Σάββατο, 22 Μαρτίου, 2025
12.9 C
Athens

Αναπτύχθηκε ΑΙ που διαβάζει τη σκέψη μας με μια απλή σάρωση του εγκεφάλου, χωρίς εκπαίδευση

Νέες, σημαντικές βελτιώσεις σε έναν «αποκωδικοποιητή εγκεφάλου», που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να μετατρέπει τις σκέψεις σε κείμενο, έκαναν επιστήμονες.

Ο νέος αλγόριθμός τους μπορεί να εκπαιδεύσει γρήγορα έναν υπάρχοντα αποκωδικοποιητή στον εγκέφαλο ενός άλλου ατόμου, κάτι που μια μέρα θα μπορούσε να βοηθήσει άτομα με αφασία, σημειώνουν οι επιστήμονες στη μελέτη που δημοσίευσαν στο περιοδικό Current Biology.

Ένας αποκωδικοποιητής εγκεφάλου χρησιμοποιεί τη μηχανική μάθηση για να μεταφράσει τις σκέψεις ενός ατόμου σε κείμενο, με βάση τις αντιδράσεις του εγκεφάλου του σε ιστορίες που έχει ακούσει. Ωστόσο, οι προηγούμενες εκδόσεις του αποκωδικοποιητή απαιτούσαν από τους συμμετέχοντες να ακούνε ιστορίες μέσα σε ένα μηχάνημα μαγνητικής τομογραφίας για πολλές ώρες. Επιπλέον, αυτοί οι αποκωδικοποιητές λειτουργούσαν μόνο για τα άτομα πάνω στα οποία είχαν εκπαιδευτεί, αναφέρει το LiveScience.

Προσαρμογή για άτομα με αφασία

«Τα άτομα με αφασία έχουν συχνά πρόβλημα στην κατανόηση και στην παραγωγή γλώσσας», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Alexander Huth, νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας. «Αυτό μας εμποδίζει να δημιουργήσουμε μοντέλα για τον εγκέφαλό τους, παρακολουθώντας πώς αυτός ανταποκρίνεται στις ιστορίες που ακούνε».

«Σε αυτή τη μελέτη αναρωτηθήκαμε αν μπορούμε να κάνουμε τα πράγματα διαφορετικά, αν μπορούμε ουσιαστικά να μεταφέρουμε έναν αποκωδικοποιητή που κατασκευάσαμε για τον εγκέφαλο ενός ατόμου, στον εγκέφαλο ενός άλλου ατόμου».

Οι ερευνητές εκπαίδευσαν πρώτα τον αποκωδικοποιητή του εγκεφάλου σε μερικούς συμμετέχοντες αναφοράς με τον κλασικό τρόπο, δηλαδή συλλέγοντας δεδομένα λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας ενώ οι συμμετέχοντες άκουγαν 10 ώρες ραδιοφωνικών ιστοριών.

Στη συνέχεια, εκπαίδευσαν δύο αλγόριθμους μετατροπής στους συμμετέχοντες αναφοράς και σε ένα διαφορετικό σύνολο συμμετεχόντων στόχου. Ο πρώτος αλγόριθμος εκπαιδεύτηκε με δεδομένα που συλλέχθηκαν ενώ οι συμμετέχοντες πέρασαν 70 λεπτά ακούγοντας ραδιοφωνικές ιστορίες και ο δεύτερος με δεδομένα που συλλέχθηκαν καθώς οι οι συμμετέχοντες πέρασαν 70 λεπτά παρακολουθώντας βουβές ταινίες μικρού μήκους της Pixar, άσχετες με τις ραδιοφωνικές ιστορίες.

Έλληνες και Βρετανοί επιστήμονες έριξαν περισσότερο φως στον τρόπο που το ψυχεδελικό LSD δουλεύει στον εγκέφαλο

Χρησιμοποιώντας μια τεχνική που ονομάζεται λειτουργική ευθυγράμμιση, η ομάδα χαρτογράφησε πώς ανταποκρίθηκε ο εγκέφαλος των συμμετεχόντων αναφοράς και στόχου στις ίδιες ακουστικές ή κινηματογραφικές ιστορίες. Χρησιμοποίησαν αυτές τις πληροφορίες για να εκπαιδεύσουν τον αποκωδικοποιητή να λειτουργεί με τους εγκεφάλους των συμμετεχόντων του στόχου, χωρίς να χρειάζεται να συλλέξουν πολλές ώρες δεδομένων εκπαίδευσης.

Στη συνέχεια, η ομάδα δοκίμασε τους αποκωδικοποιητές χρησιμοποιώντας μια σύντομη ιστορία που κανένας από τους συμμετέχοντες δεν είχε ακούσει στο παρελθόν. Παρόλο που οι προβλέψεις του αποκωδικοποιητή ήταν ελαφρώς πιο ακριβείς για τους αρχικούς συμμετέχοντες αναφοράς από ό,τι για εκείνους που χρησιμοποίησαν τους μετατροπείς, οι λέξεις που προέβλεψε από τις εγκεφαλικές σαρώσεις κάθε συμμετέχοντα εξακολουθούσαν να σχετίζονται σημασιολογικά με εκείνες που χρησιμοποιήθηκαν στην ιστορία δοκιμής.

