Δευτέρα, 2 Αυγούστου, 2021
31.3 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 2 Αυγούστου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1976...Ο αυστριακός πιλότος της Φόρμουλα 1 Νίκι Λάουντα, τραυματίζεται σοβαρά στην πίστα του Νίρνμπουργκρινγκ της Δυτικής Γερμανίας. Το αυτοκίνητό του αναφλέγεται και ο...

Alpha Bank: Εξυπηρετούμενα όλα, πλην ενός, τα δάνεια της τράπεζας προς μέσα ενημέρωσης

Στα 311 εκατ. ευρώ ανέρχεται το ύψος των δανείων που έχει χορηγήσει η Alpha Bank σε μέσα μαζικής ενημέρωσης, καταλαμβάνοντας το 1,1% της συνολικής δανειοδότησής της σε επιχειρήσεις, ενώ εξυπηρετούνται όλα εκτός από μία περίπτωση, για την οποία έγινε καταγγελία της σύμβασης.

Αυτό υποστήριξε ο διευθύνων σύμβουλος της Alfa Bank Δημήτρης Ματζούνης, καταθέτοντας σήμερα στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά τη νομιμότητα χορήγησης δανείων σε ΜΜΕ και κόμματα.

Σε ό,τι αφορά τα κόμματα, είπε ότι η Τράπεζα του δεν έχει χορηγήσει κανένα δάνειο. Ειδικότερα, όπως ανέφερε στην πολύωρη ακρόαση του ο κ. Ματζούνης, το σύνολο των δανείων που έχει χορηγήσει η Alpha Bank προς τα ΜΜΕ είναι ύψους 311 εκ ευρώ και το 50%, περίπου δηλαδή 150 εκατ. ευρώ, είναι καλυμμένα.

Aίσθηση προκάλεσε η σπουδή της Ν.Δ. να ζητήσει  εξαίρεση των ερωτημάτων που αφορούν τα δάνεια του ΔΟΛ και του εκδότη Σταύρου Ψυχάρη από την κατάθεση του διευθύνοντος συμβούλου της Alpha Bank Δημήτρη Μαντζούνη .

Σημείωσε ότι όλα τα δάνεια σε ΜΜΕ, είναι το 1,1% του συνολικού χαρτοφυλακίου της Τράπεζάς του σε επιχειρήσεις, ενώ συνολικά οι δανειοδοτήσεις της φθάνουν στα 29 δισ. ευρώ.

Υποστήριξε, επίσης, ότι όλα είναι ενήμερα και ότι μέχρι σήμερα, «εξυπηρετούνται και εξοφλούνται οι τόκοι τους, ενώ μόνο για ένα ΜΜΕ έχει γίνει καταγγελία της σύμβασης». «Μέχρι πρότινος εξυπηρετούνταν τα δάνεια των ΜΜΕ κανονικά, και κατά κεφάλαιο και κατά τόκους.

Αυτό μόνο που υπάρχει είναι κάποιες καθυστερήσεις. Σε εταιρείες που δεν συνεργάζονται προχωράμε στην καταγγελία της σύμβασης και ήδη το έχουμε κάνει σε μία περίπτωση», είπε ο κ. Ματζούνης, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για την «Τηλέτυπος», με την οποία η τράπεζα βρίσκεται σε συνεχείς διαπραγματεύσεις με τους μετόχους για να βρεθεί λύση, όπως η αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.

Ακόμα, ανέφερε ότι υπάρχουν όρια δανειοδοτήσεων, τα οποία είναι σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας, στα 46 εκατ. ευρώ για την εταιρία «Τηλέτυπος», στα 25 εκατ. ευρώ για τον «ΑΝΤ1», στα 6 εκατ. ευρώ για τον «ΣTΑΡ» και στα 5 εκατ. για τις «Καθημερινές Εκδόσεις».

Για την εταιρία «ΠΗΓΑΣΟΣ» ανέφερε ότι όταν δόθηκε το δάνειο, ο όμιλος δραστηριοποιούνταν σε διάφορους κλάδους, η εφημερίδα είχε πολύ μεγάλη μερίδα στην αγορά, ενώ ενισχύθηκε από τους μετόχους της με 30 εκατ. ευρώ, κάτι που όπως είπε, «λάβαμε σοβαρά υπόψη».

«Τώρα υπάρχουν δυσκολίες, είμαστε σε συνεχή διαπραγμάτευση και εφόσον τον κρίνουμε βιώσιμο θα αποδεσμεύσουμε τις ροές με πλήρη έλεγχο. Είναι μια περίπτωση αρκετά δύσκολη», σημείωσε. Για τον «ΑΝΤ1», ανέφερε ότι «είναι πολύ- πολύ στέρεος όμιλος και μέχρι τώρα η συμπεριφορά του είναι πολύ θετική».

Ο κ. Ματζούνης υποστήριξε ότι όλα τα δάνεια που δόθηκαν σε ΜΜΕ τηρούσαν τις ίδιες προϋποθέσεις με άλλα δάνεια που έχουν χορηγηθεί σε άλλες επιχειρήσεις. Παράλληλα, διέψευσε ότι ενώ υπήρχαν από την ΤτΕ αρνητικές εισηγήσεις, η Alpha Bank προχώρησε στην χορήγηση δανείων σε ΜΜΕ. «Έχουμε ευθύνη να σεβόμαστε τα χρήματα που μας εμπιστεύεται ο ελληνικός λαός. Η διαχείριση της τράπεζας είναι απολύτως συνετή, απόδειξη ότι πήρε τη λιγότερη κρατική βοήθεια, ενώ στην τελευταία ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν έκανε χρήση της αναχρηματοδότησης», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ματζούνης, τόνισε ακόμα ότι η τράπεζα του έχει πολιτική αναδιάρθρωσης των δανείων, και ότι υπάρχει συνεχής παρακολούθηση των εργασιών της επιχείρησης ώστε να είναι σε θέση να την ελέγξει αν χρειαστεί. Μίλησε επίσης για τεράστια μείωση εσόδων που έχουν υποστεί τα ΜΜΕ από τις διαφημίσεις που, όπως είπε, «από εκεί κυρίως τροφοδοτούνταν». «Δεν συνδέουμε το ζήτημα συμψηφισμού της διαφήμισης με τα δάνεια. Αν υπάρξει καταγγελία σύμβασης τότε σταματά και η διαφήμιση. Ένα μέσον ενημέρωσης μπορεί να έχει προβλήματα, δεν σημαίνει ότι έχει και άμεσα μείωση της κυκλοφορίας του, και αυτό το λαμβάνουμε υπόψη», προσέθεσε.

Σε ερώτηση, τι κάνει η τράπεζα για να διασφαλίσει τα συμφέροντα της, απάντησε ότι έρχεται σε επαφή με την επιχείρηση, πιέζει να μπει φρέσκο χρήμα για να διευκολυνθεί η λειτουργία της και εφόσον, όπως είπε, είναι συνεργάσιμος ο μέτοχος, καταστρώνεται σχέδιο αναδιάρθρωσης της εταιρείας που θα βοηθήσει στην επιβίωση της.

Συνολικά όπως είπε ο κ. Ματζούνης, τα επιχειρηματικά δάνεια είναι της τάξεως των 29 δισ. ευρώ, τα στεγαστικά δάνεια -που μια εποχή όπως είπε, ήταν 30 δισ. -σήμερα έπεσαν στα 17 δισ., και τα καταναλωτικά από 10 δισ. ευρώ που ήταν έφθασαν στα 6,5 δισ. ευρώ. «Κάθε χρόνο κάνουμε πολιτική επισφαλειών και προβλέψεων. Πάντοτε είναι συντηρητικές και πολύ υψηλότερες οι προβλέψεις μας από αυτά που εκτιμούμε ότι θα εισπράξουμε. Είμαστε οι πιο συντηρητικοί από όλες τις τράπεζες», υποστήριξε.

 

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Σε ιστορικό χαμηλό οι μετανάστες στις δομές των Ενόπλων Δυνάμεων

Μετά την επιτυχή έκβαση της αντιμετώπισης της ασύμμετρης τουρκικής απειλής στον Έβρο αλλά και την ισχυρή συνδρομή της Frontex στις προσπάθειες του Λιμενικού στο...
Κορωνοϊός: Σε καραντίνα η Λέρος

Απάντηση υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στον ΣΥΡΙΖΑ

Για την εξάλειψη του θλιβερού φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας απαιτείται η συστράτευση όλων. Το μόνο που δεν χρειάζεται, και αυτό οφείλει να το αντιληφθεί...

Τα νέα βαρέως τύπου οχήματα του Στρατού (φωτό)

Δεν είναι μόνο τα τζιπ Mercedes του Στρατού που σιγά – σιγά θα αρχίσουν να αντικαθίστανται. Υπάρχουν και τα βαρέως τύπου οχήματα, που χρειάζονται...

Μητσοτάκης: Η χώρα δεν θα ξανακλείσει

Tο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης (ΠΑΓΝΗ) επισκέφθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όπου συνομίλησε με τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και...
Νέα μηνύματα της Αθήνας προς την Άγκυρα

Δένδιας: Η Τουρκία χρησιμοποιεί κάθε εργαλείο αποσταθεροποιήσεων

Στις παράνομες εξαγγελίες της Τουρκίας για τα Βαρώσια αναφέρθηκε ο Νίκος Δένδιας κατά τις κοινές δηλώσεις με την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών...
Αττική: Σε καραντίνα τρεις δομές προσφύγων λόγω κορωνοϊού

Βούλτεψη: Ομάδα κρούσης κατά της εμπορίας ανθρώπων με θύματα πρόσφυγες και μετανάστες

Στη μάχη για την καταπολέμηση της εμπορίας και εκμετάλλευσης ανθρώπων (trafficking) μπαίνει για πρώτη φορά επίσημα το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, εντάσσοντας το διασυνοριακό...

Χαρδαλιάς – Χρυσοχοϊδης: Έκτακτα μέτρα για τον καύσωνα – Πως θα αποφύγουμε τα μπλακ...

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης τόνισε ότι όλοι μαζί, κράτος, τοπική αυτοδιοίκηση, θα συνεργαστούμε για να προλάβουμε δυσάρεστες καταστάσεις. Όπως είπε, το έργο...

Βρείτε μας

7,799ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΕΣΗΕΑ: 24ωρη απεργία σε όλα τα ΜΜΕ την Τρίτη 4 Μαΐου

Τα Διοικητικά Συμβούλια των Συνεργαζόμενων Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ καλούν...

ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ: Άνοιξε η πλατφόρμα επιδότησης δανείων για 100.000-150.000 επιχειρήσεις

Άνοιξε πριν από λίγο  η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων έως στις 9...

ΔΝΤ: 3,3 δισ ευρώ δανείων προεξόφλησε σήμερα η χώρα μας

Ολοκληρώθηκε σήμερα, μετά από απόφαση του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα, η διαδικασία της...

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την τηλεοπτική αγορά και τα ΜΜΕ

Δεκτό έγινε από την Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο με τις διατάξεις για την...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή