Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
20.9 C
Athens

Αναδρομικά συνταξιούχων και τα “ψιλά γράμματα”

Έως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας θα κατατεθεί στη Βουλή η τροπολογία για την καταβολή αναδρομικών και στους συνταξιούχους του Δημοσίου (πολιτικούς συνταξιούχους, απόστρατους, δικαστικούς, καθηγητές, και γιατρούς του ΕΣΥ).

Στόχος, η εφάπαξ καταβολή των αναδρομικών μέσα στο δεύτερο 15νθήμερο του Οκτωβρίου, σε περίπου ένα εκατομμύριο συνταξιούχους με δαπάνη 1,4 δις ευρώ.

Τα ποσά, θα είναι ανεκχώρητα και ακατάσχετα και δεν θα συμψηφίζονται με βεβαιωμένα χρέη προς Εφορίες, Δήμους, Ασφαλιστικά Ταμεία και Τράπεζες.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η τροπολογία προβλέπει ότι τα αναδρομικά ποσά που θα καταβληθούν στους συνταξιούχους του Δημοσίου αφορούν μόνο τις περικοπές του νόμου 4093/2012 και όχι τις περικοπές του 4051/2012, οι οποίες έχουν κριθεί από το Ελεγκτικό συνέδριο σύμφωνες με το Σύνταγμα.

Επομένως, θα επιστραφούν οι μειώσεις από 5% ως 20% που επιβλήθηκαν σε κύριες συντάξεις υψηλότερες των 1.000 ευρώ ή σε άθροισμα κύριων και άλλων συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ.

Αντιθέτως, οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα, θα λάβουν αναδρομικά ποσά από τις περικοπές που προέβλεπαν και οι δύο νόμοι, δεδομένου ότι κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Οι δικαιούχοι και των δύο κατηγοριών, θα λάβουν αναδρομικά για το 11μηνο από τον Ιούλιο του 2015 έως τον Μάιο του 2016.

ΠΡΟΣΟΧΗ:

  • Τα αναδρομικά, αφορούν μόνο στις κύριες συντάξεις, όχι στις επικουρικές ούτε στα δώρα που καταργήθηκαν.
  • Με την αποδοχή από τον δικαιούχο των περικοπών στις κύριες συντάξεις, ατόκως, παύουν οι αξιώσεις για τις παροχές επικούρισης και δώρων.
  • Όσοι έχουν εξασφαλίσει υψηλότερα ποσά βάσει δικαστικών αποφάσεων, θα λάβουν το ποσό 11μηνου και στην συνέχεια τη διαφορά.
  • Για όσες δικαστικές προσφυγές εκκρεμούν, δεν προβλέπεται απόσβεση του επιπλέον ποσού που ενδεχομένως θα προκύψει βάσει της δικαστικής απόφασης.

Αντιδράσεις εν όψει

Με αυτά τα δεδομένα, οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων αντιδρούν, επισημαίνοντας ότι έξι στους δέκα (περίπου 1,5 εκατομμύριο) δεν θα λάβουν αναδρομικά και προειδοποιούν με νέο κύμα αγωγών και προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ήδη, το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά κατά του διοικητή του e-ΕΦΚΑ, Χρήστου Χάλαρη, για παράβαση καθήκοντος, με το σκεπτικό ότι δεν συμμορφώθηκε με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με συνέπεια μετά από τέσσερις μήνες η κυβέρνηση να προχωρήσει σε ρύθμιση, η οποία περιόρισε δραματικά τους δικαιούχους αλλά και τα ποσά των αναδρομικών, τα οποία για το 11μηνο θα έφθαναν τα 3,9 δις ευρώ.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Συντάξεις: Πόσο κερδίζουν 860.000 παλαιοί και νέοι συνταξιούχοι από τη μείωση της ΕΑΣ

Οριστική πρέπει να θεωρείται η μείωση των κρατήσεων της ΕΑΣ στις κύριες συντάξεις, πέραν του σεναρίου κατάργησης της κράτησης από τις επικουρικές. Το υπουργείο...

POS: Σε μείωση κατά 50% της προμήθειας προχωρούν, εντός του Μαίου, τράπεζες, εκδότες καρτών...

Kατά 50% θα μειωθεί από τον Μάιο το μερίδιο των προμηθειών που λαμβάνουν για συναλλαγές μικρής αξίας από μικρές κυρίως επιχειρήσεις, όπως περίπτερα, ψιλικατζίδικα,...
Έρευνα MARLAB: Τι πιστεύουν οι Έλληνες και πως πρέπει να αντιμετωπιστεί ο τουρισμός λόγω COVID-19;

Τουρισμός: Αύξηση εισπράξεων και ταξιδιωτικής κίνησης στο δίμηνο

Ξεπέρασαν το μισό δισ. ευρώ οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, κατά το πρώτο δίμηνο του 2024, καταγράφοντας αύξηση 24,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Διαμορφώθηκαν σε...

Αποκλιμάκωση του χρέους με πρωτογενές πλεόνασμα-έκπληξη στο 1,9% του ΑΕΠ το 2023

Υψηλότερο του στόχου ήταν το πρωτογενές πλεόνασμα στα τέλη του 2023 σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ. Σύμφωνα με τα στοιχεία το πρωτογενές πλεόνασμα έφτασε...

Καύσιμα: Φωτιά η τιμή της βενζίνης

Η Μαρία Ζάγκα πρόεδρος της ένωσης βενζινοπωλών Αττικής τόνισε ότι πρέπει να γίνει έλεγχος στα πρατήρια της Αθήνας που πωλούν σε τόσο υψηλές τιμές,...
ΕΛΣΤΑΤ: "Βουτιά" 15,2% στο ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο

ΕΛΣΤΑΤ: Έλλειμμα 2,5% του ΑΕΠ το 2023

Έλλειμμα 3,5 δισ. ευρώ (σύμφωνα με το ESA 2010) ή 2,5% του ΑΕΠ καταγράφηκε στη Γενική Κυβέρνηση πέρυσι, ενώ το ακαθάριστο ενοποιημένο χρέος της Γενικής Κυβέρνησης σε...

Επικουρικές Συντάξεις: Το σχέδιο για κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης – Τι αυξήσεις θα φέρει...

Σχέδιο για την κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) από τις επικουρικές συντάξεις φαίνεται πως επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Ουσιαστικά το υπουργείο...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Συντάξεις: Πόσο κερδίζουν 860.000 παλαιοί και νέοι συνταξιούχοι από τη μείωση της ΕΑΣ

Οριστική πρέπει να θεωρείται η μείωση των κρατήσεων της ΕΑΣ στις κύριες συντάξεις, πέραν...

Συνταξιούχοι: Αναδρομικά έως 16.500 ευρώ το Πάσχα σε 65.000 δικαιούχους

Αναδροµικά 60 µηνών (έως 16.500 ευρώ) θα τρέξουν το δίµηνο Απριλίου – Μαΐου από...

Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις δηλώσεις – Δείτε αναλυτικά τη διαδικασία

Άνοιξε, η νέα πλατφόρμα, στην οποία οι συνταξιούχοι εργαζόμενοι  είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν τα...

Αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις: Αυτόματα θα συμπληρώνονται σε μισθωτούς και συνταξιούχους

Αλλάζουν τα πάντα στο τρόπο υποβολής φορολογικών δηλώσεων. Αυτόματα θα ενημερωθεί η φορολογική δήλωση...