Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
20.9 C
Athens

Ανάλυση CNNi: Γιατί η Τουρκία άλλαξε την ονομασία της σε Türkiye

Για τονΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος διεκδικεί την επανεκλογή του το 2023 το νέο όνομα εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο «την κουλτούρα, τον πολιτισμό και τις αξίες του τουρκικού έθνους»
Το έθνος της Τουρκίας έχει βαρεθεί να συνδέεται με ένα μεγάλο πουλί, τη γαλοπούλα, που είναι άρρηκτα συνυφασμένο με τη γιορτή των Ευχαριστιών στη Βόρεια Αμερική.

Την Πέμπτη, τα Ηνωμένα Έθνη αναγνώρισαν την μετονομασία της χώρας σε Türkiye, που προφέρεται «τουρ-κι-γιε», σε μια κίνηση που και, όπως δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, «αυτό θα αυξήσει την αξία του εμπορικού σήματος της χώρας μας».

«Ο κύριος λόγος για τον οποίο η Τουρκία αλλάζει το όνομά της είναι για να εξαλείψει τη σύνδεση με το πουλί, δηλαδή τη γαλοπούλα. Αλλά επίσης, ο όρος χρησιμοποιείται στην καθομιλουμένη για να δηλώσει την αποτυχία», δήλωσε ο Σινάν Ουλγκέν, πρόεδρος της δεξαμενής σκέψης EDAM με έδρα την Κωνσταντινούπολη.

Για τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος διεκδικεί την επανεκλογή του το 2023 το νέο όνομα εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο «την κουλτούρα, τον πολιτισμό και τις αξίες του τουρκικού έθνους».

Οι διεθνείς οργανισμοί είναι πλέον υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν τη νέα ονομασία, αλλά αυτό δεν θα συμβεί εν μία νυκτί για το ευρύτερο κοινό, δήλωσε ο Ουλγκέν στο CNNi.

«Πιθανότατα θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να αλλάξει το ευρύτερο διεθνές κοινό από Τουρκία σε Turkiye».

«Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η χώρα προσπαθεί να αλλάξει το όνομά της. Μια παρόμοια προσπάθεια είχε γίνει στα μέσα της δεκαετίας του 1980 υπό τον πρωθυπουργό Τουργκούτ Οζάλ, αλλά δεν απέκτησε ποτέ τόσο μεγάλη απήχηση», είπε.


Κλείνοντας το μάτι στους εθνικιστές και με το βλέμμα στις εκλογές του 2023Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μαζί με τον ηγέτη των Τούρκων εθνικιστών, Ντεβλέτ Μπαχτσελί

Ενδεχομένως υπάρχουν πολιτικά κίνητρα πίσω από την κίνηση αυτή, καθώς οι Τούρκοι επιστρέφουν στις κάλπες τον ερχόμενο Ιούνιο εν μέσω μιας εξαιρετικά επώδυνης οικονομικής κρίσης.

«Πρόκειται για άλλη μια στρατηγική που αναπτύσσει η τουρκική κυβέρνηση για να προσεγγίσει τους εθνικιστές ψηφοφόρους σε μια κρίσιμη χρονιά για την τουρκική πολιτική», δήλωσε ο Φραντσέσκο Σικάρντι, ανώτερος διευθυντής προγράμματος στη δεξαμενή σκέψης Carnegie Europe.

«Η χρονική στιγμή της αλλαγής του ονόματος είναι κρίσιμη για τις εκλογές του επόμενου έτους. Η απόφαση για την αλλαγή του ονόματος ανακοινώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν ο πρόεδρος Ερντογάν βρισκόταν πίσω σε όλες τις δημοσκοπήσεις και η χώρα διέτρεχε μία από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις των τελευταίων 20 ετών», είπε ο Σικάρντι.

Η θέση του Ερντογάν στις δημοσκοπήσεις έχει μειωθεί σημαντικά με την πάροδο των ετών. Οι δημοσκοπήσεις από τα τέλη του περασμένου έτους δείχνουν ότι η υποστήριξη για το κυβερνών κόμμα AK βρίσκεται περίπου στο 31-33% σύμφωνα με το Reuters, από 42,6% κατά τη διάρκεια των βουλευτικών εκλογών του 2018.

Ο Ουλγκέν δήλωσε, ωστόσο, ότι η αλλαγή του ονόματος ήταν περισσότερο μια στρατηγική επαναπροσδιορισμού της επωνυμίας, για την ενίσχυση της διεθνούς θέσης της χώρας, παρά ένα προεκλογικό κόλπο.

Το έλλειμμα του εξωτερικού εμπορίου της Τουρκίας σκαρφάλωσε κατά 98,5% σε ετήσια βάση στα 6,11 δισ. δολάρια τον Απρίλιο, ανέφερε το Reuters επικαλούμενο το Ινστιτούτο Στατιστικής της Τουρκίας. Ο ετήσιος πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 73,5% τον περασμένο μήνα, σε υψηλό 23 ετών.

Αναλυτές λένε ότι σε περιόδους κρίσης, ο πρόεδρος τείνει να καταφεύγει σε λαϊκιστικές κινήσεις, για να αποσπάσει την προσοχή από τα προβλήματα στο εσωτερικό.

Η οικονομική αναταραχή, έχοντας ήδη βγάλει τον κόσμο στους δρόμους, αποτελεί πονοκέφαλο για την κυβέρνηση.

«Το νέο όνομα θα αποσπάσει αφενός το εγχώριο κοινό από πιο συγκεκριμένα, πιεστικά προβλήματα και αφετέρου θα προσφέρει στον πρόεδρο Ερντογάν ακόμη ένα επιχείρημα υπέρ μιας ισχυρότερης, πιο παραδοσιακής Τουρκίας», δήλωσε ο Σικάρντι.
Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμι

Σε μια άλλη κίνηση λαϊκισμού το 2020, ο Ερντογάν εξέδωσε διάταγμα για τη μετατροπή του ιστορικού βυζαντινού μουσείου της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης σε τζαμί.

«Ελλείψει συγκεκριμένων πολιτικών για τη διαχείριση των οικονομικών και πολιτικών προβλημάτων της χώρας, ο Ερντογάν αναζητά σωτηρία στη λαϊκίστικη πολιτική ταυτότητας. Ενισχύει τον τουρκικό εθνικισμό και τον ισλαμισμό και στοχοποιεί πρόσωπα της αντιπολίτευσης», έγραψε τότε για την κίνηση αυτή η πολιτική αναλύτρια Σερέν Κορκμάζ.

Το νέο όνομα έχει επίσης συμβολική αξία, καθώς υιοθετήθηκε το 1923 μετά την ανάδυση του νέου έθνους από τις στάχτες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Η υιοθέτησή του σε παγκόσμιο επίπεδο θα εδραιώσει τη θέση του Ερντογάν στην τουρκική ιστορία δίπλα στον ιδρυτή της δημοκρατίας Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ», εκτίμησε ο Φραντσέσκο Σικάρντι.
Επιμέλεια – Νοηματική απόδοση: Χρήστος Θ. Παναγόπουλος

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Σαν σήμερα 25 Απριλίου ο Πάουλ Γιούλιους φον Ρόιτερ χρησιμοποιεί 40 περιστέρια

Σαν σήμερα 25 απριλίου το 1850 ο Πάουλ Γιούλιους φον Ρόιτερ, ιδρυτής του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, χρησιμοποιεί 40 περιστέρια για να μεταφέρει στους πελάτες του...

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη βόρεια Γάζα

Τα ισραηλινά πλήγματα εντάθηκαν σήμερα (23/4) σε όλη τη Γάζα, όπου σημειώθηκαν κάποιοι από τους σφοδρότερους βομβαρδισμούς εδώ και εβδομάδες, σφυροκοπώντας τον βορρά, απ’ όπου ο ισραηλινός στρατός...

Η ΕΕ μπλοκάρει το ΤikTok – Η νέα λειτουργία «εθιστική όσο το τσιγάρο»

Η ΕΕ ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει μια νέα υπηρεσία που εγκαινίασε η TikTok στην Ευρώπη, η οποία πιστεύει ότι μπορεί να προκαλέσει «εθισμό όπως...

Δεκάδες σεισμοί σε διάστημα λίγων ωρών

Περισσότερες από 80 σεισμικές δονήσεις, εκ των οποίων η μεγαλύτερη είχε μέγεθος 6,3 βαθμών, έχουν καταγραφεί τις τελευταίες οκτώ ώρες στην Ταϊβάν από τη...

ΔΝΤ: Ανησυχία για την αυξητική τάση του παγκόσμιου δημόσιου χρέους – Η πρόβλεψη για...

Ανησυχητικές εξελίξεις και προοπτικές για το παγκόσμιο δημόσιο χρέος καταγράφει η τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (crisis monitor), σημειώνοντας ότι θα έχουν ευρύτερο αντίκτυπο στην πορεία της οικονομίας. Την...

Μαλαισία: 10 νεκροί σε σύγκρουση ελικοπτέρων σε πρόβα στρατιωτικής παρέλασης ( βίντεο)

Δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά τη σύγκρουση δύο ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού στον αέρα κατά τη διάρκεια στρατιωτικής πρόβας για την παρέλαση...

Το Έβερεστ έχει γεμίσει σκουπίδια και πτώματα

Κάθε χρόνο ο στρατός του Νεπάλ μαζεύει τόνους σκουπιδιών που αφήνουν πίσω τους οι ορειβάτες. Φέτος έχει στόχο να κατεβάσει και πέντε πτώματα που...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Τη Δευτέρα στην Αθήνα ο επόμενος γύρος των ΜΟΕ 

Υψηλά ιστάμενους μουσαφιραίους από την άλλη όχθη του Αιγαίου θα έχουμε μεθαύριο Δευτέρα (22/4)...

Τουρκία: Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε την περιοχή Τοκάτ στην Τουρκία.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 12 Απριλίου η Ρωσία κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1877 η Ρωσία κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και φθάνει ένα...

Την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο αμφισβητεί η Τουρκία με αφορμή τα θαλάσσια πάρκα – Τι απαντά η Αθήνα

Την ελληνική κυριαρχία νησιών του Αιγαίου αμφισβητεί εκ νέου η Τουρκία, με φόντο τις...