Κυριακή, 14 Αυγούστου, 2022
24.1 C
Athens

Άλμπερτ Μπουρλά: Το χάπι και το ειδικό εμβόλιο για την Όμικρον

Ο Άλμπερτ Μπουρλά σχολίασε την πορεία της πανδημίας αλλά και την παραλλαγή Όμικρον κατά τη συνέντευξή του στο “Ενώπιος Ενωπίω”.

«Δεν είμαι βέβαιος, αλλά το πιο πιθανό είναι ότι η Όμικρον θα επικρατήσει. Είναι αρκετά περίπλοκο και θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει. Δεν υπάρχει περίπτωση η τρίτη δόση να μην είναι αποτελεσματική, αλλά δεν ξέρω αν θα είναι αποτελεσματική 95%. Δεν νομίζω να είναι κάτω από 75%» δήλωσε ο Δρ. Μπουρλά.

Άλμπερτ Μπουρλά: Ετοιμάζεται εμβόλιο για την Όμικρον

«Εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα και για να προλάβουμε κάθε ενδεχόμενο, αυτή την στιγμή παρασκευάζουμε ένα εμβόλιο που στοχεύει στην παραλλαγή Όμικρον. Θα είναι έτοιμο τον Μάρτιο και θα μπορούμε να το παράγουμε σε μαζική ποσότητα, όμως υπάρχουν πολλοί λόγοι για να πιστεύω ότι δεν θα το χρειαστούμε. Η τρίτη δόση θα αποδειχθεί αποτελεσματική. Είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα. Πρέπει να είμαστε σοβαροί με τον κορονοϊό αλλά δεν χρειάζεται πανικός. Έχουμε εργαλεία αυτήν τη στιγμή που είναι πολύ ισχυρά» τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer.

Πότε θα είναι έτοιμο το χάπι της Pfizer για τον κορονοϊό

Ο CEO της φαρμακευτικής εταιρείας διευκρίνισε ότι το χάπι είναι για όσους νοσούν με κορονοϊό και όχι για πρόληψη της νόσου.

«Το χάπι είναι για ανθρώπους που αρρωσταίνουν. Δεν είναι για να προλάβουμε την νόσηση» ξεκαθάρισε ο Άλμπερτ Μπουρλά και συνέχισε: «ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που αρρωσταίνουν καταλήγει στα νοσοκομεία και δυστυχώς μερικοί πεθαίνουν. Αυτό που κάνει το χάπι είναι, όταν το παίρνουν άνθρωποι που νοσούν,  μειώνει δραματικά τα συμπτώματα και τη σοβαρότητα της νόσησης. Αντί να πηγαίνουν δέκα θα πηγαίνει ένας στο νοσοκομείο. Και αυτός ο ένας δεν νομίζω να καταλήξει στην εντατική. Οι υπόλοιποι θα μείνουν σπίτι τους».

«Στα πειράματα που έγιναν κανέναν από την ομάδα του φαρμάκου δεν πέθανε, ενώ υπήρξαν θάνατοι στην άλλη ομάδα (σ.σ. placebo). Το χάπι είναι θεραπεία για το σπίτι. Υπήρχαν πολύ σοβαρές  θεραπείες, όπως τα μονοκλωνικά αντισώματα, αλλά έπρεπε να δοθούν ενέσιμα στο νοσοκομείο. Το χάπι θα μπορούμε να το πάρουμε από το φαρμακείο» πρόσθεσε.

 Άλμπερτ Μπουρλά: Τι είπε για την τιμή του χαπιού της Pfizer

Μιλώντας για την τιμή που θα πωλείται το χάπι της Pfizer, ο Άλμπερτ Μπουρλά ανέφερε ότι «είμαστε ακόμα στη φάση που συζητούμε με τις κυβερνήσεις, αλλά το κόστος του χαπιού είναι τουλάχιστον ένα τρίτο από το κόστος των μονοκλωνικών αντισωμάτων. Το χάπι θα είναι σίγουρα φθηνότερο από τα μονοκλωνικά, αλλά φυσικά πολύ ακριβότερο από το εμβόλιο».

«Μόλις πάρουμε άδεια θα ξεκινήσουμε να εφοδιάζουμε τις χώρες με ποσότητες του χαπιού που ήδη έχουμε. Αυτό συμβαίνει γιατί είχαμε ξεκινήσει την παραγωγή του φαρμάκου εννέα μήνες πριν, χωρίς να ξέρουμε αν θα είναι αποτελεσματικό, για να έχουμε ποσότητες σε περίπτωση που ήταν αποτελεσματικό. Είναι πολύ πιθανό το φάρμακο να πάρει έγκριση αυτόν τον μήνα στην Αμερική, και μέχρι τις αρχές του επόμενου στην Ευρώπη και την Αγγλία. Για το 2022 θα έχουμε 80 εκατ. θεραπείες, γιατί είναι πέντε ημέρες θεραπείας πρωί και βράδυ» κατέληξε ο CEO της Pfizer .

Η πρώτη αντίδραση όταν έμαθε για τον κορονοϊό τον Ιανουάριο του 2020

«Έμαθα για πρώτη φορά για τον κορονοϊό τον Ιανουάριο του 2020. Κυρίως με απασχολούσε ως κάτι που υπήρχε στην Κίνα, γιατί έχουμε 15.000 ανθρώπους, τέσσερα εργοστάσια και πολλούς ερευνητές. Έβαλα μία task force για να διαχειριστούν την κρίση στην Κίνα. Εκείνη την περίοδο, δεν είχαμε καμία υποψία για τον υπόλοιπο κόσμο» είπε ο Άλμπερτ Μπουρλά.

«Τον επόμενο μήνα κατάλαβα ότι θα έπαιρνε διαστάσεις ο κορονοϊός. Αρχίσαμε και συζητούσαμε τα κρούσματα που καταγράφονταν εκτός Κίνας. Όταν κατάλαβα ότι ο κορονοϊός έιανι πολύ μεγάλη υπόθεση ήμουν στην Ελλάδα για το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Τρεις ημέρες πριν την έναρξη του φόρουμ μου ήρθε ένα e-mail ότι ακυρώνεται. Κάτι που δεν είχε συμβεί ποτέ. Αμέσως κατάλαβα ότι τα πράγματα είναι σοβαρά. Την ίδια περίοδο ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ήθελε μία επείγουσα συνάντηση στον Λευκό Οίκο με εκπροσώπους των φαρμακοβιομηχανιών και επιστήμονες» περιέγραψε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer.

Άλμπερτ Μπουρλά: Γιατί περίμενε τη σειρά του για το εμβόλιο

«Υπήρχε “πυρετός” στα εργαστήρια, στα νοσοκομεία που ήταν μέρος της έρευνας και στα εργοστάσια της εταιρίας, που τους είχα ζητήσει να παράγουν ένα εμβόλιο που δεν το είχαμε ακόμα. Τους είχα ζητήσει να είναι έτοιμοι να το παράγουν όταν το βρούμε σε τεράστια ποσότητα» ανέφερε ο Άλμπερτ Μπουρλά για τις πρώτες στιγμές της έρευνας για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer μιλώντας για τον εμβολιασμό του, τόνισε ότι «στην αρχή σκεφτόμασταν ότι θα έπρεπε να είμαι από τους πρώτους που θα κάνει το εμβόλιο για να αποδείξουμε στον κόσμο ότι είναι ασφαλές. Όμως ήταν η περίοδος που τα εμβόλια ήταν λιγότερα από τους ανθρώπους που τα είχαν ανάγκη. Οπότε υπήρχαν φαινόμενα ανθρώπων που έκοβαν τη “γραμμή” και πήγαιναν πλαγίως να πάρουν τον εμβόλιο. Σκέφτηκα τότε ότι ήταν πολύ πιο σωστό να περιμένω τη σειρά μου, διότι πρώτον δεν υπήρχε πρόβλημα με τους αρνητές. Περίμενα μέχρι τον Μάρτιο. Δέχθηκαν πιέσεις επειδή δεν είχα κάνει το εμβόλιο. Με πήρε τηλέφωνο ο πρωθυπουργός του Ισραήλ και μου λέει “Τι κάνεις; Πρέπει να το κάνεις γιατί εδώ το χρησιμοποιούμε”. Δεύτερον, δεν ήθελα να το κάνω εγώ και όχι οι συνεργάτες μου, γιατί δεν ήταν η σειρά τους. Δεν μπορούσα να το δεχτώ αυτό. Δεν θα ήταν δείγμα σωστού ηγέτη αυτό».

