Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
12.6 C
Athens

Αλλάζουν όλα σε Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή μετά την σύμπλευση Ιράν-Σ.Αραβίας – Τα ΗΑΕ «αγκάλιασαν» την Συρία και τον Μ.Άσαντ

Αλλάζουν τα πάντα σε Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή μετά την σύμπλευση Ιράν-Σ.Αραβίας που επετεύχθη μετά από κινεζικές προσπάθειες και οι τεκτονικές αλλαγές συνεχίζονται με την επαναφορά της Συρίας στην «αραβική οικογένεια» καθώς τα ΗΑΕ επεφύλαξαν μεγαλειώδη υποδοχή στον Σύρο πρόεδορ Μ.Άσαντ κατά την επίσκεψή του στην χώρα του Κόλπου.



Όλα αυτά μετά από 12 χρόνια εχθρότητας μεταξύ της αλαουϊτικής Συρίας (όχι ως πλειοψηφία αλλά ως κυβερνώσα ελίτ) και των σουνιτικών χωρών του Κόλπου και την διαρκή στήριξη των ισλαμιστών του ISIS και της Αλ Κάιντα κατά του συριακού κυβερνητικού Στρατού, από Ριάντ και Άμπου Ντάμπι.





Κανείς δεν θα το πίστευε λίγα χρόνια πριν, αλλά πλέον οι χώρες του Κόλπου βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά.


Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Μοχάμεντ μπιν Ζάγεντ αλ Νάχιαν δήλωσε στον Σύρο ομόλογό του ότι έχει έρθει η ώρα η Δαμασκός, που παραμένει εδώ και χρόνια απομονωμένη σε διπλωματικό επίπεδο, να επιστρέψει αραβική οικογένεια, στη διάρκεια συνάντησης που είχαν στο Αμπού Ντάμπι.



Πρόκειται για τεράστια ήττα της κυβέρνησης Μπάιντεν και των ΗΠΑ, που βλέπουν πως και ο Σύρος πρόεδρος ξεφεύγει από τους αμερικανικούς σχεδιασμούς απομόνωσης και απαξίωσης με την προοπτική να ανατραπεί από την εξουσία.

Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στα Εμιράτα, τη δεύτερη σε χώρα του Κόλπου μετά τον φονικό σεισμό που έπληξε τη χώρα του, την ώρα που πολλά αραβικά κράτη αποκαθιστούν τις επαφές τους με τη Δαμασκό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πτήση του Μ.Άσαντ πραγματοποιήθηκε υπό την συνοδεία μαχητικών των ΗΑΕ!




Ο Άσαντ «συνοδευόταν από τη σύζυγό του Άσμα», μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο των Εμιράτων WAM. Αυτή είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη της Άσμα Άσαντ στο εξωτερικό μετά το ξέσπασμα του εμφύλιου πολέμου στη Συρία το 2011.

«Η Συρία δεν βρισκόταν με τους αδελφούς της εδώ και πάρα πολύ καιρό και έχει έρθει η ώρα να ενωθεί και πάλι μαζί τους και με το αραβικό περιβάλλον», δήλωσε ο Μοχάμεντ μπιν Ζάγεντ αλ Νάχιαν πρόεδρος των Εμιράτων.


Ο Άσαντ είχε απομονωθεί διπλωματικά μετά την καταστολή το 2011 της (υποκινούμενης από την Δύση) λαϊκής εξέγερσης εναντίον του, η οποία οδήγησε σε εμφύλιο. Μετά τον σεισμό που έπληξε τη Συρία αραβικές χώρες αύξησαν τις επαφές μαζί της και έστειλαν βοήθεια στη Δαμασκό.

Πλέον ο Σύρος πρόεδρος ποντάρει πολλά στην βοήθεια των αραβικών χωρών για να ανοικοδομήσει την χώρα του αλλά και για να ενδυναμώσει τις συριακές ένοπλες δυνάμεις που έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες όλα αυτά τα χρόνια του συριακού εμφυλίου πολέμου.



Νωρίτερα ο πρόεδρος των Εμιράτων δήλωσε ότι είχε με τον Άσαντ «συνομιλίες για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων», κυρίως για τρόπους με τους οποίους «θα ενισχυθεί η συνεργασία προκειμένου να επιταχυνθεί η σταθερότητα και η πρόοδος στη Συρία και την περιοχή».


