Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
23 C
Athens

Aναδρομικά συνταξιούχων: Διευκρινίσεις από την κυβέρνηση για τη απόφαση του ΣτΕ

Εάν ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει ανακοινώσεις στη Βουλή την Τετάρτη για το θέμα των αναδρομικών των συνταξιούχων ρωτήθηκε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

” Έχει τοποθετηθεί ο κ. Χατζηδάκης”, απάντησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι “πάντοτε οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση γίνονται σεβαστές και αποδεκτές”.

Χατζηδάκης για αναδρομικά συνταξιούχων: Έκλεισε το θέμα


Υπενθυμίζεται ότι το Σαββατοκύριακο ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης ξεκαθάρισε ότι το θέμα των αναδρομικών των συνταξιούχων έκλεισε αποκλείοντας κατά αυτόν τον τρόπο ότι οι συνταξιούχοι που δεν είχαν προσφύγει στα δικαστήρια έως τις 31 Ιουλίου του 2020 δεν θα πάρουν αναδρομικά ποσά για το 11μηνο (Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016).
Παράλληλα επεσήμανε πως οι παραπάνω δεν μπορούν να πάρουν αναδρομικά ποσά διότι  “υπάρχει μια μεγάλη δυσκολία που εντάθηκε στην συνέχεια στα δημοσιονομικά. Διότι δόθηκαν πολλά χρήματα για τον κορονοϊό, για την προστασία της κοινωνίας, των εργαζόμενων των ανέργων των χαμηλοσυνταξιούχων με έκτακτα βοηθήματα κλπ. Επίσης υπάρχει η στήριξη που γίνεται στην κοινωνία για τα ενεργειακά (ρεύμα, φυσικό αέριο )”.
Στη συνέχεια ρωτήθηκε γιατί υπουργοί προέτρεπαν τους συνταξιούχους να μην κάνουν προσφυγές στα δικαστήρια για τα αναδρομικά. “Ο κ. Πέτσας είχε μιλήσει για τις κύριες συντάξεις, δεν είχε μιλήσει για τα δώρα και για τα αναδρομικά για τα οποία τώρα γίνεται η συζήτηση. Εν πάση περιπτώσει ποια είναι η ουσία του θέματος; Ό,τι η κυβέρνηση από το 2020 -πριν πάω εγώ στο υπουργείο Εργασίας- επειδή είχαν βγει αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας – είχε ανακοινώσει πάλι δια του κυρίου Πέτσα στις 31 Ιουλίου του 2020 ότι προτίθεται να δώσει τα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις όχι μόνο σε αυτούς που προσέφυγαν αλλά και σε όλους τους υπόλοιπους που δεν είχαν προσφύγει, πράγμα και το οποίο κι έγινε από τότε. Αλλά παράλληλα την ίδια ημέρα είχε πει ότι για λόγους δημοσιονομικούς τους οποίους εξήγησε και τους οποίους προέβαλε και στο δικαστήριο, στο Συμβούλιο της Επικρατείας ότι δεν προχώρησε στην καταβολή των δώρων και των αναδρομικών, χονδρικά διότι δεν το άντεχε η οικονομία” απάντησε και συνέχισε λέγοντας ότι ” έγινε λοιπόν η προσφυγή εναντίον ουσιαστικά της απόφασης της κυβερνήσεως διότι όταν λέμε δημόσιο τι εννοούμε; Tη κυβέρνηση. Η κυβέρνηση ουσιαστικά επιμένει στη θέση της που είχε διατυπωθεί από τον Ιούλιο του 2020″.

Συνταξιούχοι:  Τι αναφέρει η απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά  11 μήνου

Η Ολομέλεια  του Συμβουλίου της Επικρατείας ( ΣτΕ) δημοσίευσε πρόσφατα την απόφαση  για τα αναδρομικά που αφορούν στις περικοπές που είχαν γίνει στις κύριες συντάξεις για το 11μηνο από 11 Ιουνίου 2015 έως τις 11 Μαΐου 2016 όταν ψηφίστηκε ο νόμος «Κατρούγκαλου» αλλά και για τις επικουρικές και τα δώρα.
Οι κερδισμένοι
Από την εν λόγω απόφαση προκύπτει ότι αναδρομικά για τις περικοπές που είχαν στις κύριες συντάξεις το παραπάνω χρονικό διάστημα θα λάβουν όλοι οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα ανεξαρτήτως από το εάν έχουν προσφύγει στα δικαστήρια ή όχι.
Όσον αφορά στις περικοπές των επικουρικών συντάξεως και των δώρων – επιδόματος αδείας, αναδρομικά δικαιούνται μόνο όσοι είχαν προσφύγει στα δικαστήρια έως τις 31 Ιουλίου 2020.

Αυτοί θα λάβουν:
αναδρομικά 11 μηνών έως και 4.300 ευρώ για τις μειώσεις που είχαν γίνει στις επικουρικές συντάξεις αλλά και στα δώρα επικουρικών.
αναδρομικά 11 μηνών έως και 800 ευρώ για τις περικοπές που είχαν γίνει στα δώρα των κύριων συντάξεων.

Η απόφαση του Δικαστηρίου
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Ανώτατου Δικαστηρίου, «απορρίφθηκαν αιτήσεις ακυρώσεως σωματείων και συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα κατά της κοινής υπουργική απόφασης Φ.11321/35005/1528/13.10.2020 «επιστροφή ποσών μειώσεων συντάξεων ιδιωτικού τομέα» κατά το σκέλος:
α) προβλέπεται η επιστροφή σε όλους τους συνταξιούχους (ανεξαρτήτως αν είχαν ασκήσει ένδικα βοηθήματα ή όχι) ποσών που αντιστοιχούν σε μειώσεις μόνον των κύριων συντάξεων (μειώσεις των νόμων 4051/2012 και 4093/2012, που κρίθηκαν αντισυνταγματικές με τις 2287-2288/2015 αποφάσεις του ΣτΕ) για χρονικό διάστημα 11 μηνών, από 11.6.2015 έως τη δημοσίευση του ν. 4387/2016, ενώ δεν προβλέπεται η επιστροφή ποσών που αντιστοιχούν σε περικοπές των επικουρικών συντάξεων και των επιδομάτων αδείας και εορτών, και
β) προβλέπεται η καταβολή των ποσών που αντιστοιχούν σε περικοπές κύριων συντάξεων αποσβέννυνται, σύμφωνα με το άρθρο 114 παρ. 4 του ν. 4714/2020, όπως ισχύει, οι επιπλέον αξιώσεις των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα για ποσά που αντιστοιχούν σε περικοπές, μειώσεις και καταργήσεις, δυνάμει του ν. 4051/2012 και του ν. 4093/2012, κύριων, επικουρικών συντάξεων, επιδομάτων αδείας και εορτών, κατά το χρονικό διάστημα από τις 11.6.2015 έως την δημοσίευση του ν. 4387/2016, εφόσον, ως προς τις αξιώσεις αυτές, δεν υπήρχε εκκρεμής δίκη κατά τη δημοσίευση του εν λόγω ν. 4714/2020 (31.7.2020).

Θετικά νέα για τους χαμηλοσυνταξιούχους
Τη δυνατότητα να προσφύγουν στα δικαστήρια θα έχουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι που είχαν άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων κάτω από 1.000 ευρώ το 2012 και εξαιρέθηκαν από την πληρωμή των αναδρομικών των κύριων συντάξεων τον Οκτώβριο του 2020. Όπως επισημαίνει το ΣτΕ ,όσοι «διατηρούν τις αξιώσεις τους και μπορούν να διεκδικήσουν δικαστικά, εφόσον συντρέχουν και οι λοιπές νόμιμες προϋποθέσεις, τα ποσά που αντιστοιχούν σε τυχόν περικοπές επικουρικών συντάξεων και στα καταργηθέντα επιδόματα εορτών και αδείας όσοι συνταξιούχοι δεν υπέστησαν περικοπή των κυρίων συντάξεών τους κατ’ εφαρμογή των νόμων 4051/2012 και 4093/2012 και, για το λόγο αυτό, δεν θα εισπράξουν με βάση το άρθρο 114 του ν. 4714/2020, αντίστοιχα ποσά».

