπος διεξαγωγής των προκριματικών φάσεων με την φετινή μορφή να έχει σημαντικές διαφορές σε σχέση με την περσινή.

Champions League

Η πρώτη και βασική αλλαγή έχει να κάνει με την ώρα διεξαγωγής των παιχνιδιών. Πλέον παύει να υφίσταται ως ώρα έναρξης των παιχνιδιών στη φάση ομίλων στις 21:45, και πλέον αυτά θα χωρίζονται σε δύο ζώνες με τις ώρες έναρξης να ορίζονται στις 19:55 και 22:00.

Από κει και πέρα σε ότι έχει να κάνει με τις ομάδες που εξασφαλίζουν την παρουσία τους στη φάση των ομίλων αυτές από 22 θα αυξηθούν στις 26.

Αυτές διαμορφώνονται ως εξής: 4 από τις Ισπανία, Γερμανία, Αγγλία, Ιταλία, 2 από τις Γαλλία, Ρωσία και 1 από τις Πορτογαλία, Ουκρανία, Βέλγιο, Τουρκία. Σε αυτές προστίθενται ο κάτοχος του Champions League της περσινής σεζόν, αλλά και ο κάτοχος του Europa League.

Έτσι λοιπόν μένουν, για να συμπληρωθεί το παζλ των «32» που συμμετέχουν στους ομίλους απομένουν έξι διαθέσιμα εισιτήρια, τα οποία θα δίνονται από τη φάση των προκριματικών. Τέσσερα θα προκύπτουν από το μονοπάτι των πρωταθλητών και δύο από αυτό των μη πρωταθλητών.

– Σε ότι έχει να κάνει με τις ελληνικές ομάδες η κατάσταση μοιάζει να δυσκολεύει αρκετά. Ο φετινός πρωταθλητής θα τοποθετείται όπως και πέρυσι στον 3ο προκριματικό γύρο και θα χρειάζεται δύο προκρίσεις κόντρα σε ομάδες που η χώρα τους βρίσκεται από την 11η θέση της λίστας της UEFA και κάτω. Ο 3ος προκριματικός είναι προγραμματισμένος για τις 7/8 και 14 Αυγούστου.

-Αρκετά δυσκολότερη είναι η θέση της ομάδας που θα τερματίσει στη 2η θέση του πρωταθλήματος. Και αυτό γιατί θα τοποθετείται στο 2ο προκριματικό γύρο και για να βρεθεί στους χρυσοφόρους ομίλους θα χρειαστεί τρεις προκρίσεις απέναντι σε ομάδες που η χώρα τους βρίσκεται από την 5η θέση και κάτω. Ο 2ος προκριματικός είναι προγραμματισμένος για τις 24/25 Ιουλίου με τις ρεβάνς να είναι στις 31 Ιουλίου/1 Αυγούστου.

Τέλος σημαντική διαφορά σε σχέση με την περσινή σεζόν αποτελεί το γεγονός πως όποια ομάδα αποκλείεται από τον 3ο προκριματικό του Champions League, θα προκρίνεται κατευθείαν στους ομίλους του Europa League και δεν θα χρειάζεται να συμμετάσχει στη φάση των play off.

Αναλυτικά το φετινό καλεντάρι του Champions League:

Κλήρωση προ-προκριματικού γύρου: 12 Ιουνίου
Ημιτελικά προ-προκριματικού γύρου: 26 Ιουνίου
Τελικός προ-προκριματικού γύρου: 29 Ιουνίου
Κλήρωση 1ου και 2ου προκριματικού γύρου 11/10 Ιουλίου και 17/18 Ιουλίου: 1ος προκριματικός γύρος: 19 Ιουνίου
2ος προκριματικός γύρος: 24/25 Ιουλίου και 31 Ιουλίου/1 Αυγούστου
Κλήρωση 3ου προκριματικού γύρου: 23 Ιουλίου
3ος προκριματικός γύρος: 7/8 Αυγούστου και 14 Αυγούστου
Κλήρωση για τα play-offs: 6 Αυγούστου
Play-offs: 21/22 Αυγούστου και 28/29 Αυγούστου

