ΑΜΗΧΑΝΗ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ: Τους «μάλωσε» ο Τραμπ για τις στρατιωτικές δαπάνες (βίντεο)

86

Σαφέστατο ήταν το μήνυμα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στους ηγέτες χωρών του ΝΑΤΟ που συναντήθηκαν στις Βρυξέλες: Δεν πληρώνετε αρκετά στη στρατιωτική συμμαχία

Πριν την ομιλία του, βίντεο τον έδειξε να σπρώχνει τον πρόεδρο του Μαυροβουνίου, ενώ το CNN μετέδωσε ότι ακούγοντας την ευθεία κατηγορία του Τραμπ, οι περισσότεροι ηγέτες ήταν σιωπηλοί ενώ άλλοι έμοιαζαν αμήχανοι.

«Τα μέλη της συμμαχίας πρέπει επιτέλους να συμβάλλουν ό,τι τους αναλογεί και να εκπληρώσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις», δήλωσε απερίφραστα. «Εικοσιτρία από τα 28 κράτη μέλη συνεχίζουν να μην πληρώνουν ό,τι πρέπει  και ό,τι υποτίθεται πως θα πληρώνουν για την άμυνά τους. Αυτό δεν είναι δίκαιο για το λαό και τους φορολογούμενους των ΗΠΑ». Η δήλωση, ανέφερε το CNN αποκαλύπτει πως ο Τραμπ συνεχίζει να μην κατανοεί ποιες είναι οι αμυντικές υποχρεώσεις των μελών του ΝΑΤΟ. Ενώ υποστήριξε ότι πολλοί από τους συμμάχους «χρωστούν πολλά χρήματα από προηγούμενα έτη», το όριο του 2% που έχει οριστεί, αφορά την ενίσχυση του στρατού τους και όχι διοχέτευση χρημάτων στο ΝΑΤΟ ή σε άλλους συμμάχους. Και είναι οδηγία, η μη εκπλήρωση της οποίας δε σημαίνει ποινές.

Απορίες για τη δέσμευση

Τον περασμένο μήνα, ο Τραμπ είχε δηλώσει σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γιενς Στόλτενμπεργκ ότι η συμμαχία δεν είναι «απαρχαιωμένος θεσμός» – όπως υποστήριζε στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας. Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον είχε διαβεβαιώσει, «βεβαίως και υποστηρίζουμε το άρθρο 5», το οποίο σημαίνει συσπείρωση αν μία χώρα δεχθεί επίθεση. Αλλά ο Τραμπ αποφάσισε να μην επαναλάβει τη διαβεβαίωση, στην ομιλία του στο ΝΑΤΟ.

Αντιμεταναστευτικές κορώνες με αφορμή το Μάντσεστερ

Διαβάστε επίσης:  Bloomberg: Υπαρκτός κίνδυνος για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο
Διαμαρτυρία της Greenpeace στις Βρυξέλλες κατά την παραμονή του Αμερικανού προέδρου

Στον απόηχο της τρομοκρατικής επίθεσης στο Μάντσεστερ, ο Τραμπ βρήκε την ευκαιρία για μία ακόμη έκκληση για περιορισμό της μετανάστευσης και της μετακίνησης προσφύγων.«Αν οι χώρες του ΝΑΤΟ εκπληρώσουν πλήρως τις υποχρεώσεις τους, το ΝΑΤΟ θα είναι ισχυρότερο από όσο σήμερα, ιδιαίτερα μπροστά στην απειλή της τρομοκρατίας», είπε.Επανέλαβε τη θέση του για αυστηρότερους ελέγχους της μετανάστευσης και της ροής προσφύγων, δηλώνοντας πως «το ΝΑΤΟ του μέλλοντος πρέπει να επικεντρώνει περισσότερο στην τρομοκρατία και τη μετανάστευση. Έχετε χιλιάδες χιλιάδων ανθρώπους να εισρέουν στις διάφορες χώρες μας και να εξαπλώνονται. Και σε πολλές περιπτώσεις, δεν έχουμε ιδέα ποιοι είναι. Πρέπει να είμαστε σκληροί. Πρέπει να είμαστε δυνατοί. Και πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή».

Ακτιβιστές διαμαρτύρονταν έξω από το νέο αρχηγείο του ΝΑΤΟ

Η καγκελάριος Μέρκελ, κατά την αποκάλυψη μνημείου για την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, δήλωνε ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ πρέπει να διατηρήσουν την κοινή άποψη ότι δεν είναι η απομόνωση και η κατασκευή τειχών που θα μας κάνει επιτυχημένους, αλλά μια ανοιχτή κοινωνία».Πριν επισκεφθεί το νέο αρχηγείο του ΝΑΤΟ, ο Τραμπ συναντήθηκε με Ευρωπαίους ηγέτες για πρώτη φορά, περιλαμβανομένου του νέου προέδρου της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν. Μάλλον αποτυχημένο, θεωρήθηκε το αστείο που μουρμούρισε, «δε ρώτησα πόσο κόστισε το νέο αρχηγείο.Νωρίτερα, αφού συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, δήλωνε, «δεν είμαι 100% σίγουρος πως μπορούμε να πούμε πως έχουμε κοινή θέση… για τη Ρωσία, παρόλο που σε ό,τι αφορά τη σύγκρουση στην Ουκρανία, είμαστε στην ίδια γραμμή». Η πρώτη του περιοδεία του Τραμπ στο εξωτερικό, θα ολοκληρωθεί  στη σύνοδο κορυφής της G7 στη Σικελία.