Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
14.4 C
Athens

Άμεσα μέτρα από την κυβέρνηση για τη Σαμοθράκη

Άμεση ήταν η ανταπόκριση της κυβέρνησης στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Σαμοθράκη τόσο στο θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης όσο και στις λιμενικές υποδομές του νησιού, λαμβάνοντας μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Κάποια από αυτά τα μέτρα σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο είχε εξαγγείλει η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά το αποτέλεσμα ήταν να τα βάλει στο χρονοντούλαπο, δημιουργώντας ακόμα περισσότερα προβλήματα.

Τα μέτρα αυτά ανακοινώθηκαν μετά την ευρεία σύσκεψη υπουργών στο Μέγαρο Μαξίμου για το κρίσιμο θέμα της Σαμοθράκης.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να εξασφαλιστεί άμεσα η τακτική ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σαμοθράκης με την Αλεξανδρούπολη, όπως και να βελτιωθεί η προκήρυξη για τις συμβάσεις με τις άγονες γραμμές με καλύτερα πλοία, ενώ θα γίνουν και αρκετά έργα στο νησί με προσθήκη κονδυλίων. Πιο συγκεκριμένα, αποφασίστηκε δέσμη πέντε συγκεκριμένων μέτρων για την αποκατάσταση των προβλημάτων στην ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σαμοθράκης με την Αλεξανδρούπολη μετά το χάος που δημιουργήθηκε τις προηγούμενες ημέρες.

Αυτά είναι τα μέτρα της κυβέρνησης

Ανακοίνωση υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα:

Για την δρομολόγηση μόνιμων λύσεων στο θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Σαμοθράκης και την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων στις λιμενικές υποδομές του νησιού, πραγματοποιήθηκε κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκαν τα εξής:

  • Η εξασφάλιση της απρόσκοπτης τακτικής ακτοπλοϊκής σύνδεσης του νησιού με την Αλεξανδρούπολη, μέχρι 31/10/2019, οπότε και λήγει η παρούσα σύμβαση.
  • Η βελτιστοποίηση του πλαισίου προκήρυξης για τις συμβάσεις που αφορούν στις άγονες γραμμές με καλύτερα πλοία, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας πλοίου αντικατάστασης.
  • Η άμεση έναρξη, ύστερα από πολλά χρόνια, των εργασιών καθαρισμού και αποκατάστασης των λιμένων Καμαριώτισσας και Θερμών. Ήδη από σήμερα διατέθηκαν για το σκοπό αυτό, τα πρώτα κονδύλια από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής προς τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης. Επιπλέον επιταχύνονται τα έργα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των λιμένων του νησιού.
  • Η προσθήκη κονδυλίων ύψους 4,5 εκατ. ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα που είχαν εξαγγελθεί μετά τις καταστροφές του Σεπτεμβρίου του 2017, αλλά δεν υλοποιήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση, στα έργα συντήρησης οδικού δικτύου, ύψους 3,5 εκατ. ευρώ που ήδη υλοποιούνται από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
  • Η ενίσχυση της τουριστικής κίνησης στο νησί με άμεση ενέργεια, την προσέλκυση Ρουμάνων τουριστών από τη Ρουμανία (που αποτελούν περίπου το 1/3 των επισκεπτών), κατόπιν συνεννόησης του Υπουργείου Τουρισμού με το γραφείο του ΕΟΤ στη Ρουμανία και μεσοπρόθεσμα, με τη δρομολόγηση νέας ακτοπλοϊκής γραμμής, Σαμοθράκης – Αλεξανδρούπολης – Λήμνου.

Αναφορικά με τη διερεύνηση των αιτιών της διακοπής των δρομολογίων, που δημιούργησαν το πρόβλημα, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κάλεσε χθες σε απολογία τον ανάδοχο, ενώ η Λιμενική Αρχή Αλεξανδρούπολης διαβίβασε σήμερα το σχετικό φάκελο στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης.

Στη σύσκεψη στην οποία προήδρευσε ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης,  συμμετείχαν ο Υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας και ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστος Μέτιος.

