Κυριακή, 14 Αυγούστου, 2022
24.1 C
Athens

Αμείλικτος ο οικονομικός πόλεμος Δύσης – Ρωσίας – Οι άσοι στο μανίκι των Δυτικών και ο αντίκτυπος για την “κόκκινη αρκούδα”

Αδυσώπητος είναι ο οικονομικός πόλεμος Ρωσίας – Δύσης.

Ένα – ένα επιχειρεί να «ακυρώσει» η Δύση τα «όπλα» που διαθέτει η Μόσχα σε αυτόν το άγριο οικονομικό πόλεμο ο οποίος έχει ξεσπάσει ανάμεσα στις δυο πλευρές.


Ένας «πόλεμος» που μαίνεται παράλληλα με εκείνον στα μέτωπα της Ουκρανίας όπου το κόστος μετριέται σε ανθρώπινες ζωές.
Νέο πακέτο κυρώσεων από την Ευρώπη η οποία βγάζει σταδιακά τους άσους που κρατά στο μανίκι της για να υπερισχύσει σε αυτό το σκληρό «μπρα ντε φερ». Αναζητά διέξοδο η Μόσχα.

Το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών προσέθεσε 26 πρόσωπα και μία οντότητα στον κατάλογο προσώπων, οντοτήτων και φορέων που υπόκεινται σε περιοριστικά μέτρα όσον αφορά ενέργειες που υπονομεύουν ή απειλούν την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας.

Η λίστα με τους ολιγάρχες

Οι νέες λίστες περιλαμβάνουν ολιγάρχες και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον πετρελαϊκό, τραπεζικό και χρηματοοικονομικό τομέα, καθώς και κυβερνητικά μέλη, στρατιωτικές προσωπικότητες υψηλού επιπέδου και προπαγανδιστές που συνέβαλαν στη διάδοση της αντι-ουκρανικής προπαγάνδας.

Αυτό το πακέτο περιλαμβάνει επίσης την παροχή εξοπλισμού και προμηθειών στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις μέσω της Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη, την απαγόρευση πτήσεων στον εναέριο χώρο της ΕΕ και την πρόσβαση στα αεροδρόμια της ΕΕ από ρωσικούς αερομεταφορείς κάθε είδους, όπως επίσης και την απαγόρευση συναλλαγών με την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας.

«Πιθανή η χρεοκοπία της Ρωσίας»

Όπως εκτιμά το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών (IIF), η άνευ προηγουμένου σε κλίμακα και συντονισμό επιβολή κυρώσεων από τη Δύση, είναι εξαιρετικά πιθανό να ωθήσει στη χρεοκοπία τη Ρωσία ως αποτέλεσμα των εξωτερικών της χρεών, ενώ η οικονομία της θα υποστεί διψήφια συρρίκνωση φέτος.

Το IIF θεωρεί ότι τα μισά από τα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας (σ.σ.: η οποία αύξησε τα επιτόκια και εισήγαγε ορισμένους ελέγχους κεφαλαίων), διατηρούνται σε χώρες που έχουν επιβάλει πάγωμα περιουσιακών στοιχείων, συρρικνώνοντας σοβαρά τη δύναμη πυρός που έχουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής για να στηρίξουν τη ρωσική οικονομία.

Η κεντρική τράπεζα θα δώσει προτεραιότητα στην προστασία των εγχώριων αποταμιευτών με ξένους επενδυτές «από τους τελευταίους στη λίστα».

Εάν δεν είναι σε θέση να πουλήσει μεγάλα τμήματα των ξένων περιουσιακών της στοιχείων με αντάλλαγμα τοπικό νόμισμα, θα πληγεί η δυνατότητα της Ρωσίας να υπερασπιστεί το ρούβλι. Έτσι, η επιβολή κυρώσεων στην κεντρική τράπεζα θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε bank run. Οι Ρώσοι έχουν ήδη συρρεύσει στις τράπεζες για να κάνουν ανάληψη μετρητών.

Το ρεκόρ σε πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της χώρας, ύψους 19 δισ. δολαρίων, που συγκεντρώθηκε με βάση τις σημαντικές εξαγωγές ενέργειας, θα προσφέρει κάποια προστασία.

Η Ρωσία συνεχίζει να κερδίζει μεγάλα ποσά συναλλάγματος μέσω των πωλήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου, κάτι που αναμένεται να στηρίξει την οικονομία και να βοηθήσει στην πληρωμή των εισαγωγών. Και η ρωσική κεντρική τράπεζα είπε ότι στηρίζει τις εγχώριες τράπεζες, προσφέροντάς τους ρευστότητα σε ρούβλια.