Κλήρωση για τη φάση των ομίλων: 30 Αυγούστου
1η αγωνιστική ομίλων: 18/19 Σεπτεμβρίου
2η αγωνιστική ομίλων: 2/3 Οκτωβρίου
3η αγωνιστική ομίλων: 23/24 Οκτωβρίου
4η αγωνιστική ομίλων: 6/7 Νοεμβρίου
5η αγωνιστική ομίλων: 27/28 Νοεμβρίου
6η αγωνιστική ομίλων: 11/12 Δεκεμβρίου:

Κλήρωση της φάσης των «16»: 17 Δεκεμβρίου
Φάση των «16»: 12/13/19/20 Φεβρουαρίου και 5/6/12/13 Μαρτίου:
Κλήρωση των προημιτελικών: 15 Μαρτίου
Προημιτελικά: 9/10 Απριλίου και 16/17 Απριλίου
Κλήρωση των ημιτελικών: 19 Απριλίου
Ημιτελικά 30 Απριλίου/1 Μαΐου και 7/8 Μαΐου
Τελικός («Metropolitano», Μαδρίτη): 1 Ιουνίου

Europa League

Από τις συνολικά 48 ομάδες που λαμβάνουν μέρος στους ομίλους της δεύτερης τη τάξει ευρωπαϊκής διοργάνωσης οι 17 θα προκρίνονται απευθείας με το τέλος των πρωταθλημάτων βάσει της κατάταξης των χωρών στη λίστα της UEFA.

Έτσι λοιπόν, δύο ομάδες θα προέρχονται από τις Ισπανία, Γερμανία, Αγγλία, Ιταλία, Γαλλία και μία από τις Ρωσία, Πορτογαλία, Ουκρανία, Βέλγιο, Τουρκία, Τσεχία, Ελβετία.

Επίσης δέκα ομάδες θα προέρχονται ως αποκλεισμένες από τον 3ο προκριματικό αλλά και τα play off του Champions League.

Τα υπόλοιπα 21 διαθέσιμα εισιτήρια θα προέρχονται από την προκριματική φάση. Ωστόσο και εδώ υπάρχει πλέον μία σημαντική διαφοροποίηση. Και αυτό γιατί όπως και στο Champions League, οι προκριματικοί θα χωρίζονται σε δύο μονοπάτια. Σε αυτό των πρωταθλητών αλλά και σε αυτό των μη πρωταθλητών.

Στον προκριματικό των πρωταθλητών θα συμμετέχουν οι ομάδες που αποκλείστηκαν από το μονοπάτι των πρωταθλητών της προκριματικής φάσης του Champions League. Αυτό το μονοπάτι θα δίνει 8 εισιτήρια για τη φάση των ομίλων.

Στο μονοπάτι των «μη πρωταθλητών», όπου και θα συμμετέχουν οι ελληνικές ομάδες, θα προκύπτουν 13 εισιτήρια για τη φάση των ομίλων.

Σε ότι έχει να κάνει με τις ελληνικές ομάδες θα ισχύουν τα εξής:

-Ο Κυπελλούχος θα ξεκινά από τον 3ο προκριματικό γύρο των μη πρωταθλητών και θα χρειάζεται δύο προκρίσεις για να βρεθεί στους ομίλους της διοργάνωσης. Αν η ομάδα που κατακτήσει το Κύπελλο τερματίσει στις δύο πρώτες θέσεις τότε τη θέση του θα παίρνει η ομάδα που θα τερματίσει στην τρίτη θέση. Οι ημερομηνίες για αυτή τη φάση είναι στις 9/16 Αυγούστου.

-Ο 3ος και ο 4ος της βαθμολογίας (ή ο 4ος και 5ος ανάλογα με τον κάτοχο του Κυπέλλου) θα ξεκινήσουν από τον 2ο προκριματικό και θα χρειαστούν τρεις προκρίσεις για να βρεθούν στους ομίλους. Η συγκεκριμένη φάση είναι προγραμματισμένη για τις 26 Ιουλίου/2 Αυγούστου.

