Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024
35.9 C
Athens

Αλτσχάιμερ: Στα μάτια τα πρώτα σημάδια της νόσου

Τα μάτια είναι κάτι περισσότερο από ένα παράθυρο στην ψυχή – είναι επίσης μια αντανάκλαση της γνωστικής υγείας ενός ατόμου.

«Το μάτι είναι το παράθυρο στον εγκέφαλο», δήλωσε η οφθαλμίατρος Dr. Christine Greer, διευθύντρια ιατρικής εκπαίδευσης στο Ινστιτούτο Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων στο Boca Raton της Φλόριντα. «Μπορείτε να δείτε απευθείας στο νευρικό σύστημα κοιτάζοντας στο πίσω μέρος του ματιού, προς το οπτικό νεύρο και τον αμφιβληστροειδή», εξήγησε χαρακτηριστικά.

Μια έρευνα, που φέρνει στη δημοσιότητα το CNN, εξετάζει πώς το μάτι μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ πριν αρχίσουν τα συμπτώματα. Η νόσος είναι αρκετά προχωρημένη από τη στιγμή που επηρεάζονται η μνήμη και η συμπεριφορά.

«Η νόσος Αλτσχάιμερ αρχίζει στον εγκέφαλο δεκαετίες πριν από τα πρώτα συμπτώματα απώλειας μνήμης», δήλωσε ο δρ Ρίτσαρντ Άιζακσον, νευρολόγος για την πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ, ο οποίος εργάζεται επίσης στο Ινστιτούτο Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων.

Σημαντική ανακάλυψη

Εάν οι γιατροί είναι σε θέση να εντοπίσουν τη νόσο στα πρώτα της στάδια, οι άνθρωποι θα μπορούσαν στη συνέχεια να κάνουν υγιεινές επιλογές τρόπου ζωής και να ελέγχουν τους «μεταβλητούς παράγοντες κινδύνου, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη και ο διαβήτης», δήλωσε ο ίδιος.

Πόσο νωρίς μπορούμε να διακρίνουμε τα σημάδια της γνωστικής εξασθένησης; Για να το ανακαλύψουμε, μια πρόσφατη μελέτη εξέτασε δωρεά ιστού από τον αμφιβληστροειδή και τον εγκέφαλο 86 ατόμων με διαφορετικούς βαθμούς νοητικής εξασθένησης.

«Η μελέτη μας είναι η πρώτη που παρέχει σε βάθος αναλύσεις των πρωτεϊνικών προφίλ και των μοριακών, κυτταρικών και δομικών επιδράσεων της νόσου Αλτσχάιμερ στον ανθρώπινο αμφιβληστροειδή και πώς αυτές αντιστοιχούν σε αλλαγές στον εγκέφαλο και τη γνωστική λειτουργία», δήλωσε σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής συγγραφέας Μάγια Κορόνιο – Χαμαούι, καθηγήτρια νευροχειρουργικής και βιοϊατρικών επιστημών στο Cedars-Sinai στο Λος Άντζελες.

«Αυτές οι αλλαγές στον αμφιβληστροειδή συσχετίστηκαν με αλλαγές σε τμήματα του εγκεφάλου που ονομάζονται ενδορινικός και κροταφικός φλοιός, κόμβος για τη μνήμη, την πλοήγηση και την αντίληψη του χρόνου», πρόσθεσε η ίδια.

Η πορεία της έρευνας

Οι ερευνητές της μελέτης συνέλεξαν δείγματα αμφιβληστροειδούς και εγκεφαλικού ιστού επί 14 χρόνια από 86 ανθρώπινους δότες με νόσο Αλτσχάιμερ και ήπια γνωστική εξασθένηση – η μεγαλύτερη ομάδα δειγμάτων αμφιβληστροειδούς που έχει μελετηθεί ποτέ, σύμφωνα με τους συγγραφείς.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνέκριναν δείγματα από δότες με φυσιολογική γνωστική λειτουργία με δείγματα από δότες με ήπια γνωστική εξασθένηση και από δότες με νόσο Αλτσχάιμερ μεταγενέστερου σταδίου.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο στο περιοδικό Acta Neuropathologica, διαπίστωσε σημαντική αύξηση του β-αμυλοειδούς, βασικού δείκτη της νόσου Αλτσχάιμερ, σε άτομα τόσο με Αλτσχάιμερ όσο και με πρώιμη γνωστική έκπτωση. Τα μικρογλοιακά κύτταρα μειώθηκαν κατά 80% σε όσους είχαν γνωστικά προβλήματα, σύμφωνα με τη μελέτη.

Τα κύτταρα αυτά είναι υπεύθυνα για την επισκευή και τη συντήρηση άλλων κυττάρων, συμπεριλαμβανομένης της απομάκρυνσης του β-αμυλοειδούς από τον εγκέφαλο και τον αμφιβληστροειδή.

