Αναπόφευκτη η σύγκρουση Τσίπρα-Τσακαλώτου: Αρνείται να αποστρατευτεί ο Ευκλείδης

81

Αναπόφευκτη είναι η σύγκρουση Τσίπρα και Τσακαλώτου, την επομένη των Eκλογών, καθώς οι δύο άνδρες βλέπουν το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ, υπό διαφορετικό ιδεολογικό πρίσμα, γεγονός που καθιστά δύσκολη, έως αδύνατη, τη συνύπαρξη τους.

Ο Αλέξης Τσίπρας αυτή την περίοδο μαζί με τους Τζανακόπουλο, Παππά, Φλαμπουράρη και Βούτση σχεδιάζουν την μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα καθαρόαιμο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Από την άλλη πλευρά, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος οραματίζεται ένα ευρωπαϊκό κόμμα, αλλά με αμιγώς αριστερό πρόσημο. «Σύμμαχός» του η ισχυρή ομάδα των «53».

Στην παρούσα φάση, επικρατεί μια ιδιαίτερα εύθραυστη εκεχειρία καθώς στο ΣΥΡΙΖΑ και σε κυβερνητικό επίπεδο υπάρχει μια άτυπη δυαρχία.

Ο Αλέξης Τσίπρας αποφασίζει, αφού προηγουμένως λάβει σοβαρά υπόψη του, τον «τσάρο» της οικονομίας ο οποίος τυγχάνει της εμπιστοσύνης των Θεσμών. Ωστόσο στο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί κοινό μυστικό ότι «ειρήνη» μεταξύ των δυο έχει ημερομηνία λήξης την επομένη των Εκλογών,όπου θα γίνει το οριστικό ξεκαθάρισμα των «λογαριασμών». Μέχρι τότε θα ολοκληρωθούν οι προετοιμασίες για το πολιτικό «διαζύγιο» τους, που πιθανότατα δεν θα είναι συναινετικό, αλλά …βίαιο.

Οι προθέσεις και των δυο πλευρών είναι εμφανείς. Πρό ημερών ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στο Παρίσι, στο Paris Scooll of International Affairs, πήρε διακριτές αποστάσεις από τη γραμμή της κυβέρνησης η οποία μιλά ουσιαστικά για success story. Ο Τσακαλώτος για πρώτη φορά μίλησε για «ήττα» και «συμβιβασμό» της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια των κρίσιμων διαπραγματεύσεων, το πρώτο εξάμηνο του 2015, όταν υπουργός ήταν ο Γιάνης Βαρουφάκης, προσωπική επιλογή του Αλέξη Τσίπρα.

Μεγαλύτερη αίσθηση, όμως, προκάλεσε στους υψηλούς παρευρισκόμενους αλλά και στο Μαξίμου, η αρχηγική παρουσία και ομιλία του. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τάχθηκε υπέρ της συγκρότησης μιας συμμαχίας Αριστεράς – Σοσιαλδημοκρατίας και Οικολογίας, που θα ξεπερνά τα σύνορα της Ελλάδας.

Ηγετική απόχρωση είχε και η απάντηση που έδωσε στον πρώην Πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, ο οποίος, μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι «η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης εστιάζεται στις παροχές και τα επιδόματα, που με τη σειρά τους ευνοούν τη μαύρη εργασία και τη φοροαποφυγή».

«Ο κ. Σημίτης μας λέει ότι δεν χρειαζόμαστε παροχές και επιδόματα. Εξ ου και άφησε τη χώρα το 2004 -εκτός από καλά θωρακισμένη για οιαδήποτε μελλοντική κρίση- χωρίς πολιτική για το παιδί και τη στέγαση, με την παιδική φτώχεια, την εποχή των παχιών αγελάδων, να είναι αδικαιολόγητα ψηλά», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Οικονομικών.

«Καθαρή» θέση έχει και για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος στις συσκέψεις κορυφής που γίνονται διατυπώνει ισχυρές ενστάσεις για περαιτέρω μεταγραφές στελεχών του ΠΑΣΟΚ, με το επιχείρημα ότι αλλοιώνεται το αριστερό DNA του κόμματος.