«Η θέση των Εμιράτων είναι ξεκάθαρη σε ό,τ αφορά την ανάγκη η Συρία να επιστρέψει στην αραβική οικογένεια», δήλωσε ο Ανουάρ Γκάργκας σύμβουλος του προέδρου των Εμιράτων. «Αυτό επιβεβαιώθηκε από την Αυτού Υψηλότητα τον Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζάγεντ στη διάρκεια της σημερινής συνάντησης», πρόσθεσε στο Twitter.

Στη διάρκεια της συνάντησής του με τον πρόεδρο των Εμιράτων ο Άσαντ χαιρέτισε τον ρόλο της χώρας στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των αραβικών κρατών, εκτιμώντας ότι αυτές θα πρέπει να είναι «αδελφικές», σύμφωνα με ανακοίνωση της συριακής προεδρίας.

Ο Σύρος πρόεδρος, η χώρα του οποίου αποκλείστηκε από τον Αραβικό Συνδεσμό στα τέλη του 2011, μετέβη στις 20 Φεβρουαρίου στο σουλτανάτο του Ομάν, για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα του πολέμου. Διακριτικός αλλά σημαντικός μεσολαβητής στη διπλωματική σκηνή, το Ομάν είναι μία από τις λίγες αραβικές χώρες και η μόνη στον Κόλπο που είχε διατηρήσει επίσημες διπλωματικές σχέσεις με τη Δαμασκό.

Στα τέλη του 2018 τα Εμιράτα είχαν επαναλειτουργήσει την πρεσβεία τους στη Δαμασκό. Τον Μάρτιο του 2022 ο Άσαντ είχε πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσκεψη σε αραβική χώρα, στο Αμπού Ντάμπι.

Το Αμπού Ντάμπι εξάλλου ηγήθηκε των προσπαθειών παροχής βοήθειας στη Συρία μετά τον σεισμό, γεγονός που συνέβαλε στην έξοδο της χώρας από την απομόνωση. Τα Εμιράτα έχουν επίσης δεσμευθεί να προσφέρουν περισσότερα από 100 δισεκ. δολάρια βοήθεια, έστειλαν ομάδα διασωστών και παρείχαν χιλιάδες τόνους σωστικά υλικά.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Εμιράτων, ο Αμπντάλα μπιν Ζάγεντ αλ Νάχιαν, επισκέφθηκε τη Δαμασκό τον Φεβρουάριο, ο πρώτος υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Κόλπου που έκανε κάτι τέτοιο μετά τον σεισμό. Αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι του στη Συρία φέτος.

Από την πλευρά του ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν είχε εκτιμήσει τον Φεβρουάριο ότι είναι απαραίτητη μια νέα προσέγγιση με τη Συρία, η οποία θα προβλέπει τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με τη Δαμασκό για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών κρίσεων.

Αυτή την εβδομάδα ο Άσαντ μετέβη στη Μόσχα, όπου συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος προσπαθεί εδώ και χρόνια να αποκαταστήσει τις σχέσεις της Δαμασκού με τις αραβικές χώρες και όπως όλα δείχνουν το έχει καταφέρει.

Αν η προσέγγιση με την Συρία ειδωθεί υπό το πρίσμα της σύμπλευσης Ιράν-Σ.Αραβίας τότε έχουμε ριζικές αλλαγές παγκοσμίου μεγέθους.

Τι σημαίνει αυτό επί του πρακτέου; Πως η Δύση σύντομα θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα με το πετρέλαιο ενώ η ένωση των δύο παλιών εχθρών μόνο τυχαία δεν είναι καθώς και οι δύο θα συμμετάσχουν στην συμμαχία των BRICS.

Πλέον ξεκάθαρα δημιουργείται ένα «μπλοκ» της Ανατολής, το οποίο θα αποτελέσει το αντίπαλο δέος της Δύσης, με μία όμως ουσιώδη διαφορά: Οι πρώτες ύλες και η ενέργεια (όπως και οι νεανικοί πληθυσμοί) θα βρίσκονται στην πλευρά του ανατολικού «μπλοκ».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κίνα πραγματοποιεί υπόγειες προσπάθειες και για σύμπλευση Ινδίας-Πακιστάν.