Άλμπερτ Μπουρλά: Έχω κάνει ήδη την τρίτη δόση

«Έχω κάνει την τρίτη δόση. Οι πρώτες εργαστηριακές έρευνες και μελέτες δείξανε ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Οι δύο πρώτες δόσεις δεν προστατεύουν καλά από την Όμικρον. Προστατεύουν πολύ καλά από τον Δέλτα. Η τρίτη δόση είχε τεράστια άνοδο της προστασίας. Ήταν περίπου ίδια με την προστασία που είχε κάποιος με τις δύο δόσεις για τον αρχικό ιό» τόνισε ο Άλμπερτ Μπουρλά αναφορικά με την τρίτη δόση του εμβολίου.

Διευκρίνισε όμως ότι πρόκειται για εργαστηριακά αποτελέσματα, και θα πρέπει να περιμένουν και τα κλινικά αποτελέσματα. «Θα το δούμε αυτό σε λίγες εβδομάδες, γιατί η ‘Όμικρον πολλαπλασιάζεται πολύ γρήγορα» ανέφερε.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ, Κύπρος, Σολωμός Σολωμού,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 14 Αυγούστου τουρκοκύπριοι δολοφονούν εν ψυχρώ τον 26χρονο Σολωμό Σολωμού

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1996...Νέα ένταση στην Κύπρο. Τουρκοκύπριοι δολοφονούν εν ψυχρώ τον 26χρονο Σολωμό Σολωμού, την ώρα που προσπαθεί να κατεβάσει την τουρκική σημαία στη Δερύνεια.

Riviera Tower: Ο υψηλότερος «πράσινος» ουρανοξύστης στη Μεσόγειο στο Ελληνικό

Η έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών για τον υψηλότερο παραθαλάσσιο "πράσινο" ουρανοξύστη στη Μεσόγειο, στην περιοχή της μαρίνας του Άγιου Κοσμά στο πλαίσιο της αστικής...

Κηφισός τέλος – Ο νέος σταθμός των ΚΤΕΛ θα μοιάζει με αεροδρόμιο…

Το τέλος εποχής για τους δύο υφιστάμενους σταθμούς έχει ήδη δρομολογηθεί με τη μεταφορά και τη συνένωση των υπηρεσιών τους σε ένα υπερσύγχρονο σταθμό...
Κρήτη - Φονικό: Πυροβόλησαν πατέρα και γιο

Έγκλημα στην Άρτα: Εντοπίστηκε ο 29χρονος που φέρεται να σκότωσε τον πρώην πεθερό του

Εντοπίστηκε το πρωί του Σαββάτου ο 29χρονος άνδρας που φαίνεται να σκότωσε τον πεθερό του μπροστά στα μάτια του δίχρονου γιου του. Ο άνδρας εντοπίστηκε...

Σεισμός στον θαλάσσιο χώρο νότια της Μεθώνης

Σεισμός μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 00:32 στον θαλάσσιο χώρο 87 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Μεθώνης (Μεσσηνία, Πελοπόννησος), ανακοίνωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. Το...

Σαν σήμερα 13 Αυγούστου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1876: Ανοίγει τις πύλες του το Φεστιβάλ του Μπαϊρόιτ, με την ολοκληρωμένη...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα;

Σάββατο 13 Αυγούστου σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο είναι η Απόδοσις της εορτής της Μεταμορφώσεως ενώ τιμάται και η μνήμη της Μάρτυρος Κορωνάτου. ...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,191ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Κορωνοϊός: Γιατί τα παιδιά είναι πιο ευπαθή στην Όμικρον

Tα αυξημένα κρούσματα Covid-19 μεταξύ παιδιών στα τελευταία κύματα της πανδημίας ίσως οφείλονται στην...

Η Omicron είναι παρελθόν: Ο “Κένταυρος” εντοπίστηκε ήδη σε 10 χώρες

Στην Ινδία, στις αρχές Μαΐου, οι ειδικοί εντόπισαν την παραλλαγή BA.2.75 του κορωνοϊού με...

Κορωνοϊός: “Η υποπαραλλαγή Omicron ΒΑ.5 είναι τέσσερις φορές πιο ισχυρή από τη συνηθισμένη γρίπη”, λέει καθηγητής

Ο Ιταλός καθηγητής ιολογίας Φαμπρίτσιο Πρελιάσκο, μιλώντας σήμερα στα μέσα ενημέρωσης της χώρας υπογράμμισε...

Κορωνοϊός: Αυξάνονται τα κρούσματα που οφείλονται στις υποπαραλλαγές 4 και 5 της Όμικρον

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των παραλλαγών Όμικρον 4 και 5 στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη...