Αμέσως μετά τη ψηφοφορία πάμε για κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις

30

Εδώ και ημέρες ο ΥΕΘΑ Βαγγέλης Αποστολάκης έχει μεταφέρει στο Μέγαρο Μαξίμου ότι είναι απαραίτητο να γίνουν οι κρίσεις Αρχηγών που εκκρεμούν.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε συμφωνηθεί ότι ακόμη κι αν η αξιωματική αντιπολίτευση κατέθετε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης και η ολοκλήρωση της διαδικασίας για τη συμφωνία των Πρεσπών καθυστερούσε, θα ΄πρεπε σήμερα Παρασκευή ή το αργότερο μέσα στο Σαββατοκύριακο να ληφθούν αποφάσεις για τις θέσεις των Αρχηγών.

Πρόταση μομφής δεν κατατέθηκε και η μοναδική καθυστέρηση είναι ότι η ψηφοφορία θα γίνει σήμερα στις 14.30. Αμέσως μετά από την ολοκλήρωσή της όλα είναι ανοιχτά για τις κρίσεις που μπορούν να γίνουν το απόγευμα ή μέχρι την Κυριακή.

Αυτό προκύπτει και από το γεγονός ότι την Τρίτη ο ΥΕΘΑ Βαγγέλης Αποστολάκης αναχωρεί για επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο. Συνεπώς η Δευτέρα θα πρεπει να είναι η ημέρα που Αρχηγοί θα παραδώσουν και θα αναλάβουν καθήκοντα. Κι έτσι φθάνουμε στο ποιοι φέρονται να φεύγουν, να παραμένουν ή να έρχονται.

Τα σενάρια έχουν εδώ και μέρες κυκλοφορήσει στους διαδρόμους του ΥΠΕΘΑ. Τι λένε:

•Ονόματα Αρχηγών είχαν συζητηθεί πριν ακόμη ο Πάνος Καμμένος αποχωρήσει από την θέση του ΥΕΘΑ. Ο Π.Καμμένος είχε υπολογίσει ότι θα αποχωρούσε περίπου στις 20 Ιανουαρίου, ίσως και λίγο αργότερα. Με τον πρωθυπουργό είχαν συμφωνήσει σ΄ ένα σχήμα Αρχηγών. Οι εξελίξεις όμως ήταν διαφορετικές και ο Καμμένος αποφάσισε να αποχωρήσει νωρίτερα. Υποτίθεται ότι η συμφωνία που υπήρχε με τον Τσίπρα θα ίσχυε και μετά από την αποχώρησή του. Ωστόσο από την ημέρα της παράδοσης των καθηκόντων του, από το περιβάλλον του έλεγαν ότι αυτό ήταν πια εξαιρετικά αμφίβολο. Όταν έγινε γνωστό ότι “οι κρίσεις θα πάνε κάποιες ημέρες πίσω”, από το επιτελείο του έλεγαν πως αυτό γίνεται “σκόπιμα, ώστε αν υπάρξει ένταση στις σχέσεις Τσίπρα-Καμμένου και ο πρωθυπουργός να θεωρήσει ότι δεν δεσμεύεται σ΄ όσα είχαν πει με τον Καμμένο”. Η αλήθεια είναι ότι στις ημέρες που μεσολάβησαν αυτή η ένταση υπήρξε και όλες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχήμα Αρχηγών που είχαν συζητήσει Τσίπρας-Καμμένος δεν θα ισχύσει. Τουλάχιστον για τις θέσεις του Α/ΓΕΕΘΑ και του Α/ΓΕΣ.

Διαβάστε επίσης:  Ιερά Σύνοδος: Αποφάσισε Θεία Λειτουργία χωρίς πιστούς τη Μεγάλη Εβδομάδα

•Επειδή όλοι ζητούν ονόματα, θα μεταφέρουμε τις πληροφορίες και τις φήμες που κυκλοφορούν και οι οποίες συνοψίζονται σε δύο σενάρια: -Το πρώτο θέλει Α/ΓΕΕΘΑ τον νυν Α/ΓΕΑ Χρήστο Χριστοδούλου και Α/ΓΕΣ τον σημερινό Υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ, Αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Φλώρο. Στη θέση του Α/ΓΕΑ προωθείται ο σημερινός Αρχηγός ΑΤΑ Αντιπτέραρχος Μπλιούμης και πιθανότερος Α/ΓΕΑ θα ΄ναι ο Θ.Μπουρολιάς. Στο ΓΕΝ έχει μεγάλες πιθανότητες παραμονής ο Α/ΓΕΝ, Νίκος Τσούνης.Αυτό είναι το πιο “στρωτό” σενάριο. -Το δεύτερο σενάριο προβλέπει προώθηση του Υπαρχηγού ΓΕΕΘΑ Κ.Φλώρου, στη θέση του Α/ΓΕΕΘΑ. Τι θα γίνει σ΄ αυτή τη περίπτωση στο ΓΕΣ; Θα δεχτούν να γίνουν Α/ΓΕΣ οι συμμαθητές του Καμπάς ή Ζερβάκης; Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ένας από τους δύο -ίσως και οι δύο- έχουν απαντήσει θετικά. Σε περίπτωση επικράτησης αυτού του σεναρίου πιθανότατα θα ΄χουμε αλλαγή Αρχηγού στο ΓΕΑ με τους Μπλιούμη και Μπουρολιά να είναι υποψήφιοι, σε περίπτωση που ο σημερινός Α/ΓΕΑ αποχωρήσει. Στο ΓΕΝ αν πάμε στο πιο “τολμηρό” σενάριο πιθανόν να έχουμε ακόμη πιο μεγάλες αλλαγές απ΄ αυτές που έτσι κι αλλιώς προβλέπονται. Που σημαίνει ότι εκτός από την αποχώρηση του Α/ΓΕΝ θα ΄χουμε πολλές αλλαγές σε επίπεδο Αντιναυάρχων. Κάτι που προβλέπεται βεβαίως ακόμη και στο πρώτο σενάριο που προβλέπει παραμονή του Α/ΓΕΝ στη θέση του.

Πηγή:Μilitaire