Η «εναλλακτική» της Κίνας

Η κεντρική τράπεζα μπορεί να ζητήσει βοήθεια από την Κίνα, όπου διατηρείται πάνω από το 14% των συναλλαγματικών της αποθεμάτων -το μεγαλύτερο μεμονωμένο μερίδιο στο εξωτερικό. Δεν είναι σαφές, ωστόσο, εάν η Κίνα θα θέλει να την παράσχει.

Εάν ο ασιατικός γίγαντας σπεύσει να βοηθήσει τη Ρωσία ενδεχομένως να υπονόμευε την κυριαρχία των ΗΠΑ στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό πεδίο, και σε αυτή την περίπτωση οι κινεζικές τράπεζες μπορεί να έρθουν αντιμέτωπες με δευτερογενείς κυρώσεις που θα «έκοβαν» την πρόσβασή τους σε δολάρια και ευρώ.

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας θα μπορούσε επίσης να προσπαθήσει να πουλήσει ένα κομμάτι των 2.299 τόνων χρυσού της, το πέμπτο μεγαλύτερο απόθεμα στον κόσμο, σε φιλικότερες κυβερνήσεις.

Αυτός ο χρυσός διατηρείται σε τοποθεσίες στη Ρωσική Ομοσπονδία, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα.

Η έκθεση αλλοδαπών επενδυτών στη Ρωσία

Η άμεση έκθεση των δυτικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στη Ρωσία είναι μέτρια, εν μέρει λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, καθώς και της ανοδικής πορείας πιο φιλικών προς τους επενδυτές οικονομιών στην Ασία.

Ξένοι επενδυτές κατείχαν 20 δισεκατομμύρια δολάρια χρέους της Ρωσίας σε δολάρια και ομόλογα σε ρούβλια ύψους 37 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα τέλη του 2021, σύμφωνα με στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας.

Τα ρωσικά ομόλογα αποτελούν περίπου το 6% του ευρέως παρακολουθούμενου δείκτη της JP Morgan για το χρέος αναδυόμενων αγορών σε τοπικό νόμισμα και περίπου το 3% των εκδόσεων σε ξένο νόμισμα. Η Ρωσία αντιπροσωπεύει μόνο το 3,4% του ευρέως παρακολουθούμενου δείκτη μετοχών των αναδυόμενων αγορών της MSCI, ποσοστό μικρότερο από αυτό της Σαουδικής Αραβίας ή της Νότιας Αφρικής.

Τα μέτρα θα μπορούσαν να αφήσουν ρωσικούς τίτλους που είναι εισηγμένοι σε αγορές του εξωτερικού στα «κρύα του λουτρού», καθώς οι τράπεζες θα διστάζουν να επιτρέψουν ενδιάμεσες συναλλαγές και οι επενδυτές θα είναι επιφυλακτικοί στο να αναλάβουν περαιτέρω έκθεση.

Όσον αφορά την έκθεση των τραπεζών στη Ρωσία, η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών εκτιμά ότι οι απαιτήσεις των ξένων τραπεζών έναντι των ρωσικών ανέρχονται σε μόλις 29,3 δισ. δολάρια και οι συνολικές απαιτήσεις από ρωσικές οντότητες ανέρχονται σε περίπου 89 δισ. δολάρια, σημειώνει η JPMorgan.

Όπως και να έχει, από την στιγμή που οι χώρες της Δύσης κλιμακώνουν τις κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία, εντείνονται οι φόβοι για πλήγμα στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Άνευ προηγουμένου συσπείρωση

Ο άξονας της Δύσης πάντως έχει συσπειρωθεί σε μεγάλο βαθμό απέναντι στην Ρωσία και είναι ενδεικτικό ότι η ιστορικά ουδέτερη Ελβετία, προχώρησε μια πρωτοφανή κίνηση και ανακοίνωσε ότι υιοθετεί τα μέτρα που έλαβε η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά του καθεστώτος Πούτιν.

Η Βέρνη παγώνει τα περιουσιακά στοιχεία των Ρώσων ολιγαρχών που εμπλέκονται στην εισβολή στην Ουκρανία.

Πρόκειται για τα περιουσιακά στοιχεία του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, του πρωθυπουργού Μιχαήλ Μισούστιν και του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, καθώς και για τα 367 άτομα που επιβλήθηκαν την περασμένη εβδομάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Μπλόκο» επιβάλουν Φινλανδία και Σουηδία στην πώληση αλκοολούχων ποτών από τη Ρωσία!