Οι χαμένοι
Πλήρως χαμένοι της απόφασης του ΣτΕ είναι συνταξιούχοι που δεν είχαν προσφύγει στα δικαστήρια έως τις 31 Ιουλίου του 2020 καθώς δεν θα λάβουν αναδρομικά για δώρα, επιδόματα επικουρικές συντάξεις.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Αύριο η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό – Επικρατέστερο σενάριο τα 830 ευρώ μεικτά

O υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφέρθηκε στην αύξηση στον κατώτατο μισθό η οποία θα...

Βενζινοπώλες Αττικής: Γιατί αυξάνεται η τιμή των καυσίμων – Τι να προσέχουν οι οδηγοί

Την άνοδο της τιμής των καυσίμων και την αποδυνάμωση του κλάδου στην Βόρεια Ελλάδα, εξηγεί η πρόεδρος βενζινοπωλών Αττικής, η Μαρία Ζάγκα. Ειδικότερα η Μαρία...

Θα γκρινιάξουν γονείς και μαθητές: Η αλλαγή που έρχεται στα σχολεία έπρεπε να είχε...

Η εγκύκλιος υπάρχει, τώρα αυστηροποιούνται οι ποινές μπας και εφαρμοστεί στην πράξη Υπάρχει κάτι το εγγενώς σημαντικό όταν μιλάμε για τα παιδιά που πάνε σήμερα...
Ο Παππάς …έφυγε για το διάστημα!

Μετά το μπάχαλο άλλαξε άποψη ο Παππάς: Δεν υπήρξε προσυνεννόηση, λέει τώρα

Κάτω από το βάρος των δυσμενών εντυπώσεων και του χάους που επικρατεί στην αντιπολίτευση ο Νίκος Παππάς προσπάθησε να ανασκευάσει όσα αποκάλυψε στο Action...

Καιρός: Νέα «εισβολή» αφρικανικής σκόνης από Δευτέρα

Η αφρικανική σκόνη θα «ξαναθυμηθεί» τη χώρα μας από την Κυριακή έπειτα από ένα σύντομο ενδιάμεσο διάλειμμα. Ο καιρός αναμένεται να «καθαρίσει» σταδιακά σήμερα,...

Πρόταση δυσπιστίας – Καραμανλής: Δεν κρύφτηκα και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική...

Με συνεχείς αψιμαχίες που ανεβάζουν στα ύψη τον κοινοβουλευτικό υδράργυρο, συνεχίζεται στη Βουλή, η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση για το δυστύχημα...

Τέμπη: Με εξώδικο τους στον ΟΣΕ οι μηχανοδηγοί ζητούν απαντήσεις για τη διαρροή του...

Εξώδικο προς τη διοίκηση του ΟΣΕ απέστειλε η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης (ΠΕΠΕ), η οποία εκπροσωπεί τους μηχανοδηγούς, για την υπόθεση των ηχητικών με...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Αναδρομικά: Πότε, πώς και πόσα θα λάβουν 2,5 εκατ. συνταξιούχοι

Μέσα στον Ιούνιο αναμένεται να λάβουν αναδρομικά, από 300 ευρώ έως 9.500 ευρώ συνολικά...

Αυτά είναι τα τελικά ποσά και οι δόσεις των αναδρομικών

«Κλειδώνουν» τα αναδρομικά 10 μηνών για πέντε συνολικά παράνομες μειώσεις που όλα δείχνουν ότι...

Αναδρομικά: Αυτοί οι συνταξιούχοι θα πάρουν έως 1.764 ευρώ τον Απρίλιο

Από 84 έως 1.764 ευρώ θα είναι τα αναδρομικά που θα λάβουν με τις...

Ζητήματα νομιμότητας της φορολόγησης των αναδρομικών εισοδημάτων των συνταξιούχων για το 2013

Από τα μέσα Δεκεμβρίου του περασμένου έτους εξεδόθη η υπ’ αριθμ. ΔΕΑΦ Α 1174594...