14 Ιουνίου 1987. Η Εθνική Ελλάδας μπάσκετ ανδρών γράφει τη λαμπρότερη έως τότε σελίδα στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού, κατακτώντας το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μπάσκετ 1987. Στον συγκλονιστικό τελικό που διεξάγεται στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, η Ελλάδα νικά τη Σοβιετική Ένωση με 103-101 στην παράταση, αφού η κανονική διάρκεια είχε λήξει 89-89.
Απέναντι στην πανίσχυρη Σοβιετική Ένωση των Τσατσένκο, Μαρτσουλιόνις και Βολκόφ, η παρέα του Γκάλη και του Γιαννάκη παρέδωσε μαθήματα ψυχής, μετατρέποντας το μπάσκετ σε «εθνικό σπορ» των Ελλήνων μέσα σε ένα βράδυ. Ο Γκάλης αναδεικνύεται κορυφαίος του τουρνουά, ενώ η νίκη αυτή προκαλεί ξέφρενους πανηγυρισμούς σε ολόκληρη τη χώρα.
Ο θρίαμβος του 1987 σηματοδοτεί την αρχή μιας «χρυσής εποχής» για το ελληνικό μπάσκετ, τόσο σε εθνικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Από εκείνη τη βραδιά, η Εθνική ομάδα αποκτά τον χαρακτηρισμό «Επίσημη Αγαπημένη», έναν τίτλο που τη συνοδεύει μέχρι σήμερα και συμβολίζει τον ιδιαίτερο δεσμό της με τον ελληνικό λαό.
Το τραγούδι των Europe έγινε ο ανεπίσημος ύμνος της Εθνικής και μέχρι σήμερα, όποτε ακούγεται, φέρνει δάκρυα στα μάτια όσων έζησαν εκείνες τις στιγμές.