Οι δημόσιες υπηρεσίες που διαχειρίζονται το μονοπώλιο πώλησης αλκοολούχων ποτών στη Φινλανδία και τη Σουηδία αποφάσισαν να αποσύρουν από τα ράφια τους όλα τα ρωσικά ποτά, με αφορμή την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

«Νεκρά ψάρια παντού»: φόβοι για περιβαλλοντική καταστροφή στον ποταμό Όντερ

Χιλιάδες νεκρά ψάρια επιπλέουν στον ποταμό Όντερ, ο οποίος διαρρέει τη Γερμανία και την Πολωνία, δημιουργώντας φόβους για μια περιβαλλοντική «καταστροφή», ενώ ο τοπικός...

Σαλμάν Ρούσντι: Ποιος είναι ο συγγραφέας που μαχαίρωσαν στη Νέα Υόρκη – Γιατί έγινε...

Ο Σαλμάν Ρούσντι (Salman Rushdie), ο συγγραφέας του παγκόσμιου μπεστ-σέλερ «Οι σατανικοί στίχοι» ο οποίος τραυματίσθηκε σοβαρά σε επίθεση με μαχαίρι την Παρασκευή, στην...

Νέα Υόρκη: Επίθεση στον συγγραφέα Σαλμάν Ρούσντι

Ο ινδικής καταγωγής βρετανός συγγραφέας Σαλμάν Ρούσντι, ο οποίος είχε δεχθεί απειλές κατά της ζωής του από το Ιράν στα τέλη της δεκαετίας του...

Πιο ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή η Αρκτική – Η θερμοκρασία της ανεβαίνει 4 φορές...

Η θερμοκρασία στην περιοχή της Αρκτικής ανεβαίνει πολύ ταχύτερα σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο, από ό,τι εκτιμούσαν έως τώρα οι επιστήμονες, σύμφωνα...

Κατεχόμενα: Τους τάζουν σπουδές και τις σπρώχνουν στην πορνεία – Πώς λειτουργεί το κύκλωμα

Σωματέμποροι υπόσχονται σε Νιγηριανούς νέους, κατά πλειοψηφία γυναίκες, πανεπιστημιακή εκπαίδευση και ευκαιρίες εργασίας στην κατεχόμενη Κύπρο. Σωματεμπορία νεαρών γυναικών από τη Νιγηρία στα κατεχόμενα καταγγέλλει η Εθνική Υπηρεσία της...

Κίνα: Συναγερμός για νέο ιό που πιθανόν να μεταδόθηκε από ζώο – Έχουν μολυνθεί...

Το ενδεχόμενο η ανθρωπότητα να απειλείται από ακόμα έναν ιό, ο οποίος προέρχεται από την Κίνα, εξετάζουν οι επιστήμονες, καθώς 35 άνθρωποι σε δύο...

Ντόναλντ Τραμπ: «Έφοδος» του FBI στην έπαυλη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ

Ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι πράκτορες του FBI έκαναν έφοδο στο σπίτι του στο Παλμ Μπιτς, στη...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,191ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ο πόλεμος στην Ουκρανία οδηγεί 40 εκατ. ανθρώπους στην πείνα – Η Αφρική θα υποστεί το μεγαλύτερο βάρος

Κυβερνήσεις αφρικανικών χωρών έχουν αποφύγει σε μεγάλο βαθμό να πάρουν θέση στον πόλεμο και...

Πούτιν: Δεν πρέπει να ξεσπάσει ποτέ πυρηνικός πόλεμος

Σε έναν πυρηνικό πόλεμο δεν μπορεί να υπάρχουν νικητές και ένας τέτοιος πόλεμος δεν...

Σοβαρή κρίση Ρωσίας-Νορβηγίας: Οι Νορβηγοί μπλόκαραν τον ανεφοδιασμό του Σβάλμπαρντ – Ξεκίνησε η μάχη για τον Αρκτικό Κύκλο

Νέο μέτωπο Ρωσίας-ΝΑΤΟ – Διάβημα Ρωσίας Σοβαρή κρίση έχει ξεσπάσει μεταξύ Νορβηγίας και Ρωσίας εξαιτίας...

«Ο πιθανός πόλεμος Ελλάδας-Τουρκίας, ο Μητσοτάκης και ο Ερντογάν»! Ανάλυση που προσμετρά και τα εκλογικά σενάρια

Η αμοιβαία εχθρότητα δεν είναι κάτι καινούργιο στις τουρκοελληνικές σχέσεις. Πράξεις πρόκλησης, καθώς και...