Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
13.4 C
Athens

Αναδρομικά από δώρα στις συντάξεις – Η απόφαση-βόμβα που ανοίγει τον δρόμο για πληρωμές

Απόφαση-βόμβα αναγνωρίζει αναδρομικά από Δώρα κύριων συντάξεων για συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα, ενώ για τους συνταξιούχους του Δημοσίου θεωρεί μεν αντισυνταγματική την περικοπή τους, αλλά τους παραπέμπει για το θέμα των αναδρομικών στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Η απόφαση με αριθμό 13864/2020 του Διοικητικού Πρωτοδικείο Αθηνών (30ό Μονομελές) που δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, εκδόθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2020, δηλαδή σχεδόν δύο μήνες μετά την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (1439/2020) με την οποία επιστρέφονταν αναδρομικά μόνο στις κύριες συντάξεις, παρότι είχαν κριθεί αντισυνταγματικές και οι περικοπές των Δώρων, όπως και οι μειώσεις των επικουρικών συντάξεων.

Η σημασία της συγκεκριμένης απόφασης έγκειται, κατά πρώτον, στο ότι αναγνωρίζει δικαίωμα σε διεκδικήσεις για αναδρομικά Δώρων, μετά την πιλοτική δίκη του ΣτΕ βάσει της οποίας η κυβέρνηση επέστρεψε μόνον αναδρομικά μειώσεων στις κύριες συντάξεις και, κατά δεύτερον, στο ότι δίδει το «πράσινο φως» για προσφυγές συνταξιούχων έως το τέλος του έτους ή και το 2021 που δεν έχουν λάβει καθόλου αναδρομικά, να διεκδικήσουν την επιστροφή Δώρων για κύριες, αλλά και επικουρικές συντάξεις.

Πέραν αυτών, όπως αναφέρει η εφημερίδα, η απόφαση κλείνει το παράθυρο διεκδικήσεων πριν από τον Ιούνιο του 2015, καθώς τα αναδρομικά που θεωρεί ότι πρέπει να πάρουν οι 35 συνταξιούχοι που προσέφυγαν είναι αυτά που αφορούν σε επίδομα (Δώρο) αδείας 2015 με ποσό 200 ευρώ, σε Δώρο Χριστουγέννων 2015 με 400 ευρώ και στο Δώρο Πάσχα 2016 με ποσό 200 ευρώ. Το σύνολο δηλαδή των αναδρομικών είναι 800 ευρώ από τα Δώρα κύριων συντάξεων, ενώ τεκμαίρεται ότι για το ίδιο διάστημα θα είναι και τα αναδρομικά από Δώρα, αλλά και από περικοπές επικουρικών συντάξεων.

Η επίμαχη αγωγή που φέρνει τα Δώρα στις συντάξεις κατατέθηκε το 2016, δικάστηκε στις 31 Ιανουαρίου του 2020 (μετά την έναρξη της πιλοτικής δίκης του ΣτΕ που ήταν στις 10/1/2020) και, το κυριότερο, δημοσιεύτηκε στις 11/9/2020, αφότου δηλαδή είχε βγει η απόφαση του ΣτΕ για αναδρομικά μόνο σε κύριες συντάξεις, χωρίς τα Δώρα.

Οι δικαιωθέντες διεκδικούσαν τα Δώρα κύριων συντάξεων από το 2013 έως και το 2015 με ποσό 2.400 ευρώ έκαστος. Ομως, το Πρωτοδικείο, ακολουθώντας την κρίση του ΣτΕ, απέρριψε τις διεκδικήσεις που ανάγονται πριν από τον Ιούνιο του 2015 από τη στιγμή που δεν υπήρχε σχετική αγωγή και περιόρισε τα αναδρομικά μόνο στο επίδομα (Δώρο) αδείας Αυγούστου 2015, με το ποσό των 200 ευρώ στον καθένα.

Η ουσία της απόφασης δεν είναι όμως τόσο στα 200 ευρώ της επιστροφής όσο στο ότι θεωρείται έως έναν βαθμό και «τροχιοδεικτική» για τις 300.000 αγωγές που εκκρεμούν στα δικαστήρια με διεκδικήσεις αναδρομικών από περικοπές Δώρων κύριων συντάξεων, Δώρων επικουρικών συντάξεων και μειώσεων επικουρικών συντάξεων από τους νόμους 4051 και 4093.

Οι 300.000 αγωγές είναι από συνταξιούχους που πληρώθηκαν αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις και διεκδικούν Δώρα και μειώσεις επικουρικών.

Υπάρχουν όμως και περίπου 750.000 χαμηλοσυνταξιούχοι κάτω των 1.000 ευρώ που δεν πήραν καθόλου αναδρομικά επειδή δεν είχαν μειώσεις στις κύριες συντάξεις και βάσει νόμου έχουν δικαίωμα να καταθέσουν αγωγές οι οποίες έχουν πολύ μεγάλες πιθανότητες να τελεσφορήσουν μετά την εν λόγω απόφαση που επιστρέφει Δώρα.

Την ίδια στιγμή μια νέα δίκη που θα γίνει στο ΣτΕ στις 15 Ιανουαρίου 2021 θα κρίνει αν θα πρέπει να τροποποιηθεί η υπουργική απόφαση που δίνει αναδρομικά μόνο στις κύριες συντάξεις, ώστε να συμπεριληφθούν και τα αναδρομικά 11μήνου για τις επικουρικές συντάξεις. Είναι πιθανό σε αυτήν τη δίκη να υπάρξει και νέα αναφορά για τις επιστροφές των Δώρων, ώστε να μη χρειαστεί να ανοίξει και να συνεχιστεί ένας κύκλος νέων αγωγών για τους συνταξιούχους.