Αναλυτικά το καλεντάρι του Europa League:

Προ-προκριματικός γύρος: 28 Ιουνίου/5 Ιουλίου
1ος προκριματικός: 12/7 και 19/7
2ος προκριματικός: 26/7και 2/7
3ος προκριματικός: 9/8 και 16/8
Play off: 23/8 και 30/8

1η αγωνιστική: 20 Σεπτεμβρίου
2η αγωνιστική: 4 Οκτωβρίου
3η αγωνιστική: 25 Οκτωβρίου
4η αγωνιστική: 8 Νοεμβρίου
5η αγωνιστική: 29 Νοεμβρίου
6η αγωνιστική: 13 Δεκεμβρίου

Φάση των «32»: 14/2 και 21/2
Φάση των «16»: 7/3 και 14/3
Φάση των «8»: 11/4 και 18/4
Ημιτελικά: 2/5 και 9/5

Τελικός (Μπακού): 29 Μαΐου

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Οι αθλητικές μεταδόσεις 25/7/2024

Ο πρώτος αγώνας του Παναθηναϊκού με αντίπαλο την Μπότεφ Πλόβντιβ για τον 2ο προκριματικό του Europa League και τα ματς ποδοσφαίρου για τους Ολυμπιακούς...

Νίκησε αλλά έδωσε δικαιώματα η ΑΕΚ

Η Ίντερ ντ΄ Εσκάλδες δεν ήταν αντίπαλος που μπορούσε να κοιτάξει στα μάτια την ΑΕΚ και αυτό ίσχυε για την πρώτη ώρα του αγώνα...

ΠΑΟΚ-Μπάνια Λούκα 3-2: Έκανε…ντέρμπι τη ρεβάνς

Ελέγχοντας το ματς στη μεγαλύτερη διάρκειά του, χωρίς να του λείπουν ωστόσο τα λάθη, ο ΠΑΟΚ επικράτησε απόψε στην Τούμπα επί της Μπόρατς Μπάνια...

Οι αθλητικές μεταδόσεις 24/7/2024

Oι ευρωπαϊκοί αγώνες της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ, τα ματς ποδοσφαίρου, με τα οποία ανοίγει η αγωνιστική αυλαία των Ολυμπιακών Αγώνων, δύο ημέρες πριν...

Αταμάν: Ρίχνει “άγκυρα” για τρία χρόνια στο ΟΑΚΑ

Κάτοικος Αθήνας θα παραμείνει για τα επόμενα τρία χρόνια ο Εργκίν Αταμάν. Ο Τούρκος τεχνικός ανανέωσε την συνεργασία του με τους “πράσινους” μέχρι το...

ΕΠΟ: Νέος πρόεδρος ο Μάκης Γκαγκάτσης

Εποχή Μάκη Γκαγκάτση από σήμερα (22/7) στην ΕΠΟ, αναμενόμενα βεβαίως αφού ο πρώην αξιωματούχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ ήταν ο μοναδικός υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές. Ο...

Eurobasket U20: Χάλκινο μετάλλιο για την Ελλαδάρα! Έβγαλε ψυχή και λύγισε το Βέλγιο

Παίζοντας με ψυχή, η Εθνική Νέων Ανδρών λύγισε με 70-68 το Βέλγιο στον μικρό τελικό του Eurobasket U20 της Πολωνίας, κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Αλλάζουν όλα στο Champions League…

Το ανανεωμένο Champions League θα έχει ένα σύστημα κλήρωσης τύπου τένις για τη φάση...

Champions League: Αυτές είναι οι 8 ομάδες της προημιτελικής φάσης

Οι Βιγιαρεάλ και Τσέλσι ήταν οι δύο τελευταίες ομάδες που «σφράγισαν» τα «εισιτήριά» τους...

Super League: Τα αποτελέσματα της 19ης αγωνιστικής και η βαθμολογία

Στις αναμετρήσεις της 19ης αγωνιστικής της Super League σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα: ΟΦΗ – Παναιτωλικός...

25 λέξεις και φράσεις που αλλάζουν νόημα μετά τα 30!

Για τους περισσότερους τα πρώτα -άντα είναι κομβικό σημείο! Ίσως λοιπόν να (έχει) συμβεί και...