«Με ενδιαφέρει να παίρνονται οι αποφάσεις με συλλογικό τρόπο στο κόμμα μου. Θα ήθελα ακόμη μεγαλύτερη συλλογικότητα». Λέει συχνά-πυκνά στους συνομιλητές του και όπως λέγεται είναι ένας όρος που έχει επιβάλλει στον Πρωθυπουργό, προκειμένου να παραμείνουν εν υπνώσει οι μεγάλες ιδεολογικοπολιτικές διαφορές τους, τουλάχιστον μέχρι τις Εκλογές.

Διαβάστε επίσης:  Η ΔΕΞΙΩΣΗ που σκόρπισε τον κορονοϊό! ΜΕΙΖΟΝ ΘΕΜΑ για τον πρύτανη του Πανεπιστημίου (και καθηγητή Ιατρικής) Αθ. Δημόπουλο..

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι Ευκλείδης Τσακαλώτος το τελευταίο διάστημα διαφωνεί και με την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής της χώρας, όπως και με το κλίμα σκανδαλολογίας που σκόπιμα καλλιεργεί ο Τσίπρας για να περιορίσει την εκλογική ήττα του σε ανεκτά επίπεδα.

Η συγκεκριμένη διαφωνία του υπουργού Οικονομικών εδράζεται στο γεγονός ότι η τακτική αυτή έχει επιπτώσεις στη διαμόρφωση ενός υγιούς οικονομικού κλίματος που έχει ανάγκη η χώρα για να εισέλθει σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης και να κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών.

Την ίδια στιγμή, ο άτυπος επικεφαλής της εσωκομματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ είναι εξοργισμένος από τον υπόγειο πόλεμο που δέχεται από το στρατηγείο Τσίπρα. Ειδικότερα, γνωρίζει, πολύ καλά, ποιος διακινεί τα σενάρια και ποιοι στήνουν τα δημοσιεύματα που τον εμφανίζουν να έχει υποκύψει στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών. Στο πλαίσιο αυτό μόνο τυχαίος δεν χαρακτηρίζεται ο διαπληκτισμός του στο Κοινοβούλιο με τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση.

Από την άλλη πλευρά, ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται να υλοποιήσει πάση θυσία το σχέδιο του για την μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα καθαρά σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, που θα εκπροσωπεί ολόκληρο το χώρο της κεντροαριστεράς. Ουσιαστικά στοχεύει να ενσωματώσει πλήρως τόσο το εκσυγχρονιστικό όσο και το πατριωτικό ΠΑΣΟΚ σε ένα νέο κόμμα, που θα έχει ηγέτη τον ίδιο.

Όπως τονίζουν, καλά πληροφορημένες πηγές, προκειμένου να υλοποιηθεί το μεγαλεπήβολο σχέδιο του είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε σταλινικές εκκαθαρίσεις των διαφωνούντων και των αντιπάλων του.

Η περίπτωση Τσακαλώτου, πάντως, παρουσιάζει δυσκολίες και έχει ιδιομορφίες καθώς ο «τσάρος» της Οικονομίας ουσιαστικά είναι το νούμερο δυο της κυβέρνησης και του κόμματος και θα είναι κίνηση υψηλού ρίσκου η «καρατόμηση» του, σε μια ταραγμένη περίοδο όπως αυτή, μετά την εκλογική συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπό το πρίσμα αυτό, ο Πρωθυπουργός συζητά το ενδεχόμενο ενός βελούδινου διαζυγίου με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Στον υπουργό Οικονομικών θα προταθεί η μετακόμιση του στις Βρυξέλλες. Το Μαξίμου αποφάσισε να τον προτείνει για επίτροπο, ώστε να μην έχει δυνατότητα άμεσης εμπλοκής στις διεργασίες που θα συντελεστούν στον ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη της εκλογικής ήττας. Ουσιαστικά, πρόκειται για τιμητική αποστρατεία, που βολεύει τα σχέδια του Τσίπρα. Παράλληλα – εκτιμάται – ότι δίδει τη δυνατότητα στον Ευκλείδη Τσακαλώτο να αποφύγει τις ακραίες λύσεις με το ρίσκο που έχουν αυτές.

Το βέβαιο είναι, ότι η αντίστροφη μέτρηση για τη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ άρχισε και έχει ημερομηνία λήξης το βράδυ των Εκλογών.