Νέα συνάντηση με φορείς

Θα ακολουθήσει σύσκεψη και με τη συμμετοχή των τοπικών φορέων στις 17:00 μ.μ., στο Μέγαρο Μαξίμου, ξανά υπό τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, του Υφυπουργού Παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιου για το συντονισμού του Κυβερνητικού έργου, Άκη Σκέρτσου, του Υφυπουργού Παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, των Βουλευτών Έβρου, Αναστάσιου Δημοσχάκη, Χρήστου Δερμεντζόπουλου, Σταύρου Κελέτση, του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστου Μέτιου, του απερχόμενου Δημάρχου Σαμοθράκης, Αθανάσιου Βίτσα και του νέου Δημάρχου Σαμοθράκης, Νικόλαου Γαλατούμου. Σημειώνεται ότι από την πλευρά του ο υπουργός Ναυτιλίας έχει καλέσει σε «απολογία» τους υπευθύνους διαχείρισης των πλοίων ΣΑΟΣ και ΣΑΟΝΗΣΟΣ που άφησαν την Σαμοθράκη χωρίς πλοίο εν μέσω τουριστικής περιόδου.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

ΣΥΡΙΖΑ: Αποκαλυπτήρια του ευρωψηφοδελτίου – Οι 5 “εκλεκτοί” Κασσελάκη

Το σχέδιο τους ήταν «ένας ΣΥΡΙΖΑ μόνος, να συρρικνώνεται συνεχώς, να ανακυκλώνεται στην εσωστρέφεια, να παραχωρεί τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ένα βολικό...

Ερντογάν: Σημαντικό στάδιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Τουρκία

Δήλωση για την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία έκανε, μεταξύ άλλων, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την έξοδό του από την...
ΚΚΕ: Τα ψηφοδέλτια παρουσίασε ο ΓΓ Δημήτρης Κουτσούμπας

Επίσκεψη Κουτσούμπα σε Καναδά και ΗΠΑ

Επίσκεψη σε Καναδά και ΗΠΑ θα πραγματοποιήσει από τις 22 ως τις 27 του μήνα ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ως επικεφαλής...

Μιχαηλίδου: Αυξημένος φέτος ο προϋπολογισμός του κοινωνικού τουρισμού

Συνάντηση εργασίας με το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Ξενοδόχων Αίγινας είχε σήμερα 19 Απριλίου, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία επιβεβαίωσε...
Η πρώτη εκτίμηση του αποτελέσματος των αυτοδιοικητικών εκλογών

Πάνω από 100.000 εγγραφές στην πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου

Η υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί πάνω από 100.000 πολίτες που ζουν είτε στην Ελλάδα, είτε σε 114 άλλες χώρες. Ο Υπουργός...

Ευρωεκλογές: Ο Νίκος Δένδιας αναλαμβάνει κεντρικό ρόλο με περιοδείες σε Β. Ελλάδα, Ήπειρο και...

Στην προεκλογική μάχη για τις ευρωκάλπες της 9ης Ιουνίου μπαίνει το βαρύ πυροβολικό της ΝΔ, ο πιο δημοφιλής υπουργός της κυβέρνησης, ο Νίκος Δένδιας. Σύμφωνα...

Τσίπρας: Στη Μ. Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας

Την άμεση κατάπαυση του πυρός στην Γάζα και την επιστροφή όλων των ομήρων πρέπει να ζητήσει με πολύ ξεκάθαρο τρόπο η Ευρώπη τόνισε από...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ο βολικός αντίπαλος του Μαξίμου

Ναι μεν όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι στις εκλογές της 9ης Ιουνίου η Νέα Δημοκρατία...

Νέα Δημοκρατία: Επιδιώκει την πρωτοβουλία των κινήσεων

Το πολλαπλώς πιεζόμενο εδώ και μήνες Μαξίμου έχει ανάγκη να ανακτήσει την πρωτοβουλία κινήσεων...

Φάμελλος για Τέμπη: Έχει αποκαλυφθεί οργανωμένο σχέδιο συγκάλυψης μέσα από το Μαξίμου

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αφήσει το έγκλημα των Τεμπών να ξεχαστεί και ό,τι και...

Μέγαρο Μαξίμου: Το παρασκήνιο της έρευνας και η καρατόμηση Ασημακοπούλου, Σταυριανουδάκη και Θεοδωρόπουλου

Φως στην έρευνα που ξεκίνησε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός προ ημερών για να εντοπιστεί...