Άμεση αντίδραση της ΕΠΟ και του ΥΠΕΞ για την προκλητική ενέργεια των Αλβανών

197
διαβήματα, αλβανικό, ΥΠΕΞ, πανό,

Δυναμικά αναμένεται να απαντήσει η ΕΠΟ στην ιταμή πρόκληση της Αλβανίας, με το ανθελληνικό πανό πού αναρτήθηκε στον αγώνα της με την Ελβετία για το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στη Γαλλία.

Με συνοπτικές διαδικασίες η ΕΠΟ αποφάσισε τη Δευτέρα το πρωί να στείλει στην ΟΥΕΦΑ καταγγελτική επιστολή, σύμφωνα με την οποία θα ζητεί την παραδειγματική – και μέσα στο πλαίσιο των διεθνών κανονισμών – τιμωρία της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Αλβανίας, ποινή πού μπορεί να επιφέρει ακόμα και αποκλεισμό της Εθνικής Αλβανίας από την Ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Έχει σημασία να επαναλάβουμε, επισημαίνοντας ότι η αντίδραση της ΕΠΟ δεν θα αφορά διαμαρτυρία, αλλά ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ποδοσφαιρικού παραπτώματος, πού δεν θα μπορεί να μείνει χωρίς ουσιώδες αποτέλεσμα για την ΟΥΕΦΑ.

Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Ευστράτιος Ευθυμίου, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με ανάρτηση πανό με προβοκατόρικο περιεχόμενο στον ποδοσφαιρικό αγώνα Αλβανίας – Ελβετίας δήλωσε τα εξής:

H ανάρτηση πανό με προβοκατόρικο και προκλητικό περιεχόμενο στον αγώνα Αλβανίας-Ελβετίας συνιστά θρασύτατη ενέργεια. Η πρόκληση αυτή καταφανώς παραβιάζει τους κανονισμούς της UEFA που είναι υπεύθυνη για την αποτροπή ανάρτησης συνθημάτων με προκλητικό περιεχόμενο και η οποία θα πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα για την τιμωρία των υπευθύνων.

Διαβάστε επίσης:  Τσίπρας: Πρέπει να επενδύσουμε στο ανθρώπινο κεφάλαιο και την καινοτομία

Η Ελληνική Κυβέρνηση προβαίνει ήδη σε αυστηρές παραστάσεις διαμαρτυρίας προς την UEFA και τους Γάλλους διοργανωτές από τους οποίους αναμένουμε εξηγήσεις γιατί, παρά τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας, δεν απετράπη η είσοδος του συγκεκριμένου προκλητικού πανό. Παράσταση γίνεται, επίσης, και προς την Αλβανική κυβέρνηση, από την οποία αναμένουμε να καταδικάσει την απαράδεκτη και προκλητική αυτή ενέργεια.

Είναι ολοφάνερο ότι αυτές οι προβοκατόρικες ενέργειες γίνονται από περιθωριακούς κύκλους που είναι δυσαρεστημένοι από την προσέγγιση Ελλάδας-Αλβανίας και από την επίσημη παραδοχή από το Αλβανικό Υπουργείο Εξωτερικών ότι δεν υφίσταται κανένα ζήτημα Τσαμουριάς.