Έγκαιρη διάγνωση

«Βρέθηκαν (επίσης) δείκτες φλεγμονής, οι οποίοι μπορεί να είναι ένας εξίσου σημαντικός δείκτης για την εξέλιξη της νόσου», δήλωσε ο Άιζακσον, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη. «Τα ευρήματα ήταν επίσης εμφανή σε άτομα χωρίς ή με ελάχιστα γνωστικά συμπτώματα, γεγονός που υποδηλώνει ότι αυτά τα νέα οφθαλμολογικά τεστ μπορεί να είναι σε καλή θέση για να βοηθήσουν στην έγκαιρη διάγνωση».

Οι ερευνητές της μελέτης διαπίστωσαν υψηλότερο αριθμό ανοσοποιητικών κυττάρων που περιβάλλουν στενά τις πλάκες αμυλοειδούς βήτα, καθώς και άλλα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για τη φλεγμονή και το θάνατο κυττάρων και ιστών.

Η ατροφία των ιστών και η φλεγμονή στα κύτταρα στην απώτερη περιφέρεια του αμφιβληστροειδούς ήταν πιο προβλέψιμες για τη γνωστική κατάσταση, σύμφωνα με τη μελέτη.

«Τα ευρήματα αυτά μπορεί τελικά να οδηγήσουν στην ανάπτυξη απεικονιστικών τεχνικών που θα μας επιτρέψουν να διαγνώσουμε τη νόσο Αλτσχάιμερ νωρίτερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια», δήλωσε ο Άιζακσον, «και να παρακολουθούμε την εξέλιξή της μη επεμβατικά κοιτάζοντας μέσα από το μάτι».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Πολλοί υγειονομικοί δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο

Ανοίγει ο δρόμος για ανάπτυξη εμβολίων κατά του καρκίνου του ήπατος

Ο εντοπισμός ενός συνόλου μικροπρωτεϊνών που παράγονται σε όγκους του ήπατος θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για την ανάπτυξη εμβολίων κατά του καρκίνου,...

Έξαρση του κορωνοιού με 22 θανάτους

Αύξηση καταγράφουν οι εισαγωγές ασθενών λόγω κορωνοϊού στη χώρα μας ενώ 22 άτομα έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της COVID-19. Όπως προκύπτει από...

Βιάγκρα: Γιατί και πόσο μειώνει τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ

Το Viagra, το γνωστό μπλε χάπι για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας στους άνδρες, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ, τόσο στους...

Παγώνη: Έξαρση κρουσμάτων κοκκύτη και κορωνοϊού τις τελευταίες εβδομάδες

Για την έξαρση του κοκκύτη που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στα παιδιά αλλά και στους ενήλικες σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων...
Οι πρώτες "καμπάνες" σε οίκους ευγηρίας

Η μοναξιά επηρεάζει τη μνήμη και την ψυχική υγεία

Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, το σώμα φθείρεται και το μυαλό κουράζεται. Οι αλλαγές (σωματικές, νοητικές, αλλά και ψυχολογικές) είναι αυτονόητες και συνεπακόλουθες. Ομως, μερικές φορές...

Τα πολλαπλά οφέλη του μπάνιου στη θάλασσα

Αν πιστεύατε πως το μπάνιο στη θάλασσα το μόνο που σας προσφέρει είναι δροσιά και χαλάρωση, κάνετε λάθος λένε οι επιστήμονες.  Στην πραγματικότητα η θάλασσα,...

Κινέζος χειρουργός εγχείρησε ασθενή από απόσταση 8.000 χιλιομέτρων

Ένας χειρουργός που βρισκόταν στη Ρώμη πραγματοποίησε μια πρωτοποριακή χειρουργική επέμβαση χρησιμοποιώντας μόνο ένα μηχάνημα, σε ασθενή στο Πεκίνο, το οποίο απέχει πάνω από 8.000 χιλιόμετρα από την...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Αλτσχάιμερ: Nέο πρωτοποριακό ελληνικό ραδιοφάρμακο συμβάλλει στη διάγνωση της νόσου

Ένα πρωτοποριακό ραδιοφάρμακο που χρησιμοποιείται ως βιοδείκτης στη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ, παράγεται εδώ...

Το βιάγκρα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ

Ένα φάρμακο διάσημο για τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας θα μπορούσε σύντομα να συνιστάται...

Αλτσχάιμερ: Νέα εποχή στη διάγνωση της νόσου – Πρωτοποριακό ραδιοφάρμακο διαθέσιμο και στην Ελλάδα

Ξεκίνησε πρόσφατα και στην Ελλάδα η διάθεση ενός πρωτοποριακού ραδιοφαρμάκου, το οποίο χρησιμοποιείται ως...

Αλτσχάιμερ: Συνδέεται με το κρέας και τις επεξεργασμένες τροφές

Μια μελέτη βρήκε μια ισχυρή σχέση μεταξύ της νόσου του Αλτσχάιμερ και της καθημερινής...