Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
19 C
Athens

Ανασχηματισμός εν όψει – Ποιοι φεύγουν και ποιοι μένουν

Η απομάκρυνση της Ράνιας Αντωνοπούλου από το υπουργείο Εργασίας με αφορμή το σκάνδαλο με την επιδότηση ενοικίου που λάμβανε αλλά και η παραίτηση του υπουργού Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου που ακολούθησε λίγες ώρες αργότερα,  αλλάζει τους σχεδιασμούς του πρωθυπουργού.

Και η αλήθεια είναι ότι χαλάει το κλίμα στην κυβέρνηση, ένα κλίμα που θεωρούταν ιδιαίτερα ευνοϊκό αφού το Μαξίμου είχε «πουλήσει» επικοινωνιακά το αφήγημα της καθαρής εξόδου, αλλά και του ηθικού πλεονεκτήματος με αφορμή τη Novartis.

Μέσα σε λίγες εβδομάδες η κυβέρνηση στριμώχτηκε για τα καλά και με αφορμή τα εθνικά θέματα, τις τριβές με τον Πάνο Καμμένο και τώρα την περίπτωση της Ράνιας Αντωνοπούλου αλλά του συζύγου της Δ.Παπαδημητρίου.

Με δεδομένο ότι η διαπραγμάτευση με την τρόικα ξεκίνησε, έστω και σε αρχικό στάδιο για την τέταρτη αξιολόγηση αλλά και με όλα τα καυτά μέτωπα να είναι ανοικτά (ελληνοτουρκικά, Σκοπιανό, υπόθεση Novartis) γίνεται αντιληπτό ότι δεν υπήρχε σκέψη στο Μαξίμου για αλλαγή προσώπων στην κυβέρνηση.

Όμως, το κενό που αφήνει η Ρ.Αντωνοπούλου και κυρίως ως πρώην υπουργός Οικονομίας Δ.Παπαδημητρίου πρέπει να γεμίσει το ταχύτερο καθώς τα καθήκοντα του υπουργού, αρμόδιου για τη μείωση της ανεργίας, καθιστούν επιτακτικές πλέον τις κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για άμεσες αποφάσεις (ίσως και θέμα ωρών) του πρωθυπουργού προς αντικατάσταση των μελών της κυβέρνησης που στη φάση αυτή δεν μπορούν να προσφέρουν. Και δεν είναι μόνο η θέση της Ράνιας Αντωνοπούλου και του Δημήτρη Παπαδημητρίου. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αν υπάρξει ανασχηματισμός δεν θα είναι σαρωτικός όπως κάποιοι περίμεναν με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης κι αυτό γιατί σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο δεν πρέπει να διαταραχθούν οι ισορροπίες.

Όμως, θα πρέπει να υπάρξει νέος υπουργός για την αντιμετώπιση της ανεργίας ενώ αναμένεται να αντικατασταθεί και ο Γιάννης Μουζάλας στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Αλλωστε, ο κ. Μουζάλας μόλις χθες βγήκε από το νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν με συμπτώματα υπερκόπωσης και θεωρείται δεδομένο ότι θα πάρει κάποιος άλλος τη θέση του.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να πληρώσει και τη θέση του υφυπουργού Παιδείας, αρμόδιου για την εκπαίδευση στο εξωτερικό, που χηρεύει από τότε που παραιτήθηκε ο Κώστας Ζουράρις.

Πιθανός αντικαταστάτης του κ. Παπαδημητρίου θα μπορούσε να είναι ο νυν υφυπουργός, αρμόδιος για το ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίτσης ενώ έχει ακουστεί και το όνομα του Νίκου Παππά.

Πάντως, επειδή ο πρωθυπουργός κρατά πάντα το χαρτί του αιφνιδιασμού, δεν αποκλείεται να αποφασιστεί και σαρωτικός ανασχηματισμός, τώρα που δεν υπάρχουν πολλά μέτωπα στην οικονομία. Στο ενδεχόμενο αυτό μπορεί να υπάρξει και αλλαγή στο οικονομικό επιτελείο με την αντικατάσταση του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Σε περίπτωση μίνι αναδόμησης της κυβέρνησης θα φύγουν τρία – τέσσερα πρόσωπα και οι σαρωτικές αλλαγές θα γίνουν σε μια πιο ομαλή περίοδο ή όταν υπάρξουν μεγάλα αδιέξοδα.

Αμετακίνητος στο υπουργείο Εξωτερικών είναι ο Νίκος Κοτζιάς καθώς τα εθνικά θέματα βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού. Οι διαπραγματεύσεις με τους Σκοπιανούς για το όνομα βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο ενώ οι προκλήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο και τα Σκόπια δεν σηκώνουν αλλαγές στην ελληνική διπλωματία.

Ούτε ο Πάνος Καμμένος φαίνεται να εγκαταλείπει το υπουργείο Αμυνας, παρά τις τριβές που υπάρχουν για το όνομα των Σκοπίων. Επίσης, αμετακίνητη φαίνεται η Εφη Αχτσιόγλου, ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τζανακόπουλος, οι κ. Σταθάκης και Σκουρλέτης, οι κ. Κοντονής και Παπαγγελόπουλος λόγω Novartis, οι κ. Παύλος Πολάκης και Ανδρέας Ξανθός από το Υγείας.

Αγνωστο είναι αν θα υπάρξει αλλαγή στο Ναυτιλίας καθώς ο κ. Κουρουμπλής έχει εμπλακεί στην υπόθεση της Novartis κι έχει προκαλέσει πρόβλημα στην κυβέρνηση.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

ΠΑΣΟΚ: Αυτές είναι οι αλλαγές στο καταστατικό - Πρόεδρος είναι ο εκλεγμένος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ

ΠΑΣΟΚ: “Υπότροπος ο ΣΥΡΙΖΑ για τη μη κατάθεση υπομνήματος κατά των ναζιστών εγκληματιών”

Έντονη κριτική της Χαριλάου Τρικούπη προς τον ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο -σε ανακοίνωση του-χαρακτηρίζει υπότροπο για τη μη κατάθεση ενόψει ευρωεκλογών υπομνήματος στον Άρειο Πάγο κατά των ναζιστών...

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε σήμερα να στείλει υπόμνημα κατά των Σπαρτιατών, ενώ έληξε η προθεσμία...

Δεν υπάρχει το μπάχαλο που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ και αυτό επιβεβαιώνεται από μια σειρά γεγονότων με ιδιαίτερη πολιτική σημασία. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης...

Ρέντης: Συγκλονιστικές αποκαλύψεις στη δικογραφία – Ανατριχίλα από τις δολοφονικές επιθέσεις

Ανατριχίλα προκαλούν οι νέοι διάλογοι οπαδών, που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, και όπως λένε αξιωματικοί της ΕΛΑΣ σκοπός τους ήταν να σκοτώσουν αστυνομικό. Οργανωμένο...

Συντάξεις: Πόσο κερδίζουν 860.000 παλαιοί και νέοι συνταξιούχοι από τη μείωση της ΕΑΣ

Οριστική πρέπει να θεωρείται η μείωση των κρατήσεων της ΕΑΣ στις κύριες συντάξεις, πέραν του σεναρίου κατάργησης της κράτησης από τις επικουρικές. Το υπουργείο...

Μόντρεαλ – Κουτσούμπας: Δυνατό ΚΚΕ σε Ελλάδα και εξωτερικό, είναι το πιο ισχυρό μήνυμα...

«Είναι μεγάλη μας χαρά που βρισκόμαστε μαζί σας, που βρισκόμαστε με τους συντρόφους και τους φίλους του ΚΚΕ εδώ στο Μόντρεαλ, στον Καναδά. Η συγκέντρωσή...

Μητσοτάκης στα εγκαίνια του τμήματος Λαμία-Καλαμπάκα του Ε65: Δρομολογούνται και άλλα μεγάλα έργα

Τα εγκαίνια του αυτοκινητοδρόμου Ε65 πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Τρίτης. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και μίλησε για το σημαντικό κατασκευαστικό έργο. Τα τμήματα...

ΔΝΤ: Ανησυχία για την αυξητική τάση του παγκόσμιου δημόσιου χρέους – Η πρόβλεψη για...

Ανησυχητικές εξελίξεις και προοπτικές για το παγκόσμιο δημόσιο χρέος καταγράφει η τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (crisis monitor), σημειώνοντας ότι θα έχουν ευρύτερο αντίκτυπο στην πορεία της οικονομίας. Την...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 24 Απριλίου οι Ελληνοκύπριοι απορρίπτουν το Σχέδιο Ανάν

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 2004.... Με ποσοστό 75,83% οι Ελληνοκύπριοι απορρίπτουν το Σχέδιο Ανάν στο δημοψήφισμα, που...

ΠΑΣΟΚ: “Υπότροπος ο ΣΥΡΙΖΑ για τη μη κατάθεση υπομνήματος κατά των ναζιστών εγκληματιών”

Έντονη κριτική της Χαριλάου Τρικούπη προς τον ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο -σε ανακοίνωση του-χαρακτηρίζει υπότροπο...

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε σήμερα να στείλει υπόμνημα κατά των Σπαρτιατών, ενώ έληξε η προθεσμία από τις 20 Απριλίου!

Δεν υπάρχει το μπάχαλο που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ και αυτό επιβεβαιώνεται από μια σειρά...

Δημήτρης Κόκοτας: Θετική ανταπόκριση έδειξε το τελευταίο εγκεφαλογράφημα

Στο νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς» νοσηλεύεται ο Δημήτρης Κόκοτας από τις 28 Μαρτίου μετά από...