Αυτό είναι το τελευταίο εμπόδιο για Μόσχα-Πεκίνο για να δημιουργήσουν το ενιαίο ευρασιατικό «μπλοκ».

Η Ινδία πάντως, μέχρι αυτή την στιγμή έχει δείξει πως προτιμάει να μην ανήκει στην Δύση και αυτό γιατί στο DNA της, είναι καταγεγραμμένη η απέχθεια προς την «αποικιοκρατία» των οποίων απόγονοι είναι οι σημερινοί Δυτικοί.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Η Ρωσία νίκησε και έθεσε 3 όρους στο ΝΑΤΟ για την Ουκρανία ενώ έστειλε...

Τρία μηνύματα έστειλε ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin με τη συνέντευξή του στον Dmitry Kiselev, γενικό διευθυντή του μεγαλύτερου ομίλου ρωσικών ΜΜΕ Rossiya Segodnya...

Οριστικά εκτός Βουλής ο Κασσελάκης – Παρών ο Τσίπρας

Τα περίπλοκα –επιεικώς– οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του αρχηγού του με τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες που προκάλεσαν την εισαγγελική παρέμβαση, θα μπορούσαν...

Τριχασμένος ο ΣΥΡΙΖΑ: Παρεμβάσεις Κασσελάκη και Τσίπρα για τα ΑΕΙ την ώρα που μιλούσε...

Στα τρία φαίνεται να πως έχει χωριστεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια , καθώς ο πρώην,...

Handelsblatt: Πώς οι πλούσιοι Κινέζοι εκτοξεύουν τα ενοίκια στην Ελλάδα…

Αύξηση 56% τα τελευταία πέντε χρόνια… Οι συνέπειες της εκτόξευσης χορήγησης Golden Visa σε επενδυτές τρίτων χωρών αναλύονται σε… δημοσίευμα της γερμανικής Handelsblatt. Ενώ το...

Μη κρατικά πανεπιστήμια και οι προοπτικές που έχουν στην Ελλάδα

Τα μη κρατικά πανεπιστήμια, ή ιδιωτικά πανεπιστήμια, έχουν αρχίσει να αποκτούν όλο και μεγαλύτερη παρουσία στην ελληνική εκπαιδευτική σκηνή. Αν και οι παραδόσεις είναι...

Η “μισή τουρκική Κύπρος”, η Άμυνα, οι S-300, η “προδοσία Σημίτη”

Η επιεικώς ατυχέστατη φράση του υπουργού Ναυτιλίας της Ελλάδας για τη μισή Κύπρο που είναι τουρκική(!), όπως ισχυρίστηκε, φέρνει.. στην επιφάνεια ένα σοβαρό ζήτημα,...

Ζοφερό το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης!

Η φτωχοποίηση, η ανεργία, οι πόλεμοι σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, και η φιλόδοξη πράσινη πολιτική έχουν βάλει την Ευρώπη σε δύσβατα μονοπάτια εν...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΟΗΕ: Ο καύσωνας στην Μεσόγειο θα ενταθεί με νέα ρεκόρ θερμοκρασιών – Θα «πιάσει» και την Ελλάδα

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός, που υπάγεται στον ΟΗΕ, ανακοίνωσε ότι το κύμα καύσωνα που...

Μέτωπο απέναντι στην Άγκυρα: Το «Charles De Gaulle» στην Ανατολική Μεσόγειο – «Μπλόκο» και από την Ιταλία – Γιοκ «F-16» από Μενέντεζ

To Γαλλικό αεροπλανοφόρο «Charles De Gaulle» έβαλε πλώρη για την Ανατολική Μεσόγειο. Πλώρη για την...

Μυρίζει μπαρούτι στην Ανατολική Μεσόγειο – Η Άγκυρα βγάζει στα ανοιχτά δύο γεωτρύπανα – Φωτιά στην ενεργειακή σκακιέρα

Από τις πληροφορίες που βρίσκονται στη διάθεση των ελληνικών αρχών φαίνεται ότι στην περιοχή...

Polaris 21: Η Ελλάδα στην μεγαλύτερη ναυτική άσκηση της Γαλλίας στη Μεσόγειο

Το Πολεμικό Ναυτικό δίνει το «παρών» στην “Polaris 21”, την μεγαλύτερη ναυτική άσκηση της...