Πώς απέδωσε τις σκέψεις ο αποκωδικοποιητής

Για παράδειγμα, ένα τμήμα της δοκιμαστικής ιστορίας περιλάμβανε κάποια που συζητούσε για μια δουλειά που δεν της άρεσε, λέγοντας: «Είμαι σερβιτόρα σε ένα παγωτατζίδικο. Δεν ξέρω πού θέλω να είμαι, αλλά ξέρω ότι δεν είναι αυτό». Ο αποκωδικοποιητής χρησιμοποιώντας τον αλγόριθμο μετατροπής που εκπαιδεύτηκε σε δεδομένα ταινιών προέβλεψε: «Ήμουν σε μια δουλειά που θεωρούσα βαρετή. Έπρεπε να παίρνω παραγγελίες και δεν μου άρεσε, και δούλευα πάνω σε αυτές κάθε μέρα». Δεν είναι ακριβής αντιστοιχία, καθώς ο αποκωδικοποιητής δεν διαβάζει τους ακριβείς ήχους που άκουσαν οι άνθρωποι, αλλά οι ιδέες σχετίζονται.

Η χρήση των αλγόριθμων μετατροπής που βασίζονται σε βίντεο για τη μεταφορά των υφιστάμενων αποκωδικοποιητών σε άτομα με αφασία μπορεί να τα βοηθήσει να εκφράσουν τις σκέψεις τους, δήλωσαν οι ερευνητές. Αποκαλύπτει επίσης κάποια επικάλυψη μεταξύ των τρόπων με τους οποίους οι άνθρωποι αναπαριστούν ιδέες από τη γλώσσα και από οπτικές αφηγήσεις στον εγκέφαλο.

Τα επόμενα βήματα της ομάδας είναι να δοκιμάσει τον αποκωδικοποιητή σε συμμετέχοντες με αφασία και να δημιουργήσει μια διεπαφή που θα τους βοηθήσει να παράγουν τη γλώσσα που θέλουν.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

TikTok: Ποιες είναι οι επιπτώσεις για τους Έλληνες δημιουργούς μετά από την απογόρευσή του...

Με δεδομένο ότι το TikTok διέκοψε την πρόσβαση των χρηστών του στις Ηνωμένες Πολιτείες τα ξημερώματα της Κυριακής, αφού δεν ελήφθησαν μέτρα λίγο πριν τεθεί σε ισχύ η εθνική απαγόρευση, ένα από...
Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Google,

ΔΕΙΤΕ τι έψαξαν οι Έλληνες στο Google το 2024

Η Google παρουσίασε το Year in Search 2024, με τις κορυφαίες αναζητήσεις της χρονιάς στην Ελλάδα. Μπορείτε να ανακαλύψετε τις πιο δημοφιλείς θεματικές, όπως τα πρόσωπα...

Τέλος από την Κυριακή το TikTok στις ΗΠΑ

Το TikTok δίνει εδώ και μήνες μάχη κατά νόμου που υιοθετήθηκε από το Κογκρέσο τον Μάρτιο του 2024, ο οποίος απαιτεί από τη μητρική...

Ισπανία: H Greenpeace και άλλες οικολογικές οργανώσεις ανακοινώνουν ότι φεύγουν από την πλατφόρμα Χ

Αρκετές ισπανικές οικολογικές οργανώσεις, ανάμεσά τους η Greenpeace Ισπανίας, ανακοίνωσαν σήμερα ότι αποχωρούν από το μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου Ίλον Μασκ, τον...

Τα σημαντικά γεγονότα που αναμένεται να καθορίσουν την επιστήμη το 2025, σύμφωνα με το...

Νέα και επαναχρησιμοποιούμενα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας, τολμηρές διαστημικές αποστολές και πολιτικές για την αντιμετώπιση του κλίματος και τη διαχείριση των πανδημιών συγκαταλέγονται στις...

Πώς οι “παραισθήσεις” της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλες ανακαλύψεις

Η τεχνητή νοημοσύνη συχνά επικρίνεται για την παραγωγή «ψευδαισθήσεων» — πιθανών αλλά ψευδών πληροφοριών. Ενώ αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα, όπως παραπληροφόρηση και νομικά ζητήματα, οι «ψευδαισθήσεις»...

Οι επιστήμονες βρήκαν ενδείξεις ότι το Σύμπαν είναι μια ψευδαίσθηση! (Βίντεο)

Τις πρώτες απτές ενδείξεις από παρατηρήσεις ότι το σύμπαν μας δεν αποτελεί παρά ένα γιγάντιο και πολύπλοκο ολόγραμμα, μέσα στο οποίο όλοι ζούμε, πιστεύουν...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Πόσων ετών είναι ο εγκέφαλός σας;

Αν κάποιες δύσκολες μέρες νιώθετε μεγαλύτεροι σε ηλικία απ’ ό,τι πραγματικά είστε, δεν είναι...

Μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης υπολογίζει πόσο γρήγορα γερνά ο εγκέφαλος

Eρευνητές ανέπτυξαν μια πρωτοποριακή μέθοδο για την παρακολούθηση του ρυθμού γήρανσης του εγκεφάλου χρησιμοποιώντας...

Κίνα: Εκτός από την τεχνητή νοημοσύνη εκπλήσσει τους πάντες και με τα φάρμακά της

Tο Keytruda, ένα φάρμακο ανοσοθεραπείας για τον καρκίνο, συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο προσοδοφόρων φαρμάκων...

Μελέτη: Αυξάνονται τα επίπεδα μικροπλαστικών στους ανθρώπινους εγκεφάλους

Οι ανθρώπινοι εγκέφαλοι περιέχουν υψηλότερες συγκεντρώσεις μικροπλαστικών σε σχέση με άλλα όργανα, σύμφωνα με...