31 Δεκεμβρίου 1957. Στην Πύλο πραγματοποιείται μία από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 20ού αιώνα.
Ο Καρλ Μπλέγκεν, ο σπουδαίος Αμερικανός αρχαιολόγος που είχε ήδη φέρει στο φως το περίφημο Ανάκτορο του Νέστορα, ανακαλύπτει έναν κυψελοειδή μυκηναϊκό τάφο, ο οποίος ταυτίζεται με τον τάφο του Νηλέα, πατέρα του βασιλιά Νέστορα της Πύλου. Η εύρεση του τάφου αποτέλεσε σπουδαία επιβεβαίωση της συνέχειας του μυκηναϊκού βασιλείου και των ηγεμονικών γενεών που αναφέρονται στα ομηρικά έπη.
Την ίδια ημέρα, οι ανασκαφές φέρνουν στο φως και μια νέα πτέρυγα του ανακτόρου, ηλικίας περίπου 3.000 ετών. Τα ευρήματα -τοιχογραφίες, αγγεία, σφραγίδες και αρχιτεκτονικά στοιχεία- ενίσχυσαν την κατανόηση της διοικητικής και πολιτικής οργάνωσης της μυκηναϊκής Πύλου, προσφέροντας ανεκτίμητες γνώσεις για την καθημερινότητα, την τέχνη και τη δομή εξουσίας της εποχής.
Η ανακάλυψη το 1957 του Καρλ Μπλέγκεν στην Πύλο, όπως και οι ανασκαφές του Ερρίκου Σλήμαν στις Μυκήνες, επιβεβαίωσαν ότι οι ιστορίες του Ομήρου δεν ήταν απλοί μύθοι, αλλά είχαν ρίζες σε έναν υπαρκτό, εξελιγμένο πολιτισμό της Ύστερης Εποχής του Χαλκού.











