Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου, 2020
21.7 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 30 Οκτωβρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1938.... Ο Όρσον Ουέλς σκορπά τον πανικό μεταδίδοντας ραδιοφωνικά με μοναδικό ρεαλισμό την εισβολή εξωγήινων στον πλανήτη μας, πείθοντας τους αμερικανούς ότι, η Γη δέχεται...

Alpha Bank: Εξυπηρετούμενα όλα, πλην ενός, τα δάνεια της τράπεζας προς μέσα ενημέρωσης

Στα 311 εκατ. ευρώ ανέρχεται το ύψος των δανείων που έχει χορηγήσει η Alpha Bank σε μέσα μαζικής ενημέρωσης, καταλαμβάνοντας το 1,1% της συνολικής δανειοδότησής της σε επιχειρήσεις, ενώ εξυπηρετούνται όλα εκτός από μία περίπτωση, για την οποία έγινε καταγγελία της σύμβασης.

Αυτό υποστήριξε ο διευθύνων σύμβουλος της Alfa Bank Δημήτρης Ματζούνης, καταθέτοντας σήμερα στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά τη νομιμότητα χορήγησης δανείων σε ΜΜΕ και κόμματα.

Σε ό,τι αφορά τα κόμματα, είπε ότι η Τράπεζα του δεν έχει χορηγήσει κανένα δάνειο. Ειδικότερα, όπως ανέφερε στην πολύωρη ακρόαση του ο κ. Ματζούνης, το σύνολο των δανείων που έχει χορηγήσει η Alpha Bank προς τα ΜΜΕ είναι ύψους 311 εκ ευρώ και το 50%, περίπου δηλαδή 150 εκατ. ευρώ, είναι καλυμμένα.

Aίσθηση προκάλεσε η σπουδή της Ν.Δ. να ζητήσει  εξαίρεση των ερωτημάτων που αφορούν τα δάνεια του ΔΟΛ και του εκδότη Σταύρου Ψυχάρη από την κατάθεση του διευθύνοντος συμβούλου της Alpha Bank Δημήτρη Μαντζούνη .

Σημείωσε ότι όλα τα δάνεια σε ΜΜΕ, είναι το 1,1% του συνολικού χαρτοφυλακίου της Τράπεζάς του σε επιχειρήσεις, ενώ συνολικά οι δανειοδοτήσεις της φθάνουν στα 29 δισ. ευρώ.

Υποστήριξε, επίσης, ότι όλα είναι ενήμερα και ότι μέχρι σήμερα, «εξυπηρετούνται και εξοφλούνται οι τόκοι τους, ενώ μόνο για ένα ΜΜΕ έχει γίνει καταγγελία της σύμβασης». «Μέχρι πρότινος εξυπηρετούνταν τα δάνεια των ΜΜΕ κανονικά, και κατά κεφάλαιο και κατά τόκους.

Αυτό μόνο που υπάρχει είναι κάποιες καθυστερήσεις. Σε εταιρείες που δεν συνεργάζονται προχωράμε στην καταγγελία της σύμβασης και ήδη το έχουμε κάνει σε μία περίπτωση», είπε ο κ. Ματζούνης, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για την «Τηλέτυπος», με την οποία η τράπεζα βρίσκεται σε συνεχείς διαπραγματεύσεις με τους μετόχους για να βρεθεί λύση, όπως η αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.

Ακόμα, ανέφερε ότι υπάρχουν όρια δανειοδοτήσεων, τα οποία είναι σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας, στα 46 εκατ. ευρώ για την εταιρία «Τηλέτυπος», στα 25 εκατ. ευρώ για τον «ΑΝΤ1», στα 6 εκατ. ευρώ για τον «ΣTΑΡ» και στα 5 εκατ. για τις «Καθημερινές Εκδόσεις».

Για την εταιρία «ΠΗΓΑΣΟΣ» ανέφερε ότι όταν δόθηκε το δάνειο, ο όμιλος δραστηριοποιούνταν σε διάφορους κλάδους, η εφημερίδα είχε πολύ μεγάλη μερίδα στην αγορά, ενώ ενισχύθηκε από τους μετόχους της με 30 εκατ. ευρώ, κάτι που όπως είπε, «λάβαμε σοβαρά υπόψη».

«Τώρα υπάρχουν δυσκολίες, είμαστε σε συνεχή διαπραγμάτευση και εφόσον τον κρίνουμε βιώσιμο θα αποδεσμεύσουμε τις ροές με πλήρη έλεγχο. Είναι μια περίπτωση αρκετά δύσκολη», σημείωσε. Για τον «ΑΝΤ1», ανέφερε ότι «είναι πολύ- πολύ στέρεος όμιλος και μέχρι τώρα η συμπεριφορά του είναι πολύ θετική».

Ο κ. Ματζούνης υποστήριξε ότι όλα τα δάνεια που δόθηκαν σε ΜΜΕ τηρούσαν τις ίδιες προϋποθέσεις με άλλα δάνεια που έχουν χορηγηθεί σε άλλες επιχειρήσεις. Παράλληλα, διέψευσε ότι ενώ υπήρχαν από την ΤτΕ αρνητικές εισηγήσεις, η Alpha Bank προχώρησε στην χορήγηση δανείων σε ΜΜΕ. «Έχουμε ευθύνη να σεβόμαστε τα χρήματα που μας εμπιστεύεται ο ελληνικός λαός. Η διαχείριση της τράπεζας είναι απολύτως συνετή, απόδειξη ότι πήρε τη λιγότερη κρατική βοήθεια, ενώ στην τελευταία ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν έκανε χρήση της αναχρηματοδότησης», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ματζούνης, τόνισε ακόμα ότι η τράπεζα του έχει πολιτική αναδιάρθρωσης των δανείων, και ότι υπάρχει συνεχής παρακολούθηση των εργασιών της επιχείρησης ώστε να είναι σε θέση να την ελέγξει αν χρειαστεί. Μίλησε επίσης για τεράστια μείωση εσόδων που έχουν υποστεί τα ΜΜΕ από τις διαφημίσεις που, όπως είπε, «από εκεί κυρίως τροφοδοτούνταν». «Δεν συνδέουμε το ζήτημα συμψηφισμού της διαφήμισης με τα δάνεια. Αν υπάρξει καταγγελία σύμβασης τότε σταματά και η διαφήμιση. Ένα μέσον ενημέρωσης μπορεί να έχει προβλήματα, δεν σημαίνει ότι έχει και άμεσα μείωση της κυκλοφορίας του, και αυτό το λαμβάνουμε υπόψη», προσέθεσε.

Σε ερώτηση, τι κάνει η τράπεζα για να διασφαλίσει τα συμφέροντα της, απάντησε ότι έρχεται σε επαφή με την επιχείρηση, πιέζει να μπει φρέσκο χρήμα για να διευκολυνθεί η λειτουργία της και εφόσον, όπως είπε, είναι συνεργάσιμος ο μέτοχος, καταστρώνεται σχέδιο αναδιάρθρωσης της εταιρείας που θα βοηθήσει στην επιβίωση της.

Συνολικά όπως είπε ο κ. Ματζούνης, τα επιχειρηματικά δάνεια είναι της τάξεως των 29 δισ. ευρώ, τα στεγαστικά δάνεια -που μια εποχή όπως είπε, ήταν 30 δισ. -σήμερα έπεσαν στα 17 δισ., και τα καταναλωτικά από 10 δισ. ευρώ που ήταν έφθασαν στα 6,5 δισ. ευρώ. «Κάθε χρόνο κάνουμε πολιτική επισφαλειών και προβλέψεων. Πάντοτε είναι συντηρητικές και πολύ υψηλότερες οι προβλέψεις μας από αυτά που εκτιμούμε ότι θα εισπράξουμε. Είμαστε οι πιο συντηρητικοί από όλες τις τράπεζες», υποστήριξε.

 

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Μητσοτάκη: Ανακοινώνει νέα μέτρα για ένα μήνα

Μητσοτάκη: Ανακοινώνει νέα μέτρα για ένα μήνα

Νέα μέτρα για να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού στην Ελλάδα ανακοινώνει την Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως προανήγγειλε ο πρωθυπουργός κατά...

Υπουργικό Συμβούλιο: Συνεδριάζει σήμερα υπό τον Πρωθυπουργό – Η ατζέντα των θεμάτων

Υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη θα συνεδριάσει στις 11:00 μέσω τηλεδιάσκεψης, το Υπουργικό Συμβούλιο. Επίσης, στις 19:30 ο πρωθυπουργός θα...
Πέθανε ο πρώην βουλευτής του Συνασπισμού Πέτρος Κουναλάκης

Πέθανε ο πρώην βουλευτής του Συνασπισμού Πέτρος Κουναλάκης

Ο δημοσιογράφος, οικονομολόγος και πολιτικός Πέτρος Κουναλάκης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών. Ο Πέτρος Κουναλάκης υπήρξε...
Μητσοτάκης από υποβρύχιο «Κατσώνης»: Είναι οι αόρατες και αθόρυβες ασπίδες για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Μητσοτάκης από υποβρύχιο «Κατσώνης»: Είναι οι αόρατες και αθόρυβες ασπίδες για τα κυριαρχικά μας...

"Την εθνική ενότητα, το υψηλό φρόνημα, την αίσθηση αλληλεγγύης, όλα αυτά τα στοιχεία τα οποία επέτρεψαν στην Ελλάδα να γράψει το δικό...

Μήνυμα στην Τουρκία από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ στην Ημερήσια Διαταγή για την 28η Οκτωβρίου(βίντεο)

"Οι σύγχρονοι επιβουλείς ας μην κάνουν το ίδιο λάθος… ας μην αποδειχθούν το ίδιο υπερφίαλοι… ας διαβάσουν καλά τις...
Δένδιας: Οι στενές σχέσεις Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ εγγύηση ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή

Δένδιας: Οι στενές σχέσεις Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ εγγύηση ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή

«Δημιουργούμε μια νέα γεωγραφία κατανοήσεων» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σχετικά με την εμβάθυνση και την ενίσχυση της τριμερούς συνεργασίας μεταξύ...
Μητσοτάκης: Η Τουρκία καταπατά τη διεθνή νομιμότητα

Μητσοτάκης: Η Τουρκία καταπατά τη διεθνή νομιμότητα

Νέα μηνύματα της Αθήνας προς την Τουρκία, στο πλαίσιο των επαφών του πρωθυπουργού με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ρωσίας και του Ισραήλ.

Ακολουθήστε μας

7,492ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
937ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Τουρκικά ΜΜΕ: Τι είπε ο Ερντογάν στον Μισέλ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, χθες είχε τηλεφωνική επικοινωνία με...

Σταϊκούρας: Ξεπέρασαν τους 6.000 οι δικαιούχοι της κρατικής επιδότησης των δανείων τους

«Το νέο πλαίσιο επιδότησης δανείων με υποθήκη στην Α΄ κατοικία όσων επλήγησαν...

«Μένουμε σπίτι»: Στη δημοσιότητα η λίστα με τα ποσά που πήραν τα ΜΜΕ για την καμπάνια

Ο αναλυτικός κατάλογος των Μέσων Ενημέρωσης που συμμετείχαν στην ενημερωτική εκστρατεία για...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή