Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
18 C
Athens

Αναπληρωτές: Εκπαιδευτικοί κοιμούνται σε κάμπινγκ και αυτοκίνητα – Τεράστιο πρόβλημα στέγασης στα νησιά

Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί παραιτούνται καθώς δεν μπορούν να βρουν σπίτι σε περιοχές που καλούνται να υπηρετήσουν και ιδίως στα νησιά. Πολλοί ήταν αυτοί που κοιμήθηκαν στο αυτοκίνητο ή σε κάμπινγκ πριν την έναρξη των σχολείων σήμερα.

Δυσεύρετα σπίτια και υπέρογκα ενοίκια που μπορεί να φτάνουν τα 700 ευρώ την ώρα που ο μισθός ενός εκπαιδευτικού κυμαίνεται στα 800 ευρώ, είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζουν δάσκαλοι και καθηγητές που αλλάζουν πόλη για να υπηρετήσουν στο δημόσιο σχολείο.

Το τεράστιο πρόβλημα επισημαίνουν οι ενώσεις εκπαιδευτικών, με την ΕΛΜΕ Κυκλάδων και τον ΣΕΠΕ Σύρου – Τήνου – Μυκόνου να προκηρύσσουν στάση εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο της Μυκόνου, εν όψει του δημοτικού συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τρίτη.

Πέρα από τις Κυκλάδες που το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο, ανάλογες είναι οι καταστάσεις που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί σε Δωδεκάνησα, Κρήτη και Ιόνια.

Όποιος αναγκαστεί να παραιτηθεί αποκλείεται από τις αιτήσεις διορισμού για δύο χρόνια

Εικόνα απόγνωσης και απογοήτευσης, μεταφέρει ο πρόεδρος της Β’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου, Κώστας Πατσίκας, μιλώντας στην ΕΡΤ Ν. Αιγαίου, για το «δράμα», που βιώνει ένας νεοδιόριστος ή αναπληρωτής εκπαιδευτικός.

Όχι μόνο δεν βρίσκουν κάπου να μείνουν, αλλά και στις περιπτώσεις που υπάρχουν, οι τιμές είναι απλησίαστες.

«Υπάρχουν συνάδελφοι αναπληρωτές, που δεν αποδέχθηκαν τον διορισμό τους, γιατί δυσκολεύονται να βρουν κατοικία, αλλά και γιατί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο κόστος διαβίωσης, λόγω των υπέρογκων ενοικίων», υπογράμμισε ο κ. Πατσίκας.

«Και το πλέον θλιβερό», πρόσθεσε, «είναι ότι δεν θα μπορούν να κάνουν αίτηση διορισμού για τα επόμενα δύο χρόνια, χάνοντας τη θέση».

«Η κυβέρνηση, το υπουργείο όφειλαν να φροντίσουν τουλάχιστον για τις νησιωτικές περιοχές να βρεθεί λύση, ακόμα και οι δήμοι και η περιφέρεια Ν. Αιγαίου, αλλά είναι λυπηρό πόσο αδιάφοροι παραμένουν για ένα πρόβλημα, που είναι και δικό τους, αφού τα παιδιά τους μορφώνουμε», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Β’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου.

Η επιλογή για κάποιον νεοδιόριστο ή αναπληρωτή που παρουσιάστηκε την 1η Σεπτέμβρη στο σχολείο, είναι είτε να πληρώσει ξενοδοχείο, είτε να αναζητήσει οικονομικότερη λύση στο κάμπινγκ μέχρι και στο αυτοκίνητο. Είναι προφανές ότι υπό τέτοιες συνθήκες οι εκπαιδευτικοί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα καθήκοντά τους με την απαιτούμενη διάθεση και αξιοπρέπεια που απαιτεί ο ρόλος τους.

Τα αιτήματα των εκπαιδευτικών

Οι ενώσεις των εκπαιδευτικών ζητούν από τα αρμόδια υπουργεία και την τοπική αυτοδιοίκηση να βρουν λύση στο πρόβλημα προκειμένου να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες με μισθώσεις ξενοδοχείων και κατοικιών όπως και να θεσπιστεί επίδομα στέγασης.

Η Α’ ΕΛΜΕ Κυκλάδων προχωρά στην αυριανή κινητοποίηση με τα παρακάτω αιτήματα

  • Τα αρμόδια Υπουργεία και ο Δήμος Μυκόνου να προχωρήσουν άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες: στη μίσθωση ξενοδοχείων, ξενώνων, κατοικιών για να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες των συναδέλφων για στέγαση και διαμονή στο νησί της Μυκόνου. Να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα σε βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βάση.
  • Να επανέλθει άμεσα η δυνατότητα καταβολής χρηματικού επιδόματος στέγασης και σίτισης από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
  • Να θεσπιστεί άμεσα επίδομα στέγασης και σίτισης και μετακινήσεων ύψους 300 ευρώ για όλους τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στις Κυκλάδες.
  • Ειδικά όλοι οι νησιωτικοί Δήμοι να λάβουν άμεσα μέτρα για την στέγαση των εκπαιδευτικών, εφαρμόζοντας τον νόμο 4483/2017, άρθρο 32, το οποίο αφορά στην στέγαση και την σίτιση των δημοσίων υπαλλήλων, σε ορεινούς και νησιωτικούς δήμους της χώρας κάτω των 18.000 κατοίκων.
  • Οι Δημοτικές Αρχές να απαιτήσουν από την πολιτεία, τα χρήματα που είναι αναγκαία, για την ενοικίαση κτιρίων, με σκοπό τη στέγαση των εκπαιδευτικών.
  • Να ισχύσει άμεσα η δυνατότητα καταβολής χρηματικού επιδόματος για όλους τους νησιωτικούς Δήμους.
  • Να συμπεριληφθούν άμεσα και οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί στη δυνατότητα πρόσβασης στο δικαίωμα στέγασης και σίτισης από τους Δήμους.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες που σχολάνε οι μαθητές – Δημοσιεύτηκε ΦΕΚ

Σε ΦΕΚ δημοσιεύθηκε η απόφαση της υφυπουργού Παιδείας, Ζέττας Μακρή, σχετικά με τις ώρες αποχώρησης των μαθητών – μαθητριών από τα ολοήμερα Δημοτικά σχολεία...
self test

Sports pass: Έρχεται voucher 300 ευρώ για μαθητές Γυμνασίου

Την παροχή ενός voucher για μαθητές της Α’ Γυμνασίου, ύψους 300 ευρώ, που θα ονομάζεται sports pass ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας. Το νέο πρόγραμμα σκοπεύει...

Κυριάκος Πιερρακάκης για μη κρατικά πανεπιστήμια: Από τον Σεπτέμβριο του 2025 οι αιτήσεις των...

Το νομοσχέδιο με τίτλο «Ενίσχυση Δημοσίου Πανεπιστημίου– Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων» παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης. Η ίδρυσή...

Ν. Αλιβιζάτος: Συνταγματικά ορθή η ίδρυση και λειτουργία ΜΗ κρατικών ΑΕΙ

Τις απόψεις του για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, αλλά και για το νομοσχέδιο που αφορά το γάμο στα ομόφυλα ζευγάρια εξέφρασε στο Πρώτο Πρόγραμμα...

Υπ. Παιδείας: Προσλήψεις 904 εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης – Δείτε τους πίνακες

Προσλήψεις 904 εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση καθώς και στη Γενική Εκπαίδευση, ως προσωρινών αναπληρωτών, με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου...

Ψηφιακά οι εξετάσεις στα Πανεπιστήμια

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της συνοδού των πρυτάνεων. Σύμφωνα με πληροφορίες έγινε σε καλό κλίμα και οι πρυτάνεις συμφώνησαν να γίνουν ψηφιακά οι εξετάσεις για...

Υπ. Παιδείας: 521 προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάμιας εκπαίδευσης

Την πρόσληψη 521 προσωρινών αναπληρωτών για το διδακτικό έτος 2023-2024 ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας. Ειδικότερα, βάσει της αριθμ. 146661/Ε1/20-12-2023 (ΑΔΑ: 69ΕΣ46ΝΚΠΔ-ΟΒΠ) Ειδικής Προκήρυξης κάλυψης λειτουργικών...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Υπουργείο Παιδείας: Ανακοινώθηκαν οι προσλήψεις αναπληρωτών

Την πρόσληψη 13.875 εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στη Γενική Εκπαίδευση και στα Μουσικά Σχολεία, ως...

Το πρόβλημα της ΝΔ και ο έμπειρος… political strategist

Στη ΝΔ έχουν ένα πρόβλημα, το οποίο ανέλαβε να «συμμαζέψει» πολύ έμπειρος political strategist...

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ: Η ανάληψη της ευθύνης, προϋπόθεση για τη λύση ενός προβλήματος

Όταν προκύπτει ένα πρόβλημα θα πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη προκειμένου να μπορέσουμε να...

Έκπτωση 50% από τα ΚΤΕΛ στους αναπληρωτές και νεοδιοριζόμενους εκπαιδευτικούς για τη μετάβαση στον τόπο διορισμού τους

Με έκπτωση 50% μπορούν να μεταβούν με τα ΚΤΕΛ στον τόπο διορισμού τους έως...