Τα αναδρομικά κύριων συντάξεων ανάλογα με το Ταμείο και το ποσό σύνταξης σύμφωνα με τους νέους αναλυτικούς πίνακες που επεξεργάστηκε και δημοσιεύει ο «Ελεύθερος Τύπος» της Κυριακής ξεκινούν από τα 590 ευρώ και φτάνουν έως και 3.294 ευρώ για συνταξιούχους που είχαν πολύ υψηλές επικουρικές των 680 και 750 ευρώ.

Για παράδειγμα, τα αναδρομικά επικουρικών συντάξεων από μειώσεις και Δώρα κυμαίνονται:

Από 1.107 ευρώ έως 2.921 ευρώ για συνταξιούχους του Δημοσίου.
Από 687 ευρώ έως 1.883 ευρώ για συνταξιούχους του ΙΚΑ (σ.σ.: σημειωτέον ότι στις επικουρικές ΙΚΑ υπήρξε πρόσθετη μείωση 30% πάνω από τα 150 ευρώ που δεν επιστρέφεται και κατεβάζει τα αναδρομικά από τις μειώσεις που επιστρέφονται).
Από 916 ευρώ έως 3.294 ευρώ για συνταξιούχους των ΔΕΚΟ και τραπεζών.
Από 835 ευρώ έως 2.689 ευρώ για συνταξιούχους του ΤΕΑΥΕΚ (πρώην επικουρικό εμποροϋπαλλήλων).
Από 589 ευρώ έως 2.352 ευρώ για συνταξιούχους του ΝΑΤ στους οποίους επιστέφεται μόνον η μείωση νόμου 4093 γιατί δεν τους επιβλήθηκε η μείωση του νόμου 4051.
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Επιδόματα: Ποιες πληρωμές θα γίνουν από 19 έως 22 Μαρτίου

Ποσό 90.223.745 ευρώ θα καταβληθεί σε 96.786 δικαιούχους από τις 19 έως τις 22 Μαρτίου, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e-ΕΦΚΑ και της...

Καθαρά Δευτέρα: Δεν πέφτει «καρφίτσα» στους καρναβαλικούς προορισμούς – Πού θα περάσουν το τριήμερο...

“Προθέρμανση” ενόψει της νέας τουριστικής χρονιάς του 2024 θα κάνουν οι τουριστικές επιχειρήσεις και οι ελληνικοί προορισμοί τα δυο τριήμερα, της Καθαράς Δευτέρας και...

ΑΑΔΕ: Θα επιβάλλει πρόσθετο φόρο 33% για “κρυφά “εισοδήματα που θα εντοπίζει με νέο...

Φορολογικούς ελέγχους με τη χρήση νέου ψηφιακού εργαλείου ώστε να εντοπιστούν αδήλωτα εισοδήματα στη εφορία , μέσω διασταυρώσεων δηλωθέντων εισοδημάτων και τραπεζικών καταθέσεων, έθεσε...

ΑΑΔΕ: Απλήρωτοι φόροι 6,3 δισ. ευρώ για το 2023 – Με κατασχέσεις απειλούνται 2...

Σε 106,302 δισ. ευρώ έχει ανέλθει το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος, εκ των οποίων 26,320 δισ. ευρώ είναι ανεπίδεκτα είσπραξης με το καθαρό ληξιπρόθεσμο χρέος...

e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Ποια επιδόματα πληρώνονται αύριο και ποια την Παρασκευή

Μια σειρά από επιδόματα θα πληρώσει αύριο, 14 Μαρτίου ο e-ΕΦΚΑ σε δικαιούχους.  Πρόκειται για τα επιδόματα μητρότητας, κυοφορίας, ασθενείας, ατυχήματος και έξοδα κηδείας τα οποία θα...
Υποχρεωτική εγκατάσταση POS σε 58 ακόμη κατηγορίες επαγγελματιών

Η ΑΑΔΕ στέλνει μαζικά e-mail σε επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδέσει POS με ταμειακές...

Ενημερωτικά e-mail σε επαγγελματίες και επιχειρηματίες, οι οποίοι δεν έχουν ακόμα προχωρήσει στη διασύνδεση του POS με την ταμειακή τους μηχανή, απέστειλε η Ανεξάρτητη...

Tιμολόγια ρεύματος: Μειώθηκαν έως και 42 % στο α’ τρίμηνο

Βασική αιτία της υποχώρησης των τιμών είναι η αποκλιμάκωση της διεθνούς τιμής του φυσικού αερίου κάτω από τα 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ κατά...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΕΦΚΑ: Αλλαγές στην ημερομηνία καταβολής των χρημάτων στις συντάξεις του Μαρτίου

Η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ ανακοίνωσε ότι, επειδή εκλείπουν πλέον οι λόγοι (covid-19) για την...

ΕΦΚΑ: Νωρίτερα οι πληρωμές των συντάξεων Φεβρουαρίου

Σε δύο δόσεις και νωρίτερα κατά μία μέρα από τον αρχικό προγραμματισμό, στις 25...

Αυξήσεις 3% στις συντάξεις: Ποιοι είδαν λιγότερα χρήματα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς

Παρά το γεγονός ότι κατά την διάρκεια των εορτών καταβλήθηκαν οι συντάξεις με ενσωματωμένες...

Συντάξεις Φεβρουαρίου 2024: Τι αλλάζει στην πληρωμή των συνταξιούχων

Μια μεγάλη αλλαγή θα υπάρξει σχετικά με την πληρωμή των συντάξεων Φεβρουαρίου 2024, στους...