Πέμπτη, 30 Ιουνίου, 2022
31.1 C
Athens

Ανάλυση CNNi: Γιατί η Τουρκία άλλαξε την ονομασία της σε Türkiye

Για τονΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος διεκδικεί την επανεκλογή του το 2023 το νέο όνομα εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο «την κουλτούρα, τον πολιτισμό και τις αξίες του τουρκικού έθνους»
Το έθνος της Τουρκίας έχει βαρεθεί να συνδέεται με ένα μεγάλο πουλί, τη γαλοπούλα, που είναι άρρηκτα συνυφασμένο με τη γιορτή των Ευχαριστιών στη Βόρεια Αμερική.

Την Πέμπτη, τα Ηνωμένα Έθνη αναγνώρισαν την μετονομασία της χώρας σε Türkiye, που προφέρεται «τουρ-κι-γιε», σε μια κίνηση που και, όπως δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, «αυτό θα αυξήσει την αξία του εμπορικού σήματος της χώρας μας».

«Ο κύριος λόγος για τον οποίο η Τουρκία αλλάζει το όνομά της είναι για να εξαλείψει τη σύνδεση με το πουλί, δηλαδή τη γαλοπούλα. Αλλά επίσης, ο όρος χρησιμοποιείται στην καθομιλουμένη για να δηλώσει την αποτυχία», δήλωσε ο Σινάν Ουλγκέν, πρόεδρος της δεξαμενής σκέψης EDAM με έδρα την Κωνσταντινούπολη.

Για τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος διεκδικεί την επανεκλογή του το 2023 το νέο όνομα εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο «την κουλτούρα, τον πολιτισμό και τις αξίες του τουρκικού έθνους».

Οι διεθνείς οργανισμοί είναι πλέον υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν τη νέα ονομασία, αλλά αυτό δεν θα συμβεί εν μία νυκτί για το ευρύτερο κοινό, δήλωσε ο Ουλγκέν στο CNNi.

«Πιθανότατα θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να αλλάξει το ευρύτερο διεθνές κοινό από Τουρκία σε Turkiye».

«Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η χώρα προσπαθεί να αλλάξει το όνομά της. Μια παρόμοια προσπάθεια είχε γίνει στα μέσα της δεκαετίας του 1980 υπό τον πρωθυπουργό Τουργκούτ Οζάλ, αλλά δεν απέκτησε ποτέ τόσο μεγάλη απήχηση», είπε.


Κλείνοντας το μάτι στους εθνικιστές και με το βλέμμα στις εκλογές του 2023Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μαζί με τον ηγέτη των Τούρκων εθνικιστών, Ντεβλέτ Μπαχτσελί

Ενδεχομένως υπάρχουν πολιτικά κίνητρα πίσω από την κίνηση αυτή, καθώς οι Τούρκοι επιστρέφουν στις κάλπες τον ερχόμενο Ιούνιο εν μέσω μιας εξαιρετικά επώδυνης οικονομικής κρίσης.

«Πρόκειται για άλλη μια στρατηγική που αναπτύσσει η τουρκική κυβέρνηση για να προσεγγίσει τους εθνικιστές ψηφοφόρους σε μια κρίσιμη χρονιά για την τουρκική πολιτική», δήλωσε ο Φραντσέσκο Σικάρντι, ανώτερος διευθυντής προγράμματος στη δεξαμενή σκέψης Carnegie Europe.

«Η χρονική στιγμή της αλλαγής του ονόματος είναι κρίσιμη για τις εκλογές του επόμενου έτους. Η απόφαση για την αλλαγή του ονόματος ανακοινώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν ο πρόεδρος Ερντογάν βρισκόταν πίσω σε όλες τις δημοσκοπήσεις και η χώρα διέτρεχε μία από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις των τελευταίων 20 ετών», είπε ο Σικάρντι.

Η θέση του Ερντογάν στις δημοσκοπήσεις έχει μειωθεί σημαντικά με την πάροδο των ετών. Οι δημοσκοπήσεις από τα τέλη του περασμένου έτους δείχνουν ότι η υποστήριξη για το κυβερνών κόμμα AK βρίσκεται περίπου στο 31-33% σύμφωνα με το Reuters, από 42,6% κατά τη διάρκεια των βουλευτικών εκλογών του 2018.

Ο Ουλγκέν δήλωσε, ωστόσο, ότι η αλλαγή του ονόματος ήταν περισσότερο μια στρατηγική επαναπροσδιορισμού της επωνυμίας, για την ενίσχυση της διεθνούς θέσης της χώρας, παρά ένα προεκλογικό κόλπο.

Το έλλειμμα του εξωτερικού εμπορίου της Τουρκίας σκαρφάλωσε κατά 98,5% σε ετήσια βάση στα 6,11 δισ. δολάρια τον Απρίλιο, ανέφερε το Reuters επικαλούμενο το Ινστιτούτο Στατιστικής της Τουρκίας. Ο ετήσιος πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 73,5% τον περασμένο μήνα, σε υψηλό 23 ετών.

Αναλυτές λένε ότι σε περιόδους κρίσης, ο πρόεδρος τείνει να καταφεύγει σε λαϊκιστικές κινήσεις, για να αποσπάσει την προσοχή από τα προβλήματα στο εσωτερικό.

Η οικονομική αναταραχή, έχοντας ήδη βγάλει τον κόσμο στους δρόμους, αποτελεί πονοκέφαλο για την κυβέρνηση.

«Το νέο όνομα θα αποσπάσει αφενός το εγχώριο κοινό από πιο συγκεκριμένα, πιεστικά προβλήματα και αφετέρου θα προσφέρει στον πρόεδρο Ερντογάν ακόμη ένα επιχείρημα υπέρ μιας ισχυρότερης, πιο παραδοσιακής Τουρκίας», δήλωσε ο Σικάρντι.
Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμι

Σε μια άλλη κίνηση λαϊκισμού το 2020, ο Ερντογάν εξέδωσε διάταγμα για τη μετατροπή του ιστορικού βυζαντινού μουσείου της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης σε τζαμί.

«Ελλείψει συγκεκριμένων πολιτικών για τη διαχείριση των οικονομικών και πολιτικών προβλημάτων της χώρας, ο Ερντογάν αναζητά σωτηρία στη λαϊκίστικη πολιτική ταυτότητας. Ενισχύει τον τουρκικό εθνικισμό και τον ισλαμισμό και στοχοποιεί πρόσωπα της αντιπολίτευσης», έγραψε τότε για την κίνηση αυτή η πολιτική αναλύτρια Σερέν Κορκμάζ.

Το νέο όνομα έχει επίσης συμβολική αξία, καθώς υιοθετήθηκε το 1923 μετά την ανάδυση του νέου έθνους από τις στάχτες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Η υιοθέτησή του σε παγκόσμιο επίπεδο θα εδραιώσει τη θέση του Ερντογάν στην τουρκική ιστορία δίπλα στον ιδρυτή της δημοκρατίας Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ», εκτίμησε ο Φραντσέσκο Σικάρντι.
Επιμέλεια – Νοηματική απόδοση: Χρήστος Θ. Παναγόπουλος

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Μπάιντεν: Ποιες είναι οι θέσεις του για τα ελληνοτουρκικά

Ένα “λάθος” του CNN αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν προετοιμάζεται για το πετρέλαιο στα...

Ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να αλλάξει το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί εις βάρος της, παράλληλα προετοιμάζεται για ένα σενάριο που κανείς δεν...

ΗΠΑ: Ναι στον εκσυγχρονισμό των τουρκικών F-16

Το «υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ υποστηρίζει πλήρως τα σχέδια εκσυγχρονισμού της Τουρκίας για τον στόλο των F-16», δήλωσε στους δημοσιογράφους η βοηθός υπουργός Άμυνας...

Σχεδόν το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού απειλείται από πλημμύρες

Σχεδόν το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού απειλείται από σημαντικές πλημμύρες, με τις φτωχές χώρες να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, σύμφωνα με μελέτη που...
ΝΑΤΟ: Ένταση μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας

Η Τουρκία θα στηρίξει τις υποψηφιότητες Σουηδίας και Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ-Ικανοποίηση εκφράζει...

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επιβεβαίωσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία με την Τουρκία ώστε να ενταχθούν η Σουηδία και η Φινλανδία στη Βορειοατλαντική...

Β.Πούτιν: «Έχουμε 50 εκατ. τόνους σιτηρά για να μην πεινάσει ο πλανήτης αλλά δεν...

Αποκαλυπτικός ο Ρώσος πρόεδρος την ίδια στιγμή που οι κοινωνίες στην Δύση στενάζουν από την ακρίβεια Για σειρά ζητημάτων που άπτονται όχι μόνο την κατάσταση...
θωρηκτό Ποτέμκιν, ρωσική επανάσταση,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 27 Ιουνίου Ανταρσία στο θωρηκτό Ποτέμκιν

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1905.... Ανταρσία στο θωρηκτό Ποτέμκιν, κατά τη διάρκεια της αποτυχημένης ρωσικής επανάστασης. Η κόκκινη σημαία της επανάστασης κυματίζει στο Ποτέμκιν στη Μαύρη Θάλασσα. Οι στασιαστές σκοτώνουν...

Σκάνδαλο στο Μπάκιγχαμ; – Ο πρίγκιπας Κάρολος έλαβε 3 εκατ. ευρώ μετρητά από Καταριανό...

Νέο σκάνδαλο ξεπήδησε στην Βρετανία με την αποκάλυψη πως 3 εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά φέρεται να δέχτηκε ο πρίγκιπας Κάρολος, κατά τις συναντήσεις του...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,036ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

“Turkaegean”: Έντονη αντίδραση Μ. Σχοινά – Επιστολή στον Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς

Οργισμένη ήταν η αντίδραση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά για την απόφαση...

Η συμφωνία της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ για ένταξη Σουηδίας – Φινλανδίας δεν θίγει τα συμφέροντα της Ελλάδας

Η τριμερής συμφωνία μεταξύ Σουηδίας, Φινλανδίας και Τουρκίας ανοίγει τον δρόμο για την ενίσχυση...

Η Τουρκία θα στηρίξει τις υποψηφιότητες Σουηδίας και Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ-Ικανοποίηση εκφράζει η Δύση

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επιβεβαίωσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία με την Τουρκία...

Η κλιμάκωση του παραλόγου από την Τουρκία μέσω ΝΑΤΟ και η σημειολογική απάντηση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ

Τα ερωτήματα που πρέπει να απαντήσει η Τουρκία πριν τολμήσει να θέσει το ζήτημα...